A mogyorópollen allergiások már most gondoljanak az allergia kezelésére!

A mogyorópollen allergiások már most gondoljanak az allergia kezelésére!

Dr. Moric Krisztina Létrehozva: 2022.10.25 Módosítva: 2022.10.25

Az allergén immunterápiát az allergén növény pollenszórása előtt legkésőbb két hónappal meg kell kezdeni. A mogyorópollen allergiások esetében erre november elejéig van még lehetőség. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus a Budai Allergiaközpont főorvosa összefoglalta a kezeléssel kapcsolatos eddigi tapasztalatokat.

Akár már decemberben jelentkezhetnek allergiás tünetek

Az utóbbi években jellemző időjárási változások hatásait a pollenallergiások is megérzik. Egyes növények esetében a pollenszezon korábban kezdődhet, a hossza pedig kitolódhat. A mogyorópollen allergiások esetében hiába jelzi a pollennaptár februárra a pollenszezon kezdetét, az egyre melegebb telek miatt már december-január környékén is megjelenhet a levegőben és tüneteket okozhat a mogyoró virágpora. Ezért lényeges, hogy aki mogyorópollen allergiás és allergén immunterápiát szeretne még ebben az évben kezdeni, még ezekben a hetekben, november elejéig tegye meg. Ellenkező esetben már csak jövőre lesz rá lehetősége.

Tapasztalatok az allergén immunterápiáról

Mogyorópollen allergia kezelése allergén immunterápiával.A hagyományos tüneti kezeléssel szemben az allergén immunterápia az allergia kiváltó okára hat, az immunrendszer túlműködését hangolja át. Ennek köszönhetően az allergiás tünetek hosszú évekre megszűnnek, de a javulás már az első évtől érezhető. Dr. Moric Krisztina erről is beszámolt az előző héten Isztanbulban megrendezett World Allergy Congress rendezvényen. Összefoglalójában az elmúlt években végzett allergén immunterápiás kezelések tapasztalatait ismertette. Az összefoglalóban szereplő adatokat a KKV-START pályázat keretében lefejlesztett immunterápiás regiszter adta, amely 181 kezelésben részesült páciens gyógyulási folyamatát követte le. 

Páciensbarát kezelés

Az allergén immunterápiás kezelésnek létezik injekciós, illetve szublingvális, vagyis nyelv alatti formája is. Ez utóbbi a gyakorlatban azt jelenti, hogy a beteg az otthonában alkalmazza a készítményeket naponta egyszer, tabletta vagy spray formájában, a hatóanyagok a nyelv alól szívódnak fel. Nagyon biztonságos, ezért is lehetséges, hogy otthonukban végezzék a betegek, és ne legyenek szorosan rendelőhöz kötve, mint az injekciós formánál. Ezért is nevezik az allergén immunterápia szublingvális formáját páciensbarát kezelésnek.

Így hat az allergén immunterápia

Az allergén immunterápia tehát egyszerűen alkalmazható több típusú – pollenallergia, macskaszőr allergia, poratka vagy penészgomba – légúti allergia esetén is. A hatása hosszan tart, a minimum 3 éves kezelés 10-12 évre megszünteti a tüneteket. Segít megelőzni az újabb allergiák kialakulását és az allergia szövődményeként gyakran előforduló asztmát. A kezelés költségei eloszlanak, hiszen már a terápia első évétől kezdve kevesebbet költünk a tüneti szerekre (orrspray, antihisztamin tabletta stb.), illetve a kezelés végeztével akár évekig semmilyen kiadásunk nem jelentkezik az allergiánk kapcsán. Az életminőség javulásáról nem is beszélve.

Már az első évben javulnak a tünetek

Számtalan meggyőző előnye mellett a mellékhatásoktól sem kell tartanunk. Komolyabb, az egész szervezetet érintő reakciók csak az injekciós formánál fordulhatnak elő, éppen ezért ez csak orvosi felügyelet mellett végezhető. A nyelv alatti kezelésnél, amit a beteg az otthonában végezhet ilyesmitől nem kell tartani. A 181 páciens adatait összesítve sem találtunk ilyen esetet – számolt be tapasztalatairól dr. Moric Krisztina. Az adatok összesítése után kiderül, hogy 35% azok aránya, akiknél bármilyen kellemetlenség kialakult az allergén immunterápia hatására. Ez enyhe, szájüregi tünetek jelentkezését jelenti – bizsergő, égő érzés a szájban – és ezek is csupán átmenetiek, nem egész nap tartanak, és csak az első évben jellemzőek.

 

Az allergén immunterápiás kezelés során ugyanis azt az anyagot kell szedni szigorúan szabályozott mennyiségben, amire a beteg allergiás. A javulás – különösen az orr- és szemtünetek terén - azonban már az első évben érezhető, így már ekkor is jelentősen csökken a tüneti szerek iránti igény.

 

A mogyoró pollenre allergiásoknak tehát már most szükséges felkeresni a kezelést végző allergológust. Decemberben pedig már az éger és a nyír pollenre allergiásoknak is érdemes orvoshoz fordulni, amennyiben ebben az évben tervezik az allergén immunterápiát.

 

Kép forrása: Instagram.com

Téma szakértője

 • Dr. Moric Krisztina

 • Szakterületek:
  • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • immunterápia
  • felső légúti allergiák
  • szénanátha
  • fémallergia
  • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
  • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

  Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

   

  Rendelés típusa: 

   

  * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Közvetlen, barátságos

Sikerült egy olyan orvossal konzultálni aki figyelt, értette, megértette panaszom. Számomra, mint laikusnak is érthető, pontos, érthető, elfogadható tájékoztatást adott. A doktornő tökéletesen kommunikált, pont annyira volt közvetlen és barátságos, illetve távolságtartó amennyire kellett.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Nyírfapollen allergiás? Decemberben kezdődik az allergén immunterápia!

Nyírfapollen allergiás? Decemberben kezdődik az allergén immunterápia!

Nyírfapollen allergiásként decemberben még aligha gondol a tavaszi pollenszezonra. Ha azonban tartósan megszabadulna allergiás tüneteitől, az ünnepi készülődés mellett bizony az allergia kezelésére is érdemes időt szánnia. Az allergén immunterápiát ugyanis még ebben a hónapban el kell kezdeni. A kezelésről dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa nyilatkozott.

További részletek
A tartós orrdugulás poratka allergiát is jelezhet

A tartós orrdugulás poratka allergiát is jelezhet

A téli időszakban elhúzódó orrdugulás kapcsán fontos a fül-orr-gégészeti kivizsgálás. A kezeletlen panasz ugyanis tartós orrmelléküreg-gyulladáshoz vagy akár orrpolip kialakulásához is vezethet. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a tartós orrdugulás hátterében poratka allergia is állhat.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!