Asztmás? Figyeljen a reflux tüneteire is!

Asztmás? Figyeljen a reflux tüneteire is!

Dr. Németh Aliz Módosítva: 2022.02.22 15:42

A reflux és az asztma gyakran együtt jár. A nyelőcső, a gyomor és a légutak közötti kapcsolat, valamint bizonyos asztma gyógyszerek mellékhatásai miatt, ha az egyik betegségben érintettek vagyunk, fontos figyelni a másik tüneteire is. Dr. Németh Alíz gasztroneterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy mit tanácsol asztmás betegeknek.

Asztmás betegeknél ezért nagyobb a reflux kockázata

A nyelőcső alsó végén található egy izomcsoport, amelyet nyelőcső-záróizomnak neveznek. Amikor a nyelőcső záróizma bezárul, az izmok megakadályozzák, hogy a gyomorsav vagy a gyomortartalom visszajusson a torok felé.

 

Az asztma és a reflux gyakran együtt jár.Az asztma fellángolása során nyomásváltozások következnek be a mellkasban és a hasban. A köhögés következtében a hasi nyomás megnő és kinyitja a nyelőcső és gyomor közötti záróizmot – magyarázza dr. Németh Alíz. Ez a gyomorsav vagy a gyomortartalom visszajutását okozhatja a nyelőcsőbe. Emellett néhány asztma elleni gyógyszer is felerősítheti reflux tüneteit azáltal, hogy a nyelőcső záróizmát is ellazítja. A savas gyomortartalom így akár egészen a garatig eljuthat, ezzel különböző tüneteket okozva a betegnél.

A reflux jelei - ilyen tünetekre figyeljen

  • gyomorégés, égő érzés a mellkasban
  • nyelési nehézség
  • rossz lehelet, kellemetlen íz a szájban
  • hányinger
  • krónikus köhögés
  • rekedt hang, torokfájás vagy száj- vagy torokproblémák

A két betegséget együtt kell kezelni

A reflux tehát légúti tüneteket is okozhat, fontos ezeket ismerni – hangsúlyozza dr. Németh Alíz. Ilyen esetben a betegnél nem az asztmás tünetek fokozódnak, hanem a reflux miatt jelentkeznek a panaszai. Ha így van, akkor gasztroenterológus bevonására van szükség, mert a két betegséget, az asztmát és a reflux tüneteit együtt kell kezelni. A komplex kezelés hatására az asztma tünetei is javulhatnak és így akár a szedett gyógyszereket is csökkenteni lehet.

Téma szakértője

  • Dr. Németh Aliz

  • Szakterületek:
    • gasztroenterológus, hepatológus
  • Specialitások:

    Gasztroenterológiai problémák kezelése:

    • epehólyag működési zavara
    • epés refluxbetegség
    • hasnyálmirigy betegségek
    • puffadás, hasi fájdalmak
    • felszívódási zavarok
    • széklet változások

    Májat érintő problémák:

    • májszerkezeti vizsgálat
    • zsírmáj kezelése
    • májbetegségek

     

    Rendelés típusa:

    Ellátás:

    • Kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás.
    • Májszerkezeti vizsgálat 15 kg testsúlyt meghaladó gyermekek esetében is.

Orvos válaszol

Tisztelt Főorvosnő/Úr. Két éve nyomozom a problémámat...a kezdet hogy az orr garatomnál erős duzzanattal kezdődött ami a mai napig meg van.mellé társul egy állandó sűrű hófehér tapadós váladék ami állandóan csorog visszafelé a garat ill. a nyelőcsőbe.Gyomor tükrözésen voltam ...epés reflux. Soha nem fáj és nem is ég a gyomrom.sajna mintát nem vettek a gyomorból. Helikobakter neg.Allergi tesz fűre fára ...neg fém allergia teszt neg.arcúreg ct.eredmény ...kevés fehér habos folyadék egy nagyon hátsó üregben...orr spray de ez sem oldotta meg a sűrű váladékképződést..ami nagyon sűrű...szinte ragacsos....már nem is tudom hogy merre menjek mit vizsgáltassak..nagyon kellemetlen már 2 éve tart...ez konkrétan az orromba van...Kérem legyen oly kedves irányt mutatni...merre és mi okozhatja.Előre is köszönöm.

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Anikó!

Panaszait nagy valószínűséggel az orrüregi / orrmelléküreg nyálkahártya fokozott reakciója okozza, ennek hátterében állhat epés reflux is. Ez nem mindig okoz fájdalmat vagy egyértelmű savas érzést.
Endoszkópos orrüregi vizsgálat szükséges a pontos diagnózis megállapításához. Emellett látni kellene a CT képet és a pontos gastroenterológiai leletet is.
Érdemes megpróbálni a rendszeres sós vizes orröblítést.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Brigitta

Kedves és segítőkész a Doktornő! Végre egy orvos, aki figyelt rám és minden kérdésemre választ adott.

További vélemények

Ágota

A Doktornő megértő, kedves és segítőkész. Egyszerre gyógyítja a testet és a lelket, mindenkinek csak ajánlani tudom!

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK