Allergia kezelése COVID-19 idején - fontos információk légúti allergiásoknak

Allergia kezelése COVID-19 idején - fontos információk légúti allergiásoknak

Dr. Balogh Katalin Módosítva: 2021.01.12

A koronavírus-fertőzéssel és oltással kapcsolatban sok kérdés felmerül bennünk allergiásként. Dr. Balogh Katalin allergológussal, a Budai Allergiaközpont főorvosával ezeket segítünk tisztázni.

Most még fontosabb az allergia kezelése

Koronavírus-fertőzés esetén így módosul az allergia kezelése.Pollenallergiások esetében a tüneti szereket akkor kezdjük használni, amikor az allergén pollenek megjelennek a levegőben. Ez hazánkban általában február közepétől, a mogyoró, nyír, kőris és éger virágzásától jellemző, de az időpont az időjárás függvényében változhat. A pollenszezon egészen október közepéig tart, eközben egymást követi az allergiás tüneteket okozó növények virágzása. Ha valaki ezekben a hónapokban kapja meg a koronavírus elleni védőoltást, és antihisztamin készítményeket, szteroid orrsprayt használ, akkor nincs különösebb tennivalója, ezeket alkalmazhatja változtatás nélkül.

 

Dr. Balogh Katalin felhívja az érintettek figyelmét, hogy a kezelést mindenképpen el kell kezdeni, mert a kezeletlen légúti allergia által okozott nyálkahártya gyulladás esendőbbé teszi a szervezetet mindenféle légúti úton terjedő fertőzéssel szemben, vagyis allergia elleni kezelés nélkül fogékonyabbak lehetünk a légúti betegségekre.

Allergén immunterápia csak fennálló koronavírus-fertőzés mellett nem kezdhető

A légúti allergia kezelése nemcsak tüneti szerekkel, hanem tartós megoldást nyújtó oki kezeléssel, allergén immunterápiával is történhet. Az allergén immunterápiás kezelést már az allergén növény virágzását megelőzően, legalább két hónappal korábban meg kell kezdeni. A nyírfapollen allergiások például már december óta szedik napi egy alkalommal a készítményt, ami a 3-5 éves terápiát követően több, akár 10-12 évre is megszünteti a panaszaikat. A pázsitfű félékre allergiások márciusban, a parlagfű allergiások pedig májusban kezdik a terápiát.

 

Dr. Balogh Katalin elmondta, hogy új kezelések indítása, és a korábban megkezdett kezelések folytatása lehetséges, kivéve, ha aktuálisan tünetekkel járó fertőzés zajlik. Ha koronavírus-fertőzött és tünetes a beteg, meg kell szakítani a kezelést, amint ez minden vírusfertőzés esetében szükséges. A felépülést követően, az allergológussal történt konzultáció után a kezelés folytatható.

Egy hétig fel kell függeszteni, ha oltást kap

Allergén immunterápia esetén a koronavírus védőoltásra is a minden egyéb védőoltásra vonatkozó javaslat érvényes: 1 hétre fel kell függeszteni az immunterápiát, ha a páciens COVID-19 védőoltást kap. Emellett dr. Balogh Katalin hangsúlyozza, hogy a jelenlegi helyzetben sok kérdés felmerülhet, fontos, hogy a beteg minden, az immunterápiával kapcsolatos kérdést feltétlenül beszéljen meg a kezelőorvosával, akár személyes találkozó nélkül is, távkonzultációban.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr!
Érdeklődni szeretnék van e teljeskörű allergia vizsgálat önöknél?
Vegyszerre,kozmetikumra,tartósítószerre,növényekre,élelmiszerre,és állatokra?
Mert ezt mind szeretném tudni?
Köszönöm:Pulai Judit

Kedves Pulai Judit!
Az allergológiai vizsgálatok széles köre elérhető a Budai Allergiaközpontban, amelyekkel allergiát kiváltó anyagok esetében lehetőség van vizsgálatra. Ugyanakkor fontos tudni, hogy az allergia diagnózisa nem egyenlő egy vizsgálati és/vagy laborlelettel. Ráadásul allergiára emlékeztető tüneteket okozhat más probléma/betegség is, nemcsak allergia. Ezért allergia gyanú esetén mindenképpen javasolt első lépésként allergológus szakorvosi konzultációt igénybe venni. A kórelőzmény és a tünetek pontos ismeretében az allergológus célzottan javasolhat vizsgálatokat, amivel sok felesleges és időrabló vizsgálat el is kerülhető.
Tisztelettel

Dr. Réthy Lajos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

szívből ajánlom

Első alkalommal jártam Önöknél! Kedves,baráti hangulat fogadott. Dr. BALOGH KATALIN doktornő szakképzettsége,türelme,megnyugtató szavai,és határozottsága lenyűgözött.Nagyon szépen köszönöm,és mindenkinek szívből ajánlom! 

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK