Allergiás menetelés: ekcémától szénanátháig

Allergiás menetelés: ekcémától szénanátháig

Dr. Somogyi Éva Létrehozva: 2023.07.28 Módosítva: 2023.07.28

Szénanátha már gyermekkorban is jelentkezhet, kialakulását csecsemőkortól kezdődően számos panasz előre jelezheti. A tünetekről és kezelési lehetőségekről dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa beszélt.

Mit jelent az allergiás menetelés?

Az allergiás betegségek klinikai megnyilvánulása rendszerint életkor szerinti megoszlást mutat. Allergiás menetelésnek nevezzük a különböző allergiás kórképek életkor szerinti, egymást követő megjelenését. Csecsemő-és kisdedkorban főként atópiás bőrbetegségekkel, majd legtöbbször intermittáló ill. enyhe asztmás tüneteket mutató kisded és óvódáskorúakkal találkozhatunk. Ezek a tünetek egész kisiskolás korig jellemzőek. Sok betegnél az asztmás tünetek súlyossága és gyakorisága csökken az iskolás korban, de egyre több szénanáthás serdülő és fiatal felnőtt jelentkezik a rendelésen.

 

Ezen allergiás betegségek sokszor követhetik egymást, így az a csecsemő, akinek száraz, viszkető bőre igényelt babakorában kezelést, sokszor lesz később asztmás, majd szénanáthás. Szerencsétlen esetben később az asztmás tünetek fennállása, fennmaradása mellett szénanáthás tünetek is jelentkeznek.

Az első szénanáthás tünetek

Óvodáskorban is jelentkezhet szénanátha.A gyermekkori szénanátha leggyakoribb serdülőknél, de többször az első tünetek már 3-4 éves kor körül megjelenhetnek. Elhúzódó felső-légúti betegségek, szem-orrviszketés, kínzó orrdugulás, orrfolyás, reggeli tüsszögések esetén mindenképpen érdemes allergia tesztet végeztetnünk. Elhúzódó fülgyulladások, orrmandula-műtét után is fennálló savós középfülgyulladások is felhívhatják a figyelmet az allergia lehetőségére.

 

Dr. Somogyi Éva elmondta, hogy az allergiavizsgálat gyerekeknél elvégezhető vérből vagy az alkaron történő bőrpróbával, prick-teszttel. Utóbbi esetben különböző allergén kivonatú cseppeket cseppentünk az alkarra, majd a cseppeknél apró karcolásokat végzünk az alkar bőrén.15-30 perc elteltével leolvassuk, hogy jelentkezik-e reakció az érintett bőrterületen.

 

A vérvizsgálat előnye, hogy a mai korszerű laboratóriumi módszerekkel mind a specifikus Ige vizsgálattal, mind a molekuláris allergia diagnosztikával kis mennyiségű levett vérmintából sok allergén és azok komponensei is vizsgálhatóak. Ezzel nemcsak a diagnózist, de a későbbi kezelési lehetőségeket és annak eredményességét is jobban, pontosabban meg tudjuk határozni.

A szénanátha kezelése gyerekeknél

Célszerű minden esetben meghatároznunk az allergiás tünetet kiváltó allergént, allergéneket. Az idejében megkezdett kezeléssel esetleg újabb allergénekre jelentkező allergiás reakciókat is megelőzhetjük és olyan súlyos szövődmények ellen is védekezhetünk, mint az asztma.

 

A napjainkban forgalomban lévő korszerű készítményekkel - helyileg ható különböző orrsprayk, szemcseppek és gyógyszerek - sokszor teljes tünetmentességet tudunk elérni. Ezeknek a szereknek a beállítása, meghatározása, életkor szerinti pontos adagolása a szakorvos feladata!

 

A gyógykezelés mellett célszerű a kritikus időszakban, magas pollenszám esetén keveset tartózkodni a szabadban, gyakran, akár naponta hajat mosni, autóban felhúzott ablak mellett utazni, napszemüveget viselni, nyaralásokat előre, ennek függvényében tervezni. Sokszor eredményes lehet az orrüreg naponta többszöri sóoldattal történő átöblítése, hiszen nem mindegy, mennyi pollen kerül a nyálkahártyára.

Tartós terápia allergia ellen gyerekeknek is

Mai tudásunk szerint az allergia nem gyógyítható, csak kezelhető betegség. Azonban már gyermekkorban, általában 5 éves kortól végezhető allergén-specifikus immunterápia is. A kezelés lényege, hogy hosszú idő – 3-5 év – alatt fokozatosan hozzászoktatjuk a szervezetet az allergénhez. Ezzel a módszerrel tartós –akár több évtizedes, vagy akár végleges tünetmentesség érhető el, és az allergiás betegség súlyosabb formája az asztma is esetleg megelőzhető.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Üdvözlöm. Kisfiam szeme mellett és hónaljanal kiszáradásos foltok vannak. Erdélyben voltunk borgyogyasznal aki elkuldott vérvételre és kijott hogy allergia okozza. Kérdésem az lenne milyen irányban lenne érdemes elindulni. Milyen allergia tesztet kellene elvegeztetni elsőként.

Tisztelt Kérdező,

További vizsgálatokat személyes megbeszélés, kikérdezés, szakorvosi vizsgálat nélkül nem tudunk javasolni, mert ilyen tüneteket okozhat több fajta dolog is, étel, pollen, por, tusfürdő, krémek, mosószer de akár öblítő is.
Javasoljuk egy allergológus gyermekorvos felkeresését.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata
vezető asszisztens

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Sírás nélkül

A doktornő nagyon lelkiismeretesen,figyelmesen megvizsgálta gyermekemet és olyan bizalmas kapcsolatot tudott kialakítani vele,hogy még a vérvételt is nyugodtan,sírás nélkül viselte.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Szerteágazó panaszokat okozhat az ősszel fokozódó reflux

Szerteágazó panaszokat okozhat az ősszel fokozódó reflux

Az ősz nem kedvez az emésztőszervi betegségeknek, többek közt a reflux betegségnek sem. Ebben az évszakban sokan panaszolnak gyomorégést, torokban gombócérzést, de a szájszárazság és a kellemetlen lehelet is megnehezíti a mindennapokat. Dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, az Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a panaszok kezelése az életminőség javulásán túl azért is fontos, mert a kezeletlen reflux krónikus torokfájást és köhögést is okozhat.

További részletek
Nem csak légkondicionáló miatt tüsszöghetnek nyáron a gyerekek

Nem csak légkondicionáló miatt tüsszöghetnek nyáron a gyerekek

A nyári időszakban jelentkező náthás tüneteket hajlamosak vagyunk a túl hideg klímára, fagyira vagy huzatra fogni. Kisgyerekeknél pedig még ritkábban gondolunk szénanáthára, pedig pollenallergia már akár 2-3 éves korban is kialakulhat. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, az Allergiaközpont orvosa összefoglalta, milyen árulkodó jelei lehetnek annak, ha nem egy elhúzódó náthával van dolgunk.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok