Milyen antihisztaminokat szedhet a várandós kismama?

Milyen antihisztaminokat szedhet a várandós kismama?

Dr. Augusztinovicz Monika Módosítva: 2024.05.07 10:02

A várandósság és szoptatás idején különös gonddal kell mérlegelni, hogy milyen gyógyszereket szedhet a kismama. Nincs ez másként az antihisztamin tartalmú készítményekkel sem, amelyekre ebben az érzékeny periódusban is szükség lehet, hogy a szénanátha okozta tüneteket kontrolláljuk – mondja dr. Augusztinovicz Monika, az Allergiaközpont allergológus, fül-orr-gégész szakembere.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Szezonális allergia a várandósság alatt

A várandósságot kísérő reggeli rosszullétek, a fáradtság és hangulati ingadozások időnként megnehezítik a babavárás hónapjait, de hasonló nehézségeket okozhatnak a szezonális allergia miatti tünetek is. Számos hatékony kezelés áll rendelkezésünkre, amely enyhítheti az allergia tüneteit. Fontos azonban tudni, hogy a korábban használt és bevált a készítmények ebben az időszakban nem mindig alkalmazhatók – hangsúlyozza dr. Augusztinovicz Monika.

Lépcsőzetes terápia

A kismamákat mindig aggodalommal tölti el, ha a várandósságuk vagy a szoptatás idején gyógyszert kell szedniük, hiszen a fejlődő magzat és az újszülött fokozottan érzékeny lehet bizonyos hatóanyagokra. Augusztinovicz doktornő szavaiból azonban nyilvánvalóvá válik, hogy az allergiás nátha tüneteinek enyhítése nem csak gyógyszeres kezeléssel érhető el. Az allergiás páciensek kezelése során mindig a lépcsőzetes terápia elve érvényesül. Az allergén elkerülése, a lakótérben légszűrő alkalmazása és a sósvizes orrmosás segítséget nyújt a tünetek enyhítésében. Jelentősen mérsékli a panaszokat a száraz sóterápia és az orrnyálkahártyán alkalmazott Rhinolight fénykezelés. Következő lépésben a lokálisan ható készítmények jöhetnek szóba, amelyek nem, vagy csak nagyon kis mennyiségben kerülnek be a véráramba, így várandósság és szoptatás idején is biztonságos a használatuk, de a várandósság első három hónapjában fokozott elővigyázatosság szükséges. Ha a tünetek a nyugodt alvást és munkavégzést is akadályozzák, és kedvezőtlenül befolyásolják a kismama életminőségét, akkor az egyéb kezelések hatástalansága esetén orrdugulásra az allergiás nátha kezelésére szolgáló szteroid orrspray-t, allergiás szempanaszokra pedig elsőként a nátrium-kromoglikát tartalmú szemcseppet javasoljuk. Az érszűkítő hatású orrspray-k használata azonban a terhesség során nem ajánlott. A helyi hatású készítmények esetén is érvényes szabály, hogy az előnyök és kockázatok mérlegelését követően választjuk ki személyre szabottan (és attól is függően, hogy a kismama várandósságának mely szakaszában jár) a szükséges terápiás készítményt – mondja a szakember.

Ha antihisztaminra van szükség

Ha a helyi kezelés nem képes kontrollálni a főleg orrfolyással, tüsszögéssel, szemviszketéssel járóA kismamák számára is elérhetőek biztonságosan alkalmazható antihisztamin készítmények. tüneteket, akkor megfontolandó a szájon keresztül alkalmazott antihisztaminok alkalmazása is. Az antihisztaminok széles körben alkalmazott készítmények allergiás megbetegedésekben, ám várandósság és a gyermekágy idején történő használatuk alapos mérlegelést kíván a szakember részéről. Dr. Augusztinovicz Monika szerint az ún. második generációs antihisztaminoknak már nincs álmosító hatásuk, és sokkal biztonságosabb alternatívát jelentenek a betegeknek, ám csak olyan hatóanyag tartalmú készítményt szedhet a kismama, amelynek várandósság alatti biztonságosságáról elegendő tapasztalat áll rendelkezésre. Kismamák esetében a loratadint vagy a cetirizint tartalmazó készítmények jelentik az első választást, hiszen a terhesség alatti alkalmazásukkal kapcsolatos klinikai tapasztalatok azt mutatják, hogy nem károsak a magzatra. Ugyanakkor az antihisztamin hatóanyagok – bár csak nagyon alacsony koncentrációban – de átjutnak az anyatejbe, és aluszékonyságot, szájszárazságot okozhatnak a babának, ezért szoptatás alatt ezeket a lehető legrövidebb ideig, a legalacsonyabb hatásos dózisban kell alkalmazni.

Dr. Augusztinovicz Monika, az Allergiaközpont szakembere arra is felhívja a figyelmet, hogy ha a kismama allergia kezelésére szolgáló készítményeket használ, ezekről folyamatosan egyeztessen kezelőorvosával a várandósság idején majd a szülést követően is.

Téma szakértője

  • Dr. Augusztinovicz Monika

  • Szakterületek:
    • allergológus, klinikai immunológus és fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
    • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning 
    • felsőlégúti allergiák
    • általános fül-orr-gégészeti panaszok
    • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
    • fülfájás, füldugulás kezelése

    Távkonzultációs lehetőség csak immunterápia kontroll esetén!

    Vélemények dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes (rendelői) vizit
    • Távkonzultáció (telefonos): szerda délután
    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
Én egy 11 hetes kismama vagyok aki körül belül 2 éve allergiás! A nőgyógyászom nem ajánlotta h szedjek allergia elleni gyógyszert! Amit el is fogadok és persze h a baba a legfontosabb! Ami a leg zavaróbb az az orrdugulás. Ami sokszor a nap 24 órájában megkeserít! Kérdésem az lenne hogy van-e olyan orrspray a tengervizesen kívül (ami semmit nem használ) amit lehet használnom? Köszönöm a válaszát előre is 😊

T.Kismama !

A Rhinolight orrüregben alkalmazott fényterápia kockázat nélküli, 6 alkalommal adott kezelés már érezhető javulást hoz..
Naponta 1x vagy 2x alkalmazott Nasonex orrspray is csökkenteni fogja a tüneteit.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Elégedett

Nagyon elégedett vagyok az alapos vizsgálattal, tanácsadással. Tetszett a korrekt, emberséges bánásmód.

További vélemények

Hírek

Erre számíthat, ha nem kezeli szénanátháját

Erre számíthat, ha nem kezeli szénanátháját

Egyre hosszabbra nyúlik a pollenszezon, ezért az allergiás tünetek az év jelentős részében jelen lehetnek a pollenallergiás betegek életében. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, pulmonológus szakembere szerint a szénanáthát mindenképpen kezelni kell, hogy a későbbiekben elkerülhetővé váljon a súlyosabb szövődmények kialakulása.

További részletek
Milyen antihisztaminokat szedhet a várandós kismama?

Milyen antihisztaminokat szedhet a várandós kismama?

A várandósság és szoptatás idején különös gonddal kell mérlegelni, hogy milyen gyógyszereket szedhet a kismama. Nincs ez másként az antihisztamin tartalmú készítményekkel sem, amelyekre ebben az érzékeny periódusban is szükség lehet, hogy a szénanátha okozta tüneteket kontrolláljuk – mondja dr. Augusztinovicz Monika, az Allergiaközpont allergológus, fül-orr-gégész szakembere.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK