Ön kezelteti az allergiás tüneteit?

Ön kezelteti az allergiás tüneteit?

Prof. Dr. Nékám Kristóf Módosítva: 2019.03.11

Annak ellenére, hogy az allergiások száma folyamatosan emelkedik, még mindig „csak allergiaként” gondolunk rá, ha valakiről azt halljuk, hogy érintett a betegségben.

Sőt, sokszor maguk az allergiások is csak legyintenek, annak ellenére, hogy a nem megfelelően kezelt betegség nemcsak heteken-hónapokon át rontja az életminőséget, de komoly szövődményei is lehetnek.

Hogy miért is fontos az allergiát kezelni, Prof. Nékám Kristóf allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa foglalta össze.

Az allergia a modern kor betegsége

Allergia tünete a tüsszögés, orrfolyás, orrviszketés.Életkörülményeink döntő szerepet játszanak az allergia kialakulásában. Megfigyelések hosszú sora támasztja ezt alá – némelyik száz évnél is régebbi.

Farmer életmódot folytató családokban például alig fordul elő allergiás betegség. Igaz ez azokra, a nyugati életmódtól eltérően élő társadalmakra is, ahol 20-30 évvel ezelőtt az allergiás megbetegedések 1-2%-os gyakorisággal fordultak csak elő. Indusztrializálódásuk fokával párhuzamosan azonban itt is növekedni kezdett az allergiás megbetegedések aránya, megközelítve az európai értékeket.

Allergia kezelése: következményekkel jár, ha elmarad

Sem egyéni, sem közösségi, sem pedig döntéshozói szinten nem ismert és elismert az allergiás betegség súlya, ez pedig épp oly mértékben hozzájárul a betegség terjedéséhez, mint az öröklött hajlam, a környezeti tényezők vagy az életmód.

Annak ellenére, hogy az allergiák kezelése hazánkban is egyre növekvő terhet jelent a társadalomra nézve – gyógyszer és egyéb költségek, elvesztett munkanapok, teljesítmény csökkenés – a betegséget a mai napig „csak allergia”-két kezelik. Pedig a nem megfelelően kezelt betegnél idővel újabb allergiák jelenhetnek meg, illetve szövődményként asztma is jelentkezhet.

Az érintettek maguk is hajlamosak elbagatellizálni a betegségüket

Ez azt jelenti, hogy sok beteg évek óra nincs jól, de nem fordul orvoshoz szakszerű kezelésért, inkább csak beszalad pollenszezon elején a patikába valamilyen recept nélkül vásárolható készítményért.

Először jobban lesz, de az idő múlásával már a korábban bevált gyógyszer nem használ, erősödnek a tünetei, és nem ritka eset, hogy orvoshoz már csak akkor kerül, ha az életminőségét erősen rontó tünetei vannak, több allergiája kialakult, vagy - súlyosabb esetben - már asztmatikus tünetei is jelentkeznek.

Milyen tünetekről ismerjük fel, hová forduljunk?

Allergia kezelés előtt allergia vizsgálatHa pollenallergiáról beszélünk és nem a lakáson belüli allergének által kiváltott panaszokról, - hiszen azok egész évben tüneteket okoznak - akkor mindenképp figyelmet érdemel, ha a beteg visszatérő, az év azonos időszakában jelentkező, megfázáshoz hasonló tüneteket tapasztal, láz vagy hőemelkedés nélkül.

  • szemviszketés, 
  • könnyezés,  
  • orrfolyás,
  • orrdugulás,
  • tüsszögés,
  • torokkaparás a legjellemzőbb panaszok.

Ilyenkor érdemes allergológushoz fordulni, aki a megfelelő vizsgálatok elvégzésével képes azonosítani a tüneteket okozó allergént és személyre szabott kezelést összeállítani.

Miért kockázatos az öndiagnózis?

Senkinek sem javaslom, hogy az interneten terjedő félinformációk alapján kezdjen öngyógyításba, de a patikai, recept nélkül kapható készítmények is csak átmeneti enyhülést hoznak, ha valóban allergiás. Sőt, esetükben könnyen fennáll a hozzászokás veszélye.

Igaz ez különösen a nyálkahártya lohasztó szerekre, amelyek használata csak a csomagoláson jelölt ideig – ez általában egy hét, tíz nap - javasolt, de ez idő alatt is csak az orrdugulást enyhítik, az allergia többi tünetét nem.

Ennél sokkal jobb hatást érhetünk el a szakorvos által javasolt kezelési tervet követve.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés allergia kivizsgálásra:

Budai AllergiaKözpont

+36 30 236 91 39

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

Téma szakértői

Dr. habil. Réthy Lajos PhD

Dr. habil. Réthy Lajos PhD

felnőtt- és gyermek-allergológus, immunológus, gyermekgyógyász
Dr. Garaczi Edina PhD

Dr. Garaczi Edina PhD

bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin

Dr. Balogh Katalin

allergológus, fül-orr-gégész

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok