Alfa-laktalbumin okozza a tejallergiás tüneteimet? A hagyományos IgE allergiatesztek mellett elérhető a molekuláris allergia diagnosztika is, a betegek így sok új kifejezéssel találkozhatnak, a még részletesebb adatokat közlő vizsgálatok során. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosának segítségével most a tejallergia kivizsgálásának menetét és a gyakran felmerülő kifejezéseket vesszük sorra.
A tejallergia tünetei már csecsemőkorban is jelentkezhetnek. Ilyenkor az anyatejjel átjutó allergén fehérjék, vagy a tehéntej alapú tápszer okozzák a tüneteket. Ebben az életkorban sokszor allergia vizsgálatok nem szükségesek, ezért kizárásos diétával – szoptatás alatt az anya tejmentes diétájával – vagy a tápszer cseréjével tudjuk megfigyelni, hogy javulnak-e a tünetek. Ha igen, akkor nagyon valószínű, hogy a tej okozta.
Kisgyerekeknél egy éves kor felett érdemes vérvizsgálatot végezni tejallergia tisztázására. A vizsgálat során a gyermektől vért vesznek, majd ezt laboratóriumban elemzik. A hagyományos allergia teszt során allergén-specifikus IgE vizsgálat történik, vagyis a vérmintából a tejfehérjére specifikus IgE (az allergia során termelődő ellenanyag) mértékét ellenőrzik. Ha ez a tejfehérjére emelkedett, és a gyermeknél tejallergiára utaló tünetek jelentkeznek, akkor ez megerősíti a diagnózist. A molekuláris allergia teszt ennél még pontosabb eredményt tesz lehetővé.
„Tudjuk, hogy a tejallergiát a tej különböző fehérjéi váltják ki. Az allergén több összetevőből, komponensből áll, a molekuláris vizsgálattal ezeket tudjuk kimutatni. Tehát ezzel nem csak azt tudjuk megállapítani, hogy a tejfehérje IgE emelkedett, hanem azt is pontosan tudni fogjuk, hogy a különböző tejfehérjék közül melyik értéke a magasabb. Mindez nagyon lényeges a további kezelés, a diéta szempontjából.”
Ma már tudjuk, hogy a tejfehérje, amit korábban egyként kezeltünk, valójában több összetevőből áll. Melyek ezek?
Attól függően, hogy melyik tejfehérje érték emelkedett a gyermeknél, a high vagy a low risk csoportba soroljuk.
A kazeinek (nBos D 8) hőstabilak, ezért sokkal ellenállóbbak a konyhatechnológiai beavatkozásokra. Ha ez az érték magasabb, akkor valószínűsíthető, hogy a gyermek a tejmentes diétázással nehezebben „növi” ki a tejallergiáját.
Az alfa-laktalbumin (nBos d 4), vagy a béta-laktoglobulin (nBos d 5) fehérjék nem hőstabilak. Így, ha ezek valamelyike okozza az allergiás reakciót, akkor adott esetben a gyermek fogyaszthatja a hőkezelt tejterméket – például süteménybe sütve – mert ezáltal már jelentősen veszítenek az allergizáló hatásukból. A tejmentes diéta ebben az esetben tehát könnyebben kivitelezhető, illetve idővel várhatóan el is hagyható. Ha az alfa-laktalbumin vagy béta laktalbumin okozza, akkor a gyermekek nagyobb valószínűséggel növik ki a tejallergiát.
Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>
Rendelés típusa:
További véleményekMár a bejelentkezés alkalmával nagyon segítőkész volt az asszisztens hölgy (Dobos Erika), mindent elmagyarázott, segített a dokumentumok feltöltésekor is! Balogh doktor úr is nagyon kedves volt, minden kérdésemre, kielégítő választ kaptam!
Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.
A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.