Otthoni praktikák gyomorégés ellen

Otthoni praktikák gyomorégés ellen

Dr. Sárdi Krisztina Létrehozva: 2020.03.27 Módosítva: 2023.11.13

Aki hajlamos a gyomorégésre tapasztalhatja, hogy a tünetei mostanában erősödnek. Ez tavasszal egyébként is jellemző, de a jelenlegi helyzetben a korábbi napirend felborulása, a stressz, a megváltozott étkezési szokások is okozhatják. Dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen házi praktikákat vethetünk be gyomorégés ellen.

Próbáljuk tartani a napirendet

Aki gyomorégéssel küzd, fontos, hogy elkerülje a túlevést. Gyomorégés ellen ne fogyasszunk egyszerre sokat, együnk naponta többször, keveset. Ez az, ami a megváltozott körülmények miatt most talán nehezebben megy, de fontos, hogy megtaláljuk a módját, hogyan tudunk odafigyelni a helyes étkezésre. Ellenkező esetben a panaszaink súlyosbodni fognak.

 

„A gyomor és a nyelőcső találkozásánál található záróizom feladata, hogy megakadályozza a savas gyomortartalom nyelőcsőbe történő visszajutását. Ha ez az izom nem működik megfelelően, a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, eljuthat egészen a torokig. Ha egyszerre eszünk nagyobb mennyiséget, a telített gyomor miatt a gyenge záróizom még nehezebben dolgozik, emiatt jelentkezik ilyenkor gyomorégés. Ezért fontos, hogy gyomorégés ellen többször, keveset együnk.”

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Hízás home office mellett

Aki korábban nem dolgozott otthonról, az első időszakban nehezebben találja a helyét otthon. A korábbi napirend felborul, a konyha közelsége miatt könnyebben elcsábulunk és többet nassolhatunk. A rendszertelen étkezés önmagában is hozzájárul a gyomorégés kialakulásához, ám ha ezt huzamosabb időn át folytatjuk, idővel a plusz kilókkal is meg kell majd küzdenünk. A túlsúly miatt a hasi nyomás fokozódásával számíthatunk a gyomorégés kellemetlen tüneteire.

 

„Váltsunk egészséges nassokra és szervezzük meg az étkezéseinket. Az erre fordított idővel számos kellemetlenséget előzhetünk meg. Iktassunk be mozgást a mindennapjainkba. Ha van szobakerékpár vagy futógép, használjuk napi rendszerességgel. Az internet is számos lehetőséget kínál, otthoni edzés videókból válasszunk olyat, ami szimpatikus.”

Limitálja az alkohol és koffein fogyasztást

Az alkohol és a koffein kerülendő, ha valaki gyomorégésre hajlamos. A bezártság és a társasági élmények hiánya sajnos nem segíti, hogy ebben mértéket tartsunk. Sokan alszanak rosszabbul, feszültebbek ebben az időszakban, emiatt nappal több kávé, esténként több alkohol fogyhat.

Kerülje a citrusféléket, a hagymát és a szénsavas italokat!

Gyomorégés ellen fontos betartani a diétás javaslatokat. Nem ajánlott a nyers hagyma fogyasztása, de a citrusfélék, a paradicsom és a szénsavas italok, sőt a csokoládé is fokozhatja a panaszokat. Kerülendők a túl forró és túl fűszeres ételek is.

Gyomorégés ellen rágózzon és aludjon jól!

Gyomorégés esetén a maró érzés azért jelentkezik, mert a nyelőcső falát irritálja a savas gyomornedv. Ezt az érzést segíthet közömbösíteni, ha gyakran iszunk keveset – szénsavmentes vizet – de a rágózás is beválhat. Eközben ugyanis fokozódik a nyáltermelés és ez is segít „lemosni” a nyelőcsövet és így megszüntetni az égő érzést. Emellett nagyon fontos, hogy este, elalvás előtt ne terheljük meg a gyomrot. Lefekvés előtt 3 órával már ne együnk, a vacsora legyen könnyen emészthető. Az ágy fejvégi részének megemelése segíthet meggátolni a gyomortartalom visszaáramlását.

A korábban szedett gyógyszerekre is szükség lehet

  • Gyomorégés ellen gyógyszerszedésre is szükség lehet.A recept nélkül kapható savlekötők átmeneti segítséget nyújthatnak, de ha a panaszok hosszabb időn át jelentkeznek vagy erősek, akkor más kezelésre van szükség.
  • Az enyhébb tünetekre a savtermelést részben gátló hisztamin2-receptor antagonistákat - röviden H2-RA-kat – alkalmazzák.
  • A protonpumpagátlók a leginkább bevált készítmények gyomorégés ellen és alkalmasak a szövődmények megelőzésére is.

Ha valakinél korábban reflux betegséget diagnosztizáltak és szedett ilyen készítményeket, de a panaszai most kiújultak, akkor gyomorégés ellen szükség lehet időszakos fenntartó kezelésre.

 

Ha panaszaival kapcsolatban bizonytalan, vagy úgy érzi, hogy az otthoni praktikák ellenére sem szűnnek a tünetei, kérjen orvosi segítséget! A jelenlegi helyzetben erre távkonzultáció segítségével van lehetősége.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!

Tavaly szeptemberben IgG élelmiszer allergia tesztet végeztettem, ahol tej, tojás pozitív búza, élesztő, mogyoró enyhén pozitív eredményem lett. Mivel már tele voltam kiütésekkel, erős gyomorsavam és ízületi fájdalmaim is voltak,megkezdtem a tej, tojás, élesztő és búza diétát, amit már lassan egy éve tartok. Jobb is lett a helyzet, de utána újra jelentkeztek a tünetek, így végeztettem egy helicobaktérium vizsgálatot, mely pozitív lett. Az antibiotikumos kezelést követően‎ az orvosom azt javasolta,hogy csináltassak egy IgE tesztet, mert az mutatja ki a tényleges allergiát. Kérdésem az lenne, hogy egyet ért-e a javaslattal, illetve, hogy ‎a vizsgálat előtt mennyit kell enni az általam eddig nem fogyasztott termékekből, hogy kimutatható legyen az esetleges allergia. Tehát a vizsgálat előtt kb. ha 1 hetet normálisan étkezem az megfelelő-e?

Válaszát előre is köszönöm!
Eszter

Dr. Sárdi Krisztina
Dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus
Kedves Eszter!

Mielőtt az allergia vizsgálat megtörténik, néhány hétig ismételten fogyasztani kell az eddig kihagyott ételeket.
A vizsgálatot a kezelő orvosa javasolta, aki ismeri Önt és az egész korábbi, valamint jelenlegi kórtörténetét, melynek viszont én nem vagyok birtokába, így nem hozhatok szakmailag korrekt döntést abban, hogy szüksége van-e erre a vizsgálatra vagy nem.

Üdvözlettel:
Dr. Sárdi Krisztina

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Magabiztos szaktudás

Sárdi doktornő magabiztos szaktudása, gyors gondolkodása biztonságérzetet adott.

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok