Allergiás menetelés: ekcémától szénanátháig

Allergiás menetelés: ekcémától szénanátháig

Dr. Somogyi Éva Módosítva: 2023.07.28

Szénanátha már gyermekkorban is jelentkezhet, kialakulását csecsemőkortól kezdődően számos panasz előre jelezheti. A tünetekről és kezelési lehetőségekről dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa beszélt.

Mit jelent az allergiás menetelés?

Az allergiás betegségek klinikai megnyilvánulása rendszerint életkor szerinti megoszlást mutat. Allergiás menetelésnek nevezzük a különböző allergiás kórképek életkor szerinti, egymást követő megjelenését. Csecsemő-és kisdedkorban főként atópiás bőrbetegségekkel, majd legtöbbször intermittáló ill. enyhe asztmás tüneteket mutató kisded és óvódáskorúakkal találkozhatunk. Ezek a tünetek egész kisiskolás korig jellemzőek. Sok betegnél az asztmás tünetek súlyossága és gyakorisága csökken az iskolás korban, de egyre több szénanáthás serdülő és fiatal felnőtt jelentkezik a rendelésen.

 

Ezen allergiás betegségek sokszor követhetik egymást, így az a csecsemő, akinek száraz, viszkető bőre igényelt babakorában kezelést, sokszor lesz később asztmás, majd szénanáthás. Szerencsétlen esetben később az asztmás tünetek fennállása, fennmaradása mellett szénanáthás tünetek is jelentkeznek.

Az első szénanáthás tünetek

Óvodáskorban is jelentkezhet szénanátha.A gyermekkori szénanátha leggyakoribb serdülőknél, de többször az első tünetek már 3-4 éves kor körül megjelenhetnek. Elhúzódó felső-légúti betegségek, szem-orrviszketés, kínzó orrdugulás, orrfolyás, reggeli tüsszögések esetén mindenképpen érdemes allergia tesztet végeztetnünk. Elhúzódó fülgyulladások, orrmandula-műtét után is fennálló savós középfülgyulladások is felhívhatják a figyelmet az allergia lehetőségére.

 

Dr. Somogyi Éva elmondta, hogy az allergiavizsgálat gyerekeknél elvégezhető vérből vagy az alkaron történő bőrpróbával, prick-teszttel. Utóbbi esetben különböző allergén kivonatú cseppeket cseppentünk az alkarra, majd a cseppeknél apró karcolásokat végzünk az alkar bőrén.15-30 perc elteltével leolvassuk, hogy jelentkezik-e reakció az érintett bőrterületen.

 

A vérvizsgálat előnye, hogy a mai korszerű laboratóriumi módszerekkel mind a specifikus Ige vizsgálattal, mind a molekuláris allergia diagnosztikával kis mennyiségű levett vérmintából sok allergén és azok komponensei is vizsgálhatóak. Ezzel nemcsak a diagnózist, de a későbbi kezelési lehetőségeket és annak eredményességét is jobban, pontosabban meg tudjuk határozni.

A szénanátha kezelése gyerekeknél

Célszerű minden esetben meghatároznunk az allergiás tünetet kiváltó allergént, allergéneket. Az idejében megkezdett kezeléssel esetleg újabb allergénekre jelentkező allergiás reakciókat is megelőzhetjük és olyan súlyos szövődmények ellen is védekezhetünk, mint az asztma.

 

A napjainkban forgalomban lévő korszerű készítményekkel - helyileg ható különböző orrsprayk, szemcseppek és gyógyszerek - sokszor teljes tünetmentességet tudunk elérni. Ezeknek a szereknek a beállítása, meghatározása, életkor szerinti pontos adagolása a szakorvos feladata!

 

A gyógykezelés mellett célszerű a kritikus időszakban, magas pollenszám esetén keveset tartózkodni a szabadban, gyakran, akár naponta hajat mosni, autóban felhúzott ablak mellett utazni, napszemüveget viselni, nyaralásokat előre, ennek függvényében tervezni. Sokszor eredményes lehet az orrüreg naponta többszöri sóoldattal történő átöblítése, hiszen nem mindegy, mennyi pollen kerül a nyálkahártyára.

Tartós terápia allergia ellen gyerekeknek is

Mai tudásunk szerint az allergia nem gyógyítható, csak kezelhető betegség. Azonban már gyermekkorban, általában 5 éves kortól végezhető allergén-specifikus immunterápia is. A kezelés lényege, hogy hosszú idő – 3-5 év – alatt fokozatosan hozzászoktatjuk a szervezetet az allergénhez. Ezzel a módszerrel tartós –akár több évtizedes, vagy akár végleges tünetmentesség érhető el, és az allergiás betegség súlyosabb formája az asztma is esetleg megelőzhető.

Téma szakértője

 • Dr. Somogyi Éva

 • Szakterületek:
  • csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
 • Specialitások:
  • gyermekkori asztma 

  • légzési panaszok

  • légúti allergiák

  • felnőtt- és gyermekellátás

  Rendelés típusa:

  • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

  • kizárólag magyar nyelvű ellátás

  Rendelési információ:

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr!

Kisfiamnál(3,5év) magas porallergiát állapítottak meg vérvételből (79%). Orr nyálkahártya duzzanat,orrfolyás és gyakori sípoló légzéshang miatt történt a kivizsgálás.Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor mi a teendő, mivel tudok segíteni, hogy javítsak az állapotán.Nem szeretném ha folyamatosan antihisztamint kellene szednie.Van esetleg valamilyen immunterápia amit ilyen kis korban kilehet próbálni?
Válaszát köszönöm.
Virág-Kristóf Zsuzsa

Dr. Somogyi Éva
Dr. Somogyi Éva csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Kedves Anyuka!
Pollenallergia eseten az első lepes az antihisztamin adasa, valamint orrdugulas esetén allergia elleni orrspray-t javasolunk. Emellett egy- ket praktika meg szobajön, de ez egyéni megbeszélést igenyel.
Pollenallergiasoknál az antihisztamin kezelést szerencsére nem kell folyamatosan alkalmazni, csak pollenszezonban.
Az immunterápia is szóbajön később, de azt igazàból csak 5-6 eves kortól ajànlják.
Dr Somogyi Eva

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

A legjobb gyermekorvos

A legjobb gyermekorvos, akivel találkoztam, okos, felkészült, lelkiismeretes!

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok