Hogyan sportoljak allergiásként?

Hogyan sportoljak allergiásként?

Prof. Dr. Nékám Kristóf Létrehozva: 2019.05.22 Módosítva: 2019.05.27

Orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, szem- és orrviszketés. Ilyen tünetekkel sokszor még létezni is nehéz, nem pedig aktívan sportolni. Prof. Nékám Kristóf allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, allergiásként hogyan iktassuk be a rendszeres edzéseket a napirendünkbe.

Tavasztól-őszig pollenszezon

Hazánkban a lakosság 20-25%-a légúti allergiás. A tavasz beköszöntével megérkezik a fapollen szezon, majd ezt követi a fűpollenek és végül a nyár folyamán a gyompollenek szezonja. Tavasztól-őszig tehát folyamatosan van valamilyen pollen a levegőben, ami az arra érzékenyeknél szénanáthás tüneteket okozhat, Nékám professzor szerint azonban ennek ellenére sem kell lemondani a mozgásról.

„Allergiás betegekből is válhat élsportoló. A feladat mindössze annyi, hogy tisztában kell lenni azzal, hogy milyen allergiánk van, azzal milyen mozgásforma javasolt. Valamint azt is tudni kell, hogy mennyit mozogjunk, hogy az használjon és ne ártson.”

Minden eszközzel csökkentsük a polleneket

Allergiásként inkább hajnalban fussunk a szabadbanAz allergiás betegnek lehetőség szerint mindent, amivel a környezetében megtarthatja azokat az allergéneket, amelyek a tüneteit kiváltják, azt el kellene kerülni. Ez a fűpollenszezonban azt jelenti, hogy a hajat, férfiaknak bajuszt, szakállat is minden nap meg kell alaposan mosni. Ha ezt esténként elmulasztjuk, akkor a napközben megtapadt pollenek éjszaka, alvás közben a párnára hullanak és néhány cm-es közelségből belélegezzük.

A szabadban ugyan valóban nem tudjuk elkerülni a polleneket, de ha olyan helyen tartózkodunk, ahol erre van lehetőség, akkor mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy pollenmentes környezetet teremtsünk. A haj- és szakállmosás mellett érdemes hazaérkezés után az utcai ruhát, cipőt lecserélni, a lakásban légszűrőt használni, amellyel a belső levegőből tudjuk a polleneket kiszűrni. Akár már ezekkel az egyszerű intézkedésekkel is számottevő javulást tudunk elérni az allergiás beteg állapotában, csökkenteni lehet a tünetek erősségét.

Allergiásként is sportolhat

Az évnek ebben az időszakában a fűfélékre allergiás betegeknél jelentkeznek a tünetek. A parlagfű mellett ez a másik vezető pollen hazánkban. Aki allergiás és ebben az időszakban sportolna, annak a következőkre érdemes ügyelnie.

  • Mire figyeljünk allergiásként edzésnélSportolás tervezésénél fontos tájékozódni, minek mikor van szezonja, de a pollennaptár mellett az aktuális napi jelentéseket is fontos követni. magas pollenkoncentrációt mutató napokon inkább ne tervezzük az edzést a szabadba.
  • Szénanáthás betegeknek javasolt elkerülni a mezők, rétek közelében sportolást.
  • Sokan azt gondolják, ilyenkor célszerű maszkot viselni futás közben, ám ez tévhit. Az a maszk, ami nagyon jól megszűri a pollenektől a levegőt, az már a légcserét is zavarhatja. Ami mögött pedig nyugodtan tud lélegezni, az a polleneket sem fogja megfelelően kiszűrni.
  • Olyan napszakot válasszunk a sportra, amikor a legkevesebb pollen van a levegőben. Ez a napfelkelete utáni, nagyon kora reggeli időszak. A késő esti időszak is optimális lehetne, ám ez az időpont már a légszennyezettség megnövekedett mértéke miatt nem a legjobb választás.
  • Konzultáljunk allergológussal, szerezzük be a szükséges gyógyszereket, és szedjük a javasolt módon. Így zavaró allergiás tünetek nélkül élvezhetjük a mozgást a szabadban is.
  • Bizonyos gyógyszerek, amelyek szedése/alkalmazása dopping előírásokba ütközik, ezért az allergiások minden gyógyszerrel kapcsolatban, amit szedni terveznek, kérdezzék meg előbb a sportorvos véleményét.
Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés Allergia kivizsgálásra:

Budai AllergiaKözpont

+36 30 236 91 39

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

Téma szakértői

Dr. Brezán Edina

Dr. Brezán Edina

Bőrgyógyász és kozmetológus szakorvos
Dr. Szántó Hajnalka

Dr. Szántó Hajnalka

bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr!
Érdeklődni szeretnék van e teljeskörű allergia vizsgálat önöknél?
Vegyszerre,kozmetikumra,tartósítószerre,növényekre,élelmiszerre,és állatokra?
Mert ezt mind szeretném tudni?
Köszönöm:Pulai Judit

Budaházi Kata
Budaházi Kata
Kedves Pulai Judit!
Az allergológiai vizsgálatok széles köre elérhető a Budai Allergiaközpontban, amelyekkel allergiát kiváltó anyagok esetében lehetőség van vizsgálatra. Ugyanakkor fontos tudni, hogy az allergia diagnózisa nem egyenlő egy vizsgálati és/vagy laborlelettel. Ráadásul allergiára emlékeztető tüneteket okozhat más probléma/betegség is, nemcsak allergia. Ezért allergia gyanú esetén mindenképpen javasolt első lépésként allergológus szakorvosi konzultációt igénybe venni. A kórelőzmény és a tünetek pontos ismeretében az allergológus célzottan javasolhat vizsgálatokat, amivel sok felesleges és időrabló vizsgálat el is kerülhető.
Tisztelettel

Dr. Réthy Lajos

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Hírek

Fókuszban az ételallergiák – ezt kell tenni anafilaxia esetén!

Fókuszban az ételallergiák – ezt kell tenni anafilaxia esetén!

Az Ételallergia Tudatosság Hete 2023. május 14-20 között kerül megrendezésre. A program szervezői minden évben az ételallergiával kapcsolatos fontos információkra és tévhitekre hívják fel a figyelmet. Az idei év egyik kiemelt témája az anafilaxiás reakció és kezelése, mellyel kapcsolatban dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát kérdeztük.

További részletek
Ezért fontos a parlagfű elleni védekezés

Ezért fontos a parlagfű elleni védekezés

Hazánkban a legerősebb allergén növényként ismert, a legtöbb allergiás panaszt okozza. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa a parlagfű elleni védekezés fontosságáról és az allergiás tünetek kezeléséről beszélt.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok