Keresztallergia? Az új, 244-es nanotechnológiás allergiateszttel megtudhatja, hogy mi okozza a panaszait!

Keresztallergia? Az új, 244-es nanotechnológiás allergiateszttel megtudhatja, hogy mi okozza a panaszait!

Dr. habil. Réthy Lajos PhD Létrehozva: 2017.03.22 Módosítva: 2018.01.24

Ha önnek légúti allergiája van, és emellett kapar a torka, égő, bizsergető, viszkető érzése jelentkezik bizonyos ételek elfogyasztásakor, akkor célszerű kizárni a keresztallergiák lehetőségét! A hagyományos allergia tesztek azonban ilyen esetekben nem mindig kellően informatívak. Egy merőben új, korszerű allergiavizsgálat azonban segíthet meghatározni, hogy mi okozza a tüneteket.

keresztallergia vizsgálata 244-es nanotechnológiás allergiateszttelPollenre allergia, ételre keresztallergia?

Mintha nem jelentene elég gondot az ismert allergén által kiváltott tünetek kezelése, az allergiás betegeknek gyakran még a keresztallergia által okozott kellemetlen panaszokkal is meg kell küzdeniük. Ilyenkor a tünetek nemcsak az allergiát okozó anyagra, például pollenre jelentkeznek, hanem más pollenfélék, vagy éppen bizonyos ételek fogyasztása is kiválthatja azokat.

Dr. Réthy Lajos allergológustól, a Budai Allergiaközpont főorvosától megtudtuk, hogy keresztallergia esetén a tünetek nemcsak akkor jelentkeznek, ha a beteg érintkezik az allergénnel - az allergiáját kiváltó anyaggal - hanem más anyagokra is, ezek lehetnek pollenek vagy ételek. „A keresztallergia oka az anyagok szerkezeti hasonlóságában keresendő. Amennyiben két anyag szerkezete közti eltérés annyira kismértékű, hogy a szervezet nem tudja pontosan megkülönböztetni őket, akkor mindkét anyag ellen védekezéssel reagál. A legismertebbek a pollen-étel keresztallergiák, azonban más keresztallergia típusok is léteznek.”

Jellemző keresztallergiák

Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka
Fekete üröm: kömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, árnyika, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregáno, zeller.
Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kiwi, avokadó .
Füvek: paradicsom, rozs , búza, szója, földimogyoró , bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér. Földimogyoró: dió
Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag
Latex: gesztenye, banán, spenót, avokadó, citrusfélék, kivi

Inkább mindet elkerüli, ha egy már okozott tüneteket

Ha valaki tudja, hogy allergiás a nyírfára és nála szájüregi tüneteket okoz például az alma is, akkor azt általában nem fogyasztja, hogy a kellemetlen tüneteket elkerülje. A tapasztalat szerint, ha egy allergiás beteg több problémás ételre gyanakszik - akár a jellemző keresztallergia táblázat ismeretében - akkor még azokra az ételekre is diétás megszorításokat alkalmazhat, amik nem is okoznak neki tüneteket. Bonyolítja a kérdést, hogy a hagyományos allergia-tesztek, főleg ételek esetében lehetnek ál pozitívak, azaz a teszt bejelezhet olyan ételekre is, amik fogyasztása ténylegesen nem vált ki tüneteket. Ilyen esetben mindig körültekintő konzultáció szükséges annak meghatározásához, hogy a gyanúba fogott ételek közül mi fogyasztható és mi nem.

keresztallergia vizsgálata 244-es nanotechnológiás allergiateszttel244-es nanotechnológiás allergiateszt: jobb életminőség és biztonságérzet

Minden allergén több összetevőből áll, ezek pedig eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Attól függően, hogy kinél melyik allergén-komponens áll az érzékenysége hátterében, meg lehet állapítani, hogy allergiás tünetek szempontjából magas, vagy alacsony kockázatú csoportba tartozik-e. Erre egy chip-technológián alapuló, új vizsgálati módszer nyújt lehetőséget. A jelenleg világszerte legfejlettebb vizsgálat összesen 244 allergént (122 molekuláris allergén-komponenst és emellett 122 hagyományos allergén kivonatot) tud egyszerre megvizsgálni, egy kicsinyke, mikroszkópos tárgylemeznyi felületen. Segítségével pontosan meg lehet mondani, hogy két nyírfa allergiás beteg közül kinél okoz és milyen súlyos keresztallergiát például a földimogyoró és kinél az alma stb. Ez lényeges könnyebbséget jelenthet az allergiás panaszoktól szenvedő páciens számára, életvitelének alakítása szempontjából.

Összefoglalva, Réthy főorvos szerint az új, 244-es nanotechnológiás allergia vizsgálat segíthet a keresztallergiák közötti eligazodásban és a fölösleges diéták elkerülésében.

További híreink>>>

Téma szakértője

  • Dr. habil. Réthy Lajos PhD

  • Szakterületek:
    • gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • komplex allergiák kivizsgálása és kezelése

    • Molekuláris (komponens alapú / CRD ) allergia-vizsgálatok

    • nehezen diagnosztizálható allergiák

    • Faber - 244-es nanotechnológiás allergia teszt

    • immunterápia

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!
19 éves lányomról korábban is tudtuk, hogy erős ételallergiája van nyers gyümölcsök/zöldségek fogyasztásakor. Parlagfű allergiáján az Allegra segített, az érintett ételeket pedig igyekeztünk kerülni.
Idén az Allegra már kevésnek bizonyult, Desloratanenal vészelte át a nyár végét.
Az elmúlt hónapban azonban olyan erős ételallergia lépett fel nála, hogy már olyan ételekre is reagál a szervezete (viszketés - arc, torok, szája feldagad), amikre korábban sosem. A krumpli, a citromos tea, a tejtermékek, ketchup, pizzaszósz mind tiltólistára kellett kerüljön.
A kivizsgáláshoz már időpontot egyeztettünk, de addig is jó lenne valami megnyugtatót hallani, ezért az alábbi kérdésekben szeretném a segítségét kérni:
1) Lehet-e összefüggés a Desloratadine és az ételallergia felerősödése között?
2) Van-e rá remény, hogy a pollenszezon elmúltával az ételallergiás tünetek is enyhülnek?
3) A 244-es nanotechnológiás teszt eredménye mennyire tekinthető állandónak? Vagyis, ha most megcsináltatjuk a tesztet és mondjuk egy év múlva újra, akkor ugyanazokat az ételeket fogja kerülendőnek minősíteni vagy ez azért soktényezős és változhat? Megnyugtató lenne tudni, hogy mely ételek és milyen mértékben érintettek, de nem szeretném, ha emiatt évekig kerülné a tejtermékeket, miközben lehetséges, hogy egy év múlva már nem lenne rá szükség.
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Asszonyom!

Amit Önök leírnak, azt sajnos sok minden okozhatja, pl. pollen étel keresztallergiák vagy hisztamin intolerancia de akár allergiától teljesen függetlenül más ok is előidézheti - de látatlanban nem szeretnék találgatásokba bocsátkozni. Sok egyéb információra lesz nekem is szükségem Önöktől ahhoz hogy segíteni tudjak Önöknek a továbblépésben illetve kérdéseik megválaszolásában. Minderre a személyes konzultáció alkalmával lesz lehetőség.

Egy biztos: az étel allergiák általában egységesek abban, hogy az allergiát okozó ételféleség fogyasztása mindig okoz tünetet( legkésőbb 2-3 órán belül a fogyasztást követően, de akár percek múlva is) viszont az allergiát kiváltó étel elhagyása után 24 órával a tünetek teljesen meg kell szűnjenek !

Túl sokféle, egymással nem rokon ételféleség fogyasztása közben tapasztalt tünetek csökkentik az ételallergia fennállásának lehetőségét mert az allergia mindig követ egy meglehetősen szabályos mintázatot- (Kizárni persze innen nem lehet az allergiát látatlanban, és az is előfordulhat hogy több egymástól független oka is lehet a tüneteknek-allergiás és nem allergiás akár együtt is.

Addig is azt tanácsolom, egyrészt alapvető hogy kerüljék a konzultációig is mindazon ételek fogyasztását ami panaszt okozott a fent leírt módon. Hasznos lenne ha készítenének egy viszonylag pontos listát arról, mely ételféleségek és milyen panaszt okoztak, ezek fogyasztása után mennyi idővel és milyen tünetek jelentkeztek és kb. mennyi ideig tartottak. Gondolják át addigra azt is, van-e esetleg egyéb kísérő betegség vagy gyógyszerszedés mert ezek is mind fontosak.


A FABER 244 allergiateszt nagyon sok mindenre adhat választ de vakon nem, csak meghatározott esetekben érdemes alkalmazni. Ennek alkalmazhatóságára az Önök esetében is ezért a konzultáció során , az ott elhangzottak alapján tudok választ adni. Egyébként az allergizálódás soha nem egy nem lezárt folyamat, az allergiák bizonyos mértékben alakulhatnak. De bizonyos szabályszerűségeket követhet az allergia kialakulása és változása is- vakon össze vissza nem változik. Ezzel is összefüggésben, hosszú távra diétás tanácsot hosszú távra is csak a személyes konzultáció és az ott javasolt vizsgálatok eredménye alapján lehet adni.
Ha van remény arra hogy a FABER teszt az Önök esetében segíthet akkor javasolni fogjuk, de az is lehet hogy más irányban lesz érdemes elindulni.


Ha a desloratadine mellett nemigen változtak a tünetek, pl.viszketés, dagadás, akkor meg lehet próbálni váltani más antihisztaminra: az eddig Önök által nem alkalmazott levocetirizin tartalmúakra: pl. Novocetrin vagy Histisynt néven vannak ilyenek a gyógyszertárakban. Ha van vizeletűrités, dolgozik a vese akkor ebből a gyógyszerből fel lehet menni akár a napi átlag 1 tabletta duplájára sőt négyszeresére is naponta azaz 2x1 vagy 2x2 tabletta/nap is akár. Recept nélkül is kapható és nem álmosít. Ha a tüneteket hagyományos allergia okozza akkor ez biztosan csökkenti a tüneteket.
De a legfontosabb , hogy ha volt a fenti leírt időtartamon belül valaminek a fogyasztását követően reakció akkor azt az ételt hagyják el a vizsgálatig is. Diéta nem zavar bele a vizsgálatba.

Nem javaslom vakon a FABER-t! Előtte javasolt mindenképpen az allergológiai konzultáció, a szakrendelésen, ahol tisztázhatók a kérdések és eldőlhet, érdemes- e FABERt csináltatni.

Ha további kérdés felmerül, a rendelésemen meg tudjuk beszélni azokat is.


Várom Önöket szeretettel a rendelésen.

Tisztelettel:

Dr. Réthy Lajos



--

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Érthető magyarázat

"Tökéletes szakértelem, közérthető magyarázat."

További vélemények

Hírek

Antihisztaminok az allergia kezelésében

Antihisztaminok az allergia kezelésében

Antihisztaminokkal az allergiás tüneteket enyhíthetjük. Szedésükkel kapcsolatos tudnivalókat és gyakran felmerülő kérdéseket dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont orvosa foglalta össze.

További részletek
Keresztallergia kivizsgálás multiplex allergia teszttel

Keresztallergia kivizsgálás multiplex allergia teszttel

Légúti allergiásként tapasztalta már, hogy bizonyos ételek fogyasztásakor kapar a torka, égő, viszkető érzés jelentkezik a szájüregben? Ezeket a tüneteket keresztallergia okozhatja. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy felesleges diétás megszorítások helyett, ilyenkor célszerű vizsgálattal meghatározni, hogy pontosan mi az az élelmiszer, amit kerülnie kell annak érdekében, hogy a tüneteket megelőzze.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA