Leggyakoribb kérdések a gyermekgyógyásznál

Leggyakoribb kérdések a gyermekgyógyásznál

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Módosítva: 2023.05.16

Gyermekünk születése után sok kérdés vetődik fel bennünk, a fejlődésével kapcsolatban. Aggódunk a sok sírás miatt, vagy ha fura kiütések jelennek meg a baba bőrén, de a hozzátáplálás kapcsán is sok kérdésünk adódik. Dr. Balogh Ádám, a Budai Allergiaközpont gyermekgyógyásza felsorolta azokat a tüneteket, amelyekkel allergia specialistaként gyakran fordulnak hozzá a szülők. Azt is elmondta, mire figyeljünk, ha gyermekünknél is hasonló panaszok jelentkeznének.

Honnan tudhatom, hogy sírós vagy beteg?

A leggyakoribb probléma az újdonsült szülők számára, a csecsemő sírásának hátterében álló okok felderítése. Ha a kicsi már biztosan nem éhes, a pelenkacserét követően általában ringatással próbálják megnyugtatni. Ha a sírás ezt követően sem csillapodik, annak több oka is lehet.

  • Mi okozza a gyakori sírást csecsemőknélA csecsemő unatkozhat, vagy épp ellenkezőleg, egy mozgalmas nap fárasztotta ki és a túl nagy pörgés után nehezen tud lecsillapodni, hogy elaludjon.
  • Betegségek miatt is sírósabb lehet, ezért ilyenkor mérjük meg a lázát, figyeljük, hogy van-e étvágya, nem bágyadt.
  •  Figyeljük a sírását. A hasa fájhat, ha közben felhúzza a lábait.
  •  Vizsgáljuk meg a pelenka tartalmát.
  •  Ha hasmenése van, vagy véres széklete, lázas, hasa puffadt, többször bukik vagy hány, nehezen veszi a levegőt mindenképp forduljunk orvoshoz.
  •  Akkor is keressük fel a gyermekgyógyászt, ha a síráson kívül semmilyen egyéb tünet nincs, de a kicsi legalább hetente három nap, mindig közel azonos időpontban sír.

Mi van a pelusban?

Mindig nagy riadalmat kelt a szülőkben, ha a pelenkában elszíneződött, pirosas, vagy épp sötét fekete színű nyomokat fedeznek fel. Erre mindenképp figyelni kell, hiszen a véres széklet tejallergia tünete is lehet. Ilyenkor minden esetben fontos orvoshoz fordulni. Ha bebizonyosodik, hogy ez a gond, anyatejes csecsemőnél az anya tejmentes diétájával, tápszeres babánál a tápszer cseréjével meg fognak szűnni a tünetek.

A véres székletet azonban székrekedés is okozhatja. Ilyenkor apró sérülés keletkezhet a bélfalon, ami magától gyógyul. Illetve gondolni kell arra is, ha a gyermek a tápszer vagy anyatej mellett már más ételeket is fogyaszt, hogy a piros vagy erős narancssárga zöldségek, gyümölcsök is megváltoztatják a széklet színét.

Kiütéses a babám arca, mi okozza?

Gyermekorvosi vizsgálatViszkető és nem viszkető kiütések, melyek járhatnak lázzal vagy anélkül is gyakori panasz csecsemő- és kisgyermekkorban. Megeshet, hogy mire orvos látja a kis beteget, addigra a tünetei már el is múlnak. A kiütések hátterében nagyon sok ok állhat, ezért ha rendszeresen visszatérő, vagy nem múló panaszokról van szó, mindenképp fontos kivizsgáltatni.

  • Csecsemő- és kisgyermekkorban az arcon megjelenő kiütések oka lehet egyszerű, magától elmúló csecsemőkori akne, de a hozzá nagyon hasonló tejkiütés tejallergia tünete is lehet.
  • Ha foltokban jelentkezik és viszket, lehet ekcéma vagy csalánkiütés. Ilyenkor is felmerül az ételallergia lehetősége, kivizsgálásra van szükség.

Sokat bukik, vagy refluxos?

A sírás, hasfájás, kiütések és széklet gondok mellett a legtöbb szülő a gyakori bukások miatt fordul gyermekgyógyászhoz. Egészséges csecsemőknél is természetes jelenség, ha egy kiadós étkezést követően a „feleslegtől” bukás formájában szabadul meg.

Okozhatja az is, ha a baba nagyobb mennyiséget fogyasztott egyszerre, vagy kapkodva, túl gyorsan lakott jól. Reflux esetében viszont ezek az esetek gyakran előfordulnak, és inkább hányás jelentkezik.

Figyelmeztető jel, ha a csecsemő sírás közben hátrafeszíti a nyakát és a hátát, az erős szájszag, ha gyakran csuklik, köhécsel vagy böfög. Ha a csecsemő emellett nyugtalan, rosszul alszik és elutasítja az evést, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz. A gyakori bukások és hányás következtében, a reflux tünete lehet akár a súlyfejlődés elmaradása is.

Téma szakértője

  • Dr. Lakos Gábor

  • Szakterületek:
    • csecsemő- és gyermekgyógyász, belgyógyász
  • Specialitások:
    • komplex, holisztikus szemléletmód az általános gyermekgyógyászatban
    • gyermekkori emésztési zavarok (pl. haspuffadás, görcsök, gyomorégés) kezelése
    • gyermekkori krónikus allergiás- vagy légzőszervi panaszok kivizsgálása
    • gyermekkori lázas, fertőző betegségek

    Rendelés típusa:

    • Személyes (rendelői) vizit
    • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available
    • kizárólag GYERMEKEK ellátása

     

    Rendelés helyszíne: 1036 Budapest, Lajos u. 66. B lépcsőház, 5. emelet (Buda Square Irodaház)

     

    Telefonszám: +36 30 208 5571

Orvos válaszol

Tisztelt Allergiaközpont !

Évek óta küzdünk egy problémával, több bőrgyógyászt, háziorvost meglátogattunk egyenlőre hasztalanul. A páromról lenne szó, akinek a következők a tünetei. Szem környékén kipirosodott viszkető apró hólyagos kiütés ami fellelhető a száj körül is állon stb. Elocom tartalmú kenőcsöt kaptunk rá, ami tartós használatra alkalmatlan. Diétát tartottunk enyhülni látszott, de egyik napról a másikra váltakozik a tünet intenzitása. A bőrgyógyászok mind ekcémára gyanakodnak, de hogy mi okozza nem tudták megmondani. Háziorvos allergiavizsgálatot javasolt. Mit kell tennünk illetve hogyan hogy kiderüljön mi okozza a tüneteket.

Előre is köszönöm válaszukat: Viski Gergő

Dr. Garaczi Edina PhD
Dr. Garaczi Edina PhD allergológus-bőrgyógyász
Tisztelt Viski Gergő,

A pontos diagnózis meghatározásához a bőrtünetek vizsgálata szükséges. Ehhez kérem, hogy jelentkezzenek be szakorvosi vizsgálatra. Amennyiben változóak a tünetek, akkor készítsenek fényképet a jellegzetes kiütésekről.

Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Ágota

A Doktornő megértő, kedves és segítőkész. Egyszerre gyógyítja a testet és a lelket, mindenkinek csak ajánlani tudom!

További vélemények

Brigitta

Kedves és segítőkész a Doktornő! Végre egy orvos, aki figyelt rám és minden kérdésemre választ adott.

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK