Ezekkel a gyógyszerekkel kerülje a napot!

Ezekkel a gyógyszerekkel kerülje a napot!

Dr. Brezán Edina Módosítva: 2021.06.11 13:07

Ha napos időben hosszabb időt tölt a szabadban és kiütések, csalánkiütés vagy ekcémás tünetek jelentkeznek a bőrén, akkor érdemes a szedett gyógyszerek, használt krémek betegtájékoztatóit is elolvasni. Bizonyos fényérzékenységet okozó készítmények miatt is jelentkezhetnek panaszok. Dr. Brezán Edina, a Budai Allergiaközpont bőrgyógyász, kozmetológus orvosa elmondta, hogy mit tegyünk ilyen esetben.

Bárkinél jelentkezhet

A betegtájékoztatók lehetséges mellékhatásokat felsoroló fejezetéből kiderül, ha egy adott készítmény fényérzékenységet okoz. Az ilyen gyógyszerek és krémek az UV-sugárzás hatását felerősítik, ezáltal rövid idő alatt képesek napégéshez hasonló tüneteket, akár hólyagos kiütéseket is okozni elsősorban az olyan, ruhával nem fedett bőrterületeken, amit hosszabb ideig értek a napsugarak.

 

Dr. Brezán Edina hangsúlyozza, hogy ez nem egyéni érzékenység kérdése, hanem a fényérzékenységet okozó gyógyszerek, krémek használatának a következménye, tehát bárkinél előfordulhat, aki ilyen készítményeket szed vagy használ.

Antibiotikumok és a gyulladáscsökkentő krémek is kiválthatják

Fényérzékenységet okozó gyógyszerek.Leggyakrabban antibiotikum szedés kapcsán fellépő tünetek okoznak gondot. Egy nyári kirándulás során szerzett enyhe sérülésre, izomhúzódásra, ízületi fájdalomra használt krém, de a beszedett fájdalomcsillapító is fényérzékenységet okozhat. A rendszeresen gyógyszert szedő, krónikus betegeknek is óvatosnak kell lenniük, ha a napon tartózkodnak. Vízhajtók és szívritmus szabályozók is bőrtüneteket okozhatnak.

Így kezelje a panaszokat

Ha már megjelentek a fényérzékenység tünetei, antihisztamin tabletta szedésével és gyulladáscsökkentő, szteroid krémekkel lehet javulást elérni. A továbbiakban a gyógyszer szedésének ideje, vagy krémek használata alatt a közvetlen napfényt kerülni kell, a szabadban fényvédő krém használata javasolt, árnyékban is.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Kedves Szakértők!
Begyulladt porckorongsérv miatt gyulladáscsökkentő infúziós kezelésre lenne szükségem. A reumatológusnál jeleztem, hogy hisztamin intoleranciám van, így mindenképpen szteroidos kezelést javasolt, viszont mivel nem ez a szakterülete - egyébként ahhoz képest szuperül képben volt a dologban - így Ő sem volt biztos, hogy a többi anyag sem okoz e allergiás reakciót. Ebben kérném a segítségüket, mert addig nem tudom elkezdeni a kezelést.
Az infúzióban még a következő anyagok lennének:  
40 mg Solu-Medrol, Relaxyl-G, Mg,Tramadol  

Előre is nagyon szépen köszönöm
Üdvözlettel
Nikolett

Tisztelt Kérdező,

Feltétlenül gyógyszer allergiára specializált szakorvos felkeresését javaslom személyes vizit keretében.

Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Mindenkinek ajánlom

Nagyon tetszett a részletes orvosi tájékoztatás. Külön köszönöm Dr. Brezán Edina Doktornőnek a minden részletre kiterjedő vizitet. Régóta fennálló problémámra sikerült megoldást találnia és úgy érzem most elindultam a gyógyulás útján! Nagyon hálás vagyok mindenkinek szívből ajénlom!

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK