Puffadás, hasi fájdalom, gyomorégés? Mit tehet a páciens önmagáért, ha funkcionális emésztőszervi panaszok kínozzák?

Puffadás, hasi fájdalom, gyomorégés? Mit tehet a páciens önmagáért, ha funkcionális emésztőszervi panaszok kínozzák?

Dr. Pászthory Erzsébet Módosítva: 2024.02.19

Funkcionális emésztőszervi betegségről beszélünk, ha a hosszabb ideje fennálló bélpanaszok mint puffadás, hasi fájdalom, székelési problémák, gyomorégés, nyelészavar hátterében szervi elváltozás nem mutatható ki. Dr. Pászthory Erzsébet, az Allergiaközpont gasztroenterológus, belgyógyász, háziorvos szakorvosa elmondta, hogy a panaszok jellegétől függően többféle diagnózissal címkézik fel ezeket a kórképeket, a leggyakoribb az irritábilis bél szindróma vagy reflux-betegség.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Az életminőséget jelentősen befolyásolhatják a funkcionális emésztőszervi betegségek

-A funkcionális emésztőszervi betegségeknek óriási jelentősége van, hiszen minden harmadik-negyedik embert érintő, az életminőséget meghatározó kórképekről van szó – ismerteti dr. Pászthory Erzsébet, aki hozzáteszi, hogy általánosan alkalmazható kezelési mód ugyanakkor nincs, hiszen ezen kórképek élettani alapja a bél-agy tengely komplex működési zavara (Rome Alapítvány, 2016).

Emésztőszervi panaszaink bio-pszicho-szociális háttere

-A bél és az agy között folyamatos, kétirányú kommunikáció zajlik az idegek és a véráram útján. A kommunikációs csatornák az agy limbikus rendszerében találkoznak. Ez a terület képezi a határt (limbus=határ) a tudatos és tudattalan idegrendszeri funkciók között, illetve itt van a hormon- és vegetatív idegrendszer agyi központja is – magyarázza Pászthory doktornő. A limbikus rendszert nevezhetjük érzelmi agynak is, mert meghatározza az érzelmek, indulatok, az ösztönélet és az emlékezet működését.

A bél-agy tengely működési zavara mindkét végponton bekövetkezhet, tehát a funkcionális emésztőszervi betegségek kialakulásában pszichológiai tényezők (gyerekkori élmények, szociális helyzet, lelkiállapot, stresszhelyzetek), az emésztőtraktust érő káros hatások (diéta-hibák, antibiotikus kezelés, fertőzések), a bélflóra rendellenességei, alkati adottságok egyaránt szerepet játszhatnak. Ezek együttese képezi a panaszok bio-pszicho-szociális hátterét.

A funkcionális emésztőszervi betegségek kezelése

-A vizsgálatok, a gyógyszeres kezelés és a diéta irányítása a kezelőorvos feladata, emellett a gyógyulás egyik alappillére a páciensek aktív közreműködése. A gyakorlatban ez a lelki problémák kezelését, stresszoldó technikák alkalmazását, étrendi, életviteli változtatások bevezetését jelenti – hangsúlyozza a szakember, aki a kezelés legfontosabb elemiről is szót ejt:

1.Pszichológiai tényezők feltárása és kezelése

-Tapasztalatom szerint a betegek túlnyomó többsége lelki problémáktól, élethelyzeti konfliktusoktól vagy gyerekkori traumáktól is szenved – mondja Pászthory doktornő. Számtalan felmérés igazolja, hogy a depresszió és szorongás gyakran járnak együtt emésztőszervi tünetekkel, ezért a funkcionális emésztőszervi panaszos betegek lelkiállapotának felmérése nagyon fontos! (Staudacher, Black, 2023). Az első orvos-beteg találkozás meghatározó lehet: ha a betegek felismerik az összefüggést testi és hangulati problémáik között, új lehetőségek nyílnak az együttműködés és gyógyítás területén. A kapcsolati, munkahelyi problémák megoldása, az életmódváltoztatás (rendszeres sport, testsúlycsökkentés) természetesen személyre szabott és nem egyszerű kihívás, amihez szükség lehet pszichológus, pszichiáter bevonására is.

2. Stresszoldó házi praktikák mindenki számára   Jógával a funkcionális bélbetegségek kezelésében

  • Jógalégzés: a rövid, mély belégzés és a hosszú, elnyújtott kilégzés gyakorlása a vegetatív idegrendszer paraszimpatikus, tehát nyugalmi működését erősíti, ami nagyon jó hatással van az emésztőrendszerre. A légzőgyakorlatokat naponta néhány alkalommal, 10-15 percig végezzük – tanácsolja a szakember.
  • Meditáció: agyunk átmeneti „kikapcsolásását” jelenti a mindennapok gondolatáramlatából, aminek számtalan kedvező élettani hatása van. A meditáció oldja a stresszt, enyhíti a szorongást, csökkenti a fájdalomérzetet, javítja a koncentrációkészséget, és kedvező hatással van az emésztőrendszerre is. A modern vizsgálati eljárások eredményei szerint – magyarázza a doktornő, ennek az az élettani oka, hogy meditatív tudatállapotban az agykéreg prefrontális lebenyének kontrollja erősödik a limbikus rendszer felett.
  • Sport: a rendszeres sportolás is kiváló stresszoldó. A doktornő szerint fontos ugyanakkor, hogy olyan, a mindennapokban is könnyen hozzáférhető sportágat válasszunk, amit jókedvvel végzünk. Az én-idő hetente legalább két alkalommal mindenkinek jár!
  • Jóga: rendszeres gyakorlását már-már életformának nevezhetjük, mely testre és lélekre egyaránt jótékony hatással van. Pászthory doktornő szerint a jóga a közhiedelemmel szemben nem igényel különleges hajlékonyságot, fogyatékos, idős és rossz egészségi állapotú ember is biztonsággal végezheti.

Bélbarát étrend és táplálékkiegészítők

A növényi rostokban gazdag (a napi ételmennyiség legalább fele lehetőleg friss zöldség legyen), finomított szénhidrátokban, telített zsírokban és tartósítószerekben szegény, fermentált ételeket is tartalmazó étrend erősíti a bélflórát, csökkenti a bél gyulladásos hajlamát, erősíti az immunrendszert, emellett hangulatjavító hatással is bír. (Lassale C, Batty GD, Baghdadli A et al. (2018). -A bélbarát étrend bevezetése mellett a bélflóra regenerációját, megerősítését célzó táplálékkiegészítők szedése kúraszerűen megkísérelhető – hangsúlyozza a szakember.

Megelőzés – mit tehetünk gyermekeinkért?

-A bélflóra kezdeményei már a magzati életben megjelennek, majd a születés módja (hüvelyi vagy császármetszés), és az első három életév (szoptatás, hozzátáplálás) meghatározó jelentőségű az összetétel és diverzitás alakulása szempontjából. Mivel a bél ideg- és immunrendszerének fejlődése a bélflórával párhuzamosan történik, a boldog terhesség, természetes szülés, anyatejes táplálás, a kisgyerek egészséges étrendjének kialakítása a legjobb alap a tartós egészség eléréséhez! – válaszol dr. Pászthory Erzsébet gasztroenterológus arra kérdésünkre, hogy mivel támogathatjuk leginkább gyermekeink egészségét.

Téma szakértője

  • Dr. Pászthory Erzsébet

  • Szakterületek:
    • gasztroenterológus, belgyógyász, háziorvos szakorvos
  • Specialitások:
    • irritábilis bél szindróma (IBS)
    • SIBO
    • bél minkrobiom problémáinak kezelése
    • funkcionális bélbetegségek
    • emésztőszervi panaszok komplex vizsgálata 
    • funkcionális gasztroenterológia – holisztikus gyógyítás, testi és lelki okok feltárása, a pácienssel közösen a gyógyulás útjának megtervezése

    Rendelés típusa:

    • Személyes (rendelői) vizit
    • Felnőtt ellátás (18 év feletti páciensek)
    • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available

Orvos válaszol

Tisztelt Főorvosnő/Úr. Két éve nyomozom a problémámat...a kezdet hogy az orr garatomnál erős duzzanattal kezdődött ami a mai napig meg van.mellé társul egy állandó sűrű hófehér tapadós váladék ami állandóan csorog visszafelé a garat ill. a nyelőcsőbe.Gyomor tükrözésen voltam ...epés reflux. Soha nem fáj és nem is ég a gyomrom.sajna mintát nem vettek a gyomorból. Helikobakter neg.Allergi tesz fűre fára ...neg fém allergia teszt neg.arcúreg ct.eredmény ...kevés fehér habos folyadék egy nagyon hátsó üregben...orr spray de ez sem oldotta meg a sűrű váladékképződést..ami nagyon sűrű...szinte ragacsos....már nem is tudom hogy merre menjek mit vizsgáltassak..nagyon kellemetlen már 2 éve tart...ez konkrétan az orromba van...Kérem legyen oly kedves irányt mutatni...merre és mi okozhatja.Előre is köszönöm.

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Anikó!

Panaszait nagy valószínűséggel az orrüregi / orrmelléküreg nyálkahártya fokozott reakciója okozza, ennek hátterében állhat epés reflux is. Ez nem mindig okoz fájdalmat vagy egyértelmű savas érzést.
Endoszkópos orrüregi vizsgálat szükséges a pontos diagnózis megállapításához. Emellett látni kellene a CT képet és a pontos gastroenterológiai leletet is.
Érdemes megpróbálni a rendszeres sós vizes orröblítést.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Ágota

A Doktornő megértő, kedves és segítőkész. Egyszerre gyógyítja a testet és a lelket, mindenkinek csak ajánlani tudom!

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK