Asztmás vagyok, életem végéig gyógyszert kell szednem?

Asztmás vagyok, életem végéig gyógyszert kell szednem?

Dr. Potecz Györgyi Módosítva: 2017.12.08
Az asztma a légutak krónikus gyulladásával járó betegség. Nem gyógyítható, de jól beállított gyógyszeres kezeléssel a legtöbb beteg lényegében tünetmentessé tehető. Emiatt az érintettekben felmerül a kérdés, hogy meddig lesz szükségük az asztmaellenes szerekre, abbahagyhatják-e valaha a gyógyszerek szedését?

Jól kontrollált asztma

Az asztma gyógyszeres kezelése során a célunk, hogy úgy állítsuk be a dózist, hogy az a betegnél tartósan jó életminőséget, a tünetek megszűnését eredményezze és meggátolja a rohamok kialakulását. A terápia ezért minden esetben személyre szabott – magyarázza dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. Mivel az asztma változékony, jelentős mértékben függ a környezet és a páciens állapotának változásaitól is, a kezelésben nagyon fontos szerepe van a betegoktatásnak és az állapotváltozáshoz igazított terápia módosításnak.

Asztma triggerek és akcióterv

Az asztmát provokáló légszennyezettség, pollenek, dohányfüst, fizikai aktivitás mellett az időjárás változásai, a párás, hideg levegő, a fizikai, lelki megterhelés, légúti fertőzés, megfázás is váratlan rosszabbodást idézhet elő a betegek állapotában. A jól beállított kezelés azt is jelenti, hogy a beteg ismeri a provokáló tényezőket és az asztma akció terv birtokában képes felismerni a kezdeti rosszabbodás jeleit. Tudja, milyen gyógyszereket kell használnia, hogy a roham kialakulását megelőzze.

Gyógyszer= biztonságérzet?

Aki már egyszer is tapasztalta magán, vagy családtagján az asztmás rohammal járó légszomjat, félelmet, fulladásérzést, az próbál mindent megtenni annak érdekében, hogy a jövőben elkerülje. A jól beállított gyógyszeres kezelés ezt a biztonságot nyújtja, ám sokan ennek ellenére is ódzkodnak a tartós, akár élethosszig tartó gyógyszer használattól és minél előbb szeretnék elhagyni, vagy csökkenteni a készítmények szedését. „A személyre szabott terápia manapság lehetséges és elvárható asztma kezelésében is. A terápia változtatása, esetleg a gyógyszerek elhagyása természetes az asztma több lépcsős kezelésében. Az egyes lépcsők a kezelésben eltérő gyógyszereket, rohamoldók és fenntartó kezelések kombinációját jelenti. Attól függően, hogy a beteg a lépcső melyik fokán áll, annak megfelelő terápiát alkalmazzuk nála. Az egyes fokokról fel-és le is léphetünk, a kezelésben így van létjogosultsága a step down-nak is, (a gyógyszeres kezelés csökkentése) a step up-nak (kezelés folytatása a következő lépcsőn) is, sőt létezik un. MART ( Maintenance and Reliever Therapy - fenntartó és rohamoldó terápia ugyanazon belégzővel) kezelési forma is.”

Fokról-fokra haladva

Asztmában a kontroll eléréséig – a tünetek megszűnése, rohamok megelőzése - szükséges a kezelést módosítani. Ezt követően alapvető cél a kontrollált asztma esetén minimális szükséges gyógyszeres kezelés fenntartása. Dr. Potecz Györgyi elmondta, hogy alapesetben minden betegnek fél évente szükséges részt vennie kontroll vizsgálaton. Az akkor mért eredmények és a beteg beszámolója alapján van lehetőség módosítani a kezelést. „Ha a legalább 6 hónapja alkalmazott gyógyszeres kezeléssel a perzisztáló asztma 6 hónapja kontrollált, a gyógyszerelést lehetőleg csökkenteni kell. A gyógyszerelés csökkenthető a dózis csökkentésével vagy egy gyógyszer elhagyásával. Ennek megfelelően a terápia folytatható az azonos, vagy az eggyel alacsonyabb lépcsőn.”

Segítség a távolból: a telemedicina

Előfordulhat, hogy a korábban jól kontrollált asztmás betegnél a gyógyszerek csökkentése, átállítása kezdetben problémákat okoz, vagy csökkentett terápiával nem kontrollálttá válik. Ilyen esetben nyújt megnyugtató segítséget a telemedicina, aminek segítségével az orvos személyes találkozó nélkül is nyomon követheti a beteg állapotát. A beteg részletes légzésfunkciót tud otthonában végezni, és ezt online az orvosnak- szolgáltatónak elküldeni. Ez alapján, ha szükséges, az orvos konkrét terápiás változtatást tud javasolni ill. súlyosabb esetben soron kívüli személyes vizitre hívhatja a beteget, a roham elkerülése érdekében.

Téma szakértője

  • Dr. Potecz Györgyi

  • Szakterületek:
    • tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • Asztma
    • COPD
    • légúti allergia
    • tüdőgyulladás kezelése
    • krónikus köhögés
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

    Vélemények dr. Potecz Györgyiről >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

A fenisztil tablettát,hogyan kell szedni?

Tisztelt Kérdező,

A fenistil tablettát az orvos utasításának megfelelően kell szedni. Amennyiben az orvos a szedésről nem rendelkezik, a tájékoztatójában lévő adagolási útmutató alapján kell szedni.

Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon udvarias

A doktornő pontosan kezdte a rendelést, nem voltam megvárakoztatva. A konzultáció folyamán a doktornő alaposan még egyszer megkérdezte amit fontosnak érzett, mindent teljes körűen, érthetően elmondott, a leendő gyógyszereimből volt nála készleten, ezek használatát alaposan áttanulmányoztuk együtt, illetve tájékoztatott minden fontos tudnivalóról a kezelés kapcsán. A fentiek mellett a doktornő kedves, udvarias, képes nagyon kellemes légkört teremteni a rendelőjében, ami a pácienst megnyugtatja.

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK