Így vizsgálható a szénanátha gyerekeknél

Így vizsgálható a szénanátha gyerekeknél

Dr. Somogyi Éva Létrehozva: 2022.06.22 Módosítva: 2022.06.22

Szénanáthás tünetek már bölcsődés és óvodáskorú gyerekeknél is jelentkezhetnek. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen tüneteknél forduljunk orvoshoz és hogyan zajlik a kivizsgálás.

Akiknél magasabb az allergia rizikója

Ha a családban előfordult valamilyen allergiás betegség, akkor nagyobb annak a kockázata, hogy a gyermeknél is jelentkeznek allergiás tünetek. Ennek az esélye egy szülő érintettsége esetén 40-60, két allergiás szülő esetén közel 80 százalék. Az allergiára hajlamos, atópiás gyermekeknél gyakori az „allergiás menetelés”, az a jelenség, hogy életkoronként más-más allergiás betegség jelentkezik egy adott egyénnél. Ha például egy gyermeknél csecsemőkorában a száraz, ekcémás bőr okozott problémát, majd a későbbi életkorban szénanáthás vagy asztmás tünetek jelentkeznek.

A szénanátha tünetei gyerekeknél

Szénananátha tünetei gyerekeknél.Az első szénanáthás tünetek már 2-3 éves kor körül megjelenhetnek. A légúti allergia tüsszögést, átlátszó, vízszerű orrfolyást, orr- és szemviszketést, szemkönnyezést, torokviszketést okozhat. A tünetek akkor kezdődnek, amikor az allergiát okozó növény virágpora (pollenje) megjelenik a levegőben és addig tartanak, amíg az allergén növény pollenszórása zajlik. Azt, hogy éppen melyik növény pollenkoncentrációja magas a levegőben, az aktuális napi pollenjelentésből tudjuk nyomon követni.

Mi történik, ha orvoshoz fordulunk?

Ha a gyermeknél már hetek, vagy hónapok óta náthás tünetek jelentkeznek, akkor indokolt az orvosi vizsgálat. Ennek első lépése a beszélgetés, melynek során a gyermekorvos rögzíti a kórtörténetet, a gyermek tüneteit, korábbi betegségeket, családban előforduló allergiás eseteket. Ezt követően sor kerül allergiavizsgálatra, amely kisgyermekeknél általában vérvétellel történik. Ennek eredményét az orvos összeveti a gyermek tüneteivel és ezek alapján összeállítja a kezelési tervet, felírja a szükséges allergia elleni gyógyszereket.

 

Dr. Somogyi Éva elmondta, hogy az immunrendszer éretlensége miatt kisgyermekeknél előfordulhat álnegatív allergiateszt eredmény is. Ilyenkor, ha a gyermeknél szénanáthás tüneteket észlelünk, akkor a negatív teszt ellenére, a gyermek tüneteit vegyük mérvadónak. A gyermek részesüljön antiallergiás kezelésben, kapjon antihisztamint és ha emellett az allergiás tünetek szűnnek, akkor az indirekt bizonyítja az allergia fennállását.

Így zajlik a kezelés

A szénanátha kezelése gyerekeknél lehet tüneti, ami antihisztamin szedését, szükség esetén szemcsepp és orrspray használatát jelenti. Óvodás kortól alkalmazható az allergén immunterápia is, amely nem a tünetekre, hanem a szénanátha kiváltó okára, az immunrendszer kisiklott működésére hat, azt próbálja „jó” irányba terelni. Segítségével 3-5 éves kezelés után 10-12 évre eltűnhetnek az allergiás tünetek.

Amennyiben tehát a gyermeknél szénanáthás tünetek jelentkeznek, forduljunk orvoshoz, mert megfelelő kezeléssel nemcsak a tüneteket szüntetjük meg, de megelőzhetjük a szövődményeket – újabb allergiák megjelenését, asztma kialakulását – is.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr!

Kisfiamnál(3,5év) magas porallergiát állapítottak meg vérvételből (79%). Orr nyálkahártya duzzanat,orrfolyás és gyakori sípoló légzéshang miatt történt a kivizsgálás.Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor mi a teendő, mivel tudok segíteni, hogy javítsak az állapotán.Nem szeretném ha folyamatosan antihisztamint kellene szednie.Van esetleg valamilyen immunterápia amit ilyen kis korban kilehet próbálni?
Válaszát köszönöm.
Virág-Kristóf Zsuzsa

Dr. Somogyi Éva
Dr. Somogyi Éva csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Kedves Anyuka!
Pollenallergia eseten az első lepes az antihisztamin adasa, valamint orrdugulas esetén allergia elleni orrspray-t javasolunk. Emellett egy- ket praktika meg szobajön, de ez egyéni megbeszélést igenyel.
Pollenallergiasoknál az antihisztamin kezelést szerencsére nem kell folyamatosan alkalmazni, csak pollenszezonban.
Az immunterápia is szóbajön később, de azt igazàból csak 5-6 eves kortól ajànlják.
Dr Somogyi Eva

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

A legjobb gyermekorvos

A legjobb gyermekorvos, akivel találkoztam, okos, felkészült, lelkiismeretes!

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Hasfájás az óvodában, iskolában – reflux is okozhatja!

Hasfájás az óvodában, iskolában – reflux is okozhatja!

Az új közösségbe való beilleszkedés, a szülőtől való elválás is okozhatja, ha a gyerekeknek az évkezdés idején gyakrabban fáj a hasa. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a reflux is okozhat ilyen tüneteket, már bölcsődések, óvodások és iskolások körében is.

További részletek
Gyerekek a közösségben: allergia vagy nátha miatt beteg?

Gyerekek a közösségben: allergia vagy nátha miatt beteg?

A gyerekközösségekben a különböző légúti fertőzések gyorsan terjednek. Gyakori, hogy akár már néhány nappal az óvoda vagy iskolakezdést követően otthon kell maradniuk náthás tünetekkel, amit aztán hamarosan egy másik megbetegedés követ. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa arra figyelmeztet, hogy hetek óta tartó náthás tünetek esetén felmerül az allergia gyanúja is.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!