Beteg épület szindróma- a járványhelyzet felerősíti a tüneteket?

Beteg épület szindróma- a járványhelyzet felerősíti a tüneteket?

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2021.02.08

Beteg épület szindróma (sick building syndrome - SBS) néven ismert az a tünetegyüttes, amely a zárt térben lévő rossz levegőminőség miatt jelentkezik. A tartós bezártság mindenkit megvisel, de a szokatlan panaszok, a rossz közérzet hátterében ez is állhat. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát az SBS tüneteiről kérdeztük.

Iroda az otthonunkban

A beteg épület szindróma nem újkeletű probléma, a WHO 1984-es becslése szerint az épületek akár 30% -ánál a rossz beltéri levegőminőség járulhat hozzá az SBS-hez. Míg azonban korábban főként a munkahelyek kapcsán merült fel ez a probléma, a járványhelyzet következtében egyre fontosabbá válik az otthoni környezet hatása is az egészségre.

A Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) meghatározása szerint az SBS: az épületben tartózkodóknál akut egészségügyi panaszok jelentkeznek, melyek összefüggenek az épületben töltött idővel, de konkrét betegség vagy ok nem azonosítható. A kiváltó ok lokalizálható egy adott helyiségben, de elterjedhet az egész épületben is.

A beteg épület szindróma (SBS) tünetei

Betegítő épület szindróma légúti tünetei.Mivel az elmúlt időszakban és jelenleg is sokan a korábbinál jóval több időt töltenek az otthonukban, ezért fontos, hogy ismerjék a tüneteket, melyeket a lakás rossz levegőminősége okozhat. Az SBS tünetei lehetnek:

Ezek a tünetek jellemzően akkor jelentkeznek, ha az érintett az adott épületben vagy helyiségben tartózkodik. Távozást követően megszűnnek, majd a visszatérést követően ismét jelentkeznek.

Mi okozza a rossz beltéri levegőminőséget?

A probléma lehet átmeneti vagy tartós, a kiváltó októl függően. Rossz levegőminőséget okozhat egy beázást követően nedvesebb belső levegő, penész megjelenése. Ilyen esetben idővel a falak kiszáradnak, és a levegőminőséggel kapcsolatos probléma is megszűnik. Ha viszont a penészesedés az épület szerkezeti – például szigetelési – hiányosságaiból ered, akkor a tünetek tartósan fennmaradnak, amíg a szükséges átalakításokat el nem végezzük az épületen.

 

A páratartalom és a penész mellett a belső levegő minőségét befolyásolja többek közt az épületen használt vegyi anyagok, fal- és bútorfestékek, oldószerek párolgása, a dohányzás, a fűtési mód – például fatüzelésű kandalló a lakásban – a nyílászárók, a szellőztetés módja, nem megfelelően tisztított légkondicionáló használata.

Hogyan kezelhető az SBS?

Ha úgy érzi, hogy az utóbbi időben a felsorolt panaszoktól szenved, akkor javasolt szakembert felkeresnie. A nátha tünetei általában 7-10 nap alatt elmúlnak, az ennél tovább fennálló légúti tünetek akár allergia, asztma vagy SBS jelei is lehetnek. Ilyen esetben fontos a tünetek kezelése, ám a panaszok csak akkor fognak tartósan elmúlni, ha a kiváltó okot is sikerül megszüntetni. Az NHS például az alábbi ajánlásokat fogalmazza meg a beteg épület szindróma kezelésére:

  • Fontos a lakás hőmérsékletének és páratartalmának szabályozása. Nappal melegebb, 24oC körüli, éjjel hűvösebb, 20oC körüli hőmérséklet az ideális. A páratartalmat 40-50% között javasolt tartani.
  • Fontos az épületben használt légkondicionáló rendszeres időközönként történő tisztítása.
  • A tisztítószerek tárolja biztonságosan, megelőzve a szivárgást.
  • A lakásban naponta több alkalommal rövid, de intenzív szellőztetés történjen.
  • Iktasson be képernyőmentes szüneteket a munkában, ha van rá mód, tartózkodjon ezalatt a szabad levegőn.
  • Kerülje – legalább - az épületben a dohányzást.

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

     

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves és hozzáértő

Gyorsan kaptam időpontot, az időpontban pontosan fogadtak. A Doktornő nagyon kedves és hozzáértő volt.

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok