Kezelhető a földimogyoró allergia gyerekeknél?

Kezelhető a földimogyoró allergia gyerekeknél?

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Létrehozva: 2022.03.03 Módosítva: 2022.03.03

Biztató eredmények születtek egy, a napokban közzétett kutatásban. A beszámoló szerint, az orális immunterápia (OIT) segítségével kezelhető a földimogyoró allergia gyerekeknél. Ezzel kapcsolatban kérdeztük dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológust, a Budai Allergiaközpont orvosát.

A The Lancet  folyóiratban megjelent kutatásban 146, 1-3 éves gyermek vett részt. A Peanut Oral Immunotherapy in Children Trial (IMPACT) vizsgálat az első placebo-kontrollos vizsgálat ebben a fiatal korcsoportban.

 

Földimogyoró allergia kezelése gyerekeknél.Dr. Balogh Ádám elmondta, hogy az orális immunterápia kifejezés azt jelenti, hogy a gyermekek megadott mennyiségben, szigorú előírást követve kaptak földimogyoró-liszt tartalmú élelmiszerket. A placebo-kontroll értelmezése pedig, hogy a résztvevők fele nem mogyoró-, hanem zabliszt tartalmú ételeket fogyasztott. Így hasonlították össze a két csoport eredményeit, a meghatározott időközönként végzett, prick-teszttel, vérvizsgálattal vagy terheléses diétával, amelynek során mindkét csoport mogyorótartalmú ételeket fogyasztott, és az esetleg fellépő allergiás reakciókat jegyezték fel kutatók.

 

A hosszadalmas, gyakori részvételt követelő 2 és fél éves vizsgálat igen nagy lelki megterhelést is jelentett a családoknak. Többen lemorzsolódtak ez idő alatt, a kontroll csoportban 23-an, a kezelt csoportban 68-an maradtak a vizsgálat végére.

Rövid- és hosszútávú eredmények

A kutatásba azok a gyerekek kerültek be, akiknél 500 mg földimogyoró tartalmú étel elfogyasztása kapcsán allergiás reakció jelentkezett. A vizsgálat végén 71%-uk problémamentesen tudott elfogyasztani 5000 mg földimogyoró-fehérjét. A fenntartó adag leállítása után 6 hónappal, tehát amikor már nem fogyasztottak napi rendszerességgel mogyorótartalmú élelmiszert, 5-ből 1 gyermek képes volt gond nélkül fogyasztani ezt a mennyiséget, 5-ből 3-nál pedig valamelyest csökkent a védettség, ők 600mg-ot tudtak panaszmentesen fogyasztani.

Földimogyoró allergia kezelése gyerekeknél – csak orvosi háttérrel!

Az OIT során a gyerekek immunrendszerét hangolták át, szoktatták hozzá ahhoz az anyaghoz, amelyre érzékenyek. Ez a kezelési mód, allergén immunterápia néven ismert, légúti allergiák esetén régóta használt terápia, melynek során az immunrendszer túlműködését fékezik meg. Azáltal, hogy az allergiás szervezetét hozzászoktatják az allergénhez, ahhoz az anyaghoz, ami a tüneteit okozza, el lehet érni idővel, hogy az allergiás tünetek ne jelentkezzenek.

 

Fontos különbség azonban, hogy míg a légúti allergiák esetében nem kell komoly mellékhatástól tartani, így a beteg az otthonában is végezheti a kezelést – tablettát vagy cseppet kell naponta egyszer bevennie – addig a rovarméreg allergia immunterápiás kezelése csak kórházban történhet, a súlyos, életveszélyes reakció, az anafilaxia veszélye miatt. Ugyanez a helyzet az ételallergiák, így a földimogyoró allergia esetében is – figyelmeztet dr. Balogh Ádám.

 

Az OIT tehát nem veszélytelen, kizárólag orvosi felügyelet mellett, szigorúan szabályozott adagolás szerint végezhető. A kutatás az Egyesült Államokban öt nagy, egészségügyi központjában zajlott. A vizsgálat során 35 gyermeknél – 21 a kezelt csoportban – kellett életmentő önbelövős adrenalin injekciót, a súlyos allergiás reakció kezelésére.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Üdvözlöm. Kisfiam szeme mellett és hónaljanal kiszáradásos foltok vannak. Erdélyben voltunk borgyogyasznal aki elkuldott vérvételre és kijott hogy allergia okozza. Kérdésem az lenne milyen irányban lenne érdemes elindulni. Milyen allergia tesztet kellene elvegeztetni elsőként.

Budaházi Kata
Budaházi Kata
Tisztelt Kérdező,

További vizsgálatokat személyes megbeszélés, kikérdezés, szakorvosi vizsgálat nélkül nem tudunk javasolni, mert ilyen tüneteket okozhat több fajta dolog is, étel, pollen, por, tusfürdő, krémek, mosószer de akár öblítő is.
Javasoljuk egy allergológus gyermekorvos felkeresését.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata
vezető asszisztens

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon alapos, érthetően kommunikál

dr .Balogh Ádám Doktor úr vizsgálta kisfiamat földimogyoró allergia kapcsán.Nagyon alapos volt és érthetően elmagyarázott mindent. Mindenkinek ajánlani tudom.Az asszisztensek kedvesek és segítőkészek!

További vélemények

Hírek

Nyírfapollen allergiás? Decemberben kezdődik az allergén immunterápia!

Nyírfapollen allergiás? Decemberben kezdődik az allergén immunterápia!

Nyírfapollen allergiásként decemberben még aligha gondol a tavaszi pollenszezonra. Ha azonban tartósan megszabadulna allergiás tüneteitől, az ünnepi készülődés mellett bizony az allergia kezelésére is érdemes időt szánnia. Az allergén immunterápiát ugyanis még ebben a hónapban el kell kezdeni. A kezelésről dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa nyilatkozott.

További részletek
A tartós orrdugulás poratka allergiát is jelezhet

A tartós orrdugulás poratka allergiát is jelezhet

A téli időszakban elhúzódó orrdugulás kapcsán fontos a fül-orr-gégészeti kivizsgálás. A kezeletlen panasz ugyanis tartós orrmelléküreg-gyulladáshoz vagy akár orrpolip kialakulásához is vezethet. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a tartós orrdugulás hátterében poratka allergia is állhat.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!