Ekcémás csecsemőnél magasabb az ételallergia kockázata

Ekcémás csecsemőnél magasabb az ételallergia kockázata

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Létrehozva: 2021.04.26 Módosítva: 2021.11.24

Ekcémás csecsemőknél nagyobb valószínűséggel jelentkeznek ételallergiás tünetek, későbbi életkorban. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmagyarázta, hogy mi lehet az összefüggés okai és elmondta, hogy szülőként mire fontos figyelnünk.

Allergiás menetelés

Az allergiás menetelés fogalma régóta ismert, tudjuk, hogy az atópiás, vagyis allergiára hajlamos gyerekeknél különböző életkorokban a betegség eltérő formában jelentkezik, s ezek rendszerint követik egymást. A csecsemőként nagyon száraz, ekcémás bőrű gyerekeknél nagyobb valószínűséggel jelentkezik ételallergia is, majd később szénanátha és asztma.

 

Az allergiára való hajlam öröklődik, 30% körüli az esélye, hogy a gyermeknél is megjelennek a tünetek, ha az egyik szülő allergiás, két allergiás szülő esetében pedig közel 60-80%.

Sérült a bőr védelmi funkciója

Az atópiás menetelés első állomása rendszerint az atópiás dermatitisz, vagyis az ekcéma. A Biochemia Medica összefoglaló írása szerint az ebben érintett csecsemőknél az öröklött allergiás hajlam miatt a bőr védelmi funkciója sérült, emiatt túl korán és túlzott mennyiségben jutnak el a környezetből (káros és ártalmatlan egyaránt) anyagok a szervezetbe. A még éretlen immunrendszer ezekre túlzottan reagál, IgE antitesteket állít elő.

Az ártalmatlan anyagot is fenyegetésként azonosítja

Az IgE-t a B-sejt limfocitái termelik, egyfajta immun fehérvérsejt. Ez az antitest olyan reakciókat aktivál, amelyek segítik a szervezetet a fertőzések elleni küzdelemben – magyarázza dr. Balogh Ádám. Az IgE antitestek azonban az éretlen immunrendszer túlzott reakciója miatt az ártalmatlan anyagokat is fenyegetésként azonosítja. Az IgE antitestek az allergénhez és más típusú immunsejtekhez is kötődnek, ezáltal túlstimulálják az immunrendszert, amelynek következtében megjelennek az allergiás tünetek.

Ekcémától az ételallergiáig

Ekcémás csecsemőnél magasabb az ételallergia kockázataAz IgE nemcsak segít az észlelt fenyegetés semlegesítésében, hanem „memória” sejteket hagy maga után, hogy „őrködjenek” és ha azt észlelik, hogy a fenyegetés visszatér, akkor gyorsan reagáljanak. Az allergiás menetelés tehát folytatódik, a megváltozott immunválasz túlérzékennyé teheti az újonnan bevezetett ételek, például a tehéntej, a tojás vagy a dió iránt, ami egy vagy több ételallergia megjelenését okozhatja a gyermeknél.

 

A The Lancet folyóiratban közölt kutatás is megerősítette ezt az összefüggést. Több tanulmány összegzése alapján a szakemberek megállapították, hogy az ételallergiás betegek 81%-ánál ekcéma is megelőzte az ételallergia kialakulását.

Az ételallergia súlyosbíthatja az ekcémás tüneteket

Ekcémás gyerekek esetében az ételallergia a bőrtünetek fellángolását is okozhatja. A tünetek az étel elfogyasztását követően rövid időn belül, vagy akár néhány nappal később is jelentkezhetnek. Előfordulhat:

  • viszketés, amely éjszaka egyre súlyosbodik
  • fokozott bőrszárazság, bőrpír
  • apró dudorok, hólyagok képződése a bőrön.

 

Dr. Balogh Ádám hangsúlyozza, hogy az ekcéma tünetei hullámzóak, a fellángolásnak bizonyos ételek fogyasztása mellett több más oka is lehet. Jelenlegi ismereteink szerint az ekcémás betegek harmadánál rontja bizonyos ételek fogyasztása a tüneteket. Az alapos kórtörténet és az orvosi vizsgálat segít a további vizsgálatok irányát meghatározni. Szükség esetén a gyerekeknél allergiavizsgálatra is sor kerülhet, melynek segítségével kiderül, hogy az ekcéma mellett ételallergia is kialakult-e a gyermeknél és adott esetben azt is pontosan meg lehet határozni, hogy az allergén melyik komponense okozza a tüneteket, milyen szigorú diétára van szükség.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Allergia Központ!A kérdésem az lenne,hogy gyermekem ételallergiás és kellene allergológus vagy gasztroenterológustól szakvélemény vérvételi papír alapján.Az iskolába kellene a diétás étkezéshez.Önöknél ilyen szakvélemény lehetséges lenne?Válaszát előre is köszönöm.Üdvözlettel: Deák Katalin!

Budaházi Kata
Budaházi Kata
Tisztelt Érdeklődő,

Központunkban Dr Hidvégi Edit foglakozik étel allergiás gyermekek gondozásával. Ő tud diétás javaslatot kiadni a gondozott gyermekek részére szakorvosi vizit keretében.
Időpontot foglalni az online rendszerünkben tud, illetve a weboldalunkon megadott telefonszámos is el tud érni bennünket.

Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kimagasló színvonal

A doktor úr segítőkészsége és kedvessége kimagasló színvonalú. A vizsgálatot a gyorsaság mellett az alaposság és betegközpontú hozzáállás jellemezte. 

További vélemények

Hírek

Hasfájás az óvodában, iskolában – reflux is okozhatja!

Hasfájás az óvodában, iskolában – reflux is okozhatja!

Az új közösségbe való beilleszkedés, a szülőtől való elválás is okozhatja, ha a gyerekeknek az évkezdés idején gyakrabban fáj a hasa. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a reflux is okozhat ilyen tüneteket, már bölcsődések, óvodások és iskolások körében is.

További részletek
Gyerekek a közösségben: allergia vagy nátha miatt beteg?

Gyerekek a közösségben: allergia vagy nátha miatt beteg?

A gyerekközösségekben a különböző légúti fertőzések gyorsan terjednek. Gyakori, hogy akár már néhány nappal az óvoda vagy iskolakezdést követően otthon kell maradniuk náthás tünetekkel, amit aztán hamarosan egy másik megbetegedés követ. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa arra figyelmeztet, hogy hetek óta tartó náthás tünetek esetén felmerül az allergia gyanúja is.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!