Télen magasabb az asztmás roham kockázata?

Télen magasabb az asztmás roham kockázata?

Dr. Tárnok Ildikó Létrehozva: 2018.12.10 Módosítva: 2018.12.11

Asztmás rohamot több tényező is előidézhet. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa arra figyelmeztet, hogy az egyéb évszakokban is jelenlévő allergének, dohányfüst, magas légszennyezettség és erős illatok mellett télen a hideg, párás levegő és a légúti fertőzések is megnövelik az asztmás roham kialakulásának veszélyét.

Mindenkinél másképp zajlik az asztmás roham

asztmás nő köhögA betegek egyénenként eltérően élik meg a roham súlyosságát. Mindenkinél van azonban egy közös vonás: asztmás rohamról akkor beszélünk, ha az egyébként jelenlévő tünetek száma – amely jól beállított kezelés esetén gyakorlatilag nulla – hirtelen megemelkedik, a betegnél köhögés, nehézlégzés, zihálás, mellkasi szorító érzés jelentkezik. Habár ezek a tünetek rendszerint váratlanul lépnek fel, az asztmás rohamnak mégis vannak bizonyos előjelei.

Tünetek, melyek előre jelezhetik az asztmás rohamot

- fáradtság, fejfájás, rosszabbodó közérzet,

- fizikai teljesítőképesség csökkenése,

- fokozódó, gyakran rohamszerű köhögés, mely éjszaka is jelentkezhet.

Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

A leggyakoribb rohamot kiváltó tényezők

Pollenszezonban asztmás roham gyakrabban jelentkezik olyan személyeknél, akiknél az asztma mellett allergia is fennáll. Télen jellemzően a különböző légúti fertőzések miatt fellépő asztmás roham okozza a legtöbb panaszt. Dr. Tárnok Ildikó elmondta, hogy a kórokozók mellett ebben az időszakban a párás, hűvös levegő, de a nagyobb városokban a szmogos levegő is megnehezíti a betegek mindennapjait, erősödő tüneteket okozhat.

Mire figyeljenek télen az asztmás betegek?

További cikkek asztmával kapcsolatban
  • Ha Ön asztmás, és akut légúti betegség tüneteit észleli, érdemes tüdőgyógyász kezelőorvosával konzultálnia az Ön számára megfelelő gyógyszerekről. Ilyen esetben az asztma kezelésére szolgáló készítmények szedésének módosítására is szükség lehet ahhoz, hogy az asztmás tünetek rosszabbodását megelőzzük, illetve minél hamarabb kezeljük.
  • Figyelje a tüneteit, és kövesse az asztma akciótervben leírtakat!
  • Akut légúti betegség esetén még fontosabb a kilégzési csúcsáramlás mérő (peakflowmeter) rendszeres használata. Ha a korábbi vizsgálatoknál mért legjobb eredményhez képest 50 és 80 százalék közé eső értéket kapunk, vagy az egy napon belüli ingadozás 20% feletti, akkor nagy a valószínűsége, hogy az asztmás roham kezdeti stádiumában járunk. Ilyen esetben, a mért értékek alapján alkalmazzuk az asztma akcióterveben leírtakat.
  • Készüljön fel! Panaszmentes esetben is érdemes a téli időszak előtt felkeresni a kezelőorvosunkat, és felíratni minden olyan gyógyszert -rendszeresen szedett és rohamoldó szert, amire szükségünk lehet.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Kedves Doktornő/Doktor úr!

Glutén és tejmentes diétába fogva rengeteg szóját tartalmazó ételt kezdtem fogyasztani. Akkor jöttek elő tünetek, de nagyon alaptomosan; volt, hogy fűszerek után lettem rosszul, volt, hogy bizonyos szószok illetve finom péktermékek után. Egyre inkább problémát kezdett okozni a dió és az eper, sőt a petrezselyem is. Sokáig nem értettem az összefüggést. Ha ezekeből fogyasztottam, sokféle tünetem váltakozott: kivörösödés, szorongás, krónikus fáradtság, kiütés, gyomorgörcs, hasmenés,heves szívverés, illetve mostanában nehéz légzés vagy hirtelen fellépő asztmás roham. A legutóbb -21 éves lány vagyok- d*rmi piskótától és @/|… kakaótól fulladtam be (szerencsére a macskaszőr érzékenység miatt van itthon antihisztaminom és hörgőtágítóm is), akkor ,,fogtam" gyanut. Jövőhéten megyek közeli (kisvidéki) magánlaborba, Ön szerint a tüneteim alapján IgE vagy IgG tesztet készíttessek elsősorban? Köszönöm segítségüket!

Dr. Polgár Marianne PhD
Dr. Polgár Marianne PhD gasztroenterológus, csecsemő-gyermekgyógyász
Kedves Eveklin!Tanácsom:

IgE allergia vizsgálat táplálékokra és légúti allergénekre. Ez utóbbi az asztma és a táplálék-étel keresztreakció miatt is fontos.

Hisztamin intolerancia DAO vizsgálat is javasolt a leírt tünetek miatt.ÜdvözlettelDr. Polgár Marianne

gasztroenterológus-gyermekorvos.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Segítőkész

Nagyon elégedett vagyok Tárnok doktornő kedvességével, felkészültségével, valamint segítőkészségével!

További vélemények

Hírek

Szemviszketés: allergia tünete is lehet

Szemviszketés: allergia tünete is lehet

Sokak életét keseríti meg az időként jelentkező szemviszketés. De honnan tudhatjuk, hogy a kellemetlen tünetek hátterében a monitor előtti munka, a száraz beltéri levegő, fertőzés vagy épp allergia áll? Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont orvosa segít eligazodni a kérdésben.

További részletek
Poratka allergiás? Ez a vizsgálat megmutatja, ehet-e rákféléket!

Poratka allergiás? Ez a vizsgálat megmutatja, ehet-e rákféléket!

Mi köze a poratkának a rákfélékhez és miért számít, hogy mit eszik a poratka allergiás beteg? Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a molekuláris allergia vizsgálat segít rávilágítani az összefüggésre.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA