Allergia kezelése COVID-19 idején - fontos információk légúti allergiásoknak

Allergia kezelése COVID-19 idején - fontos információk légúti allergiásoknak

Dr. Balogh Katalin Létrehozva: 2021.01.11 Módosítva: 2021.01.12

A koronavírus-fertőzéssel és oltással kapcsolatban sok kérdés felmerül bennünk allergiásként. Dr. Balogh Katalin allergológussal, a Budai Allergiaközpont főorvosával ezeket segítünk tisztázni.

Most még fontosabb az allergia kezelése

Koronavírus-fertőzés esetén így módosul az allergia kezelése.Pollenallergiások esetében a tüneti szereket akkor kezdjük használni, amikor az allergén pollenek megjelennek a levegőben. Ez hazánkban általában február közepétől, a mogyoró, nyír, kőris és éger virágzásától jellemző, de az időpont az időjárás függvényében változhat. A pollenszezon egészen október közepéig tart, eközben egymást követi az allergiás tüneteket okozó növények virágzása. Ha valaki ezekben a hónapokban kapja meg a koronavírus elleni védőoltást, és antihisztamin készítményeket, szteroid orrsprayt használ, akkor nincs különösebb tennivalója, ezeket alkalmazhatja változtatás nélkül.

 

Dr. Balogh Katalin felhívja az érintettek figyelmét, hogy a kezelést mindenképpen el kell kezdeni, mert a kezeletlen légúti allergia által okozott nyálkahártya gyulladás esendőbbé teszi a szervezetet mindenféle légúti úton terjedő fertőzéssel szemben, vagyis allergia elleni kezelés nélkül fogékonyabbak lehetünk a légúti betegségekre.

Allergén immunterápia csak fennálló koronavírus-fertőzés mellett nem kezdhető

A légúti allergia kezelése nemcsak tüneti szerekkel, hanem tartós megoldást nyújtó oki kezeléssel, allergén immunterápiával is történhet. Az allergén immunterápiás kezelést már az allergén növény virágzását megelőzően, legalább két hónappal korábban meg kell kezdeni. A nyírfapollen allergiások például már december óta szedik napi egy alkalommal a készítményt, ami a 3-5 éves terápiát követően több, akár 10-12 évre is megszünteti a panaszaikat. A pázsitfű félékre allergiások márciusban, a parlagfű allergiások pedig májusban kezdik a terápiát.

 

Dr. Balogh Katalin elmondta, hogy új kezelések indítása, és a korábban megkezdett kezelések folytatása lehetséges, kivéve, ha aktuálisan tünetekkel járó fertőzés zajlik. Ha koronavírus-fertőzött és tünetes a beteg, meg kell szakítani a kezelést, amint ez minden vírusfertőzés esetében szükséges. A felépülést követően, az allergológussal történt konzultáció után a kezelés folytatható.

Egy hétig fel kell függeszteni, ha oltást kap

Allergén immunterápia esetén a koronavírus védőoltásra is a minden egyéb védőoltásra vonatkozó javaslat érvényes: 1 hétre fel kell függeszteni az immunterápiát, ha a páciens COVID-19 védőoltást kap. Emellett dr. Balogh Katalin hangsúlyozza, hogy a jelenlegi helyzetben sok kérdés felmerülhet, fontos, hogy a beteg minden, az immunterápiával kapcsolatos kérdést feltétlenül beszéljen meg a kezelőorvosával, akár személyes találkozó nélkül is, távkonzultációban.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Üdvözlöm !
Én 3 hónapos fiam problémájával fordulok Önhöz segítségért .
A probléma úgy 6 héttel ezelőtt kezdődött orrfolyással kicsi köhögéssel . Gyermekorvos látta de mivel láza nem volt C vitaminon kívül nem kellett mást szednie . Két héttel később a tünetek nem vàltoztak hanem szemtünet is csatlakozott hozzá . Ismét doktor bácsi - akkor a diagnózis kötőhártya gyulladás volt . Szemcseppet használva elmúlt viszont az orrfolyás és kissé hurutos köhögés maradt . Egy hete mindkét arccsontján ekcémás kiütés jelent meg ami viszket neki nagyon . Ismét orvos aki szerint tej allergia áll a dolog mögött és tejmentes tápszert írt amit semmilyen formában nem hajlandó meginni .
Lehet , hogy buta dolgot követtem el de gyermekemet egy lapos toll töltetű kispárnán altattam mindvégig .
A szokásos tej allergiás tünetek mint a hasmenés , hányás , puffadás rossz közérzet és sírás nem volt jelen csak kizárólag felső légúti és bőr tünetek .
Én emiatt kicsit bizonytalannak tartom a diagnózist . Történhet az , hogy a fiamnak inkább poratka allergiája van ? Már nincs a feje alatt a párna és folyamatosan figyelem , hogy múlik e a tünet . Ha nem érintkezik már az allergénnel akkor mennyi idő után enyhülnek a tünetek ?
Vagy ne gondoljam túl a dolgot és fogadjam el ,hogy a tej / tápszer/ áll a tünetek mögött és próbáljam rávenni arra a szörnyű ízű rémségre ?? Köszönöm szépen , hogy elolvasta .

Dr. Polgár Marianne PhD
Dr. Polgár Marianne PhD gasztroenterológus, csecsemő-gyermekgyógyász
Kedves Édesanya!

A 3 hónapos kisgyermeke számár mindenképpen előnyős a poratka elleni küzdelem, még akkor is, ha nem kiváltója a panaszoknak.

A másik opció pedig, hogy tejallergia áll a háttérben lehetséges. Határozott véleményt csak a gyermek ismeretében tudok mondani

Ami a terápiás tápszert illeti, ha nincs anyatej és a gyermek tápszerre szorul, tökéletesen megfelel a gyermek szükségleteinek, és az ízét sem úgy ítéli meg egy csecsemő, mint egy felnőtt, akinek már kialakult ízlése van.

Üdvözlettel

Dr. Polgár Marianne

gyermekorvos-gasztroenterológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szakmailag felkészült

A doktornő szakmailag felkészült. Kedves és a betegek érdekeit tartja szem előtt.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Allergia kezelése COVID-19 idején - fontos információk légúti allergiásoknak

Allergia kezelése COVID-19 idején - fontos információk légúti allergiásoknak

A koronavírus-fertőzéssel és oltással kapcsolatban sok kérdés felmerül bennünk allergiásként. Dr. Balogh Katalin allergológussal, a Budai Allergiaközpont főorvosával ezeket segítünk tisztázni.

További részletek
Reflux betegség : furcsa tünetek

Reflux betegség : furcsa tünetek

Ég a gyomrom – mondjuk, ha a has felső részén kellemetlen érzést tapasztalunk. Ezt gyakran kíséri savas ízérzés a szájban, émelygés és puffadás. A jellegzetes panaszok mellett azonban a reflux betegség furcsa tüneteket is produkálhat, ezekről dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa beszélt.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Prima Medica Egészséghálózat