Így vizsgálható a szénanátha gyerekeknél

Így vizsgálható a szénanátha gyerekeknél

Dr. Somogyi Éva Létrehozva: 2022.06.22 Módosítva: 2023.05.30

Szénanáthás tünetek már bölcsődés és óvodáskorú gyerekeknél is jelentkezhetnek. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen tüneteknél forduljunk orvoshoz és hogyan zajlik a kivizsgálás.

Akiknél magasabb az allergia rizikója

Ha a családban előfordult valamilyen allergiás betegség, akkor nagyobb annak a kockázata, hogy a gyermeknél is jelentkeznek allergiás tünetek. Ennek az esélye egy szülő érintettsége esetén 40-60, két allergiás szülő esetén közel 80 százalék. Az allergiára hajlamos, atópiás gyermekeknél gyakori az „allergiás menetelés”, az a jelenség, hogy életkoronként más-más allergiás betegség jelentkezik egy adott egyénnél. Ha például egy gyermeknél csecsemőkorában a száraz, ekcémás bőr okozott problémát, majd a későbbi életkorban szénanáthás vagy asztmás tünetek jelentkeznek.

A szénanátha tünetei gyerekeknél

Szénananátha tünetei gyerekeknél.Az első szénanáthás tünetek már 2-3 éves kor körül megjelenhetnek. A légúti allergia tüsszögést, átlátszó, vízszerű orrfolyást, orr- és szemviszketést, szemkönnyezést, torokviszketést okozhat. A tünetek akkor kezdődnek, amikor az allergiát okozó növény virágpora (pollenje) megjelenik a levegőben és addig tartanak, amíg az allergén növény pollenszórása zajlik. Azt, hogy éppen melyik növény pollenkoncentrációja magas a levegőben, az aktuális napi pollenjelentésből tudjuk nyomon követni.

Mi történik, ha orvoshoz fordulunk?

Ha a gyermeknél már hetek, vagy hónapok óta náthás tünetek jelentkeznek, akkor indokolt az orvosi vizsgálat. Ennek első lépése a beszélgetés, melynek során a gyermekorvos rögzíti a kórtörténetet, a gyermek tüneteit, korábbi betegségeket, családban előforduló allergiás eseteket. Ezt követően sor kerül allergiavizsgálatra, amely kisgyermekeknél általában vérvétellel történik. Ennek eredményét az orvos összeveti a gyermek tüneteivel és ezek alapján összeállítja a kezelési tervet, felírja a szükséges allergia elleni gyógyszereket.

Dr. Somogyi Éva elmondta, hogy az immunrendszer éretlensége miatt kisgyermekeknél előfordulhat álnegatív allergiateszt eredmény is. Ilyenkor, ha a gyermeknél szénanáthás tüneteket észlelünk, akkor a negatív teszt ellenére, a gyermek tüneteit vegyük mérvadónak. A gyermek részesüljön antiallergiás kezelésben, kapjon antihisztamint és ha emellett az allergiás tünetek szűnnek, akkor az indirekt bizonyítja az allergia fennállását.

Így zajlik a kezelés

A szénanátha kezelése gyerekeknél lehet tüneti, ami antihisztamin szedését, szükség esetén szemcsepp és orrspray használatát jelenti. Óvodás kortól alkalmazható az allergén immunterápia is, amely nem a tünetekre, hanem a szénanátha kiváltó okára, az immunrendszer kisiklott működésére hat, azt próbálja „jó” irányba terelni. Segítségével 3-5 éves kezelés után 10-12 évre eltűnhetnek az allergiás tünetek.

Amennyiben tehát a gyermeknél szénanáthás tünetek jelentkeznek, forduljunk orvoshoz, mert megfelelő kezeléssel nemcsak a tüneteket szüntetjük meg, de megelőzhetjük a szövődményeket – újabb allergiák megjelenését, asztma kialakulását – is.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr!

Kisfiamnál(3,5év) magas porallergiát állapítottak meg vérvételből (79%). Orr nyálkahártya duzzanat,orrfolyás és gyakori sípoló légzéshang miatt történt a kivizsgálás.Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor mi a teendő, mivel tudok segíteni, hogy javítsak az állapotán.Nem szeretném ha folyamatosan antihisztamint kellene szednie.Van esetleg valamilyen immunterápia amit ilyen kis korban kilehet próbálni?
Válaszát köszönöm.
Virág-Kristóf Zsuzsa

Dr. Somogyi Éva
Dr. Somogyi Éva csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Kedves Anyuka!
Pollenallergia eseten az első lepes az antihisztamin adasa, valamint orrdugulas esetén allergia elleni orrspray-t javasolunk. Emellett egy- ket praktika meg szobajön, de ez egyéni megbeszélést igenyel.
Pollenallergiasoknál az antihisztamin kezelést szerencsére nem kell folyamatosan alkalmazni, csak pollenszezonban.
Az immunterápia is szóbajön később, de azt igazàból csak 5-6 eves kortól ajànlják.
Dr Somogyi Eva

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon kedves

Nagyon kedvesek voltak velünk, mind a doktornő, mind az asszisztensek. Nyugodt környezet, nem volt kapkodás, mindenre jutott idő. Nem éreztem hogy csak túl szeretnének lenni a vizsgálaton. Lehet, hogy plusz költséggel jár a vizsgálat, de megéri. Köszönjük. 

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Mikortól kaphatnak a babák mogyorót?

Mikortól kaphatnak a babák mogyorót?

A kisgyermekek hozzátáplálásakor a mogyoró bevezetése szorongással töltheti el a szülőket, hiszen ez a táplálék egyike a leggyakoribb allergéneknek, ami súlyos, életet is veszélyeztethető anafilaxiás sokkhoz vezethet. Míg azonban a korábbi táplálkozási ajánlások az allergének kései bevezetését szorgalmazták, addig ma már ismert, hogy ez a gyakorlat fokozhatja az allergia kialakulásának kockázatát. Mikor vezethetjük be a babák étrendjébe a földimogyorót? – erről kérdeztük dr. Moric Krisztina allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégészt, az Allergiaközpont munkatársát.

További részletek
Prima Medica Szakmai Nap - Az allergiás betegségek korszerű vizsgálati módszereiről

Prima Medica Szakmai Nap - Az allergiás betegségek korszerű vizsgálati módszereiről

Prima Medica szakmai nap: Az allergiás betegségek korszerű vizsgálati módszereiről

Nagy érdeklődés mellett zajlott november második hétvégéjén a Prima Medica Egészségközpontok újabb szakmai napja, amely az allergiás betegségek diagnosztizálásának, kezelésének témáját járta körbe a terület elismert szakértőivel.
Az allergia egy olyan krónikus betegség, amely gyakran súlyosan befolyásolja az életminőséget, és világszerte egyre gyakoribbá válik. Éppen ezért van nagy jelentősége azoknak az új technológiáknak és vizsgálati módszereknek, amelyek lehetőséget teremtenek az orvosok számára, hogy személyre szabott terápiákat fejlesszenek ki az allergiában szenvedőknek, minimalizálva ezzel a mellékhatásokat és növelve az életminőséget. A szakmai napon ezekre a lehetőségekre világítottak rá az alábbi előadások.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok