A kólika tünetei csecsemőknél

A kólika tünetei csecsemőknél

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Módosítva: 2021.12.13 17:11

Szülőként nehéz megbirkózni azzal, ha gyermekünk csillapíthatatlanul sír. A csecsemőkori sírásnak több oka is lehet, ám ha nem sikerül semmilyen módon enyhíteni, lehet, hogy kólikával van dolgunk. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogyan ismerhetjük fel és mit tehetünk ilyen esetben.

Sírás minden ok nélkül?

A csecsemő sírással jelzi, ha éhes, fáradt, nyűgös vagy melege van, ezért ha a sírásának az okát keressük, ezeket mind sorra vesszük. Ha azonban a sírás nem szűnik és úgy érezzük, hogy minden lehetőséget mepróbáltunk, akkor csak tanácstalanul és aggódva járkálunk a sírós csecsemővel a kezünkben akár napokon, heteken át.

 

A kólika kifejezést akkor használjuk, ha a jól táplált, egészséges csecsemő látszólag minden ok nélkül sírós, nyűgös – magyarázza dr. Balogh Ádám. Fontos jellemző, hogy kólika esetén a sírás hosszú ideje fennáll, három hétnél régebben és hetente három napon át, legalább 3 órán át tart. Rendszerint azonos napszakban – általában eseténként – kezdődik, a normál sírásnál hangosabb, a csecsemő arca gyakran vörös az erőlködéstől, gyakran ökölbe szorított kézzel sír. A hasa puffadt lehet, sírás közben bélgázok is távozhatnak.

Kivizsgálás során ezeket ellenőrzi az orvos

Csecsemő hasfájás kivizsgálás.A gyakran sírós, nyűgös, hasfájós csecsemővel fontos orvoshoz fordulni, mert a háttérben akár komolyabb betegség is állhat. Csecsemőknél elsősorban a tejallergiára gondolunk, ami miatt hasfájós lehet, de a reflux is gyakran okoz panaszokat ebben az életkorban. Az orvosnak mondjuk el pontosan, hogy mióta, milyen gyakran sír, milyen a sírása, mit eszik a csecsemő és tapasztaltuk-e a székletének változását. Érdemes tüneti naplóval érkezni a konzultációra, vagyis legalább két héten keresztül feljegyezni, hogy mikor kezdődött a sírás, anyatejes babánál mit evett az édesanya, köthető-e egyéb kiváltó okhoz a jelentkezése.

 

Ha a kivizsgálás során az orvos a gyermeket egészségesnek találja, vagyis nincs szervi ok a visszatérő sírás mögött, akkor rendszerint csak az idő múlása segít, a kólika ugyanis általában a csecsemő három hónapos kora körül magától megszűnik. Ez idő alatt érdemes több praktikát kipróbálni, például a has finom masszírozása az óramutató járásával megegyező irányban segíthet. A zenehallgatás, séta a szabadban, babakocsiban vagy hordozókendőben is beválhat.

Téma szakértője

  • Dr. Balogh Ádám MSc PhD

  • Szakterületek:
    • csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • ételallergiák kivizsgálása, követése
    • légúti allergiák (szénanátha, asztma)
    • atopiás dermatitis, csalánkiütés
    • gyógyszerallergia
    • Alex multiplex allergia teszt specialista
    • allergén specifikus immunterápia
    • gyermek- és felnőtt ellátás
    • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

    Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>

     

    Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Kedves Doktornő/Doktor Úr!
Kisfiam 7 hónapos. Pár hetes kora óta küszködünk hasfájással, ami hol jobb, hol rosszabb. Anyatejes, de egy ideje kiegészítésként tápszert is kap (Milumil HA) és elkezdődött a gyümölcs , zöldség hozzátáplálás és glutén bevezetése. Szoptatás közben a mellemen sokat feszeng, sír, hallom , hogy "morog" a hasa, és ez zavarja.Emiatt egyre inkább elutasítja a szopást. Éjszakai gyakori ébredéseit, sokszor vígasztalhatatlan sírásait is ennek tudom be. Ha túl van a szélgörcsön, megkönnyebbül. A másik fontos tényező, hogy harmadszor visszatérő bronchitise van.Az első 2 hónaposan volt, sajnos tüdőgyulladással is társult, akkor kórházban is voltunk. A második egy hónapja és most megint beteg, szerencsére "csak" obtstuktív felső légúti hörgőgyulladás és nincs tüdőgyulladása. Mindig láz nélkül zajlik, és mondhatni egyik napról a másikra alakul ki nála.Bőrtünete nincs . Pulmonológiai kivizsgálás még nem történt. Kérdésem az lenne, felvetődhet-e tejfehérje-érzékenység?Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Kedves Édesanya!

Tejfehérje érzékenység előfordulhat, de természetesen egyéb okokra is gondolni kell különösen a légúti panaszok esetében.

Üdvözlettel

Dr. Polgár Marianne PhD

gyermekorvos-gasztroenterológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagy szakértelem

Keveset kellett várakoznunk. Az orvos nagy szakértelemmel rendelkezett, úgy éreztük hogy rendesen foglalkozik a problémánkkal.

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK