A kólika tünetei csecsemőknél

A kólika tünetei csecsemőknél

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Létrehozva: 2021.12.13 Módosítva: 2021.12.13

Szülőként nehéz megbirkózni azzal, ha gyermekünk csillapíthatatlanul sír. A csecsemőkori sírásnak több oka is lehet, ám ha nem sikerül semmilyen módon enyhíteni, lehet, hogy kólikával van dolgunk. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogyan ismerhetjük fel és mit tehetünk ilyen esetben.

Sírás minden ok nélkül?

A csecsemő sírással jelzi, ha éhes, fáradt, nyűgös vagy melege van, ezért ha a sírásának az okát keressük, ezeket mind sorra vesszük. Ha azonban a sírás nem szűnik és úgy érezzük, hogy minden lehetőséget mepróbáltunk, akkor csak tanácstalanul és aggódva járkálunk a sírós csecsemővel a kezünkben akár napokon, heteken át.

 

A kólika kifejezést akkor használjuk, ha a jól táplált, egészséges csecsemő látszólag minden ok nélkül sírós, nyűgös – magyarázza dr. Balogh Ádám. Fontos jellemző, hogy kólika esetén a sírás hosszú ideje fennáll, három hétnél régebben és hetente három napon át, legalább 3 órán át tart. Rendszerint azonos napszakban – általában eseténként – kezdődik, a normál sírásnál hangosabb, a csecsemő arca gyakran vörös az erőlködéstől, gyakran ökölbe szorított kézzel sír. A hasa puffadt lehet, sírás közben bélgázok is távozhatnak.

Kivizsgálás során ezeket ellenőrzi az orvos

Csecsemő hasfájás kivizsgálás.A gyakran sírós, nyűgös, hasfájós csecsemővel fontos orvoshoz fordulni, mert a háttérben akár komolyabb betegség is állhat. Csecsemőknél elsősorban a tejallergiára gondolunk, ami miatt hasfájós lehet, de a reflux is gyakran okoz panaszokat ebben az életkorban. Az orvosnak mondjuk el pontosan, hogy mióta, milyen gyakran sír, milyen a sírása, mit eszik a csecsemő és tapasztaltuk-e a székletének változását. Érdemes tüneti naplóval érkezni a konzultációra, vagyis legalább két héten keresztül feljegyezni, hogy mikor kezdődött a sírás, anyatejes babánál mit evett az édesanya, köthető-e egyéb kiváltó okhoz a jelentkezése.

 

Ha a kivizsgálás során az orvos a gyermeket egészségesnek találja, vagyis nincs szervi ok a visszatérő sírás mögött, akkor rendszerint csak az idő múlása segít, a kólika ugyanis általában a csecsemő három hónapos kora körül magától megszűnik. Ez idő alatt érdemes több praktikát kipróbálni, például a has finom masszírozása az óramutató járásával megegyező irányban segíthet. A zenehallgatás, séta a szabadban, babakocsiban vagy hordozókendőben is beválhat.

Téma szakértője

 • Dr. Balogh Ádám MSc PhD

 • Szakterületek:
  • csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
 • Specialitások:
  • ételallergiák kivizsgálása, követése
  • légúti allergiák (szénanátha, asztma)
  • atopiás dermatitis, csalánkiütés
  • gyógyszerallergia
  • Alex multiplex allergia teszt specialista
  • allergén specifikus immunterápia
  • gyermek- és felnőtt ellátás
  • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

  Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>

   

  Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Kedves Doktornő/Doktor Úr!
Kisfiam 7 hónapos. Pár hetes kora óta küszködünk hasfájással, ami hol jobb, hol rosszabb. Anyatejes, de egy ideje kiegészítésként tápszert is kap (Milumil HA) és elkezdődött a gyümölcs , zöldség hozzátáplálás és glutén bevezetése. Szoptatás közben a mellemen sokat feszeng, sír, hallom , hogy "morog" a hasa, és ez zavarja.Emiatt egyre inkább elutasítja a szopást. Éjszakai gyakori ébredéseit, sokszor vígasztalhatatlan sírásait is ennek tudom be. Ha túl van a szélgörcsön, megkönnyebbül. A másik fontos tényező, hogy harmadszor visszatérő bronchitise van.Az első 2 hónaposan volt, sajnos tüdőgyulladással is társult, akkor kórházban is voltunk. A második egy hónapja és most megint beteg, szerencsére "csak" obtstuktív felső légúti hörgőgyulladás és nincs tüdőgyulladása. Mindig láz nélkül zajlik, és mondhatni egyik napról a másikra alakul ki nála.Bőrtünete nincs . Pulmonológiai kivizsgálás még nem történt. Kérdésem az lenne, felvetődhet-e tejfehérje-érzékenység?Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Kedves Édesanya!

Tejfehérje érzékenység előfordulhat, de természetesen egyéb okokra is gondolni kell különösen a légúti panaszok esetében.

Üdvözlettel

Dr. Polgár Marianne PhD

gyermekorvos-gasztroenterológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon alapos, érthetően kommunikál

dr .Balogh Ádám Doktor úr vizsgálta kisfiamat földimogyoró allergia kapcsán.Nagyon alapos volt és érthetően elmagyarázott mindent. Mindenkinek ajánlani tudom.Az asszisztensek kedvesek és segítőkészek!

További vélemények

Hírek

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek
Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

A téli időjárás okozta bőrpanaszok között speciális helyet foglal el a hideg levegő által kiváltott viszkető csalánfoltok, duzzanatok megjelenése, de szakember segítségével mérsékelhetőek az életminőséget is rontó panaszok – tudtuk meg Dr. Garaczi Edinától, az Allergiaközpont bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus orvosától.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!