Allergia kezelése COVID-19 idején - fontos információk légúti allergiásoknak

Allergia kezelése COVID-19 idején - fontos információk légúti allergiásoknak

Dr. Balogh Katalin Létrehozva: 2021.01.11 Módosítva: 2021.01.12

A koronavírus-fertőzéssel és oltással kapcsolatban sok kérdés felmerül bennünk allergiásként. Dr. Balogh Katalin allergológussal, a Budai Allergiaközpont főorvosával ezeket segítünk tisztázni.

Most még fontosabb az allergia kezelése

Koronavírus-fertőzés esetén így módosul az allergia kezelése.Pollenallergiások esetében a tüneti szereket akkor kezdjük használni, amikor az allergén pollenek megjelennek a levegőben. Ez hazánkban általában február közepétől, a mogyoró, nyír, kőris és éger virágzásától jellemző, de az időpont az időjárás függvényében változhat. A pollenszezon egészen október közepéig tart, eközben egymást követi az allergiás tüneteket okozó növények virágzása. Ha valaki ezekben a hónapokban kapja meg a koronavírus elleni védőoltást, és antihisztamin készítményeket, szteroid orrsprayt használ, akkor nincs különösebb tennivalója, ezeket alkalmazhatja változtatás nélkül.

 

Dr. Balogh Katalin felhívja az érintettek figyelmét, hogy a kezelést mindenképpen el kell kezdeni, mert a kezeletlen légúti allergia által okozott nyálkahártya gyulladás esendőbbé teszi a szervezetet mindenféle légúti úton terjedő fertőzéssel szemben, vagyis allergia elleni kezelés nélkül fogékonyabbak lehetünk a légúti betegségekre.

Allergén immunterápia csak fennálló koronavírus-fertőzés mellett nem kezdhető

A légúti allergia kezelése nemcsak tüneti szerekkel, hanem tartós megoldást nyújtó oki kezeléssel, allergén immunterápiával is történhet. Az allergén immunterápiás kezelést már az allergén növény virágzását megelőzően, legalább két hónappal korábban meg kell kezdeni. A nyírfapollen allergiások például már december óta szedik napi egy alkalommal a készítményt, ami a 3-5 éves terápiát követően több, akár 10-12 évre is megszünteti a panaszaikat. A pázsitfű félékre allergiások márciusban, a parlagfű allergiások pedig májusban kezdik a terápiát.

 

Dr. Balogh Katalin elmondta, hogy új kezelések indítása, és a korábban megkezdett kezelések folytatása lehetséges, kivéve, ha aktuálisan tünetekkel járó fertőzés zajlik. Ha koronavírus-fertőzött és tünetes a beteg, meg kell szakítani a kezelést, amint ez minden vírusfertőzés esetében szükséges. A felépülést követően, az allergológussal történt konzultáció után a kezelés folytatható.

Egy hétig fel kell függeszteni, ha oltást kap

Allergén immunterápia esetén a koronavírus védőoltásra is a minden egyéb védőoltásra vonatkozó javaslat érvényes: 1 hétre fel kell függeszteni az immunterápiát, ha a páciens COVID-19 védőoltást kap. Emellett dr. Balogh Katalin hangsúlyozza, hogy a jelenlegi helyzetben sok kérdés felmerülhet, fontos, hogy a beteg minden, az immunterápiával kapcsolatos kérdést feltétlenül beszéljen meg a kezelőorvosával, akár személyes találkozó nélkül is, távkonzultációban.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt doktor/dr.nő

Évek óta szenvedek allergiával és ez mellett asztmás is vagyok. az allergiámat próbálták kivizsgálni, 4 éve volt még külföldön egy vérvételem ami alapján a kutyanyál alergia jött csak ki.
Ezen ki azóta is küszködöm folyamatos arcüreg problémával és gyomor problémáim is vannak. A Gasztroenterológus étel Intolerancia tesztet rendelt el, ezen felül szerintem hisztamin érzékenységem is van, mert alkoholt abszolút nem tudok inni utána begyullad az arcüregem. az orrdugulás, orrfolyás folyamatos. Tavaly prick tesztet végeztek ami kb csak 8 féle dolog volt,ami alapján nem mutattak ki allergiát, viszont étel Intolerancia vagy valamilyen étel allergiám biztos hogy van, amit sajnos még nem sikerült kideríteni, de nem tudom hogy melyik teszt felé induljak el.Panaszaim legfőképpen, folyamatos orrdugulás néha viszket a fülem, a torkom, szemem, néha a bőröm, de kiütésem sosincs, van amikor megfájdul a gyomrom, reflux, puffadás a legfőbb, hasmenés, fejfájás, közérzetem sem jó, és szorongás is kialakul.
Sokat olvastam az étel Intolerancia és allergiáról, de ezek a tünetek sajnos mindkettőnél előfordulhatnak ezért szeretném az ön szakmai segítségét kérni hogy merre felé induljak el hogy minél előbb ennek a végére járjunk. hajlandó vagyok bármilyen tesztet elvégezni csak járjunk a végére hogy mi okozza ezeket a tüneteket és hogy ne kell legyen három havonta antibiotikumos kúrát alkalmaznom.
2020 októberében volt orrsövény és polip műtétem, de nem veszem észre hogy bármi is javult volna. Én úgy érzem hogy itt valami más lesz a probléma. legjobban a hisztamin Intolerancia vagy allergiára gondolok még de sajnos nem tudom hogy mi a pontos diagnózis, ezért is kérném szíves válaszát minél előbb.
Köszönettel,
Temesi H.

Tisztelt Érdeklődő,

Kérem keressen minket telefonon hogy segíteni tudjunk a megfelelő szakorvos kiválasztásában.

Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Hatalmas tudás és tapasztalat

Dr. Balogh Katalin egy tüneményes doktornő, hatalmas tudással és tapasztalattal bír! Csak ajánlani tudom mindenkinek!!!! Nagyon köszönöm!!!:)

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek
Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

A téli időjárás okozta bőrpanaszok között speciális helyet foglal el a hideg levegő által kiváltott viszkető csalánfoltok, duzzanatok megjelenése, de szakember segítségével mérsékelhetőek az életminőséget is rontó panaszok – tudtuk meg Dr. Garaczi Edinától, az Allergiaközpont bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus orvosától.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!