Allergia kezelése COVID-19 idején - fontos információk légúti allergiásoknak

Allergia kezelése COVID-19 idején - fontos információk légúti allergiásoknak

Dr. Balogh Katalin Létrehozva: 2021.01.11 Módosítva: 2021.01.12

A koronavírus-fertőzéssel és oltással kapcsolatban sok kérdés felmerül bennünk allergiásként. Dr. Balogh Katalin allergológussal, a Budai Allergiaközpont főorvosával ezeket segítünk tisztázni.

Most még fontosabb az allergia kezelése

Koronavírus-fertőzés esetén így módosul az allergia kezelése.Pollenallergiások esetében a tüneti szereket akkor kezdjük használni, amikor az allergén pollenek megjelennek a levegőben. Ez hazánkban általában február közepétől, a mogyoró, nyír, kőris és éger virágzásától jellemző, de az időpont az időjárás függvényében változhat. A pollenszezon egészen október közepéig tart, eközben egymást követi az allergiás tüneteket okozó növények virágzása. Ha valaki ezekben a hónapokban kapja meg a koronavírus elleni védőoltást, és antihisztamin készítményeket, szteroid orrsprayt használ, akkor nincs különösebb tennivalója, ezeket alkalmazhatja változtatás nélkül.

 

Dr. Balogh Katalin felhívja az érintettek figyelmét, hogy a kezelést mindenképpen el kell kezdeni, mert a kezeletlen légúti allergia által okozott nyálkahártya gyulladás esendőbbé teszi a szervezetet mindenféle légúti úton terjedő fertőzéssel szemben, vagyis allergia elleni kezelés nélkül fogékonyabbak lehetünk a légúti betegségekre.

Allergén immunterápia csak fennálló koronavírus-fertőzés mellett nem kezdhető

A légúti allergia kezelése nemcsak tüneti szerekkel, hanem tartós megoldást nyújtó oki kezeléssel, allergén immunterápiával is történhet. Az allergén immunterápiás kezelést már az allergén növény virágzását megelőzően, legalább két hónappal korábban meg kell kezdeni. A nyírfapollen allergiások például már december óta szedik napi egy alkalommal a készítményt, ami a 3-5 éves terápiát követően több, akár 10-12 évre is megszünteti a panaszaikat. A pázsitfű félékre allergiások márciusban, a parlagfű allergiások pedig májusban kezdik a terápiát.

 

Dr. Balogh Katalin elmondta, hogy új kezelések indítása, és a korábban megkezdett kezelések folytatása lehetséges, kivéve, ha aktuálisan tünetekkel járó fertőzés zajlik. Ha koronavírus-fertőzött és tünetes a beteg, meg kell szakítani a kezelést, amint ez minden vírusfertőzés esetében szükséges. A felépülést követően, az allergológussal történt konzultáció után a kezelés folytatható.

Egy hétig fel kell függeszteni, ha oltást kap

Allergén immunterápia esetén a koronavírus védőoltásra is a minden egyéb védőoltásra vonatkozó javaslat érvényes: 1 hétre fel kell függeszteni az immunterápiát, ha a páciens COVID-19 védőoltást kap. Emellett dr. Balogh Katalin hangsúlyozza, hogy a jelenlegi helyzetben sok kérdés felmerülhet, fontos, hogy a beteg minden, az immunterápiával kapcsolatos kérdést feltétlenül beszéljen meg a kezelőorvosával, akár személyes találkozó nélkül is, távkonzultációban.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!

A nyár óta rendszertelen időközönként apró piros foltok jelennek meg a szemem alatt, olykor mindkettő alatt egyszerre, olykor pedig csak az egyik alatt. Ezek a kis foltok gyulladáshoz hasonlóak, picit be is duzzad tőlük a szem alatti rész, illetve enyhe fájdalommal járnak.
Nyáron a klímára gyanakodtam, de sajnos azóta is fennáll a probléma. Jelenleg kb havonta 1x jönnek elő a kis foltok és általában 1-2 napon belül maradéktalanul eltűnnek.

Mi lehet a háttérben?

Előre köszönöm válaszát!

Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Tisztelt Tamara!

Panaszai hátterében allergiás és szemészeti okok egyaránt állhatnak, javasolt szakorvosi konzultáció és szükség esetén kivizsgálás.

Üdvözlettel:

Dr.Vincze Ildikó
bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

szívből ajánlom

Első alkalommal jártam Önöknél! Kedves,baráti hangulat fogadott. Dr. BALOGH KATALIN doktornő szakképzettsége,türelme,megnyugtató szavai,és határozottsága lenyűgözött.Nagyon szépen köszönöm,és mindenkinek szívből ajánlom! 

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Babavárás allergiával – mit használhatok szénanátha ellen?

Babavárás allergiával – mit használhatok szénanátha ellen?

Terhesség alatt csak a legszükségesebb esetben szedünk gyógyszereket, de mit kezdjen a pollenallergiás kismama az allergiás tünetekkel? Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy milyen kezeléseket ajánl a babavárás időszakában, szénanátha ellen.

További részletek
Ezekkel a gyógyszerekkel kerülje a napot!

Ezekkel a gyógyszerekkel kerülje a napot!

Ha napos időben hosszabb időt tölt a szabadban és kiütések, csalánkiütés vagy ekcémás tünetek jelentkeznek a bőrén, akkor érdemes a szedett gyógyszerek, használt krémek betegtájékoztatóit is elolvasni. Bizonyos fényérzékenységet okozó készítmények miatt is jelentkezhetnek panaszok. Dr. Brezán Edina, a Budai Allergiaközpont bőrgyógyász, kozmetológus orvosa elmondta, hogy mit tegyünk ilyen esetben.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészséghálózat