Pollenallergia gyerekeknél: már két-három éves korban is jelentkezhet

Pollenallergia gyerekeknél: már két-három éves korban is jelentkezhet

Dr. Somogyi Éva Létrehozva: 2019.03.22 Módosítva: 2019.07.08

A gyerekek körében is nő a pollenallergiások száma, sőt a betegség egyre fiatalabb korban jelentkezik. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyászt, a Budai Allergiaközpont orvosát arról kérdeztük, szülőként milyen tünetekre figyeljünk, mikor forduljunk orvoshoz.

Megfázás vagy allergia?

Míg korábban óvodás, kisiskolás korban volt jellemző, napjainkban már egyáltalán nem számít ritkaságnak, ha egy gyermeknél már a bölcsődében, 2-3 éves korában pollenallergiás tünetek jelentkeznek. Sokan ebben az életkorban kerülnek először közösségbe, sokszor elég nehéz eldönteni, hogy a sorozatosan, akár évente több alkalommal is előforduló fertőzéses eredetű légúti betegségek, vagy allergia tüneteit tapasztaljuk-e a gyermeknél.

Pollenallergia tünetei gyerekeknél

Pollenallergiára utalhat, ha láz, rossz közérzet, étvágytalanság, hányás, hasmenés nélkül az alábbi tüneteket észleljük a gyermeknél hosszabb időn, heteken át:

  • Vizes orrfolyás
  • Tüsszögés
  • Köhögés
  • Orr- és szemviszketés

Biztos választ az allergiateszt elvégzése adhat. Ennek eredményét a tünetekkel összevetve lehet megállapítani, hogy a gyermek valóban allergiás-e és ha igen, mire.

Mit tegyünk, ha a teszt negatív, de a gyermeknek tünetei vannak?

Kisebb gyerekeknél, ha a bőrpróba (prick-teszt) még életkoruk miatt nem megoldható, akkor vérvizsgálatot végeznek. Az allergia ilyenkor nem az alkaron látható bőrreakció alapján, hanem a laboratóriumban kerül kimutatásra, a gyermektől levett vérmintából.

„A gyermekek immunrendszere még éretlen, emiatt az eredmény – a korukra jellemző immunmechanizmus miatt – álnegatív is lehet. Ilyenkor allergiának megfelelően kezeljük. Ha ez a kezelés segít, ha elmúlnak a panaszai, akkor el tudjuk dönteni, hogy nem egy visszatérő vírusos fertőzés okozza a felsorolt tüneteket, hanem valóban pollenallergiával van dolgunk.”

Egy gyerek több pollenre is allergiás lehet

Ezekben a hetekben a mogyoró-, éger- és tiszafafélékre allergiások tünetei erősödnek, ezt követően a nyír-, nyár- és kőrisallergiások néznek nehéz időszak elé. Sokan szenvednek májusban, a pázsitfűfélék időszakában, de a legtöbb panaszt gyermekeknél is, csak úgy mint felnőtteknél a parlagfű augusztusi virágzása okozza. Sokan poliszenzitizáltak, ami azt jelenti, hogy több féle allergénre érzékenyek, így náluk még hosszabb ideig jelentkeznek a tünetek.

Kinőhető a gyermekkori allergia?

Amivel befolyásolni lehet az allergiás betegség lefolyását, az az allergén immunterápiás kezelésHormonális és egyéb hatásokra a kora gyermekkori pollenallergia előfordulhat, hogy néhány évre eltűnik, vagy enyhébbek lesznek a tünetei. Egyénenként változó, hogy kinél térnek vissza a panaszok. Amivel azonban ténylegesen befolyásolni lehet az allergiás betegség lefolyását, az az allergén immunterápiás kezelés. Ez a fajta terápia ugyanis nem csak a tüneteket csillapítja, hanem az immunrendszer működésére is hat.

„Gyerekeknél óvodás kortól alkalmazható, azért különösen érdemes megpróbálni, mert az allergén immunterápia bizonyítottan segít megakadályozni az újabb allergiák megjelenését, és jelentősen csökkenti az allergia szövődményeként kialakuló asztma kockázatát is.”

A minimum 3 éves allergén immunterápia hozzászoktatja a gyermek szervezetét ahhoz az allergénhez, ami a tüneteit okozza, így megtanulja azt panaszok nélkül elviselni. A kezelés tartós, 10-12 évig hatásos. Elkezdeni azonban két hónappal az allergén növény pollenszórása előtt kell. Pázsitfű allergia esetén tehát márciusban, parlagfű allergia esetén május végéig kezdhető.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés Allergia kivizsgálásra:

Budai AllergiaKözpont

+36 30 236 91 39

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

Téma szakértője

  • Dr. Somogyi Éva

  • Szakterületek:
    • csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • gyermekkori asztma 

    • légzési panaszok

    • légúti allergiák

    • felnőtt- és gyermekellátás

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!
Érdekelne, hogy egy antihisztaminhoz hozzá lehet szokni? Már mint úgy értve hogy nem hat? 1 éve szedi a 2 éves kisfiam a Lordestin szirupot. Fül orr gégész írta fel, mert sajnos novembertől áprilisig 4-5 alkalommal van középfül gyulladása. Augusztusban ki lett véve az orrmandulája ez okból, de sajnos a helyzet változatlan. Novembertől jelenleg a második középfül gyulladása zajlik. 3 hete folyik az orra szünet nélkül, és orrdugulása van. Használtunk már Nasivin, Sterimar, Septanazal, Carrevir. Javulás semmi. Köszönöm válaszát.

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Slezsák Gabriella !

Feltehetően nem hozzászokásról van szó, hanem olyan ok áll a háttérben , amelyet nem old meg az antihisztamin. Ismételt fül-orr-gégészeti , emellett allergia vizsgálatot javasolok. A további kezelést a vizsgálatok eredménye alapján lehet megválasztani.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

A legjobb gyermekorvos

A legjobb gyermekorvos, akivel találkoztam, okos, felkészült, lelkiismeretes!

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok