Ételintolerancia – Melyek a leggyakrabban panaszt okozó ételféleségek?

Ételintolerancia – Melyek a leggyakrabban panaszt okozó ételféleségek?

Dr. Pászthory Erzsébet Módosítva: 2024.02.12 18:19

Hányinger, gyomorfájdalom, felfújódás és puffadás – csak néhány tünet azok közül, amelyeket az ételintolerancia okozhat. Mely ételek felelősek leginkább ezekért a kellemetlenségekért? Dr. Pászthory Erzsébet gasztroenterológus, belgyógyász, háziorvos szakorvossal, az Allergiaközpont munkatársával sorra vettük a leggyakrabban panaszt okozó ételféleségeket.

Online Bejelentkezés

Dr. Pászthory Erzsébet

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Mit jelent az ételintolerancia?

Ételintolerancia akkor alakul ki, ha szervezetünk az elfogyasztott ételt valamilyen oknál fogva nem tudja tökéletesen megemészteni, emiatt pedig különböző tüneteink (puffadás, hasi fájdalmak, hasmenés, hányinger, fejfájást, fáradtság vagy szénanátha) jelentkeznek.

Az ételintolerancia háttérben a bélműködés zavar áll – tudtuk meg dr. Pászthory Erzsébettől, akivel sorra vettük a panaszok hátterében álló okokokat.

Ezek az ételek okozzák a legtöbb panaszt

1. Laktóz (tejcukor)

  • A tejtermékek fogyasztása után jelentkező panaszok (gázosodás, hasmenés) oka a tejcukor bontásáért felelős laktáz enzim elégtelen működése. Az elégtelenség ritkán veleszületett, gyakrabban szerzett, mivel az életkor előrehaladásával az enzim aktivitása csökken, emellett antibiotikus kezelés vagy emésztőszervi betegség is okozhat átmeneti enzimhiányt.
  • A tünetek mértéke a károsodás mértékétől függ, súlyosabb esetben minden tejtermék, enyhébb formában csak magas laktóztartalmú ételek (nyers tej, lágy sajtok) fogyasztása után jelentkeznek panaszok.
  • A laktózérzékenység diagnózisa laktózmentes étrend hatására bekövetkező javulás vagy pozitív laktóz-kilégzési teszt alapján megállapítható, a hajlam kimutatására vérből genetikai vizsgálat végezhető.
  • A laktóz-intolerancia kezelése nem feltétlenül jelent teljes laktózmentes étrendet. Részleges enzimhiány esetében az erjesztett tejtermékek (joghurt, kefir, kemény sajtok) gond nélkül fogyaszthatók, illetve az enzimpótló készítmények használata is sokat segíthet.

 

2. Tejfehérje

  • Ha a tehéntejben levő fehérje (kazein) okozza aHasfájás ételintolerancia miatt panaszokat, minden tejterméket ajánlott kiiktatni az étrendből (a kecsketej fogyasztása megkísérelhető).
  • A diagnózisban segíthet az étel-intolerancia teszt során mért emelkedett IgG-szint.

 

3. Fruktóz (gyümölcscukor)

  • A gyümölcsökben, zöldségekben, mézben és édesítőszerekben lévő fruktóz felszívódása - a GLUT-5 enzim működési zavara miatt - károsodik. Ilyenkor tehát nem valódi emésztési zavar áll fenn (bár szerepet játszhat még a szacharáz enzim csökkent aktivitása is).
  • A bélben rekedt cukrok hasmenést és gázképződést okoznak.
  • Vizsgálata fruktóz kilégzési teszttel történik.
  • Pozitivitás esetében sem szükséges teljes fruktózmentes étrendre törekedni, a napi fruktózfogyasztás csökkentése (maximum napi 50 g) mellett fontos a szorbitol és magas fruktóztartalmú ételek együttes fogyasztásának kerülése.

 

4. Fruktánok

  • A fruktánok a FODMAP-csoportba tartozó szénhidrátok, melyeket a gabonafélék és bizonyos zöldségek és gyümölcsök (pl. citrusfélék, cékla, görögdinnye) is nagyobb mennyiségben tartalmaznak.
  • Ha a panaszok gabonafélék fogyasztása után jelentkeznek, és a lisztérzékenység kizárható, az ok valószínűleg a fruktánok elégtelen emésztése.
  • Személyre szabott fruktán-szegény étrend tartása a megoldás.

 

5. Hisztamin

  • Hisztaminban gazdag ételek (pl. halak, csokoládé, erjesztett ételek) fogyasztása után jelentkeznek az ételintolerancia és allergia tüneteit ötvöző panaszok.
  • Bizonyos gyógyszerek (pl. szalicilátok, gyulladáscsökkentők) vagy a stressz, fizikai megterhelés is növelhetik a hisztaminszintet.
  • A hisztamin-intolerancia diagnózisa sokszor nem könnyű: étel-napló és a hisztamint bontó DAO-enzim aktivitásának mérése segíthet.
  • Hisztaminszegény étrend tartása, enzimpótló szerek, tünetileg antihisztamin szerek szedése és a stressz-faktorok csökkentése javasolt.

 

Jegyezzük meg!

Az ételintolerancia nem szervi betegség, kezelése nem igényel szigorú diétát. Mielőtt bármelyik, mostanában divatos „mentes” étrend hosszas alkalmazásába kezdenénk, egyeztessünk orvosunkkal!

Személyre szabott étrend megtervezésénél pedig kérjük dietetikus segítségét!  - hangsúlyozta dr. Pászthory Erzsébet.

Téma szakértője

  • Dr. Pászthory Erzsébet

  • Szakterületek:
    • gasztroenterológus, belgyógyász,
  • Specialitások:
    • irritábilis bél szindróma (IBS)
    • SIBO
    • bél minkrobiom problémáinak kezelése
    • funkcionális bélbetegségek
    • emésztőszervi panaszok komplex vizsgálata 
    • funkcionális gasztroenterológia – holisztikus gyógyítás, testi és lelki okok feltárása, a pácienssel közösen a gyógyulás útjának megtervezése

    Rendelés típusa:

    • Személyes (rendelői) vizit
    • Felnőtt ellátás (18 év feletti páciensek)
    • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available

Orvos válaszol

Tisztelt Dr. Augusztinovicz Mónika!

Augusztusban jártam Önnél, ahol a hisztamin intoleranciámról beszéltünk. Arra ajánlotta nekem, hogy szedjem a diéta mellé a Claritin nevű antihisztamint. A diétától és a gyógyszertől jobban lettem, pár hét után a gyógyszert elhagytam. Azóta kiderült hogy kisbabát várok (első trimeszterben járok) és a hányinger és étvágytalanság nagyon erősen jelen van szinte egész nap. Interneten körbenéztem és mindenhol azt írják ilyenkor nem szabad antihisztamint szedni. Önnek erről mi a véleménye?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv,
K. Linda

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt K. Linda !

Várandósság alatt, főleg az első három hónapban célszerű mindenfajta gyógyszer szedésétől tartózkodni, de amennyiben mégis szükséges, a Claritine az egyetlen antihisztamin készítmény, amely megengedett. A mostani hányinger oka feltehetően nem a hisztamin intolerancia. Ahogy telnek a hónapok, ez javulni fog.
Próbáljon inkább az étrendi megszorításra koncentrálni és csak akkor vegyen be gyógyszert, ha nagyon fontos.

üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Megoldásokat adott

Nagyon tetszett a Doktornő nyitottsága a problémáimra és hogy végighallgatta azokat, rögtön látta az összefüggéseket és megoldásokat adott. Emellett beutalt a szükséges vizsgálatokra, hogy kiderüljenek az betegség okai.

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK