Allergiavizsgálat gyerekeknek – ezt kell tudni róla

Allergiavizsgálat gyerekeknek – ezt kell tudni róla

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Módosítva: 2021.02.22

Ha szülőként azt gyanítjuk, hogy a gyermek tüneteinek hátterében allergia állhat, ezt szeretnénk kivizsgáltatni. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen életkorban, hogyan zajlik az allergiavizsgálat gyerekeknek.

Csecsemőknél kizárásos diéta

Újszülött és csecsemőkorban a baba érzékeny bőrét akár a mosószer vagy a fürdetéshez használt készítmények is irritálhatják. Az ebben az életkorban gyakori bőrtünetek megjelenése emellett a táplálkozással is összefügghet.

Anyetejes babáknál és tápszerres csecsemőknél is jelentkezhetnek allergiás tünetek.Akár a tápszer valamelyik összetevője, akár az anyatejjel átjutó allergén fehérjék is okozhatnak tüneteket. Az ekcéma, száraz bőr, kiütések mellett hasfájás, görcsök, hasmenés és véres széklet is jelentkezhet. Ilyen esetben a szülők érthető módon szeretnék minél előbb beazonosítani, hogy mi okozza a kicsi panaszait. Különösen, ha a családban van allergiás beteg és az öröklődés miatt a gyermek a magasabb kockázatú csoportba tartozik.

 

„Kisebbeknél, általában 1 éves kor alatt az allergén kiiktatása javasolt és a tünetek megfigyelése. Ha javulást tapasztalunk, akkor idővel vissza kell vezetni az allergént és ha ismét jelentkeznek a panaszok, akkor egyértelmű, hogy mi okozza a gondot. Tápszeres babánál az hidrolizált tápszer felírása, anyatejes babánál az édesanya diétája jelent megoldást a tünetek ellen.”

Prick-teszt vagy vérvizsgálat

Három éves kor alatt jellemzően inkább a táplálkozáshoz köthető az allergiás tünetek megjelenése, de óvodás kor környékén már egyre többen fordulnak hozzánk a gyermek szénanáthás tünetei miatt is – számol be tapasztalatairól dr. Balogh Ádám. Ilyen esetben az allergiavizsgálat gyerekeknek történhet vérből vagy alkaros bőrpróbával, prick-teszttel. Utóbbi esetben apró karcolásokat ejtünk az alkar bőrén, ahová előzőleg a vizsgálat allergént cseppentettük, majd 15-30 perc elteltével megfigyeljük, hogy jelentkezik-e reakció az érintett területen.

 

A vérvizsgálat előnye, hogy a mai korszerű molekuláris diagnosztikának köszönhetően kis mennyiségű levett mintából is sok allergén és azok komponensei is vizsgálhatók. Ezzel nemcsak a diagnózist, de a későbbi kezelést is jobban meg tudjuk határozni, ételallergia esetén elkerülhetők például a felesleges diétás korlátozások, de a szénanáthás tünetek kezelése is eredményesebb lehet.

Allergiavizsgálat gyerekeknek – így segít a tüneti napló

Összefoglalva dr. Balogh Ádám elmondta, hogy egy év alatti gyermekek esetében elsősorban a kizárásos diéta, az allergén kiiktatása alapján lehet megállapítani, hogy mi okozza a kicsi tüneteit. A diagnózist segítik a szülő megfigyelései, a tüneti napló vezetése. Egy év feletti gyerekeknél már lehetőség van allergiavizsgálat végzésére, ilyenkor rendszerint a vérvizsgálat az elsődlegesen választott vizsgálati módszer.

Téma szakértője

  • Dr. Balogh Ádám MSc PhD

  • Szakterületek:
    • csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • ételallergiák kivizsgálása, követése
    • légúti allergiák (szénanátha, asztma)
    • atopiás dermatitis, csalánkiütés
    • gyógyszerallergia
    • Alex multiplex allergia teszt specialista
    • allergén specifikus immunterápia
    • gyermek- és felnőtt ellátás
    • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

    Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>

     

    Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Üdvözlöm. Kisfiam szeme mellett és hónaljanal kiszáradásos foltok vannak. Erdélyben voltunk borgyogyasznal aki elkuldott vérvételre és kijott hogy allergia okozza. Kérdésem az lenne milyen irányban lenne érdemes elindulni. Milyen allergia tesztet kellene elvegeztetni elsőként.

Tisztelt Kérdező,

További vizsgálatokat személyes megbeszélés, kikérdezés, szakorvosi vizsgálat nélkül nem tudunk javasolni, mert ilyen tüneteket okozhat több fajta dolog is, étel, pollen, por, tusfürdő, krémek, mosószer de akár öblítő is.
Javasoljuk egy allergológus gyermekorvos felkeresését.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata
vezető asszisztens

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Érthető kommunikáció

Nagyon elégedett vagyok a Dokor Úr mindent kielégítő tájékoztatásával és az orvostudományban járatlan ember számára is érthető kommunikációjával, alaposságával. Köszönjük.

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok