Így vizsgálható a szénanátha gyerekeknél

Így vizsgálható a szénanátha gyerekeknél

Dr. Somogyi Éva Létrehozva: 2022.06.22 Módosítva: 2022.06.22

Szénanáthás tünetek már bölcsődés és óvodáskorú gyerekeknél is jelentkezhetnek. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen tüneteknél forduljunk orvoshoz és hogyan zajlik a kivizsgálás.

Akiknél magasabb az allergia rizikója

Ha a családban előfordult valamilyen allergiás betegség, akkor nagyobb annak a kockázata, hogy a gyermeknél is jelentkeznek allergiás tünetek. Ennek az esélye egy szülő érintettsége esetén 40-60, két allergiás szülő esetén közel 80 százalék. Az allergiára hajlamos, atópiás gyermekeknél gyakori az „allergiás menetelés”, az a jelenség, hogy életkoronként más-más allergiás betegség jelentkezik egy adott egyénnél. Ha például egy gyermeknél csecsemőkorában a száraz, ekcémás bőr okozott problémát, majd a későbbi életkorban szénanáthás vagy asztmás tünetek jelentkeznek.

A szénanátha tünetei gyerekeknél

Szénananátha tünetei gyerekeknél.Az első szénanáthás tünetek már 2-3 éves kor körül megjelenhetnek. A légúti allergia tüsszögést, átlátszó, vízszerű orrfolyást, orr- és szemviszketést, szemkönnyezést, torokviszketést okozhat. A tünetek akkor kezdődnek, amikor az allergiát okozó növény virágpora (pollenje) megjelenik a levegőben és addig tartanak, amíg az allergén növény pollenszórása zajlik. Azt, hogy éppen melyik növény pollenkoncentrációja magas a levegőben, az aktuális napi pollenjelentésből tudjuk nyomon követni.

Mi történik, ha orvoshoz fordulunk?

Ha a gyermeknél már hetek, vagy hónapok óta náthás tünetek jelentkeznek, akkor indokolt az orvosi vizsgálat. Ennek első lépése a beszélgetés, melynek során a gyermekorvos rögzíti a kórtörténetet, a gyermek tüneteit, korábbi betegségeket, családban előforduló allergiás eseteket. Ezt követően sor kerül allergiavizsgálatra, amely kisgyermekeknél általában vérvétellel történik. Ennek eredményét az orvos összeveti a gyermek tüneteivel és ezek alapján összeállítja a kezelési tervet, felírja a szükséges allergia elleni gyógyszereket.

 

Dr. Somogyi Éva elmondta, hogy az immunrendszer éretlensége miatt kisgyermekeknél előfordulhat álnegatív allergiateszt eredmény is. Ilyenkor, ha a gyermeknél szénanáthás tüneteket észlelünk, akkor a negatív teszt ellenére, a gyermek tüneteit vegyük mérvadónak. A gyermek részesüljön antiallergiás kezelésben, kapjon antihisztamint és ha emellett az allergiás tünetek szűnnek, akkor az indirekt bizonyítja az allergia fennállását.

Így zajlik a kezelés

A szénanátha kezelése gyerekeknél lehet tüneti, ami antihisztamin szedését, szükség esetén szemcsepp és orrspray használatát jelenti. Óvodás kortól alkalmazható az allergén immunterápia is, amely nem a tünetekre, hanem a szénanátha kiváltó okára, az immunrendszer kisiklott működésére hat, azt próbálja „jó” irányba terelni. Segítségével 3-5 éves kezelés után 10-12 évre eltűnhetnek az allergiás tünetek.

Amennyiben tehát a gyermeknél szénanáthás tünetek jelentkeznek, forduljunk orvoshoz, mert megfelelő kezeléssel nemcsak a tüneteket szüntetjük meg, de megelőzhetjük a szövődményeket – újabb allergiák megjelenését, asztma kialakulását – is.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr!

Kisfiamnál(3,5év) magas porallergiát állapítottak meg vérvételből (79%). Orr nyálkahártya duzzanat,orrfolyás és gyakori sípoló légzéshang miatt történt a kivizsgálás.Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor mi a teendő, mivel tudok segíteni, hogy javítsak az állapotán.Nem szeretném ha folyamatosan antihisztamint kellene szednie.Van esetleg valamilyen immunterápia amit ilyen kis korban kilehet próbálni?
Válaszát köszönöm.
Virág-Kristóf Zsuzsa

Dr. Somogyi Éva
Dr. Somogyi Éva csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Kedves Anyuka!
Pollenallergia eseten az első lepes az antihisztamin adasa, valamint orrdugulas esetén allergia elleni orrspray-t javasolunk. Emellett egy- ket praktika meg szobajön, de ez egyéni megbeszélést igenyel.
Pollenallergiasoknál az antihisztamin kezelést szerencsére nem kell folyamatosan alkalmazni, csak pollenszezonban.
Az immunterápia is szóbajön később, de azt igazàból csak 5-6 eves kortól ajànlják.
Dr Somogyi Eva

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Sírás nélkül

A doktornő nagyon lelkiismeretesen,figyelmesen megvizsgálta gyermekemet és olyan bizalmas kapcsolatot tudott kialakítani vele,hogy még a vérvételt is nyugodtan,sírás nélkül viselte.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Utazók hasmenése – engem is érinthet?

Utazók hasmenése – engem is érinthet?

Ha külföldi utazásra készül, érdemes erre is gondolnia. Az utazók hasmenése bárkinél előfordulhat, de vannak rizikócsoportok, akiknél magasabb a kialakulásának kockázata. Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy kiknek kell fokozottan figyelniük.

További részletek
Így vizsgálható a szénanátha gyerekeknél

Így vizsgálható a szénanátha gyerekeknél

Szénanáthás tünetek már bölcsődés és óvodáskorú gyerekeknél is jelentkezhetnek. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen tüneteknél forduljunk orvoshoz és hogyan zajlik a kivizsgálás.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!