Hogyan sportoljak allergiásként?

Hogyan sportoljak allergiásként?

Prof. Dr. Nékám Kristóf Létrehozva: 2019.05.22 Módosítva: 2019.05.27

Orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, szem- és orrviszketés. Ilyen tünetekkel sokszor még létezni is nehéz, nem pedig aktívan sportolni. Prof. Nékám Kristóf allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, allergiásként hogyan iktassuk be a rendszeres edzéseket a napirendünkbe.

Tavasztól-őszig pollenszezon

Hazánkban a lakosság 20-25%-a légúti allergiás. A tavasz beköszöntével megérkezik a fapollen szezon, majd ezt követi a fűpollenek és végül a nyár folyamán a gyompollenek szezonja. Tavasztól-őszig tehát folyamatosan van valamilyen pollen a levegőben, ami az arra érzékenyeknél szénanáthás tüneteket okozhat, Nékám professzor szerint azonban ennek ellenére sem kell lemondani a mozgásról.

„Allergiás betegekből is válhat élsportoló. A feladat mindössze annyi, hogy tisztában kell lenni azzal, hogy milyen allergiánk van, azzal milyen mozgásforma javasolt. Valamint azt is tudni kell, hogy mennyit mozogjunk, hogy az használjon és ne ártson.”

Minden eszközzel csökkentsük a polleneket

Allergiásként inkább hajnalban fussunk a szabadbanAz allergiás betegnek lehetőség szerint mindent, amivel a környezetében megtarthatja azokat az allergéneket, amelyek a tüneteit kiváltják, azt el kellene kerülni. Ez a fűpollenszezonban azt jelenti, hogy a hajat, férfiaknak bajuszt, szakállat is minden nap meg kell alaposan mosni. Ha ezt esténként elmulasztjuk, akkor a napközben megtapadt pollenek éjszaka, alvás közben a párnára hullanak és néhány cm-es közelségből belélegezzük.

A szabadban ugyan valóban nem tudjuk elkerülni a polleneket, de ha olyan helyen tartózkodunk, ahol erre van lehetőség, akkor mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy pollenmentes környezetet teremtsünk. A haj- és szakállmosás mellett érdemes hazaérkezés után az utcai ruhát, cipőt lecserélni, a lakásban légszűrőt használni, amellyel a belső levegőből tudjuk a polleneket kiszűrni. Akár már ezekkel az egyszerű intézkedésekkel is számottevő javulást tudunk elérni az allergiás beteg állapotában, csökkenteni lehet a tünetek erősségét.

Allergiásként is sportolhat

Az évnek ebben az időszakában a fűfélékre allergiás betegeknél jelentkeznek a tünetek. A parlagfű mellett ez a másik vezető pollen hazánkban. Aki allergiás és ebben az időszakban sportolna, annak a következőkre érdemes ügyelnie.

  • Mire figyeljünk allergiásként edzésnélSportolás tervezésénél fontos tájékozódni, minek mikor van szezonja, de a pollennaptár mellett az aktuális napi jelentéseket is fontos követni. magas pollenkoncentrációt mutató napokon inkább ne tervezzük az edzést a szabadba.
  • Szénanáthás betegeknek javasolt elkerülni a mezők, rétek közelében sportolást.
  • Sokan azt gondolják, ilyenkor célszerű maszkot viselni futás közben, ám ez tévhit. Az a maszk, ami nagyon jól megszűri a pollenektől a levegőt, az már a légcserét is zavarhatja. Ami mögött pedig nyugodtan tud lélegezni, az a polleneket sem fogja megfelelően kiszűrni.
  • Olyan napszakot válasszunk a sportra, amikor a legkevesebb pollen van a levegőben. Ez a napfelkelete utáni, nagyon kora reggeli időszak. A késő esti időszak is optimális lehetne, ám ez az időpont már a légszennyezettség megnövekedett mértéke miatt nem a legjobb választás.
  • Konzultáljunk allergológussal, szerezzük be a szükséges gyógyszereket, és szedjük a javasolt módon. Így zavaró allergiás tünetek nélkül élvezhetjük a mozgást a szabadban is.
  • Bizonyos gyógyszerek, amelyek szedése/alkalmazása dopping előírásokba ütközik, ezért az allergiások minden gyógyszerrel kapcsolatban, amit szedni terveznek, kérdezzék meg előbb a sportorvos véleményét.
Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés Allergia kivizsgálásra:

Budai AllergiaKözpont

+36 30 236 91 39

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

Téma szakértői

Dr. Szántó Hajnalka

Dr. Szántó Hajnalka

bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Brezán Edina

Dr. Brezán Edina

Bőrgyógyász és kozmetológus szakorvos

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!

A nyár óta rendszertelen időközönként apró piros foltok jelennek meg a szemem alatt, olykor mindkettő alatt egyszerre, olykor pedig csak az egyik alatt. Ezek a kis foltok gyulladáshoz hasonlóak, picit be is duzzad tőlük a szem alatti rész, illetve enyhe fájdalommal járnak.
Nyáron a klímára gyanakodtam, de sajnos azóta is fennáll a probléma. Jelenleg kb havonta 1x jönnek elő a kis foltok és általában 1-2 napon belül maradéktalanul eltűnnek.

Mi lehet a háttérben?

Előre köszönöm válaszát!

Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Tisztelt Tamara!

Panaszai hátterében allergiás és szemészeti okok egyaránt állhatnak, javasolt szakorvosi konzultáció és szükség esetén kivizsgálás.

Üdvözlettel:

Dr.Vincze Ildikó
bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Hírek

Szerteágazó panaszokat okozhat az ősszel fokozódó reflux

Szerteágazó panaszokat okozhat az ősszel fokozódó reflux

Az ősz nem kedvez az emésztőszervi betegségeknek, többek közt a reflux betegségnek sem. Ebben az évszakban sokan panaszolnak gyomorégést, torokban gombócérzést, de a szájszárazság és a kellemetlen lehelet is megnehezíti a mindennapokat. Dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, az Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a panaszok kezelése az életminőség javulásán túl azért is fontos, mert a kezeletlen reflux krónikus torokfájást és köhögést is okozhat.

További részletek
Nem csak légkondicionáló miatt tüsszöghetnek nyáron a gyerekek

Nem csak légkondicionáló miatt tüsszöghetnek nyáron a gyerekek

A nyári időszakban jelentkező náthás tüneteket hajlamosak vagyunk a túl hideg klímára, fagyira vagy huzatra fogni. Kisgyerekeknél pedig még ritkábban gondolunk szénanáthára, pedig pollenallergia már akár 2-3 éves korban is kialakulhat. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, az Allergiaközpont orvosa összefoglalta, milyen árulkodó jelei lehetnek annak, ha nem egy elhúzódó náthával van dolgunk.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok