Ekcémás csecsemőnél magasabb az ételallergia kockázata

Ekcémás csecsemőnél magasabb az ételallergia kockázata

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Létrehozva: 2021.04.26 Módosítva: 2021.04.26

Ekcémás csecsemőknél nagyobb valószínűséggel jelentkeznek ételallergiás tünetek, későbbi életkorban. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmagyarázta, hogy mi lehet az összefüggés okai és elmondta, hogy szülőként mire fontos figyelnünk.

Allergiás menetelés

Az allergiás menetelés fogalma régóta ismert, tudjuk, hogy az atópiás, vagyis allergiára hajlamos gyerekeknél különböző életkorokban a betegség eltérő formában jelentkezik, s ezek rendszerint követik egymást. A csecsemőként nagyon száraz, ekcémás bőrű gyerekeknél nagyobb valószínűséggel jelentkezik ételallergia is, majd később szénanátha és asztma.

 

Az allergiára való hajlam öröklődik, 30% körüli az esélye, hogy a gyermeknél is megjelennek a tünetek, ha az egyik szülő allergiás, két allergiás szülő esetében pedig közel 60-80%.

Sérült a bőr védelmi funkciója

Az atópiás menetelés első állomása rendszerint az atópiás dermatitisz, vagyis az ekcéma. A Biochemia Medica összefoglaló írása szerint az ebben érintett csecsemőknél az öröklött allergiás hajlam miatt a bőr védelmi funkciója sérült, emiatt túl korán és túlzott mennyiségben jutnak el a környezetből (káros és ártalmatlan egyaránt) anyagok a szervezetbe. A még éretlen immunrendszer ezekre túlzottan reagál, IgE antitesteket állít elő.

Az ártalmatlan anyagot is fenyegetésként azonosítja

Az IgE-t a B-sejt limfocitái termelik, egyfajta immun fehérvérsejt. Ez az antitest olyan reakciókat aktivál, amelyek segítik a szervezetet a fertőzések elleni küzdelemben – magyarázza dr. Balogh Ádám. Az IgE antitestek azonban az éretlen immunrendszer túlzott reakciója miatt az ártalmatlan anyagokat is fenyegetésként azonosítja. Az IgE antitestek az allergénhez és más típusú immunsejtekhez is kötődnek, ezáltal túlstimulálják az immunrendszert, amelynek következtében megjelennek az allergiás tünetek.

Ekcémától az ételallergiáig

Ekcémás csecsemőnél magasabb az ételallergia kockázataAz IgE nemcsak segít az észlelt fenyegetés semlegesítésében, hanem „memória” sejteket hagy maga után, hogy „őrködjenek” és ha azt észlelik, hogy a fenyegetés visszatér, akkor gyorsan reagáljanak. Az allergiás menetelés tehát folytatódik, a megváltozott immunválasz túlérzékennyé teheti az újonnan bevezetett ételek, például a tehéntej, a tojás vagy a dió iránt, ami egy vagy több ételallergia megjelenését okozhatja a gyermeknél.

 

A The Lancet folyóiratban közölt kutatás is megerősítette ezt az összefüggést. Több tanulmány összegzése alapján a szakemberek megállapították, hogy az ételallergiás betegek 81%-ánál ekcéma is megelőzte az ételallergia kialakulását.

Az ételallergia súlyosbíthatja az ekcémás tüneteket

Ekcémás gyerekek esetében az ételallergia a bőrtünetek fellángolását is okozhatja. A tünetek az étel elfogyasztását követően rövid időn belül, vagy akár néhány nappal később is jelentkezhetnek. Előfordulhat:

 • viszketés, amely éjszaka egyre súlyosbodik
 • fokozott bőrszárazság, bőrpír
 • apró dudorok, hólyagok képződése a bőrön.

 

Dr. Balogh Ádám hangsúlyozza, hogy az ekcéma tünetei hullámzóak, a fellángolásnak bizonyos ételek fogyasztása mellett több más oka is lehet. Jelenlegi ismereteink szerint az ekcémás betegek harmadánál rontja bizonyos ételek fogyasztása a tüneteket. Az alapos kórtörténet és az orvosi vizsgálat segít a további vizsgálatok irányát meghatározni. Szükség esetén a gyerekeknél allergiavizsgálatra is sor kerülhet, melynek segítségével kiderül, hogy az ekcéma mellett ételallergia is kialakult-e a gyermeknél és adott esetben azt is pontosan meg lehet határozni, hogy az allergén melyik komponense okozza a tüneteket, milyen szigorú diétára van szükség.

Téma szakértője

 • Dr. Balogh Ádám MSc PhD

 • Szakterületek:
  • allergológus és klinikai immunológus, allergia specialista, csecsemő és gyermekgyógyász,
 • Specialitások:
  • kiütések, bőrviszketés
  • felnőtt és gyermek allergia kivizsgálás
  • gyógyszerallergia
  • gyermekkori reflux, hasfájás
  • hasfájás, hasmenés
  • Alex multiplex allergia teszt specialistája
  • felnőtt- és gyermekellátás
  • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

  Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>

   

  Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Nő/ Doktor Úr! A kérdésem a következő lenne.A kislányom 9 hónapos múlt. Bevezetve nem lett még a liszt, tojásfehérje, olaj.Sajnos adtak neki piskótát,amitől az oldalán apró piros pöttyök lettek.A házi orvos azt ja asolta várják 7-10napot hátha a pöttyök elmúlnak.Van erre esély vagy felesleges tovább várni és azonnal vigyem allergia vizsgálatra?Válaszát előre is köszönöm.

Budaházi Kata
Budaházi Kata
Tisztelt Kérdező,

Az első találkozása a gyermeknek új ételekkel okozhat apró piros pöttyöket a bőrön. Ez még nem jelent allergiát. Az ön helyében várnék pár napot, ahogy az orvosa javasolta, és óvatosan vezetném be az új ételeket. Amennyiben a bevezetés során tapasztal még ilyen reakciót, úgy egy gasztroenterológus allergológus orvoshoz kell elvinni a gyermeket, aki megvizsgálja az allergia esélyét is. 1 éves kor alatt csak nagyon indokolt esetben végeznek allergia vizsgálatot csak szakorvos javaslatára.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Érthető kommunikáció

Nagyon elégedett vagyok a Dokor Úr mindent kielégítő tájékoztatásával és az orvostudományban járatlan ember számára is érthető kommunikációjával, alaposságával. Köszönjük.

További vélemények

Hírek

Puffadás okai – 6 gyakori betegség a háttérben

Puffadás okai – 6 gyakori betegség a háttérben

A puffadás okai változatosak lehetnek. Az életmódbeli tényezők mellett bizonyos betegségek is közre játszhatnak a megjelenésében. Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa hat gyakori betegséget sorolt fel a puffadás hátterében.

További részletek
Allergia orrspray – melyik a legjobb?

Allergia orrspray – melyik a legjobb?

Allergia orrspray többféle létezik, eltérő hatóanyaggal, ezért egyáltalán nem biztos, hogy ami másnál bevált, nálunk is működni fog. Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mire kell figyelni a készítmények kiválasztása során.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Prima Medica Egészséghálózat