Penész allergia: ősszel rosszabbodnak a tünetek

Penész allergia: ősszel rosszabbodnak a tünetek

Dr. Moric Krisztina Létrehozva: 2020.09.24 Módosítva: 2021.01.20

Az esős, párás őszi időjárás kedvez mind a kültéri, mind pedig a beltéri penész megjelenésének. Megfelelő kezelés nélkül a penész allergia egészen tavaszig megkeserítheti az arra érzékenyek életét. Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogyan ismerhetjük fel és mit tehetünk a penész allergia ellen.

Penész allergiával egy őszi séta az erdőben is rémálom lehet

Amint a sokak számára enyhülést hozó esőzések és hűvösebb idő csökkenti a parlagfű allergia tüneteit, úgy erősödnek a penész allergiások panaszai. Az őszi esőzések, a párás idő következtében az allergén gombák koncentrációja megemelkedik a levegőben, emiatt a szabadban is fokozódnak az allergiás tünetek. Főként az avarban, vagy a talajtakaróként a kertekben is közkedvelt mulcsban fordulnak elő penészgombák nagyobb mennyiségben.

A penész allergia tünetei

- tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, könnyezés, szemviszketés, súlyosabb esetben asztmatikus köhögés, sípolás, nehézlégzés fordulhat elő.

A lakásban sem lélegezhetünk fel

A penész az ablakok mellett is megjelenhet.Sajnos beltéren sem lehet számottevő javulásra számítani, ha a penészgombák a lakás különböző pontjain elszaporodtak. Ilyen esetben a penész allergia tünetei a lakásban is jelentkeznek. Csakúgy, mint a szabadban, zárt térben is nedves környezetben jelennek meg a penészgombák. Elsősorban a konyha és a fürdőszobai környezetben kell keresnünk, a mosdó, mosogató, kád és zuhany környékén, de a penész a cserepesek virágföldjében is megtelepedhet, nézzük át a lakásban tartott növények környezetét is. Az ágyunk matracában is előfordulhat, amit így egész éjszaka alvás közben belélegzünk.

 

A penészesedés azonban nem mindig látható helyeken üti fel a fejét, sok esetben csak a kellemetlen dohos szag, az allergiás tünetek vagy az egyre gyakoribbá váló légúti betegségek hívják fel rá a figyelmet. A penész a lakás nedves, hűvösebb részein fordul elő, érdemes a külső falra tolt szekrények, falvédők mögé is benézni.

 

A penész megjelenésének okai lehetnek építészeti hiányosságok – például a nem megfelelő szigetelés – de gyakori probléma, hogy épp a „túl jól” szigetelt és tökéletesen záródó nyílászárók miatt nem biztosított a lakás folyamatos szellőzése. Amikor a lakásban tartózkodunk, folyamatosan párát termelünk, minden lélegzetvétellel, de a főzés, mosás-teregetés és fürdés során is rengeteg pára kerül a levegőbe. Ha a belső levegő páratartalma tartósan 70% felett mozog, akkor számítani lehet a penész megjelenésére, ami a lakás hűvösebb pontjain – északi falakon, sarkokban, hőhidak mentén -fog lecsapódni.

Mit lehet tenni a penész allergia ellen?

  • A penész eltávolítása a falról.Egyrészt fontos a megfelelő kezelés. A penészgomba allergiát allergológus tudja diagnosztizálni és a szükséges készítményekkel kezelni. Allergiás tünetek esetén ne halogassuk a kivizsgálást, mert a tüneteink egész szezonban, vagyis hónapokon keresztül jelentkezni fognak, ha az allergén folyamatosan jelen van a környezetünkben, a lakáson belül is. Az allergia miatt tartós orrnyálkahártya-gyulladás következtében fogékonyabbá válunk a légúti betegségekre, a kezeletlen allergia mellett gyakrabban betegeskedhetünk.
  • Az allergia kezelése hatékonyabb, ha a környezetben minimalizáljuk az allergének számát. Ehhez fontos, hogy kövessük az aktuális pollenjelentést, és ha a kültéri gombák esetében magas koncentrációt jelez, akkor ne tervezzünk szabadtéri programot.
  • A lakásban is fontos megszabadulni a penésztől. Ha valahol megjelent a sötét folt, akkor penész eltávolító készítménnyel szabaduljunk meg tőle.
  • A kiújulás ellen a legfontosabb a belső páratartalom csökkentése. A lakás páratartalmát légnedvesség mérővel, higrométerrel ellenőrizhetjük. Fontos, hogy 40-60 százalék között próbáljuk meg tartani, de semmiképp se legyen tartósan 70 százalék felett.
  • Ennek érdekében fontos a lakás szellőzését biztosítani. Ha nem megoldható egy nagyobb átalakítás – például a nyílászárókba épített szellőző berendezés – kivitelezése, akkor naponta több alkalommal, pár perces szellőztetéssel, kereszthuzattal szabadulhatunk meg az összegyűlt páramennyiségtől. Az eljárás hátránya, hogy télen a lakást is jelentősen lehűti, ezért érdemes megfontolni valamilyen – legalább a problémás helyiség nagyságának megfelelő – páramentesítő készülék beszerzését.
  • A száradó ruhák is rengeteg nedvességet juttatnak a levegőbe. Különösen a nagyobb létszámú családokban, ahol gyakori a mosás megfontolandó a szárítógép beszerzése, a páratartalom csökkentéséhez.

 

A tüneti kezelés mellett létezik tartós megoldás is a penész allergia ellen. Érdeklődjön allergológus kezelőorvosánál az allergén immunterápia lehetőségéről!

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

     

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Határozottságot sugárzó

Professzionális szervezés, felkészült, bizalmat , határozottságot sugárzó kedves Doktornő.

További vélemények

Hírek

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek
Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok