5 jel, ami arra utal, hogy az asztma mellett refluxa is van

5 jel, ami arra utal, hogy az asztma mellett refluxa is van

Dr. Tárnok Ildikó Módosítva: 2021.03.26

A két betegség gyakran együtt jár. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen tünetek kapcsán kell arra gondolni, hogy az asztmát és a refluxot együtt szükséges kezelni.

Erősödő tünetek

Az asztma gyógyszerek az alsó légutak gyulladását csillapítják, a simaizmokat ellazítják, a hörgőgörcsöt oldják. Az asztma kezelésében lényeges tulajdonságok azonban kellemetlen mellékhatással is járhatnak. Ha a betegnek refluxa van, az asztma gyógyszerek sok esetben a nyelőcső záróizmát is ellazítják, ezáltal fokozódik a savas gyomortartalom visszaáramlása a nyelőcsőbe, vagyis felerősödnek a reflux tünetei.

 

A reflux nemcsak a nyelőcsőben, hanem a légutakban is tüneteket okozhat. A savas gyomortartalom egészen a garatig feljuthat, irritálja a légúti nyálkahártyát, gyulladást, torokfájást is okozhat, és az asztmás tüneteket is felerősíti.

A két betegséget együtt kell kezelni

Asztma és reflux gyakran együtt jár.Az asztmások körében kétszer magasabb a reflux kialakulásának kockázata, az adatok szerint 75% feletti a betegség előfordulása. A refluxbetegség nehezíti az asztma kezelését, az asztma gyógyszerek pedig fokozhatják a reflux tüneteit. A betegeknél így sokszor egy nagyon kedvezőtlen körforgás alakul ki, amit akkor tudunk megszüntetni, ha a terápia beállítása során mindkét betegség kezelésével foglalkozunk – magyarázza dr. Tárnok Ildikó.

Az asztma mellett érdemes refluxra is gondolni, ha:

  • Az asztma tünetei a megfelelő gyógyszeres kezelés ellenére is megmaradnak, vagy esetleg még romlanak is.
  • Az asztma súlyosbodik a refluxot fokozó ételek elfogyasztása után, például fűszeres étel, alkohol, csokoládé vagy koffein.
  • Olyan asztmás gyógyszereket szed, amelyek növelhetik a reflux esélyét, például rohamoldó belégzőszert nagyobb adagban, szájon át szedhető szteroid gyulladáscsökkentőt vagy fenntartó kezelésben használt teofillin hörgőtágítót.
  • Az asztmára utaló tünetek nem típusos formában jelentkeznek, például a köhögést torokirritáció okozza, a légszomj vagy sípoló légzés légvételkor lép fel, vagy a fulladás hátterében a torokban észlelt gombócérzés áll.
  • Megmagyarázhatatlan éjszakai asztmás tünetei vannak. Ha a légzési panaszok lefekvéskor, fekvő helyzetben rosszabbodnak, annak az ilyenkor könnyebben visszaáramló savas gyomortartalom is lehet az oka.

 

Ha panaszai vannak, konzultáljon kezelőorvosával! Ahhoz, hogy a tünetei megszűnjenek, a két betegséget, az asztmát és a refluxot együtt kell kezelni.

Téma szakértője

  • Dr. Tárnok Ildikó

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, tüdőgyógyász
  • Specialitások:
    • allergiás asztma
    • pollen allergia
    • légúti allergiák
    • asztma kezelése
    • poratka allergia

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

    Rendelési információ:

    • Hétfő, szerda, csütörtök : 1015 Budapest, Ostrom utca 16. (a Széll Kálmán térnél)
    • Kedd: 1147 Budapest, Csömöri út 18. (a Bosnyák térnél)

    Vélemények dr. Tárnok Ildikóról>>>

     

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr, Doktornő! 13 hónapos kisfiam gyakori éjjeli ébredésére keressük a megoldást. Rosszabb napokon óránként, jobb napokon 2-3 óránként ébred. Fül - orr végénél, gasztroenterológusnál jártunk. Kérdésem, hogy allergia tünete lehet - e a gyakori ébredés és az orr, ritkán szem dörzsölése úgy, hogy más tünet nincs, sem ekcéma, sem tüsszögés, orrfolyás, ilyesmi. Az orrát is csak lefekvéskor dörzsöli, meg ébredéskor, viszont szerintem több az álmosság jelenel, tehát viszket. Van - e valami készítmény, amit biztonságosan kipróbálhatunk vele hogy javul e az alvása, vagy van valamilyen vizsgálat, ami ebben a korban célravezető? Köszönöm válaszát!
Kovácsné Enikő

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Kovácsné Enikő !

Az allergiavizsgálat 2 éves kor előtt nem mindig ad megbízható eredményt, de ha nem igazolódik egyéb kiváltó ok, érdemes vérből végzett légúti és táplálékallergia tesztet végezni a leggyakoribb allergénekre. Kiváltó okként felmerül a poratka, penészgomba,lakáson belüli állat szőre, de pl. tehéntej fogyasztás is állhat a háttérben.
Emellett savas reflux is okozhatja az éjszakai tüneteket.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kiváló újítás

Nagyon hálás vagyok a lehetőségért, hogy ebben a különös és eddig ismeretlen élethelyzetben telefonon is kaptam segítséget az egészségi állapotom javításáért. Igazán hasznosnak tartom ezt a megoldást! Köszönöm!

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK