Az emésztőrendszer és a lélek panaszai egymás tükörképeként jelennek meg

Az emésztőrendszer és a lélek panaszai egymás tükörképeként jelennek meg

Dr. Pászthory Erzsébet Módosítva: 2023.11.17

Világszerte mintegy minden harmadik ember küzd valamilyen lelki betegséggel, de ugyanilyen gyakorisággal fordulnak elő a funkcionális emésztőszervi betegségek is. A bél állapota hatással van a lelki folyamatokra, és a lelkiállapot is befolyásolja a bél „közérzetét”. Mivel az életminőséget súlyosan befolyásoló kórképekről van szó, ezért hatékony kezelésük igen nagy jelentőségű – mondta el dr. Pászthory Erzsébet gasztroenterológus, belgyógyász, háziorvos szakorvos, az Allergiaközpont munkatársa.

Melyek a funkcionális emésztőszervi betegségek?

Funkcionális emésztőszervi betegségekről akkor beszélünk, ha a tartósan fennálló emésztőszervi panaszok hátterében szervi elváltozás nem mutatható ki. Két nagy csoportjuk van: az irritábilis bél szindrómát puffadás, hasi fájdalmak, székelési problémák, míg a diszpepsziát gyomor-égés, változatos mellkasi és légúti panaszok jellemzik. Ez utóbbi gyakran kapja a reflux-betegség elnevezést, akkor is, ha a gyomor-tükrözés nem mutat látható elváltozást - mondta el dr. Pászthory Erzsébet.

Gyakori lelki betegségek

Ide tartozik a depresszió, amelynek enyhe formájában a beteg „csak” rossz hangulattól szenved, súlyosabb esetben a csökkent önértékelés, indítékszegénység, örömtelenség érzése a mindennapi életvitelt és személyes kapcsolatokat is károsíthatja. A szorongásos szindrómák csoportjába tartozik a generalizált, tárgy nélküli forma, a különböző fóbiák, kényszerbetegségek és a rohamokban jelentkező pánikbetegség. Talán nem meglepő, hogy a súlyos társadalmi egyenlőtlenséggel élő társadalmakban a lelki betegségek előfordulási gyakorisága is magasabb (Wilkinson és Pickett, 2009.).

A funkcionális emésztőszervi betegségek és lelki betegségek együttes előfordulása

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a funkcionális emésztőszervi betegek mintegy felénél mutathatók ki lelki betegségek, a lelki betegségben szenvedők csoportjában pedig körülbelül minden harmadik esetben áll fenn funkcionális emésztőszervi betegség is. Ez önmagában is elgondolkodtató tény, azonban saját tapasztalataim azt mutatják, hogy ha gondolunk rá, felismerhető, hogy szinte minden, IBS-ben vagy diszpepsziában szenvedő páciens küzd valamilyen lelki problémával is – mondta el dr. Pászthory Erzsébet A statisztika és tapasztalat közti különbséget valószínűleg az magyarázza, hogy sokszínű tünetekről, hosszú betegség-lefolyásról van szó, és a diagnózis a kezelést irányító szakember irányultságától is függ.

A jelenség magyarázata a bél-agy tengely működésében rejlik.   

A bél-agy tengely

A bél és agy folyamatos, kétirányú kapcsolatban van egymással a vegetatív idegek és a véráram útján, ennek révén a külvilág ingerei és a bél állapota kölcsönösen befolyásolják egymást. A találkozási pont a limbikus rendszer, az agy azon területe, amely a testi és lelki alkalmazkodás irányítója. Ez felelős a lelki folyamatok (érzelmek, hosszú távú emlékezet, motiváció, szexualitás, figyelem) alakulásáért, emellett a hormonrendszer agyi központja, és szoros kapcsolatban van a vegetatív idegrendszerrel. A limbikus rendszerben dől el tehát, hogy milyen válaszokat ad a szervezet a környezet ingereire testi és lelki szinten. Működése ugyanakkor a tudat által nem irányítható, ezért reakcióink jelentős része (lelki és testi szinten egyaránt) nem uralható pusztán akarattal – vagyis nem „fejben dől el”. 

Tanulságok

Az emésztőrendszer és lélek panaszai tehát mintegy egymás tükörképeként jelennek meg, ezért az emésztőszervi panaszok vizsgálata mellett a társuló lelki problémák felismerése is nélkülözhetetlen a sikeres gyógyításhoz. (Staudacher, Black, 2023). A funkcionális emésztőszervi betegségek kezelésében nincs általánosan alkalmazható séma. A kezelés minden esetben összetett és személyre szabott, melynek alapvető összetevői:

  • A panaszok értelmezése: ha megértjük, milyen testi-lelki tényezők állnak a panaszok hátterében, megtettük az első lépést a gyógyulás felé. Tapasztalatom szerint a páciensek nagyon együttműködőek, ha megpróbáljuk együtt megfejteni a testi tünetek üzenetét.  
  • Étrend: rostokban gazdag, tartósított-finomított élelmiszerekben szegény diéta. A panaszokat okozó ételféleségek azonosításához sokszor elég az étel-napló vezetése.
  • Életmód: stressz-kezelő technikák (relaxáció, meditáció, jóga) elsajátítása, rendszeres sport.
  • Szakember segítsége: a betegek általában először gasztroenterológus szakorvoshoz fordulnak panaszaikkal, de indokolt lehet dietetikus, illetve kifejezett lelki problémák esetén pszichológus vagy pszichiáter bevonása is.   
  • Gyógyszeres kezelés: nem minden esetben szükséges. Tüneti szerek alkalmazásán túl indokolt lehet antidepresszánsok, szorongásoldók adása is. 

Téma szakértője

  • Dr. Pászthory Erzsébet

  • Szakterületek:
    • gasztroenterológus, belgyógyász, háziorvos szakorvos
  • Specialitások:
    • irritábilis bél szindróma (IBS)
    • SIBO
    • bél minkrobiom problémáinak kezelése
    • funkcionális bélbetegségek
    • emésztőszervi panaszok komplex vizsgálata 
    • funkcionális gasztroenterológia – holisztikus gyógyítás, testi és lelki okok feltárása, a pácienssel közösen a gyógyulás útjának megtervezése

    Rendelés típusa:

    • Személyes (rendelői) vizit
    • Felnőtt ellátás (18 év feletti páciensek)
    • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available

Orvos válaszol

Tisztelt Főorvosnő/Úr. Két éve nyomozom a problémámat...a kezdet hogy az orr garatomnál erős duzzanattal kezdődött ami a mai napig meg van.mellé társul egy állandó sűrű hófehér tapadós váladék ami állandóan csorog visszafelé a garat ill. a nyelőcsőbe.Gyomor tükrözésen voltam ...epés reflux. Soha nem fáj és nem is ég a gyomrom.sajna mintát nem vettek a gyomorból. Helikobakter neg.Allergi tesz fűre fára ...neg fém allergia teszt neg.arcúreg ct.eredmény ...kevés fehér habos folyadék egy nagyon hátsó üregben...orr spray de ez sem oldotta meg a sűrű váladékképződést..ami nagyon sűrű...szinte ragacsos....már nem is tudom hogy merre menjek mit vizsgáltassak..nagyon kellemetlen már 2 éve tart...ez konkrétan az orromba van...Kérem legyen oly kedves irányt mutatni...merre és mi okozhatja.Előre is köszönöm.

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Anikó!

Panaszait nagy valószínűséggel az orrüregi / orrmelléküreg nyálkahártya fokozott reakciója okozza, ennek hátterében állhat epés reflux is. Ez nem mindig okoz fájdalmat vagy egyértelmű savas érzést.
Endoszkópos orrüregi vizsgálat szükséges a pontos diagnózis megállapításához. Emellett látni kellene a CT képet és a pontos gastroenterológiai leletet is.
Érdemes megpróbálni a rendszeres sós vizes orröblítést.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Ágota

A Doktornő megértő, kedves és segítőkész. Egyszerre gyógyítja a testet és a lelket, mindenkinek csak ajánlani tudom!

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK