Górcső alatt a gluténmentes lisztek

Górcső alatt a gluténmentes lisztek

Szarka Dorottya Létrehozva: 2018.11.05 Módosítva: 2018.11.05

Egyedi jellemzőik alapján, a gluténmentes lisztek eltérő tápértékkel rendelkeznek. Szarka Dorottyával, a Budai Allergiaközpont dietetikusával 27 különböző gluténmentes liszt tápértékét összehasonlítva, dobogós helyezéseket hirdetünk fehérje-, zsír-, szénhidrát- és rosttartalom kategóriákban.

Unalmas, tápanyagszegény diéta?

A gluténmentes étrend is lehet változatos, ha körültekintően válogatjuk meg az alapanyagokat. A glutén1 (sikér) egy fehérje, ami a búzában, rozsban és árpában található meg, tehát a gluténmentes diétában ezeket a gabonaféléket és a belőlük készült élelmiszereket kerülni kell. Helyettesítésre az alábbiakban felsorolt gluténmentes lisztek javasoltak, melyek számos értékes tápanyagot tartalmaznak, ezért fogyasztásuk bárki számára ajánlható, a kiegyensúlyozott étrend részeként.

27 féle gluténmentes liszt

Górcső alatt a gluténmentes lisztekDorottya több gyártó, forgalmazó termékét hasonlította össze az alábbi gluténmentes lisztek esetében: amarántliszt, barnarizs liszt, burgonyaliszt, cirokliszt, csicseriborsóliszt, édesburgonyaliszt, gesztenyeliszt, hajdinaliszt, kendermagliszt, zsírtalanított kókuszliszt, kölesliszt, kukoricaliszt, zsírtalanított lenmag-, mák- és mandulaliszt, malangaliszt, napraforgómagliszt, nyílgyökérliszt, quinoaliszt, rizsliszt, szezámmagliszt, szójaliszt, tápiókaliszt, teffliszt, tökmag-, zab- és zöldbanánliszt.
 

Az egyes tápanyagértékek 100 g mennyiségre vonatkoznak és a lisztek átlagos tápértékét mutatják.

A fehérjetartalom kategória nyertesei

Fehérjére szükségünk van a test, a szövetek (pl. izmok) növekedéséhez, újjáépüléséhez, az immunrendszer működéséhez, de a haj és a bőr egészségének megőrzéséhez is.
Napi kalóriaszükségletünk 10-35%-át javasolt fehérjéből fedezni, ám ezt a húsok mellett növényi eredetű élelmiszerekkel is érdemes kiegészíteni. E célra kiválóan alkalmas a tökmagliszt (55 g), a mandulaliszt (45 g) és a napraforgómagliszt (42 g).
Ha alacsony fehérjetartalmú étrend a célunk, akkor a nyílgyökérliszt (0,2 g), a tápiókaliszt (0,4 g) és a zöldbanánliszt (2,7 g) fogyasztása ajánlott.

A rosttartalom kategória első három helyezettje

Rostok fogyasztására szükségünk van a bélrendszer megfelelő működéséhez, de a magas rosttartalmú étrendnek fontos szerepe van a cukorbetegség megelőzésében is. Ha nem rajongunk a gyümölcsökért és zöldségekért, akkor más forrásból, például az alábbi gabonafélék rendszeres fogyasztásával is segíthetjük az ajánlott napi 25-40 g rost fogyasztását.
A listán első helyen végzett a kókuszliszt (34 g), másodikként a zsírtalanított lenmagliszt (33 g), mögötte holtversenyben a mák- és a malangaliszt (mindkettő 32 g).
Alacsony rosttartalmú diéta esetén a tápiókaliszt (0g), rizsliszt (0,5 g) vagy kölesliszt (3,5 g) fogyasztása javasolt.

Dobogósok a szénhidrát kategóriában

E kategóriában három gluténmentes liszt is a dobogó első fokára került, egyaránt 86 g szénhidrátot tartalmaz ugyanis a tápióka-, és nyílgyökér- és az édesburgonyaliszt is. Nem sokkal marad el – 83g – a második helyezett burgonyaliszt, a sort pedig 79 g szénhidrátot tartalmazó malanga liszt zárja. Kivételesen meg kell említeni a negyedik helyezettet is, mert a gluténmentes diétában nagyon gyakran használt alapanyagról van szó: a rizsliszt (78 g).
Ha csökkenteni szeretnénk a napi bevitt szénhidrát mennyiséget, akkor messze a legjobb választás a kendermagliszt (3,7 g), de e célból mandulalisztet (7,7 g) vagy máklisztet (7,8 g) is célszerű fogyasztani.

A zsírtartalom szerinti sorrend befutói

A többi versenyzőt messze maga mögé utasítva első helyen a szezámmagliszt (20 g), második helyen a szójaliszt (14 g), majd holtversenyben a harmadik helyen a kókusz- és a mákliszt (12 g).
Zsírszegény diétában a 0 g zsírt tartalmazó nyílgyökérliszt a győztes, szorosan követi – 0,3 g - második helyen a burgonya- és zöldbanánliszt, végül a sort a malangaliszt zárja (0,4 g).

Személyre szabott étrend

A felsorolt tápanyagértékek mellett persze figyelembe kell venni az egyéni életmód és életkor függvényében javasolt napi energiaszükségletet is. A gluténérzékenység mellett meglévő egyéb allergia vagy intolerancia esetén az adott liszt hasonló adottságokkal bíró másikra cserélhető, illetve egyéb betegségeket (például pajzsmirigy probléma, inzulinrezisztencia) is figyelembe véve személyre szabott, teljes értékű étrendet lehet összeállítani, ehhez azonban érdemes szakember segítségét kérni.
 

1https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4476872/

Téma szakértői

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Dr. Balogh Ádám MSc PhD

Dr. Balogh Ádám MSc PhD

allergia specialista, csecsemő és gyermekgyógyász
Varga Dóra Varga Dóra

Varga Dóra

Dietetikus, Oklevles táplálkozástudományi Szakember MSc
Szabó Lucia

Szabó Lucia

dietetikus

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Fiam már évek óta nem bír tejtermékeket enni . Nálunk a családban öröklődik a glutén és laktózallergia . Glutént vizsgálták nála vérből ,pozitív lett többször is az eredmény, de a gyomortükrözést én nem engedtem,hogy egy 2 éves gyereken csináljanak, ezért nincs róla orvosi papírunk. Mivel mindig rosszul a glutén- és laktózos ételektől ,ezért én nem adtam neki. Folyamatosan ilyen diétán van 14 éve. A középiskolában ,hogy diétás ételt kapjon kérnek orvosi igazolást. Ebben kérném a segítségüket . Köszönettel Nagy Katalin

Budaházi Kata
Budaházi Kata
Tisztelt Nagy Katalin,

Diétás papírt, amit az intézmények is elfogadnak, csak a szakorvos által ellátott páciensnek tudnak kiállítani. Tehát be kell fáradnia egy gasztroenterológiára, ahol az orvos gondozásba veszi a gyermeket, és kiállítja az igazolást.
A saját orvosa is ki tud állítani ilyen igazolást, aki a glutén vizsgálatot kérte korábban a gyermeknek.
De ezt akár itt a Budai Allergiaközpontban is meg tudja tenni.

Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Karácsonyig minden péntek Brown Friday!

Karácsonyig minden péntek Brown Friday!

A Prima Medica EgészségHálózat és páciensei ismét a ferencesekkel együtt segítenek a rászorulóknak.

További részletek
Tájékoztató az allergén immunterápiáról

Tájékoztató az allergén immunterápiáról

Az immunterápia tartós megoldás lehet az allergiás tünetek kezelésében. A kezelés eredményességéhez elengedhetetlenül fontos, hogy a beteg az allergiás tüneteket az allergén növények virágzásának időpontjában megfigyelje, majd szakorvossal egyeztetve ősszel, a tünetek enyhülésével megkezdhesse az immunterápiás kezelést.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA