Prima Medica Szakmai Nap - Az allergiás betegségek korszerű vizsgálati módszerei

Prima Medica Szakmai Nap - Az allergiás betegségek korszerű vizsgálati módszerei

allergiakozpont.hu Létrehozva: 2023.10.18 Módosítva: 2023.10.18

Az allergiás betegségek korszerű vizsgálati módszerei– címmel rendezi meg őszi második szakmai napját a Prima Medica EgészségHálózat és az Allergiaközpont

 

 

PRIMA MEDICA SZAKMAI NAP

Az allergiás betegségek korszerű vizsgálati módszerei

Időpont: 2023.11.11

Helyszín: BKIK, Budapest, I. kerület, Krisztina krt. 93-99. 301-es terem

Az összes előadás ÉLŐben követhető facebooken, illetve visszanézhetőek lesznek a Príma Medica weboldalán.

 

A modern orvostudományban az allergiás betegségek korszerű vizsgálati módszerei egyre növekvő jelentőséggel bírnak. Az allergia, egy olyan krónikus állapot, amely gyakran súlyosan befolyásolja az életminőséget, és világszerte egyre gyakoribbá válik. Az allergiás betegségek sokféle kiváltó tényező hatására alakulhatnak ki, és a tünetek változatosak lehetnek, így elengedhetetlen a pontos diagnózis és a hatékony kezelés megtalálása.

Az új technológiák és vizsgálati módszerek lehetőséget teremtenek az orvosok számára, hogy személyre szabott terápiákat fejlesszenek ki az allergiában szenvedőknek, minimalizálva ezzel a mellékhatásokat és növelve az életminőséget. Az allergiás betegségek korszerű vizsgálati módszerei gyökeresen átalakítják az allergológiai gyakorlatot, és új reményt nyújtanak az allergiás betegeknek a jobb életminőség és a hatékony tünetkezelés terén.

Allergiatesztek alapelvei

Az allergia vizsgálatok két fő alapelv mentén zajlanak: Prick-teszt és IgE mérés. Ezek a hagyományos módszerek, amelyek segítenek azonosítani az allergéneket, amik okozhatják a tüneteidet.Dr. Hidvégi Edit PhD, a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság Táplálékallergia Szekció elnöke gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gyermek gasztroenterológus, a nap első előadójaként fejti ki az allergia kivizsgálás lehetséges útjait.

Molekuláris allergia vizsgálat gyakorlata

Dr. habil. Réthy Lajos PhD, csecsemő-gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus: Molekuláris (komponens alapú) allergiavizsgálat alkalmazása a gyakorlatban címmel foglalja össze, hogy az allergiavizsgálatok világában egyre fontosabb szerepet játszanak a molekuláris (komponens alapú) vizsgálatok. Ezek az új technológiák lehetővé teszik, hogy még pontosabban azonosítsuk az allergiás reakciókat kiváltó anyagokat, és személyre szabott kezeléseket dolgozzunk ki.allergiateszt

Léguti allergiák és a mollekuláris diagnosztika

Dr. Papp Gábor, csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász szakorvos: „Légúti allergiák és a molekuláris diagnosztika szerepe az immunterápiában" című előadásban bemutatásra kerül, hogy a légúti allergiák, amelyek változatos megnyilvánulásaival sokak életét megnehezítik, és gyakorlatilag az év bármely szakában jelen vannak. Ugyanakkor napjainkban egyre inkább hangsúlyos a molekuláris diagnosztika fontossága, amely lehetővé teszi a személyre szabott immunterápia alkalmazását. Ennek eredményeképpen csökkenhetnek az allergiás tünetek és könnyebben kezelhetővé válhat az allergiával való együttélés.

Táplálék allergia és a mollekuláris diagnosztika

Légúti allergiák után Dr. Csáki Csilla, csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermek és felnőtt allergológus szakorvos bevezet minket, hogy miért megkerülhetetlen a komponens allergia vizsgálat a táplálékallergiák diagnózisában. A komponens alapú vizsgálatok segítenek meghatározni, hogy pontosan mely összetevők váltják ki az allergiás reakciót. Ez lehetővé teszi, hogy elkerüld azokat az élelmiszereket, amelyek valóban problémát okoznak.

Keresztallergiák

Az allergiás reakciók sokszor összetettek és kihívást jelentőek lehetnek. Egy érdekes terület azonban a keresztallergia szindrómák, amikor különböző allergének hasonló reakciókat váltanak ki. Dr. Moric Krisztina az Allergiaközpont fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa - a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság Immunterápiás Szekció titkára, vállalkozik, hogy előadásában kifejtsen mindent, amit erről az összetett problémáról tudni kell.

