Kezelhető a földimogyoró allergia gyerekeknél?

Kezelhető a földimogyoró allergia gyerekeknél?

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Létrehozva: 2022.03.03 Módosítva: 2023.11.15

Biztató eredmények születtek egy, a napokban közzétett kutatásban. A beszámoló szerint, az orális immunterápia (OIT) segítségével kezelhető a földimogyoró allergia gyerekeknél. Ezzel kapcsolatban kérdeztük dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológust, a Budai Allergiaközpont orvosát.

A The Lancet  folyóiratban megjelent kutatásban 146, 1-3 éves gyermek vett részt. A Peanut Oral Immunotherapy in Children Trial (IMPACT) vizsgálat az első placebo-kontrollos vizsgálat ebben a fiatal korcsoportban.

Dr. Balogh Ádám elmondta, hogy az orális immunterápia kifejezés azt jelenti, hogy a gyermekek megadott mennyiségben, szigorú előírást követve kaptak földimogyoró-liszt tartalmú élelmiszerket. A placebo-kontroll értelmezése pedig, hogy a résztvevők fele nem mogyoró-, hanem zabliszt tartalmú ételeket fogyasztott. Így hasonlították össze a két csoport eredményeit, a meghatározott időközönként végzett, prick-teszttel, vérvizsgálattal vagy terheléses diétával, amelynek során mindkét csoport mogyorótartalmú ételeket fogyasztott, és az esetleg fellépő allergiás reakciókat jegyezték fel kutatók.

A hosszadalmas, gyakori részvételt követelő 2 és fél éves vizsgálat igen nagy lelki megterhelést is jelentett a családoknak. Többen lemorzsolódtak ez idő alatt, a kontroll csoportban 23-an, a kezelt csoportban 68-an maradtak a vizsgálat végére.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Rövid- és hosszútávú eredmények

A kutatásba azok a gyerekek kerültek be, akiknél 500 mg földimogyoró tartalmú étel elfogyasztása kapcsán allergiás reakció jelentkezett. A vizsgálat végén 71%-uk problémamentesen tudott elfogyasztani 5000 mg földimogyoró-fehérjét. A fenntartó adag leállítása után 6 hónappal, tehát amikor már nem fogyasztottak napi rendszerességgel mogyorótartalmú élelmiszert, 5-ből 1 gyermek képes volt gond nélkül fogyasztani ezt a mennyiséget, 5-ből 3-nál pedig valamelyest csökkent a védettség, ők 600mg-ot tudtak panaszmentesen fogyasztani.

Földimogyoró allergia kezelése gyerekeknél – csak orvosi háttérrel!Földimogyoró allergia kezelése gyerekeknél.

Az OIT során a gyerekek immunrendszerét hangolták át, szoktatták hozzá ahhoz az anyaghoz, amelyre érzékenyek. Ez a kezelési mód, allergén immunterápia néven ismert, légúti allergiák esetén régóta használt terápia, melynek során az immunrendszer túlműködését fékezik meg. Azáltal, hogy az allergiás szervezetét hozzászoktatják az allergénhez, ahhoz az anyaghoz, ami a tüneteit okozza, el lehet érni idővel, hogy az allergiás tünetek ne jelentkezzenek.

 

Fontos különbség azonban, hogy míg a légúti allergiák esetében nem kell komoly mellékhatástól tartani, így a beteg az otthonában is végezheti a kezelést – tablettát vagy cseppet kell naponta egyszer bevennie – addig a rovarméreg allergia immunterápiás kezelése csak kórházban történhet, a súlyos, életveszélyes reakció, az anafilaxia veszélye miatt. Ugyanez a helyzet az ételallergiák, így a földimogyoró allergia esetében is – figyelmeztet dr. Balogh Ádám.

Az OIT tehát nem veszélytelen, kizárólag orvosi felügyelet mellett, szigorúan szabályozott adagolás szerint végezhető. A kutatás az Egyesült Államokban öt nagy, egészségügyi központjában zajlott. A vizsgálat során 35 gyermeknél – 21 a kezelt csoportban – kellett életmentő önbelövős adrenalin injekciót, a súlyos allergiás reakció kezelésére.

Téma szakértője

  • Dr. Balogh Ádám MSc PhD

  • Szakterületek:
    • csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • ételallergiák kivizsgálása, követése
    • légúti allergiák (szénanátha, asztma)
    • atopiás dermatitis, csalánkiütés
    • gyógyszerallergia
    • Alex multiplex allergia teszt specialista
    • allergén specifikus immunterápia
    • gyermek- és felnőtt ellátás
    • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

    Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>

     

    Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Üdvözlöm. Kisfiam szeme mellett és hónaljanal kiszáradásos foltok vannak. Erdélyben voltunk borgyogyasznal aki elkuldott vérvételre és kijott hogy allergia okozza. Kérdésem az lenne milyen irányban lenne érdemes elindulni. Milyen allergia tesztet kellene elvegeztetni elsőként.

Tisztelt Kérdező,

További vizsgálatokat személyes megbeszélés, kikérdezés, szakorvosi vizsgálat nélkül nem tudunk javasolni, mert ilyen tüneteket okozhat több fajta dolog is, étel, pollen, por, tusfürdő, krémek, mosószer de akár öblítő is.
Javasoljuk egy allergológus gyermekorvos felkeresését.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata
vezető asszisztens

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kimagasló színvonal

A doktor úr segítőkészsége és kedvessége kimagasló színvonalú. A vizsgálatot a gyorsaság mellett az alaposság és betegközpontú hozzáállás jellemezte. 

További vélemények

Hírek

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek
Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok