Télen magasabb az asztmás roham kockázata?

Télen magasabb az asztmás roham kockázata?

Dr. Tárnok Ildikó Létrehozva: 2018.12.10 Módosítva: 2018.12.11

Asztmás rohamot több tényező is előidézhet. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa arra figyelmeztet, hogy az egyéb évszakokban is jelenlévő allergének, dohányfüst, magas légszennyezettség és erős illatok mellett télen a hideg, párás levegő és a légúti fertőzések is megnövelik az asztmás roham kialakulásának veszélyét.

Mindenkinél másképp zajlik az asztmás roham

asztmás nő köhögA betegek egyénenként eltérően élik meg a roham súlyosságát. Mindenkinél van azonban egy közös vonás: asztmás rohamról akkor beszélünk, ha az egyébként jelenlévő tünetek száma – amely jól beállított kezelés esetén gyakorlatilag nulla – hirtelen megemelkedik, a betegnél köhögés, nehézlégzés, zihálás, mellkasi szorító érzés jelentkezik. Habár ezek a tünetek rendszerint váratlanul lépnek fel, az asztmás rohamnak mégis vannak bizonyos előjelei.

Tünetek, melyek előre jelezhetik az asztmás rohamot

- fáradtság, fejfájás, rosszabbodó közérzet,

- fizikai teljesítőképesség csökkenése,

- fokozódó, gyakran rohamszerű köhögés, mely éjszaka is jelentkezhet.

Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

A leggyakoribb rohamot kiváltó tényezők

Pollenszezonban asztmás roham gyakrabban jelentkezik olyan személyeknél, akiknél az asztma mellett allergia is fennáll. Télen jellemzően a különböző légúti fertőzések miatt fellépő asztmás roham okozza a legtöbb panaszt. Dr. Tárnok Ildikó elmondta, hogy a kórokozók mellett ebben az időszakban a párás, hűvös levegő, de a nagyobb városokban a szmogos levegő is megnehezíti a betegek mindennapjait, erősödő tüneteket okozhat.

Mire figyeljenek télen az asztmás betegek?

További cikkek asztmával kapcsolatban
  • Ha Ön asztmás, és akut légúti betegség tüneteit észleli, érdemes tüdőgyógyász kezelőorvosával konzultálnia az Ön számára megfelelő gyógyszerekről. Ilyen esetben az asztma kezelésére szolgáló készítmények szedésének módosítására is szükség lehet ahhoz, hogy az asztmás tünetek rosszabbodását megelőzzük, illetve minél hamarabb kezeljük.
  • Figyelje a tüneteit, és kövesse az asztma akciótervben leírtakat!
  • Akut légúti betegség esetén még fontosabb a kilégzési csúcsáramlás mérő (peakflowmeter) rendszeres használata. Ha a korábbi vizsgálatoknál mért legjobb eredményhez képest 50 és 80 százalék közé eső értéket kapunk, vagy az egy napon belüli ingadozás 20% feletti, akkor nagy a valószínűsége, hogy az asztmás roham kezdeti stádiumában járunk. Ilyen esetben, a mért értékek alapján alkalmazzuk az asztma akcióterveben leírtakat.
  • Készüljön fel! Panaszmentes esetben is érdemes a téli időszak előtt felkeresni a kezelőorvosunkat, és felíratni minden olyan gyógyszert -rendszeresen szedett és rohamoldó szert, amire szükségünk lehet.

Téma szakértője

  • Dr. Tárnok Ildikó

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, tüdőgyógyász
  • Specialitások:
    • allergiás asztma
    • pollen allergia
    • légúti allergiák
    • asztma kezelése
    • poratka allergia

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

    Rendelési információ:

    • Hétfő, szerda, csütörtök : 1015 Budapest, Ostrom utca 16. (a Széll Kálmán térnél)
    • Kedd: 1147 Budapest, Csömöri út 18. (a Bosnyák térnél)

    Vélemények dr. Tárnok Ildikóról>>>

     

Orvos válaszol

Kedves Doktornő/Doktor úr!

Glutén és tejmentes diétába fogva rengeteg szóját tartalmazó ételt kezdtem fogyasztani. Akkor jöttek elő tünetek, de nagyon alaptomosan; volt, hogy fűszerek után lettem rosszul, volt, hogy bizonyos szószok illetve finom péktermékek után. Egyre inkább problémát kezdett okozni a dió és az eper, sőt a petrezselyem is. Sokáig nem értettem az összefüggést. Ha ezekeből fogyasztottam, sokféle tünetem váltakozott: kivörösödés, szorongás, krónikus fáradtság, kiütés, gyomorgörcs, hasmenés,heves szívverés, illetve mostanában nehéz légzés vagy hirtelen fellépő asztmás roham. A legutóbb -21 éves lány vagyok- d*rmi piskótától és @/|… kakaótól fulladtam be (szerencsére a macskaszőr érzékenység miatt van itthon antihisztaminom és hörgőtágítóm is), akkor ,,fogtam" gyanut. Jövőhéten megyek közeli (kisvidéki) magánlaborba, Ön szerint a tüneteim alapján IgE vagy IgG tesztet készíttessek elsősorban? Köszönöm segítségüket!

Kedves Eveklin!



Tanácsom:

IgE allergia vizsgálat táplálékokra és légúti allergénekre. Ez utóbbi az asztma és a táplálék-étel keresztreakció miatt is fontos.

Hisztamin intolerancia DAO vizsgálat is javasolt a leírt tünetek miatt.



Üdvözlettel



Dr. Polgár Marianne

gasztroenterológus-gyermekorvos.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Maximális elégedettség

Néhány szóban összefoglalva: gyors időpontfoglalás, szimpatikus személyzet, a doktornő alapos, lelkiismeretes, minden tekintetben maximálisan elégedett vagyok. Nagyon köszönöm!

További vélemények

Hírek

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek
Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok