Szemkönnyezés oka: allergia?

Szemkönnyezés oka: allergia?

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2021.01.20

A szemkönnyezésnek több oka is lehet. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosának segítségével most az allergiás eredetű szemkönnyezés kivizsgálásának és kezelésének lépéseit járjuk körbe.

Allergiás szemtünetek

Vörös, égő és irritált szemek, vizes szemkönnyezés – ha a tünetek mellé tüsszögés, orrdugulás vagy orrfolyás is társul, akkor nagy valószínűséggel allergia áll a háttérben. Tavasztól őszig a pollenallergia, az őszi és téli hónapokban a lakáson belüli allergének vagy irritáló gázok – például dohányfüst vagy parfüm - lehetnek felelősek a tünetekért.

Szemkönnyezés: homályos látást is okozhat

A szemkönnyezés megnehezíti a sminkelést.Minden allergiás tünet egyaránt zavaró lehet, de a szemkönnyezés mindenképp dobogós helyen szerepel a bosszantó allergiás panaszok listáján. A hölgy betegek gyakran panaszkodnak arra, hogy a szemviszketés és a könnyezés mennyire megnehezíti a sminkelést allergiás időszakban, de a férfiak élete sem könnyebb, őket elsősorban a vezetés közben a fokozott könnytermelés miatti homályos látás zavarja.

A szemkönnyezés oka

Az allergiás tünetek a szemben azért jelentkeznek, mert az immunrendszer túlérzékennyé vált egy vagy több, egyébként ártalmatlan, nem allergiás személyeknél problémát nem okozó anyaggal – például pollenek vagy állatszőr - szemben. Amikor az allergén érintkezésbe kerül a szemben a hízósejtekhez kapcsolódó antitestekkel, arra a sejtek hisztamin és más anyagok felszabadításával reagálnak, ami miatt a szemek viszketővé, vörösessé és könnyessé válnak.

 

„Az allergiás szemtünetek hasonlítanak egyéb szembetegségek tüneteihez, ezért a pontos diagnózis elengedhetetlen. Az allergiás eredetű panaszok kezeléséhez, a beteg alapos kikérdezése és a szükséges allergia vizsgálatok elvégzését követően allergológus tud megfelelő készítményeket javasolni.”

 

Szezonális vagy egész éven át tartó

A szemet érintő allergiás tüneteknek több oka is lehet. Ezek közül a leggyakoribb a szezonális allergia. Ilyenkor a tüneteket pollenek okozzák, az allergén növény virágzásának idején jelentkeznek. Előfordulhat, hogy a tünetek egész évben fennállnak, jellemzően a téli időszakban erősebben jelentkeznek: a háttérben poratka, penészgomba vagy háziállat allergia is állhat. Jellegzetes tünetei:

  • viszketés
  • égő érzés
  • vizes szemkönnyezés
  • tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás és szem alatti karikák - a melléküregek gyulladása miatt - is előfordulhat.

Vernális keratokonjuktivitisz

Egész évben tüneteket okozhat, főként fiúk és fiatal férfiak körében fordul elő. Az érintettek 75%-ánál ekcéma és asztma is jelen van. Kezelés nélkül a látást is kedvezőtlenül befolyásolja, így az alábbi tünetek észlelésekor mindenképp forduljunk szakemberhez:

  • szemviszketés
  • jelentős mértékű szemkönnyezés
  • idegentest érzés a szemben
  • fényérzékenység.

Atópiás keratokonjuktivitisz

Főként idősebb férfiaknál fordul elő, akik kórtörténetében atópiás dermatitisz szerepel. Tünetei az előbbiekhez hasonlóak és szintén egész évben jelentkezhetnek. Kezelés nélkül a szaruhártya hegesedését okozhatja.

  • szemviszketés
  • égő érzés
  • szemkönnyezés, olyan mértékű lehet, hogy reggelre a szemhéjak összeragadnak.

Kontakt allergiás keratokonjuktivitisz

Kontakt allergiáról beszélünk, ha a tüneteket a bőrrel vagy adott esetben a szemmel közvetlenül érintkező anyag váltja ki. Ez lehet maga a kontaktlencse anyaga, vagy a lencse felületéhez kötődő fehérjék által okozott irritáció. Emiatt az alábbi tünetek jelentkezhetnek:

  • szemkönnyezés
  • viszketés
  • vörösség
  • kontaktlencse diszkomfort.

Papilláris konjuktivitisz

A szemölcsös szemallergia a kontakt allergiás keratokunjuktivitisz egy formája. A felső szemhéj belső felületén megjelenő elváltozás további tünetei:

  • váladékozás, könnyezés
  • duzzanat
  • idegentest érzést
  • a kontakt lencse viselése problémás lehet.

Hogyan kezeljük a szemkönnyezés tüneteit?

Allergiás szemkönnyezés ellen antihisztaminos szemcsepp.A panaszok átmenetileg ugyan orvosolhatók recept nélküli szemcseppekkel, ám ha a kiváltó okot nem kezeljük, akkor a tünetek sem múlnak el. A vény nélküli készítményeket viszont csak a betegtájékoztatóban előírt ideig szabad használni, ellenkező esetben mellékhatások, szövődmények jelentkezhetnek.

Éppen ezért, panaszok esetén szemész felkeresése mindenképp javasolt! A szemészeti vizsgálat során a szakember feltérképezi, hogy van-e egyéb elváltozás vagy kórok a tünetek hátterében. Amennyiben nincs, fontos az allergia lehetőségét allergológusnak kivizsgálni.

 

„Allergia vizsgálattal pontosan be tudjuk azonosítani, mi okozza a tüneteket. A kezeléshez fontos az allergén elkerülése, így ebben az időszakban elsősorban a poratka, penészgomba és a háziállatok szőrére kell figyelni. Ezzel kapcsolatban hasznos tanácsokkal látjuk el a betegeket és természetesen felírjuk a szükséges gyógyszereket is. Ezek a legtöbb esetben különböző hatóanyagú – antihisztamin, nem-szteroid gyulladáscsökkentő, kortikoszteroid – szemcseppek. Hosszú távú megoldáshoz pedig az allergén-specifikus immunterápia javasolható, a szemtünetek ellen is.”

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

     

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Közvetlen, barátságos

Sikerült egy olyan orvossal konzultálni aki figyelt, értette, megértette panaszom. Számomra, mint laikusnak is érthető, pontos, érthető, elfogadható tájékoztatást adott. A doktornő tökéletesen kommunikált, pont annyira volt közvetlen és barátságos, illetve távolságtartó amennyire kellett.

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK