Allergiás tüneteim vannak, vagy a klíma miatt megfáztam?

Allergiás tüneteim vannak, vagy a klíma miatt megfáztam?

Dr. Balogh Katalin Módosítva: 2019.08.01

A nagy melegben otthon is szívesen hűtjük le a lakást légkondicionáló berendezésekkel, sokan azonban túlzásba viszik a készülékek használatát. A túl hideg, vagy a testünkre irányított hűvös levegő miatt nyáron is lehetnek megfázásos, náthás tüneteink, amik könnyen összetéveszthetők az ebben az időszakban szintén gyakori légúti allergiás tünetekkel. Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosnának segítségével a kettő közti hasonlóságokat és különbségeket vesszük sorra.

Hasonlóságok és különbségek

  • Az allergia nem okoz lázat, a nátha ritkább esetekben igen.
  • Az allergiás orrfolyás átlátszó, vízszerű, a náthás lehet átlátszó, sárgás vagy zöldes színezetű is.
  • Ízületi és izomfájdalmak allergiában nem, náthában előfordulhatnak.
  • A könnyező, viszkető szemek jellegzetes allergiás tünet, nátha ritkán okoz csak ilyet.
  • Tüsszögés mindkét esetben jellemző.
  • Torokfájás nátha esetén előfordulhat, allergia kapcsán inkább a viszkető érzés jellemző.

A nátha elmúlik, az allergia megmarad

A pollenallergia tüneteit az allergén növny virágzása okozza.A náthát elsősorban vírusok okozzák. A betegség lefolyása átlagosan 7-10 nap. Ez idő alatt a tüneteket csillapíthatjuk, az erre a célra megfelelő készítményekkel. A pollenallergia tünetei ezzel szemben minden évben az allergén növény virágzásának időszakában jelentkeznek és a pollenszórás végéig tartanak. A pollenszezon tehát, az időjárás függvényében február végétől- március elejétől kezdődik a mogyoró virágzásával. A leggyakoribb allergén, a parlagfű által okozott tünetek a növény virágzásának csúcsidőszakában, augusztus közepétől szeptember közepéig a legerősebbek.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha visszatérő panaszaink vannak, hasonló tüneteink jelentkeztek az előző év egy adott időszakában, akkor felmerül a pollenallergia gyanúja. Az allergiaellenes tüneti készítményeket akkor tudjuk hatékonyan alkalmazni, ha a tüneteket okozó növény virágzásának elején, a pollenszórás kezdetekor elkezdjük a szedésüket. Ehhez azonban arra van szükség, hogy ismerjük a panaszokat okozó növényt, nyomon kövessük az aktuális pollenjelentést és idejében orvoshoz forduljunk, beszerezzük a szükséges készítményeket.

A tüneti szerek mellett létezik tartós megoldás is az allergia ellen: az allergén immunterápia. A teljes, 10-12 év tünetmentességet biztosító terápia 3-5 éven át tart, de a tapasztalatok szerint már az első évben jelentősen enyhíti – különösen az orrdugulás és a szemtünetek esetében - a panaszokat.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés Allergia kivizsgálásra:

Budai AllergiaKözpont

+36 30 236 91 39

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

Téma szakértője

Orvos válaszol

5 éves fiú unokám van, aki ovódába járna ugyan, de három nap után már megbetegszik. Az orra váladékol, hurutos köhögése van, de ami aggasztó, hogy a váladék rendre a füle irányába megy, melynek következtében középfültő gyulladás lép fel. A fül orr gégészeten kéthetente jelennek meg, ahol megállapítják, hogy nincs nyomás a fülében. A szülei betartják az orvosi utasításokat, /fülmelegítés, orrporszívózás) a felírt gyógyszereket előírás szerint adják neki. Két hét gyógyulási idő után 3 napig jár óvodába és újra kezdődik minden előről. Korábban kivették az orrmanduláját, remélve, hogy a váladék könnyebben tud távozni.
A szakorvos is azt tanácsolta, hogy vizsgáltassák meg a gyereket más szakorvossal (gasztroenterológus)
mert lehet hogy ételallergiával van ez a folyamatos betegség összefüggésben.
Az unokám tejfehérje érzékeny és most a szülők arra gyanakodnak, hogy gluténérzékenység is fennállhat nála.
Elolvastam az ezzel kapcsolatos információkat, hasmenés, vagy a leírt jellemző tüneteket nem tapasztalom a gyereknél. Szeretném megtudni, hogy lehet e arra következtetni a leírtakból, hogy valóban ételallergiája illetve gluténérzékenysége lehet. Javasolnak e egy ilyen típusú vizsgálatot?
Válaszát köszönöm.

Kedves Nagymama!



Kis unokájának problémáit orvosi konzultáció kapcsán lehet megítélni, a vizsgálatok kiválasztása is mindig a gyermek ismeretében történik.

Természetesen rendelésünkön minden szükséges vizsgálatot el tudunk végezni


Üdvözlettel


Dr. Polgár Marianne

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Hatalmas tudás és tapasztalat

Dr. Balogh Katalin egy tüneményes doktornő, hatalmas tudással és tapasztalattal bír! Csak ajánlani tudom mindenkinek!!!! Nagyon köszönöm!!!:)

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK