Első falatok: csak az ekcéma kivizsgálása után

Első falatok: csak az ekcéma kivizsgálása után

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Létrehozva: 2022.10.21 Módosítva: 2022.10.21

Ekcémás panaszok esetén fontos még a hozzátáplálás megkezdése előtt kivizsgáltatni, hogy mi okozza a bőrtüneteket. Ellenkező esetben erősödhet az ekcéma, de akár az új ételek bevezetése miatt súlyosabb allergiás reakció is kialakulhat. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy mire kell figyelni ekcémás csecsemőnél a hozzátáplálás során.

Először az ekcéma okát kell felderíteni

Az ekcéma első tünetei pár hetes csecsemőnél is jelentkezhetnek. A vöröses, száraz, viszkető foltok esetében fontos a megfelelő kezelés, de épp ilyen lényeges az is, hogy kiderítsük, mi okozza a bőrtüneteket.

 

A csecsemők bőre nagyon érzékeny, kiütéseket, bőrpírt okozhat többek közt akár a babafürdető vagy a mosópor, öblítő is. Az ekcémás tünetek kapcsán felmerül az allergia gyanúja is, az ekcéma megjelenése csecsemőknél ugyanis allergiás hajlamot is jelezhet – hangsúlyozza dr. Balogh Ádám.

Csecsemő is lehet ételallergiás

Az allergén fehérjék az anyatejen keresztül a csecsemő szervezetébe jutnak, így anyatejes babának is lehet ételallergiája még akkor is, ha mást nem fogyaszt. Tápszeres babáknál pedig a tápszer összetevői okozhatnak allergiás reakciót.

Nem tudjuk, mitől súlyosbodik az ekcéma

Hozzátáplálás megkezdése ekcémás csecsemőnél.A hozzátáplálás megkezdése a csecsemő 4-6 hónapos kora között javasolt. Az új ízek bevezetését kísérhetik különböző tünetek, akár ekcéma is jelentkezhet vagy a meglévő betegség tünetei romolhatnak. Ha nem ismerjük az ekcéma kiváltó okát, megeshet, hogy épp azzal az élelmiszerrel kóstoltatjuk a babát, ami már korábban is a tüneteit okozta. Előfordulhat, hogy az ételek bevezetésével még súlyosabb allergiás reakció fog jelentkezni, hiszen nagyobb mennyiségben kapja azt az allergént, ami az ekcémáját is okozza.

Ezt árulja el az ekcéma súlyossága

Dr. Balogh Ádám elmondta, hogy enyhe ekcémás tünetek esetén a csecsemőnél kisebb az ételallergia kialakulásának kockázata. Ez az ekcéma súlyosságával egyenes arányban emelkedik, közepes vagy súlyos ekcémás tünetek esetén magasabb a kockázat.

Az első falatok

Ha nincs ismert ételallergia, akkor az ekcémás csecsemőnél a hozzátáplálást a szokásos módon kezdjük, a jelenleg érvényben lévő ajánlásnak megfelelő sorrendben vezetjük be az új ízeket. Ételallergia diagnózis mellett természetesen az allergént tartalmazó ételeket nem szabad a gyermeknek fogyasztania, ezeket teljes mértékben kizárjuk egyelőre az étrendjéből.

 

Emellett nagyon lényeges, hogy az ekcéma megfelelően legyen kezelve. Az új ízeket egyesével vezetjük be, fokozatosan, így be tudjuk azonosítani, hogy melyik okozza az ekcéma fellángolását - ha ilyen előfordul – vagy az allergiás bőrtünetek jelentkezését. Ha a hozzátáplálás kapcsán romlanak az ekcémás tünetek, akkor átmenetileg szüneteltessük az adott étel bevezetését és konzultáljunk szakemberrel.

Téma szakértője

  • Dr. Balogh Ádám MSc PhD

  • Szakterületek:
    • csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • ételallergiák kivizsgálása, követése
    • légúti allergiák (szénanátha, asztma)
    • atopiás dermatitis, csalánkiütés
    • gyógyszerallergia
    • Alex multiplex allergia teszt specialista
    • allergén specifikus immunterápia
    • gyermek- és felnőtt ellátás
    • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

    Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>

     

    Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Tisztelt Dr. Nő/Dr. Úr!
Többféle ételallergiát mutattak ki az elmúlt években. Utoljára 2016- aug-ban végeztek erre vonatkozó vizsgálatot, és bár nem fogyasztom azokat az élelmiszereket, amelyekre allergiás vagyok, mégis egy jó 6 hónapja erőteljesebben puffadok, aknés, ekcémás a bőröm, fáradt vagyok és hullik a hajam. Minden bizonnyal az emésztésem körül lesz a probléma, minden más rendben van. A kérdésem az, hogy esetleg 1 év alatt kialakulhatott esetleg lisztérzékenység is? Pékárut minden nap fogyasztok, ezért gondolnám, hogy itt lehet a probléma..Köszönettel: Bálint Tímea

Dr. Sárdi Krisztina
Dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus
Kedves Tímea!

Lisztérzékenység bármely életkorban kialakulhat. Ha Önnél csak életallergiát vizsgáltak, akkor lisztérzékenységet nem néztek, mert az nem allergia, hanem autoimmun betegség.
Panasza hátterében felmerül több betegség, mindenképpen fontos lenne Önt kivizsgálni.
Ha megtiszteli a mi intézetünket, készséggel állok rendelkezésére.

Üdvözlettel:
Dr. Sárdi Krisztina
belgyógyász, gasztroenterológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagy szakértelem

Keveset kellett várakoznunk. Az orvos nagy szakértelemmel rendelkezett, úgy éreztük hogy rendesen foglalkozik a problémánkkal.

További vélemények

Hírek

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek
Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok