Így vizsgálható a szénanátha gyerekeknél

Így vizsgálható a szénanátha gyerekeknél

Dr. Somogyi Éva Módosítva: 2024.04.25 11:34

Szénanáthás tünetek már bölcsődés és óvodáskorú gyerekeknél is jelentkezhetnek. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, az Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen tüneteknél forduljunk orvoshoz és hogyan zajlik a kivizsgálás.

Akiknél magasabb az allergia rizikója

Ha a családban előfordult valamilyen allergiás betegség, akkor nagyobb annak a kockázata, hogy a gyermeknél is jelentkeznek allergiás tünetek. Ennek az esélye egy szülő érintettsége esetén 40-60, két allergiás szülő esetén közel 80 százalék. Az allergiára hajlamos, atópiás gyermekeknél gyakori az „allergiás menetelés”, az a jelenség, hogy életkoronként más-más allergiás betegség jelentkezik egy adott egyénnél. Ha például egy gyermeknél csecsemőkorában a száraz, ekcémás bőr okozott problémát, majd a későbbi életkorban szénanáthás vagy asztmás tünetek jelentkeznek.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A szénanátha tünetei gyerekeknél

Az első szénanáthás tünetek már 2-3 éves kor körül megjelenhetnek. A légúti allergia tüsszögést, átlátszó, vízszerű orrfolyást, orr- és szemviszketést, szemkönnyezést, torokviszketést okozhat. A tünetek akkor kezdődnek, amikor az allergiát okozó növény virágpora (pollenje) megjelenik a levegőben és addig tartanak, amíg az allergén növény pollenszórása zajlik. Azt, hogy éppen melyik növény pollenkoncentrációja magas a levegőben, az aktuális napi pollenjelentésből tudjuk nyomon követni.

Mi történik, ha orvoshoz fordulunk?

Ha a gyermeknél már hetek, vagy hónapok óta náthás tünetek jelentkeznek, akkor indokolt az orvosi vizsgálat. Ennek első lépése a beszélgetés, melynek során a gyermekorvos rögzíti a kórtörténetet, a gyermek tüneteit, korábbi betegségeket, családban előforduló allergiás eseteket. Ezt követően sor kerül allergiavizsgálatra, amely kisgyermekeknél általában vérvétellel történik. Ennek eredményét az orvos összeveti a gyermek tüneteivel és ezek alapján összeállítja a kezelési tervet, felírja a szükséges allergia elleni gyógyszereket.

Dr. Somogyi Éva elmondta, hogy az immunrendszer éretlensége miatt kisgyermekeknél előfordulhat álnegatív allergiateszt eredmény is. Ilyenkor, ha a gyermeknél szénanáthás tüneteket észlelünk, akkor a negatív teszt ellenére, a gyermek tüneteit vegyükszénanátha mérvadónak. A gyermek részesüljön antiallergiás kezelésben, kapjon antihisztamint és ha emellett az allergiás tünetek szűnnek, akkor az indirekt bizonyítja az allergia fennállását.

Így zajlik a kezelés

A szénanátha kezelése gyerekeknél lehet tüneti, ami antihisztamin szedését, szükség esetén szemcsepp és orrspray használatát jelenti. Óvodás kortól alkalmazható az allergén immunterápia is, amely nem a tünetekre, hanem a szénanátha kiváltó okára, az immunrendszer kisiklott működésére hat, azt próbálja „jó” irányba terelni. Segítségével 3-5 éves kezelés után 10-12 évre eltűnhetnek az allergiás tünetek.

Amennyiben tehát a gyermeknél szénanáthás tünetek jelentkeznek, forduljunk orvoshoz, mert megfelelő kezeléssel nemcsak a tüneteket szüntetjük meg, de megelőzhetjük a szövődményeket – újabb allergiák megjelenését, asztma kialakulását – is.

Téma szakértője

 • Dr. Somogyi Éva

 • Szakterületek:
  • csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
 • Specialitások:
  • gyermekkori asztma 

  • légzési panaszok

  • légúti allergiák

  • felnőtt- és gyermekellátás

  Rendelés típusa:

  • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

  • kizárólag magyar nyelvű ellátás

  Rendelési információ:

Orvos válaszol

Tisztelt DoktorUr/No.
4 eves kislanyomnak egy eve(kozossegbe jaras ota) allando visszatero bronchitiszei vannak,szinte folyamatosan kohog,leginkabb ejszaka. Tüdőgyógyász szerint lehet egy kezdődő asztma.
Erre a celra szeretnenk a haloszobajaba nagyobb mennyisegu sot berakni(parajdi sotombok,soteglak ugy kb 150-200 kg).
Az lenne a kerdesem,hogy on szerint ez segitene a probleman ?
Valaszat nagyon koszonom.
Tisztelettel.Reka

Dr. Somogyi Éva
Dr. Somogyi Éva csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Kedves Réka!
A só belégzése sok esetben lehet jótékony hatàsú, tisztítja a légutakat és segít aváladèk feloldásában. Jótekony hatása függ a koncentraciótól és egyéb tényezőktől is.
Viszont pont a betegeknél, asthmàsoknàl nem mindegy, hogy mikor és milyen cc.- ban használjuk. Náluk bizonyos esetekben még fulladást is provokálhatunk vele.
Emiatt úgy gondolom, hogy orvossal kéne megbeszélni, hogy a köhögés asthmás erefetű-e vagy más áll a háttérben, mert rengeteg dolog van az asthmán kivül, ami miatt köhöghetünk. Emellett az asthmanak is több típusa és súlyossági fokozata van, rendszeres kezelést, gondozást igényel.
Dr Somogyi Èva
gyermekorvos, tüdőgyógyász, allergológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Sírás nélkül

A doktornő nagyon lelkiismeretesen,figyelmesen megvizsgálta gyermekemet és olyan bizalmas kapcsolatot tudott kialakítani vele,hogy még a vérvételt is nyugodtan,sírás nélkül viselte.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Erre számíthat, ha nem kezeli szénanátháját

Erre számíthat, ha nem kezeli szénanátháját

Egyre hosszabbra nyúlik a pollenszezon, ezért az allergiás tünetek az év jelentős részében jelen lehetnek a pollenallergiás betegek életében. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, pulmonológus szakembere szerint a szénanáthát mindenképpen kezelni kell, hogy a későbbiekben elkerülhetővé váljon a súlyosabb szövődmények kialakulása.

További részletek
Milyen antihisztaminokat szedhet a várandós kismama?

Milyen antihisztaminokat szedhet a várandós kismama?

A várandósság és szoptatás idején különös gonddal kell mérlegelni, hogy milyen gyógyszereket szedhet a kismama. Nincs ez másként az antihisztamin tartalmú készítményekkel sem, amelyekre ebben az érzékeny periódusban is szükség lehet, hogy a szénanátha okozta tüneteket kontrolláljuk – mondja dr. Augusztinovicz Monika, az Allergiaközpont allergológus, fül-orr-gégész szakembere.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK