Ételallergiát is jelezhet, ha éjjel gyakran felsír a csecsemő

Ételallergiát is jelezhet, ha éjjel gyakran felsír a csecsemő

Dr. Polgár Marianne PhD Módosítva: 2018.02.07

A jellegzetes tünetek mellett a gyakori éjszakai felriadások is utalhatnak ételallergiára. Érdemes erre a lehetőségre is gondolni, mielőtt az éjszakázástól a szülők teljesen kimerülnek – hívta fel a figyelmet dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Prima Medica Szakmai Napon elhangzott előadásában.

Bőrtünetek és hasfájás

Ételallergia már csecsemőkorban is jelentkezhet, anyatejes és tápszeres babáknál egyaránt. Előbbi esetben az anyatejjel átjutó allergén fehérjék váltják ki a tüneteket, utóbbi esetben a tehéntej alapú tápszerek okozzák a panaszokat. Az ételallergia leggyakoribb jelei a bőrtünetek – kiütések, ekcéma, bőrpír – puffadás, hasmenés, véres széklet és hasfájás, ami miatt a kicsi sírósabb, nyugtalanabb lehet napközben.

Nyugtalanul alszik, gyakran felsír?

Ételallergiát is jelezhet, ha éjjel gyakran felsír a csecsemőKevésbé ismert, hogy az ételallergia a kicsi alvását is megzavarhatja, ám a betegeim közt több ilyen esettel is találkoztam – számol be tapasztalatairól a Budai Allergiaközpont főorvosa. Természetesen a csecsemők több okból is gyakran felsírhatnak éjszaka: ehhez elég egy nagyobb zaj, ha túl meleg vagy hideg a szoba, ha a ruhája esetleg begyűrődött és valahol nyomja, de még az időjárás változásai is hatással lehetnek rá. Ha azonban az ébredések többször ismétlődnek és hosszabb időn – heteken keresztül – is előfordulnak, akkor érdemes ételallergiára is gyanakodni.

Hogyan kezelhető csecsemőknél az ételallergia?

Tápszeres csecsemőnél a tápszer cseréje: extenzíven hidrolizált tápszer vagy súlyosabb allergiás tünetek esetén is hatásos aminosav tápszer adása megoldja a problémát, anyatejes csecsemő esetén azonban az édesanyának kell diétáznia. 1-2 hét diéta után már látható változás, ha valóban ételallergia okozta a kicsi tüneteit, akkor azok ennyi idő alatt rendszerint megszűnnek. A diétát ezt követően tartani kell, majd bizonyos idő elteltével meg kell próbálni a szoptató anyának visszatérni a normál étrendre. Tápszeres babák esetében pedig életkortól és tünetektől függően kíséreljük meg a tejtartalmú normál étrend óvatos bevezetését. Amennyiben továbbra is jelentkeznek az allergiás tünetek, akkor a diétát folytatnia kell, de remélve, hogy a gyermek kinövi a tejallergiáját, 6 hónap után ismét próbálkozunk a tejtermékek adásával.

A diétát szigorúan kell tartani!

Dr. Polgár Marianne előadásában arra is kitért, hogy az ételallergiás gyermek diétája során ügyelni kell arra, hogy a szülők csak a kezelőorvos, a védőnő vagy a dietetikus által javasolt étrendet kövessék. Nagyon fontos a rejtett allergének kerülése – a késztermékek csomagolásán vastag betűvel kiemelve található allergének. Tejallergiás gyermeknek nem javasolt a szójaalapú tápszer, és szójatej sem, mert gyakran másodlagos allergiát okozhat, illetve hogy más állat – juh, kecske - tejével se helyettesítsük a tehéntejet. Az ételallergiás gyerekek érzékenysége különböző, súlyos allergia esetén például már az is tünetet okozhat, ha anyuka sajtot evett és utána puszit ad a kicsinek, akinek az arcán rövid időn belül meg is jelenik a csalánkiütés.

Téma szakértői

Dr. Sárdi Krisztina

Dr. Sárdi Krisztina

belgyógyász, gasztroenterológus
Varga Dóra

Varga Dóra

vezető dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember MSc
Dr. Balogh Ádám MSc PhD

Dr. Balogh Ádám MSc PhD

csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus

Orvos válaszol

11 hónapos a kisfiam. 4 és fél hónaposan babaúszáson szalmonellát kapott el. Utána volt negatív lelete. Néhány hete újra volt vagy két napig négyszer lazább széklete, akkor elküldték megint tenyésztésre, és pozitív lett a lelet. Azt mondták, hogy lehet új, de az is lehet, hogy az immunrendszere vmi miatt legyengült, és a régi újult ki. Azóta azt tapasztalom, hogy a reggeli széklete olyan mint régen, de vannak napok, amikor a déli evés után kb fél-egy órával van egy sárgás, híg széklet, ami néha nyálkás is. Láza, hőemelkedése nincs, vidám, nem látszik rajta semmi azon kívül, hogy ebben az időszakban négy fogacskája bújt ki, most jön a negyedik. reggel és este és éjszaka még tápszert eszik, a többi étkezése gyümölcs, zöldség, tejpép.. ami HA és a tápszere is. Mi okozhatja ezt a tünetet? Nem múlt el a szalmonella, fogzás vagy étel?

Kedves Édesanya!

A Salmonella fertőzés sokáig megmaradhat tünet menetes állapotban is. Előfordulhat, hogy nem minden székletből mutatható ki.

A fogzás is szerepelhet a hígabb széklet okaként.

Javaslatom: bébinek való probiotikum szedése, mert a fertőzés után mindenképpen jó a bélflóra helyreállítása.


Üdvözlettel
Dr. Polgár Marianne PhD
gyermekorvos-gsztroenterológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Brigitta

Kedves és segítőkész a Doktornő! Végre egy orvos, aki figyelt rám és minden kérdésemre választ adott.

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK