Ilyen tünetek kapcsán gyanakodjunk tejallergiára

Ilyen tünetek kapcsán gyanakodjunk tejallergiára

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Módosítva: 2022.08.19

Nem kell minden kiütés és hasfájás mögött komoly problémát sejteni, ám rendszeres panaszok esetén mindenképp indokolt a kivizsgálás. Tejallergia anyatejes és tápszeres babáknál is kialakulhat, gyakran ez áll a csecsemőkori tünetek hátterében. Dr. Balogh Ádám, a Budai Allergiaközpont gyermekgyógyász, allergológusa elmondta, hogy milyen panaszok kapcsán forduljunk orvoshoz.

Ártalmatlan tünetek

A csecsemők immunrendszere éretlen, bőrük pedig fokozottan érzékeny, emiatt a különböző bőrtünetek jelentkezése nem ritka. Ennek egyik formája a tejkiütés, amit sokan összekevernek a tejallergiával, ám ez esetben egy ártalmatlan jelenségről van szó.

 

A tejkiütés a csecsemő fejletlen immunrendszere miatt alakul ki, emiatt nem tudja tökéletesen megemészteni az anyatejet. Idővel ezek az arcon – esetleg nyakon, hajas fejbőrön – kialakuló fehér, apró pattanásszerű kiütések maguktól megszűnnek.

A tejallergia tünetei

Tejallergia kivizsgálása csecsemő és gyermekgyógyász.A tejkiütéssel szemben a tejallergia nem pusztán kiütéseket, hanem száraz, ekcémás bőrt és testszerte jelentkező csalánkiütést is okozhat. A bőrtünetek mellett jellegzetesek a gyomor- és bélrendszer érintő panaszok: gyakori hasfájás, puffadás, hasmenés vagy székrekedés, véres székletürítés is előfordulhat.

 

Dr. Balogh Ádám hangsúlyozza, hogy a tejallergia anyatejes és tápszeres babáknál is előfordulhat, mindkét esetben figyelni kell tehát a tünetekre.

Így vizsgálható a tejallergia csecsemőkorban

A csecsemők immunrendszere még éretlen, ezért 1 éves kor alatt az allergiatesztek nem minden esetben adnak megbízható eredményt. Ilyenkor a kizárásos diétával lehet megerősíteni vagy kizárni a tejallergia lehetőségét. Anyatejes baba esetében az édesanyának kell tejmentesen étkeznie, tápszeres babánál a tápszer cseréjét követően lehet megfigyelni, hogy megszűnnek-e a tünetek.

 

Amennyiben igen, a tejmentes diétát folytatni kell, ám a gyerekek többsége rendszerint 3 éves korára kinövi a tejallergiát, így a későbbiekben meg lehet próbálni a tejtartalmú ételek visszavezetését. Ha a tejmentes étkezés nem szűnteti meg a panaszokat, akkor további kivizsgálás szükséges.

Téma szakértője

  • Dr. Balogh Ádám MSc PhD

  • Szakterületek:
    • csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • ételallergiák kivizsgálása, követése
    • légúti allergiák (szénanátha, asztma)
    • atopiás dermatitis, csalánkiütés
    • gyógyszerallergia
    • Alex multiplex allergia teszt specialista
    • allergén specifikus immunterápia
    • gyermek- és felnőtt ellátás
    • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

    Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>

     

    Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Üdvözlöm. Kisfiam szeme mellett és hónaljanal kiszáradásos foltok vannak. Erdélyben voltunk borgyogyasznal aki elkuldott vérvételre és kijott hogy allergia okozza. Kérdésem az lenne milyen irányban lenne érdemes elindulni. Milyen allergia tesztet kellene elvegeztetni elsőként.

Tisztelt Kérdező,

További vizsgálatokat személyes megbeszélés, kikérdezés, szakorvosi vizsgálat nélkül nem tudunk javasolni, mert ilyen tüneteket okozhat több fajta dolog is, étel, pollen, por, tusfürdő, krémek, mosószer de akár öblítő is.
Javasoljuk egy allergológus gyermekorvos felkeresését.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata
vezető asszisztens

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon alapos, érthetően kommunikál

dr .Balogh Ádám Doktor úr vizsgálta kisfiamat földimogyoró allergia kapcsán.Nagyon alapos volt és érthetően elmagyarázott mindent. Mindenkinek ajánlani tudom.Az asszisztensek kedvesek és segítőkészek!

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK