Hogyan sportoljak allergiásként?

Hogyan sportoljak allergiásként?

allergiakozpont.hu Létrehozva: 2019.05.22 Módosítva: 2023.11.16

Orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, szem- és orrviszketés. Ilyen tünetekkel sokszor még létezni is nehéz, nem pedig aktívan sportolni.

Tavasztól-őszig pollenszezon

Hazánkban a lakosság 20-25%-a légúti allergiás. A tavasz beköszöntével megérkezik a fapollen szezon, majd ezt követi a fűpollenek és végül a nyár folyamán a gyompollenek szezonja. Tavasztól-őszig tehát folyamatosan van valamilyen pollen a levegőben, ami az arra érzékenyeknél szénanáthás tüneteket okozhat, Nékám professzor szerint azonban ennek ellenére sem kell lemondani a mozgásról.

„Allergiás betegekből is válhat élsportoló. A feladat mindössze annyi, hogy tisztában kell lenni azzal, hogy milyen allergiánk van, azzal milyen mozgásforma javasolt. Valamint azt is tudni kell, hogy mennyit mozogjunk, hogy az használjon és ne ártson.”

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Minden eszközzel csökkentsük a polleneket

Az allergiás betegnek lehetőség szerint mindent, amivel a környezetében megtarthatja azokat az allergéneket, amelyek a tüneteit kiváltják, azt el kellene kerülni. Ez a fűpollenszezonban azt jelenti, hogy a hajat, férfiaknak bajuszt, szakállat is minden nap meg kell alaposan mosni. Ha ezt esténként elmulasztjuk, akkor a napközben megtapadt pollenek éjszaka, alvás közben a párnára hullanak és néhány cm-es közelségből belélegezzük.

A szabadban ugyan valóban nem tudjuk elkerülni a polleneket, de ha olyan helyen tartózkodunk, ahol erre van lehetőség, akkor mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy pollenmentes környezetet teremtsünk. A haj- és szakállmosás mellett érdemes hazaérkezés után az utcai ruhát, cipőt lecserélni, a lakásban légszűrőt használni, amellyel a belső levegőből tudjuk a polleneket kiszűrni. Akár már ezekkel az egyszerű intézkedésekkel is számottevő javulást tudunk elérni az allergiás beteg állapotában, csökkenteni lehet a tünetek erősségét.

Allergiásként is sportolhat

Az évnek ebben az időszakában a fűfélékre allergiás betegeknél jelentkeznek a tünetek. A parlagfű mellett ez a másik vezető pollen hazánkban. Aki allergiás és ebben az időszakban sportolna, annak a következőkre érdemes ügyelnie.

 • Mire figyeljünk allergiásként edzésnélSportolás tervezésénél fontos tájékozódni, minek mikor van szezonja, de a pollennaptár mellett az aktuális napi jelentéseket is fontos követni. magas pollenkoncentrációt mutató napokon inkább ne tervezzük az edzést a szabadba.
 • Szénanáthás betegeknek javasolt elkerülni a mezők, rétek közelében sportolást.
 • Sokan azt gondolják, ilyenkor célszerű maszkot viselni futás közben, ám ez tévhit. Az a maszk, ami nagyon jól megszűri a pollenektől a levegőt, az már a légcserét is zavarhatja. Ami mögött pedig nyugodtan tud lélegezni, az a polleneket sem fogja megfelelően kiszűrni.
 • Olyan napszakot válasszunk a sportra, amikor a legkevesebb pollen van a levegőben. Ez a napfelkelete utáni, nagyon kora reggeli időszak. A késő esti időszak is optimális lehetne, ám ez az időpont már a légszennyezettség megnövekedett mértéke miatt nem a legjobb választás.
 • Konzultáljunk allergológussal, szerezzük be a szükséges gyógyszereket, és szedjük a javasolt módon. Így zavaró allergiás tünetek nélkül élvezhetjük a mozgást a szabadban is.
 • Bizonyos gyógyszerek, amelyek szedése/alkalmazása dopping előírásokba ütközik, ezért az allergiások minden gyógyszerrel kapcsolatban, amit szedni terveznek, kérdezzék meg előbb a sportorvos véleményét.
Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt

Téma szakértője

 • Dr. Augusztinovicz Monika

 • Szakterületek:
  • allergológus, klinikai immunológus és fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
  • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning 
  • felsőlégúti allergiák
  • általános fül-orr-gégészeti panaszok
  • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
  • fülfájás, füldugulás kezelése

  Távkonzultációs lehetőség csak immunterápia kontroll esetén!

  Vélemények dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes (rendelői) vizit
  • Távkonzultáció (telefonos): szerda délután
  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő,

Macska szőr allergiám van, de egyes macskáknál nem mutatkozott azon 2-3 óra alatt amíg azonos légtérben voltam. Így lett itthon macskánk, az első 2 napban nem is volt gond, ám utána kezdődtek a tünetek. Tüsszögés, köhögés, szem viszketés, és a legrosszabb az esti fulladás. Interneten utána olvastunk, hogy 2-3 hónap alatt adott esetben elmúlhat. Gyógyszert semmiképpen sem akarok szedni, viszont a feleségem talált egy Allergicum urto nevű állítólag gyógynövényes szert amit napjában kétszer vízzel keverve teljes mértékben megszüntette a tüneteket. Viszont most hogy a 3. hónap lejár elkezdtem csak napi egyre csökkenteni a gyógynövényes szer napi adagját. 3 nap után már köhögök, fulladok.
Az lenne a kérdésem, hogy mit lehet ilyenkor tenni? Lát arra esélyt, hogy nekem valaha is elmúlik az allergiám? Illetve nem vagyok róla meggyőződve, hogy ha sok éven keresztül bárki is rendszeresen szedne ilyen gyógynövényes szert, hogy akkor az az évek után is hatna. Milyen megoldást tudna ajánlani? Én nem szeretném semmiféle szert szedni (sem gyógyszert, sem gyógynövényt). Az jutott eszembe, hogy attól, hogy én azt a gyógynövényes szert szedem, attól még a szervezetemet irritálja a macska szőr, csak a tünet nem mutatkozik, azaz nem a probléma gyökerét szüntetem meg vele. Ez mennyire lehet valós? Amúgy tudna bármiféle "kárt", szövődményt okozni egy ilyen allergia az embernél? Ha igen akkor miket?

Köszönöm a válaszát!

Üdvözlettel: András


Dr. Potecz Györgyi
Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Kedves Simon András!

Ha Önnek ismerten macskaszőr allergiája van, csak ettől vannak tünetei és tartósan kezelést sem szeretne alkalmazni, akkor a legjobb megoldás, ha nem tart macskát.
Másik oki megoldási lehetőség a specifikus immunterápia, ami macskaszőr standardizált allergen kivonattal történő minimum 3 éves, folyamatos kezelést jelent. Ezzel nagy valószínűséggel tartósan megszüntethető vagy csökkenthető a macskaszőr allergia.
Másik kérdésére válaszolva: igen, az allergia tud tartós kárt okozni, főleg, ha asztmát is okoz. Ez a légutak nyálkahártyájának folyamatos gyulladását, légzésfunkciós beszűkülését, hosszabb távon kezelés nélkül a nyálkahártya átépülését okozza.

Üdvözlettel:

Dr. Potecz Györgyi
Tüdőgyógyász, allergologus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Páciensorientált

Dr. Augusztinovicz Mónika fôorvosnõ kiemelkedôen páciensorientált, kiváló szakember, alapos, törôdô és humánus. A recepciós hölgyek kedvesek, segítôkészek és közvetlenek.

További vélemények

Hírek

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek
Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

A téli időjárás okozta bőrpanaszok között speciális helyet foglal el a hideg levegő által kiváltott viszkető csalánfoltok, duzzanatok megjelenése, de szakember segítségével mérsékelhetőek az életminőséget is rontó panaszok – tudtuk meg Dr. Garaczi Edinától, az Allergiaközpont bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus orvosától.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!