Otthoni praktikák gyomorégés ellen

Otthoni praktikák gyomorégés ellen

Dr. Sárdi Krisztina Létrehozva: 2020.03.27 Módosítva: 2020.03.27

Aki hajlamos a gyomorégésre tapasztalhatja, hogy a tünetei mostanában erősödnek. Ez tavasszal egyébként is jellemző, de a jelenlegi helyzetben a korábbi napirend felborulása, a stressz, a megváltozott étkezési szokások is okozhatják. Dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen házi praktikákat vethetünk be gyomorégés ellen.

Próbáljuk tartani a napirendet

Aki gyomorégéssel küzd, fontos, hogy elkerülje a túlevést. Gyomorégés ellen ne fogyasszunk egyszerre sokat, együnk naponta többször, keveset. Ez az, ami a megváltozott körülmények miatt most talán nehezebben megy, de fontos, hogy megtaláljuk a módját, hogyan tudunk odafigyelni a helyes étkezésre. Ellenkező esetben a panaszaink súlyosbodni fognak.

 

„A gyomor és a nyelőcső találkozásánál található záróizom feladata, hogy megakadályozza a savas gyomortartalom nyelőcsőbe történő visszajutását. Ha ez az izom nem működik megfelelően, a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, eljuthat egészen a torokig. Ha egyszerre eszünk nagyobb mennyiséget, a telített gyomor miatt a gyenge záróizom még nehezebben dolgozik, emiatt jelentkezik ilyenkor gyomorégés. Ezért fontos, hogy gyomorégés ellen többször, keveset együnk.”

Hízás home office mellett

Home office idején fokozódhat a gyomorégés.Aki korábban nem dolgozott otthonról, az első időszakban nehezebben találja a helyét otthon. A korábbi napirend felborul, a konyha közelsége miatt könnyebben elcsábulunk és többet nassolhatunk. A rendszertelen étkezés önmagában is hozzájárul a gyomorégés kialakulásához, ám ha ezt huzamosabb időn át folytatjuk, idővel a plusz kilókkal is meg kell majd küzdenünk. A túlsúly miatt a hasi nyomás fokozódásával számíthatunk a gyomorégés kellemetlen tüneteire.

 

„Váltsunk egészséges nassokra és szervezzük meg az étkezéseinket. Az erre fordított idővel számos kellemetlenséget előzhetünk meg. Iktassunk be mozgást a mindennapjainkba. Ha van szobakerékpár vagy futógép, használjuk napi rendszerességgel. Az internet is számos lehetőséget kínál, otthoni edzés videókból válasszunk olyat, ami szimpatikus.”

Limitálja az alkohol és koffein fogyasztást

Az alkohol és a koffein kerülendő, ha valaki gyomorégésre hajlamos. A bezártság és a társasági élmények hiánya sajnos nem segíti, hogy ebben mértéket tartsunk. Sokan alszanak rosszabbul, feszültebbek ebben az időszakban, emiatt nappal több kávé, esténként több alkohol fogyhat.

Kerülje a citrusféléket, a hagymát és a szénsavas italokat!

Gyomorégés ellen fontos betartani a diétás javaslatokat. Nem ajánlott a nyers hagyma fogyasztása, de a citrusfélék, a paradicsom és a szénsavas italok, sőt a csokoládé is fokozhatja a panaszokat. Kerülendők a túl forró és túl fűszeres ételek is.

Gyomorégés ellen rágózzon és aludjon jól!

Gyomorégés esetén a maró érzés azért jelentkezik, mert a nyelőcső falát irritálja a savas gyomornedv. Ezt az érzést segíthet közömbösíteni, ha gyakran iszunk keveset – szénsavmentes vizet – de a rágózás is beválhat. Eközben ugyanis fokozódik a nyáltermelés és ez is segít „lemosni” a nyelőcsövet és így megszüntetni az égő érzést. Emellett nagyon fontos, hogy este, elalvás előtt ne terheljük meg a gyomrot. Lefekvés előtt 3 órával már ne együnk, a vacsora legyen könnyen emészthető. Az ágy fejvégi részének megemelése segíthet meggátolni a gyomortartalom visszaáramlását.

A korábban szedett gyógyszerekre is szükség lehet

  • Gyomorégés ellen gyógyszerszedésre is szükség lehet.A recept nélkül kapható savlekötők átmeneti segítséget nyújthatnak, de ha a panaszok hosszabb időn át jelentkeznek vagy erősek, akkor más kezelésre van szükség.
  • Az enyhébb tünetekre a savtermelést részben gátló hisztamin2-receptor antagonistákat - röviden H2-RA-kat – alkalmazzák.
  • A protonpumpagátlók a leginkább bevált készítmények gyomorégés ellen és alkalmasak a szövődmények megelőzésére is.

Ha valakinél korábban reflux betegséget diagnosztizáltak és szedett ilyen készítményeket, de a panaszai most kiújultak, akkor gyomorégés ellen szükség lehet időszakos fenntartó kezelésre.

 

Ha panaszaival kapcsolatban bizonytalan, vagy úgy érzi, hogy az otthoni praktikák ellenére sem szűnnek a tünetei, kérjen orvosi segítséget! A jelenlegi helyzetben erre távkonzultáció segítségével van lehetősége.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Kedves Doktornő!
Fruktóz intolerancia(H2 kilégzéses teszt) vizsgálaton voltam, de a központban ahol végezték a vizsgálatot csak megkaptam az eredményt és azt m ondták keressek fel egy gasztroenterológust a kiértékeléshez. Leghamarabb május végére kaptam időpontot. Kérem tudna valamit mondani az eredményemről?
Az alábbi értékeket mérték:

Fruktóz terhelés reggel 8h10

Terhelés előtti kilégzés 3 PPM
8h40: 6 PPM
9h10: 22 PPM
9h40: 15 PPM
10h10: 5 PPM
10h40: 4 PPM
11h10: 3 PPM

Ön szerint ez pozitív eredmény? Az interneten több helyen azt olvastam ha 20 PPM feletti érték már intoleranciát jelez.

Köszönöm válaszát előre is!
Üdvözlettel, Kulcsárné

Dr. Sárdi Krisztina
Dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus
Tisztelt Kulcsárné,
Az anamnézis és a páciens vizsgálata, kikérdezése nélkül egy kiragadott eredményről nyilatkozni nem lehet. Kérem beszélje meg kezelő orvosával, mert egy labor eredmény csak a megfelelő kontextusban értékelhető megfelelően.
Üdvözlettel:

Dr. Sárdi Krisztina

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Normális hangnem

Elégedett voltam a normális hangnemmel, hogy mindenki segítőkész és türelmes. Meg hogy a négy hónapja tartó kálváriám a bőrkiütésekkel végre véget ért, s meglett a megfejtés :)

További vélemények

Hírek

Allergia ellen természetesen – 5 tanács az allergológustól

Allergia ellen természetesen – 5 tanács az allergológustól

Természetes gyógymódokkal kiegészíthetjük a hagyományos allergiakezelést. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, mire figyeljünk ezzel kapcsolatban, és hogyan védekezhetünk allergia ellen természetesen.

További részletek
Reflux: köhögés is jelezheti

Reflux: köhögés is jelezheti

A jellegzetes égő érzés a mellkasban gyomorégésre figyelmeztet, ám ha a reflux köhögést okoz, akár egyéb tünet nélkül is, már nehezebb felismerni. Dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen összefüggés lehet a légúti tünetek és a reflux között.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA