Alfa-laktalbumin okozza a tejallergiás tüneteimet? A hagyományos IgE allergiatesztek mellett elérhető a molekuláris allergia diagnosztika is, a betegek így sok új kifejezéssel találkozhatnak, a még részletesebb adatokat közlő vizsgálatok során. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosának segítségével most a tejallergia kivizsgálásának menetét és a gyakran felmerülő kifejezéseket vesszük sorra.
A tejallergia tünetei már csecsemőkorban is jelentkezhetnek. Ilyenkor az anyatejjel átjutó allergén fehérjék, vagy a tehéntej alapú tápszer okozzák a tüneteket. Ebben az életkorban sokszor allergia vizsgálatok nem szükségesek, ezért kizárásos diétával – szoptatás alatt az anya tejmentes diétájával – vagy a tápszer cseréjével tudjuk megfigyelni, hogy javulnak-e a tünetek. Ha igen, akkor nagyon valószínű, hogy a tej okozta.
Kisgyerekeknél egy éves kor felett érdemes vérvizsgálatot végezni tejallergia tisztázására. A vizsgálat során a gyermektől vért vesznek, majd ezt laboratóriumban elemzik. A hagyományos allergia teszt során allergén-specifikus IgE vizsgálat történik, vagyis a vérmintából a tejfehérjére specifikus IgE (az allergia során termelődő ellenanyag) mértékét ellenőrzik. Ha ez a tejfehérjére emelkedett, és a gyermeknél tejallergiára utaló tünetek jelentkeznek, akkor ez megerősíti a diagnózist. A molekuláris allergia teszt ennél még pontosabb eredményt tesz lehetővé.
„Tudjuk, hogy a tejallergiát a tej különböző fehérjéi váltják ki. Az allergén több összetevőből, komponensből áll, a molekuláris vizsgálattal ezeket tudjuk kimutatni. Tehát ezzel nem csak azt tudjuk megállapítani, hogy a tejfehérje IgE emelkedett, hanem azt is pontosan tudni fogjuk, hogy a különböző tejfehérjék közül melyik értéke a magasabb. Mindez nagyon lényeges a további kezelés, a diéta szempontjából.”
Ma már tudjuk, hogy a tejfehérje, amit korábban egyként kezeltünk, valójában több összetevőből áll. Melyek ezek?
Attól függően, hogy melyik tejfehérje érték emelkedett a gyermeknél, a high vagy a low risk csoportba soroljuk.
A kazeinek (nBos D 8) hőstabilak, ezért sokkal ellenállóbbak a konyhatechnológiai beavatkozásokra. Ha ez az érték magasabb, akkor valószínűsíthető, hogy a gyermek a tejmentes diétázással nehezebben „növi” ki a tejallergiáját.
Az alfa-laktalbumin (nBos d 4), vagy a béta-laktoglobulin (nBos d 5) fehérjék nem hőstabilak. Így, ha ezek valamelyike okozza az allergiás reakciót, akkor adott esetben a gyermek fogyaszthatja a hőkezelt tejterméket – például süteménybe sütve – mert ezáltal már jelentősen veszítenek az allergizáló hatásukból. A tejmentes diéta ebben az esetben tehát könnyebben kivitelezhető, illetve idővel várhatóan el is hagyható. Ha az alfa-laktalbumin vagy béta laktalbumin okozza, akkor a gyermekek nagyobb valószínűséggel növik ki a tejallergiát.
Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>
Rendelés típusa:
További véleményekA doktor úr segítőkészsége és kedvessége kimagasló színvonalú. A vizsgálatot a gyorsaság mellett az alaposság és betegközpontú hozzáállás jellemezte.
A jó idővel egyre gyakrabbá válnak a szabadtéri programok, kicsik, nagyok egyaránt sokat tartózkodnak a szabad levegőn. Ilyenkor számolnunk kell a rovarok jelenlétével is, amelyek csípése mindig kellemetlen, és egyes esetekben veszélyes is lehet. De vajon a viszketés, a duzzanat már allergiát jelez? Lehetünk allergiásak a szúnyogcsípésre és darázs szúrására is? Dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont – Prima Medica allergológusa, gyermektüdőgyógyász válaszolt a leggyakoribb kérdésekre.
Fáj a torka, nyitott szájjal alszik, esetleg még a füle is fájdalmas, bedugult? A gyermekkori megfázásos panaszok nagyon gyakoriak, azonban, ha nem múlnak el néhány nap alatt, érdemes lehet az allergia irányában is gondolkodni. Dr. Balogh Ádám MSc PhD, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyásza, allergológus és klinikai immunológus elmagyarázta, hogyan vezethet az allergia fülkürthuruthoz, középfülgyulladáshoz.