T. Allergiaközpont!
Emésztési és fejfájásos panaszaim hátterében részben biztosan a hisztamin-intoleranciám áll, de ugyanakkor erősen nikkelallergiás is vagyok (3/3, szabályos fekély lett a hátamon 2 nap alatt), és az allergológus azt mondta, az étkezésre is oda kell figyelnem; egy gasztroenterológus ugyanakkor úgy vélekedett, hogy ezzel "nem kell foglalkozni". Mi az igazság? A párhuzamos hisztamin-intolerancia miatt nem tudom biztosan megállapítani, hogy okoz-e panaszt az ételek nikkeltartalma, hiszen a hisztamin is ugyanolyan tüneteket produkál (próbálom kerülni ezeket az ételeket, de teljesen nem lehet kizárni őket, és a hisztaminnál nem is olyan közvetlen a reakció egy-egy ételre, mint az allergiánál). Végeztessek SNA-tesztet, vagy már pusztán a bőrteszt alapján feltételeznem kell, hogy az ételek nikkeltartalma is hozzájárul a tüneteimhez, és oda kell figyelnem a nikkelmentes étkezésre? Persze könnyű lenne azt mondani, hogy a legbiztosabb a hisztamin- ÉS nikkelmentes étkezés, de így már alig maradna valami, amit ehetek.
Köszönöm válaszát.