Hogyan sportoljak allergiásként?

Hogyan sportoljak allergiásként?

Prof. Dr. Nékám Kristóf Létrehozva: 2019.05.22 Módosítva: 2019.05.27

Orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, szem- és orrviszketés. Ilyen tünetekkel sokszor még létezni is nehéz, nem pedig aktívan sportolni. Prof. Nékám Kristóf allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, allergiásként hogyan iktassuk be a rendszeres edzéseket a napirendünkbe.

Tavasztól-őszig pollenszezon

Hazánkban a lakosság 20-25%-a légúti allergiás. A tavasz beköszöntével megérkezik a fapollen szezon, majd ezt követi a fűpollenek és végül a nyár folyamán a gyompollenek szezonja. Tavasztól-őszig tehát folyamatosan van valamilyen pollen a levegőben, ami az arra érzékenyeknél szénanáthás tüneteket okozhat, Nékám professzor szerint azonban ennek ellenére sem kell lemondani a mozgásról.

„Allergiás betegekből is válhat élsportoló. A feladat mindössze annyi, hogy tisztában kell lenni azzal, hogy milyen allergiánk van, azzal milyen mozgásforma javasolt. Valamint azt is tudni kell, hogy mennyit mozogjunk, hogy az használjon és ne ártson.”

Minden eszközzel csökkentsük a polleneket

Allergiásként inkább hajnalban fussunk a szabadbanAz allergiás betegnek lehetőség szerint mindent, amivel a környezetében megtarthatja azokat az allergéneket, amelyek a tüneteit kiváltják, azt el kellene kerülni. Ez a fűpollenszezonban azt jelenti, hogy a hajat, férfiaknak bajuszt, szakállat is minden nap meg kell alaposan mosni. Ha ezt esténként elmulasztjuk, akkor a napközben megtapadt pollenek éjszaka, alvás közben a párnára hullanak és néhány cm-es közelségből belélegezzük.

A szabadban ugyan valóban nem tudjuk elkerülni a polleneket, de ha olyan helyen tartózkodunk, ahol erre van lehetőség, akkor mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy pollenmentes környezetet teremtsünk. A haj- és szakállmosás mellett érdemes hazaérkezés után az utcai ruhát, cipőt lecserélni, a lakásban légszűrőt használni, amellyel a belső levegőből tudjuk a polleneket kiszűrni. Akár már ezekkel az egyszerű intézkedésekkel is számottevő javulást tudunk elérni az allergiás beteg állapotában, csökkenteni lehet a tünetek erősségét.

Allergiásként is sportolhat

Az évnek ebben az időszakában a fűfélékre allergiás betegeknél jelentkeznek a tünetek. A parlagfű mellett ez a másik vezető pollen hazánkban. Aki allergiás és ebben az időszakban sportolna, annak a következőkre érdemes ügyelnie.

  • Mire figyeljünk allergiásként edzésnélSportolás tervezésénél fontos tájékozódni, minek mikor van szezonja, de a pollennaptár mellett az aktuális napi jelentéseket is fontos követni. magas pollenkoncentrációt mutató napokon inkább ne tervezzük az edzést a szabadba.
  • Szénanáthás betegeknek javasolt elkerülni a mezők, rétek közelében sportolást.
  • Sokan azt gondolják, ilyenkor célszerű maszkot viselni futás közben, ám ez tévhit. Az a maszk, ami nagyon jól megszűri a pollenektől a levegőt, az már a légcserét is zavarhatja. Ami mögött pedig nyugodtan tud lélegezni, az a polleneket sem fogja megfelelően kiszűrni.
  • Olyan napszakot válasszunk a sportra, amikor a legkevesebb pollen van a levegőben. Ez a napfelkelete utáni, nagyon kora reggeli időszak. A késő esti időszak is optimális lehetne, ám ez az időpont már a légszennyezettség megnövekedett mértéke miatt nem a legjobb választás.
  • Konzultáljunk allergológussal, szerezzük be a szükséges gyógyszereket, és szedjük a javasolt módon. Így zavaró allergiás tünetek nélkül élvezhetjük a mozgást a szabadban is.
  • Bizonyos gyógyszerek, amelyek szedése/alkalmazása dopping előírásokba ütközik, ezért az allergiások minden gyógyszerrel kapcsolatban, amit szedni terveznek, kérdezzék meg előbb a sportorvos véleményét.
Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés Allergia kivizsgálásra:

Budai AllergiaKözpont

+36 30 236 91 39

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

Téma szakértői

Dr. Brezán Edina

Dr. Brezán Edina

Bőrgyógyász és kozmetológus szakorvos
Dr. Szántó Hajnalka

Dr. Szántó Hajnalka

bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő

Allergia teszt eredményéről szeretnék érdeklődni. Macskaszőr-hám: kissé emelkedett II. osztály, 2,41 KU/L

Az lenne a kérdésem hogy ez mennyire számít erős allergiának, jelenleg van a háztartásban egy kopasz cica, de mivel parlagfű allergiám is van, nem tudom mi legyen az állattal.

Tavasszal került hozzám a cica és akkor még simogattam is, elég komoly allergiás panaszaim voltak, de azt gondoltam, hogy valamilyen növény okozza és mérséklődtek, gyógyszert is szedtem rá.
Jelenleg is vannak panaszaim, de még virágzik a parlagfű tehát az is lehet az oka.
Most már nem nyúlok az állathoz és a hálószobából is kitiltottam, de azt olvastam még így is mindenhol van a bőréről allergén anyag.
Köszönöm válaszát

Tisztelt Zöldi Edina !

Az ellenanyagszint értéke önmagában nem jelzi az allergia súlyosságát, a tünet erősségével együtt kell értékelni.
Meg kellene várni a pollenszezon végét, hogy változnak-e a tünetei.Ha más allergénre nem igazolódott érzékenység ( pl. poratka, penészgomba) , akkor egyértelműen a macskaszőr okozza a panaszait .

Ha az állat bent él a lakásban, folyamatosan panaszt fog okozni . Amennyiben nem akar megválni tőle , érdemes átgondolni az összes kezelési lehetőséget.

Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Hírek

Diéta orvosi diagnózis nélkül?

Diéta orvosi diagnózis nélkül?

Egyfajta divattá vált a különböző hasi panaszokat az étkezéssel összefüggésbe hozni, önmagunk számára diagnózist megállapítani, majd ez alapján diétázni. Lehetnek-e és ha igen, milyen hátrányai annak, ha valaki orvosi diagnózis nélkül kezd el például tej vagy gluténmentesen étkezni? Az egyre népszerűbb mentes diéták kapcsán kérdeztük dr. Németh Alíz gasztronterológus, hepatológust, a Budai Allergiaközpont orvosát.

További részletek
Melyik allergiatesztre van szükségem?

Melyik allergiatesztre van szükségem?

Ételallergia vagy ételintolerancia esetén a speciális diéta hosszabb időre, akár egy életre is szól, ezért nagyon lényeges tudni, hogy pontosan mi az, amit nem szabad fogyasztani. Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát a kivizsgálásról, allergia tesztekről kérdeztük.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!