Gyógyszerallergia

A nap következő előadójaként, Dr. Balogh Ádám MSc PhD, csecsemő-gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus, vezet be minket a gyógyszerallergiák világába. Az életünk során mindannyiunkkal előfordulhat, hogy időnként különböző gyógyszereket szedünk a betegségek és panaszok kezelésére. Ugyanakkor elengedhetetlen tudnunk, hogy nem minden ember testre szabottan reagál ugyanúgy a gyógyszerekre. Ezért fontos tudni, hogy gyógyszerallergiák váratlan reakciókat és potenciális veszélyeket okozhatnak.

Rovarméregallergia

Méhek, darazsak, és szúnyogok gyakori találkozások szabadban. Tudjuk, hogy az ilyen típusú allergiás reakciók kezelése kihívást jelenthet, és az időben történő diagnózis kulcsfontosságú. A méhek, darazsak és más rovarok által okozott allergiás reakciók súlyossága változó, és azonnali beavatkozást igényelnek. Dr. Balogh Ádám MSc PhD, csecsemő-gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus második előadásában összefoglalja a rovarméreg allergia legfontosabb tudnivalóit.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Teljesítmény indukálta allergia

Dr. Hidvégi Edit PhD, gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gyermek gasztroenterológus: „Terhelés indukálta allergiás reakciók” előadásában fejti ki azokat a váratlan allergiás veszélyeket, amik akkor jelentkeznek amikor a testünk a legjobban teljesítene. Sokan talán nem is tudják, hogy a testünk az intenzív fizikai terhelésre is allergiás reakciókkal reagálhat. Ez a jelenség terhelés indukálta allergiás reakcióként ismert, és fontos, hogy tisztában legyünk vele.

Táplálkozés és a mollekuláris diagnosztika

Mikor az allergiavizsgálatok molekuláris szinten mutatják meg az érzékenységet, az segít finomhangolni a diétát, hogy pontosan azt kerüljük el, ami problémát okoz. Az egyes emberek reakciói eltérőek, így ezek a vizsgálatok lehetővé teszik számunkra, hogy személyre szabott táplálkozási tervet állítsunk össze. Varga Dóra, dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember, segít minket a téma még mélyebb megértésében.

Előadások:

Dr. Hidvégi Edit PhD | Allergiás állapotok vizsgálatának alapelvei - hagyományos  IgE alapú vizsgálatok: Prick- teszt és IgE mérés.

Dr. habil. Réthy Lajos PhD | Molekuláris (komponens alapú) allergiavizsgálat alkalmazása a gyakorlatban.

Dr. Papp Gábor| Légúti allergiák, molekuláris diagnosztika előnyei az immunterápiában.

Dr. Csáki Csilla | Táplálékallergia, avagy miért megkerülhetetlen a komponens allergia vizsgálat a táplálékallergiák diagnózisában

Dr. Moric Krisztina| Összetett allergiás kórképek, keresztallergia szindrómák

Dr. Balogh Ádám MSc PhD |Gyógyszerallergiák

Dr. Balogh Ádám MSc PhD |Rovarméreg allergia

Dr. Hidvégi Edit PhD | Terhelés indukálta allergiás reakciók

Varga Dóra | Molekuláris allergén vizsgálatok eredményei alapján összeállított diéta egyediségei.

A nap részletes menetrendje hamarosan.

Az összes előadás ÉLŐben követhető facebookon!

https://www.facebook.com/events/1056246409138352?ref=newsfeed

Téma szakértője

 • Dr. Balogh Ádám MSc PhD

 • Szakterületek:
  • csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
 • Specialitások:
  • ételallergiák kivizsgálása, követése
  • légúti allergiák (szénanátha, asztma)
  • atopiás dermatitis, csalánkiütés
  • gyógyszerallergia
  • Alex multiplex allergia teszt specialista
  • allergén specifikus immunterápia
  • gyermek- és felnőtt ellátás
  • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

  Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>

   

  Rendelés típusa:

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Maximális bizalom

Abszolút bizalmat keltett bennem a doktornő, azzal hogy mindent elmagyarázott és látszott hogy segíteni akar, minél gyorsabban megoldani ezt a problémát.

További vélemények

Hírek

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek
Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

A téli időjárás okozta bőrpanaszok között speciális helyet foglal el a hideg levegő által kiváltott viszkető csalánfoltok, duzzanatok megjelenése, de szakember segítségével mérsékelhetőek az életminőséget is rontó panaszok – tudtuk meg Dr. Garaczi Edinától, az Allergiaközpont bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus orvosától.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!