Hogyan készüljünk, ha allergiás gyerekünk elköltözik?

Hogyan készüljünk, ha allergiás gyerekünk elköltözik?

Dr. Balogh Katalin Létrehozva: 2016.08.08 Módosítva: 2017.12.06
Július végén kihirdették a ponthatárokat, eldőlt, hogy melyik főiskolán, egyetemen és melyik városban folytatja tanulmányait gyermekünk.

Az előttünk álló hónapban így sok intézni valónk akad, ám a költözés és albérlet keresés mellett allergiások, asztmások esetében az is fontos, hogy a megfelelő orvosi háttérről, a szükséges gyógyszerek beszerzéséről időben gondoskodjunk.

költözés-allergia-fősikola-egyetem-stresszA költözés és a stressz

Az új környezet, a magasabb elvárásoknak való megfelelés nagy stresszel jár, ami allergiások, asztmások esetében is felerősítheti a tüneteket – magyarázza dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. Ha a beteg tünetei fokozódnak, akkor az megint növeli a stresszt, hiszen az éjszakai köhögés, orrdugulás miatt nem tudja kipihenni magát, nappal nem tud megfelelően koncentrálni, nyűgösebb, fáradtabb lehet. A kedvezőtlen körforgás kivédésére első körben az allergiás tüneteket kell megfelelően kezelni. Ehhez szükséges, hogy a gyógyszerelést jól beállítsuk, a készítmények, receptek kéznél legyenek, asztmások pedig tüdőgyógyásszal az asztma akció tervről egyeztessenek, hogy megelőzzék a tünetek súlyosbodását.

Alakítsunk ki allergénmentes környezetet!

Az otthoni környezetben a szülők odafigyelése mellett hatékonyan csökkenteni lehet az allergének előfordulását. A poratka allergiás szobájában nincsenek szőnyegek, minimális, vékony függöny, antiallergén ágynemű és gyakori, alapos takarítás segíti az allergének távol tartását. A pollenallergiás szobáját többnyire csak éjszaka szellőztetik, amikor a pollenkoncentráció a legalacsonyabb. A ruháit sem teregetik ki szeles, napos időben száradni, hiszen azzal rengeteg pollen tapadna rájuk – és még hosszan sorolhatnánk azokat a praktikákat, amelyeket a távolban nem, vagy csak alig lesz lehetősége betartani, pedig érdemes, mert sokat segíthet a tünetek csökkentésében.

Tanácsok ételallergiásoknak

Ha a gyermeknél korábban ételallergiát állapítottak meg, akkor fontos rá felkészíteni, hogy a diétát önállóan, a távolban is tartsa. Ebben segítségére lesz, ha utána járunk, hogy a közelben hol étkezhet, vagy honnan rendelhet mentes ételeket, melyik boltban találja meg a mentes alapanyagokat. Indulás előtt ellenőrizzük, hogy az epinephrine autoinjektor szavatossága nem járt-e le, ha szükséges szerezzünk be újat.

Keresse fel kezelőorvosát!

A szükséges gyógyszerek beszerzéséhez, receptek felírásához mindenképp egyeztessünk időpontot a kezelőorvoshoz még a nyár folyamán, akitől további tanácsokat is kaphatunk arra vonatkozóan, hogy mire érdemes még készülni az új környezetben. Javasolt azt is megkérdezni, hogy tud-e például orvost ajánlani az új városban, arra az esetre, ha bármilyen probléma felmerülne. Erre felkészülve csomagoljuk el a legutolsó leletet, vizsgálati eredményeket és a szedett készítmények listáját is! Érdemes olyan alkalmazásokat is a gyerek telefonjára tölteni, ami figyelmeztetheti például a gyógyszer bevételére, vagy az aktuális pollenjelentésről tájékozódhat.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!

A nyár óta rendszertelen időközönként apró piros foltok jelennek meg a szemem alatt, olykor mindkettő alatt egyszerre, olykor pedig csak az egyik alatt. Ezek a kis foltok gyulladáshoz hasonlóak, picit be is duzzad tőlük a szem alatti rész, illetve enyhe fájdalommal járnak.
Nyáron a klímára gyanakodtam, de sajnos azóta is fennáll a probléma. Jelenleg kb havonta 1x jönnek elő a kis foltok és általában 1-2 napon belül maradéktalanul eltűnnek.

Mi lehet a háttérben?

Előre köszönöm válaszát!

Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Tisztelt Tamara!

Panaszai hátterében allergiás és szemészeti okok egyaránt állhatnak, javasolt szakorvosi konzultáció és szükség esetén kivizsgálás.

Üdvözlettel:

Dr.Vincze Ildikó
bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon figyelmes

Jól megközelíthető helyszín, igényes klinika. A doktornő nagyon figyelmes volt és kedves. Magas szakmai hozzáállással kezelte a panaszaimat és annak megfelelően adott iránymutatást. Abszolút meg vagyok vele elégedve és még biztos visszamegyek hozzá.

További vélemények

Hírek

Betegségek, melyek növelik a kontaminált vékonybél szindróma rizikóját

Betegségek, melyek növelik a kontaminált vékonybél szindróma rizikóját

A bélrendszerben élő baktériumoknak fontos szerepük van egészségünk megőrzésében. Ha a bélbaktériumok túlszaporodnak a vékonybélben, kialakul a kontaminált vékonybél szindróma (SIBO). Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen betegségek növelik meg a SIBO rizikóját.

További részletek
Allergiás asztma esetén is választhatja az allergén immunterápiát!

Allergiás asztma esetén is választhatja az allergén immunterápiát!

Az allergén immunterápia nemcsak a szénanáthás tünetek tartós kezelésére alkalmas. Allergiás asztma esetén is választhatjuk ezt a terápiás módot. Ennek előnyeiről és feltételeiről dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa nyilatkozott.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Prima Medica Egészséghálózat