Ekcémás csecsemőnél magasabb az ételallergia kockázata

Ekcémás csecsemőnél magasabb az ételallergia kockázata

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Létrehozva: 2021.04.26 Módosítva: 2021.11.24

Ekcémás csecsemőknél nagyobb valószínűséggel jelentkeznek ételallergiás tünetek, későbbi életkorban. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmagyarázta, hogy mi lehet az összefüggés okai és elmondta, hogy szülőként mire fontos figyelnünk.

Allergiás menetelés

Az allergiás menetelés fogalma régóta ismert, tudjuk, hogy az atópiás, vagyis allergiára hajlamos gyerekeknél különböző életkorokban a betegség eltérő formában jelentkezik, s ezek rendszerint követik egymást. A csecsemőként nagyon száraz, ekcémás bőrű gyerekeknél nagyobb valószínűséggel jelentkezik ételallergia is, majd később szénanátha és asztma.

 

Az allergiára való hajlam öröklődik, 30% körüli az esélye, hogy a gyermeknél is megjelennek a tünetek, ha az egyik szülő allergiás, két allergiás szülő esetében pedig közel 60-80%.

Sérült a bőr védelmi funkciója

Az atópiás menetelés első állomása rendszerint az atópiás dermatitisz, vagyis az ekcéma. A Biochemia Medica összefoglaló írása szerint az ebben érintett csecsemőknél az öröklött allergiás hajlam miatt a bőr védelmi funkciója sérült, emiatt túl korán és túlzott mennyiségben jutnak el a környezetből (káros és ártalmatlan egyaránt) anyagok a szervezetbe. A még éretlen immunrendszer ezekre túlzottan reagál, IgE antitesteket állít elő.

Az ártalmatlan anyagot is fenyegetésként azonosítja

Az IgE-t a B-sejt limfocitái termelik, egyfajta immun fehérvérsejt. Ez az antitest olyan reakciókat aktivál, amelyek segítik a szervezetet a fertőzések elleni küzdelemben – magyarázza dr. Balogh Ádám. Az IgE antitestek azonban az éretlen immunrendszer túlzott reakciója miatt az ártalmatlan anyagokat is fenyegetésként azonosítja. Az IgE antitestek az allergénhez és más típusú immunsejtekhez is kötődnek, ezáltal túlstimulálják az immunrendszert, amelynek következtében megjelennek az allergiás tünetek.

Ekcémától az ételallergiáig

Ekcémás csecsemőnél magasabb az ételallergia kockázataAz IgE nemcsak segít az észlelt fenyegetés semlegesítésében, hanem „memória” sejteket hagy maga után, hogy „őrködjenek” és ha azt észlelik, hogy a fenyegetés visszatér, akkor gyorsan reagáljanak. Az allergiás menetelés tehát folytatódik, a megváltozott immunválasz túlérzékennyé teheti az újonnan bevezetett ételek, például a tehéntej, a tojás vagy a dió iránt, ami egy vagy több ételallergia megjelenését okozhatja a gyermeknél.

 

A The Lancet folyóiratban közölt kutatás is megerősítette ezt az összefüggést. Több tanulmány összegzése alapján a szakemberek megállapították, hogy az ételallergiás betegek 81%-ánál ekcéma is megelőzte az ételallergia kialakulását.

Az ételallergia súlyosbíthatja az ekcémás tüneteket

Ekcémás gyerekek esetében az ételallergia a bőrtünetek fellángolását is okozhatja. A tünetek az étel elfogyasztását követően rövid időn belül, vagy akár néhány nappal később is jelentkezhetnek. Előfordulhat:

 • viszketés, amely éjszaka egyre súlyosbodik
 • fokozott bőrszárazság, bőrpír
 • apró dudorok, hólyagok képződése a bőrön.

 

Dr. Balogh Ádám hangsúlyozza, hogy az ekcéma tünetei hullámzóak, a fellángolásnak bizonyos ételek fogyasztása mellett több más oka is lehet. Jelenlegi ismereteink szerint az ekcémás betegek harmadánál rontja bizonyos ételek fogyasztása a tüneteket. Az alapos kórtörténet és az orvosi vizsgálat segít a további vizsgálatok irányát meghatározni. Szükség esetén a gyerekeknél allergiavizsgálatra is sor kerülhet, melynek segítségével kiderül, hogy az ekcéma mellett ételallergia is kialakult-e a gyermeknél és adott esetben azt is pontosan meg lehet határozni, hogy az allergén melyik komponense okozza a tüneteket, milyen szigorú diétára van szükség.

Téma szakértője

 • Dr. Balogh Ádám MSc PhD

 • Szakterületek:
  • csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
 • Specialitások:
  • ételallergiák kivizsgálása, követése
  • légúti allergiák (szénanátha, asztma)
  • atopiás dermatitis, csalánkiütés
  • gyógyszerallergia
  • Alex multiplex allergia teszt specialista
  • allergén specifikus immunterápia
  • gyermek- és felnőtt ellátás
  • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

  Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>

   

  Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő / Doktor úr !

Érdeklődnék, hogy Önöknél melyik szolgáltatást kellene választanom az alábbi esetben. Kisfiam kazein allergiás, mely évek óta tartó diétával jelenleg tünetmentes (diétahiba esetén rövid időn belül tünetel ) az iskolába kérnek friss igazolást a tejmentes étkezés biztosításához , mert a jelenlegi szakorvosi igazolása lejárt, de állami intézményben jelenleg 3-4 hónapos várólisták vannak, de így szeptembertől nem kaphatna diétás étkezést ami esetében erős gyomorfájdalom , bőrkiütés ( darabos, "homokos" érzetű bőr ) , kiborulás és kontrollálhatatlan hisztikkel , folyamatos felsőlégúti panaszokkal, hasmenéssel járna, melyeket a teljes tejkizárás óta csak hiba esetén tapasztaltunk. Mely vizsgálatra vagy konzultációra tudnánk Önökhöz bejelentkezni, hogy friss szakorvosi ajánlást kapjunk kisfiúnk diétás étkeztetéséhez ? Előre is köszönöm válaszukat.

Tisztelt Érdeklődő,

Központunkban Dr Hidvégi Edit foglakozik étel allergiás gyermekek gondozásával. Ő tud diétás javaslatot kiadni a gondozott gyermekek részére.
Időpontot foglalni az online rendszerünkben tud, illetve a weboldalunkon megadott telefonszámos is el tud érni bennünket.

Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Érthető kommunikáció

Nagyon elégedett vagyok a Dokor Úr mindent kielégítő tájékoztatásával és az orvostudományban járatlan ember számára is érthető kommunikációjával, alaposságával. Köszönjük.

További vélemények

Hírek

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek
Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

A téli időjárás okozta bőrpanaszok között speciális helyet foglal el a hideg levegő által kiváltott viszkető csalánfoltok, duzzanatok megjelenése, de szakember segítségével mérsékelhetőek az életminőséget is rontó panaszok – tudtuk meg Dr. Garaczi Edinától, az Allergiaközpont bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus orvosától.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!