Alfa-laktalbumin – mit jelent?

Alfa-laktalbumin – mit jelent?

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Létrehozva: 2019.11.06 Módosítva: 2020.01.20

Alfa-laktalbumin okozza a tejallergiás tüneteimet? A hagyományos IgE allergiatesztek mellett elérhető a molekuláris allergia diagnosztika is, a betegek így sok új kifejezéssel találkozhatnak, a még részletesebb adatokat közlő vizsgálatok során. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosának segítségével most a tejallergia kivizsgálásának menetét és a gyakran felmerülő kifejezéseket vesszük sorra.

Tejallergia kivizsgálás – milyen életkortól?

A tejallergia tünetei már csecsemőkorban jelentkezhetnek.A tejallergia tünetei már csecsemőkorban is jelentkezhetnek. Ilyenkor az anyatejjel átjutó allergén fehérjék, vagy a tehéntej alapú tápszer okozzák a tüneteket. Ebben az életkorban sokszor allergia vizsgálatok nem szükségesek, ezért kizárásos diétával – szoptatás alatt az anya tejmentes diétájával – vagy a tápszer cseréjével tudjuk megfigyelni, hogy javulnak-e a tünetek. Ha igen, akkor nagyon valószínű, hogy a tej okozta.

Alfa-laktalbumin és társai nyomában

Kisgyerekeknél egy éves kor felett érdemes vérvizsgálatot végezni tejallergia tisztázására. A vizsgálat során a gyermektől vért vesznek, majd ezt laboratóriumban elemzik. A hagyományos allergia teszt során allergén-specifikus IgE vizsgálat történik, vagyis a vérmintából a tejfehérjére specifikus IgE (az allergia során termelődő ellenanyag) mértékét ellenőrzik. Ha ez a tejfehérjére emelkedett, és a gyermeknél tejallergiára utaló tünetek jelentkeznek, akkor ez megerősíti a diagnózist. A molekuláris allergia teszt ennél még pontosabb eredményt tesz lehetővé.

 

„Tudjuk, hogy a tejallergiát a tej különböző fehérjéi váltják ki. Az allergén több összetevőből, komponensből áll, a molekuláris vizsgálattal ezeket tudjuk kimutatni. Tehát ezzel nem csak azt tudjuk megállapítani, hogy a tejfehérje IgE emelkedett, hanem azt is pontosan tudni fogjuk, hogy a különböző tejfehérjék közül melyik értéke a magasabb. Mindez nagyon lényeges a további kezelés, a diéta szempontjából.”

A tej különböző fehérjéi

Ma már tudjuk, hogy a tejfehérje, amit korábban egyként kezeltünk, valójában több összetevőből áll. Melyek ezek?

  • Alfa-laktalbumin (nBos d 4)
  • Beta-laktoglobulin (nBos d 5) és a
  • Kazeinek (nBos D 8) (alfa1,alfa2, béta és kappa-kazein)

Attól függően, hogy melyik tejfehérje érték emelkedett a gyermeknél, a high vagy a low risk csoportba soroljuk.

High risk – ha a kazeinek értéke emelkedett

A kazeinek (nBos D 8) hőstabilak, ezért sokkal ellenállóbbak a konyhatechnológiai beavatkozásokra. Ha ez az érték magasabb, akkor valószínűsíthető, hogy a gyermek a tejmentes diétázással nehezebben „növi” ki a tejallergiáját.

Low risk – ha az alfa-laktalbumin és a béta-laktalbumin értéke magasabb

Alfa-laktalbumin hőrézékeny, süteménybe sütve fogyaszhat tejet a gyermek.Az alfa-laktalbumin (nBos d 4), vagy a béta-laktoglobulin (nBos d 5) fehérjék nem hőstabilak. Így, ha ezek valamelyike okozza az allergiás reakciót, akkor adott esetben a gyermek fogyaszthatja a hőkezelt tejterméket – például süteménybe sütve – mert ezáltal már jelentősen veszítenek az allergizáló hatásukból. A tejmentes diéta ebben az esetben tehát könnyebben kivitelezhető, illetve idővel várhatóan el is hagyható. Ha az alfa-laktalbumin vagy béta laktalbumin okozza, akkor a gyermekek nagyobb valószínűséggel növik ki a tejallergiát.

Téma szakértője

  • Dr. Balogh Ádám MSc PhD

  • Szakterületek:
    • csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • ételallergiák kivizsgálása, követése
    • légúti allergiák (szénanátha, asztma)
    • atopiás dermatitis, csalánkiütés
    • gyógyszerallergia
    • Alex multiplex allergia teszt specialista
    • allergén specifikus immunterápia
    • gyermek- és felnőtt ellátás
    • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

    Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>

     

    Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Van egy 5 hónapos kisfiam és 6 hetes kontrollon váltották le a tápszert tejmentesre Milumil Pregominra előtte lactogen harmonyt kapott de mellette szopott is, csak néha pótoltuk.
A váltás azért történt, mert az arcán volt piros száraz kiütés, meg száraz bőr koszmó és felvetődött a tejallergia gyanúja de vérvizsgálat semmi nem történt csak ezek alapján, most mivel a pregomin nem volt jó Neocatet kap. Kérdésem, hogy mennyi idősen végeznek vérvizsgálatot babáknál, hogy valóban fennáll-e a tejallergia, mert ezeket a tápszereket nem szívesen eszi. A súlyfejlődése az kezdetektől nagyon jó volt. Első hónapokban 1 és 1,5 kilókat hízott. a tápszeres pótlás elejétől kezdve megvolt.
Tejérzékeny nincs a családban, férjem mai napig napi szinten fogyaszt tejet.
Lehetséges, hogy nem is tejallergia volt hanem akkor még szopott is és az anyai hormonok miatt volt az arcán a kiütés. Ugyanis előtte héten meg az állán volt 1 pici pattanás.
Ha csinálnak allergia vizsgálatot az miből áll ?
Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Tímea

Kedves Édesanya!



Egy éves kor alatt nem érdemes vérvizsgálatot végezni tejallergia tisztázására, mert ebben az életkorban az ellenanyag képződés még alacsony, és. a tünetek alapján látjuk el a csecsemőket. A leírtak alapján nagyon jó tápszert kap,de nem írta meg, hogy a bőre rendbe jött-e? A bőrtünetek tejallergiára utalnak, régebben volt az a felfogás, hogy az anyai hormonok váltják ki a tüneteket, ma úgy gondoljuk, hogy az anyatejben az anya által elfogyasztott fehérjék jutnak be és okozzák ezeket a tüneteket.



Üdvözlettel



Dr. Polgár Marianne

gyermekorvos-gasztroenterológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Minden kérdésemre választ kaptam

Már a bejelentkezés alkalmával nagyon segítőkész volt az asszisztens hölgy (Dobos Erika), mindent elmagyarázott, segített a dokumentumok feltöltésekor is! Balogh doktor úr is nagyon kedves volt, minden kérdésemre, kielégítő választ kaptam!

További vélemények

Hírek

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek
Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok