Ilyen bőrtünetek esetén gondoljon lisztérzékenységre

Ilyen bőrtünetek esetén gondoljon lisztérzékenységre

Dr. Garaczi Edina PhD Módosítva: 2019.02.22 09:14

A lisztérzékenység, vagy cöliákia gyanúja általában különböző gyomor-és bélrendszeri panaszok jelentkezésekor merül fel. A cöliákiához azonban bőrbetegségek is társulhatnak, így előfordulhat, hogy a betegséget elsőként nem is a glutén tartalmú ételek fogyasztását követő hasmenés, hasfájás és puffadás, hanem a különböző bőrtünetek jelzik. Dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa most ezekre hívja fel a figyelmet.

Az autoimmun betegség nem jár egyedül

A cöliákia az egész szervezetet érintő autoimmun betegség, melyet a kalászos gabonafélékben lévő sikér, másnéven glutén egyik csoportja, a gliadin vált ki. A cöliákiás beteg szervezetében a glutén tartalmú étel fogyasztásának hatására olyan immunválasz jön létre, mely idővel a vékonybélben, a tápanyagok felszívódásáért felelős bélbolyhok sorvadásához vezet. A kezdeti gyomor-és bélrendszeri tünetek mellett a rossz felszívódás miatt az érintetteknél idővel fogyás és krónikus vashiányos vérszegénység is kialakulhat. Azonban a lisztérzékenység nem mindenkinél jelentkezik ilyen jellegzetes tünetekkel.

Gyakori, hogy a páciensnél egyszerre több autoimmun betegség is jelen van – mondja dr. Garaczi Edina. A cöliákiához bizonyos bőrbetegségek is társulhatnak, így amennyiben ezek tüneteit tapasztalom a betegnél, javasolni szoktam további kivizsgálást is, cöliákia irányába.

Alopecia areata-foltos hajhullásalopecia areata, foltos hajhullás, kopaszodás

Diffúz hajhullásról beszélünk, ha a hajhullás egyenletes eloszlású; ez a folyamat intenzívebb ősszel és tavasszal, ilyenkor több hajszálat találunk a fésűben, vagy hajmosás után. Az alopecia areata esetén azonban jól körülírt foltban vagy foltokban hullik a haj. A foltos hajhullás érintheti a szemöldök, bajusz, szakáll területét is. A hajszálak elvesztését az adott bőrterület égő, viszkető érzése is kísérheti. Az alopecia areata egy immun-mediált betegség, melynek hátterében feltételezik, hogy a hajhagymák (szőrtüszők) sejtjeit az immunrendszer egy úgynevezett sejtes védekezés folytán károsítja/pusztítja. Kialakulásában döntő szerepet játszik az öröklődés, megjelenése egyes esetekben további autoimmun betegségek fokozott kockázatával jár, így glutén érzékenységgel is társulhat.

Vitiligo-festékhiány a bőrben

A vitiligo, vagy foltos festékhiány néven is ismert elváltozás során a bőr foltokban veszíti el természetes színét. A folyamatot a melanin hiánya okozza: a festékanyagot előállító sejtek elhalnak, vagy a pigment termelésük leáll, és a bőrön egyre növekvő kiterjedésű éles határú fehér foltok jelennek meg. vitiligo, foltos kéz, gluténérzékenység, lisztérzékenységA betegség első jelei rendszerint az arcon vagy a kézfejeken jelentkeznek. Egyes álláspontok szerint a festékhiány autoimmun folyamatok eredményeként jelenik meg a bőrön, vagyis az immunrendszer maga zavarja meg a pigmentsejtek működését. Erre utal az is, hogy sokszor más autoimmun betegség mellett bukkan fel a vitiligo, illetve társbetegségek is kísérhetik; a betegeknél például cöliákia is fennállhat. A vitiligo diagnózisa esetén ezért mindig érdemes a társbetegségeket is vizsgálni és a betegeket komplex kezelésben részesíteni.

DHD-dermatitis herpetiformis

A betegségre elsősorban a könyök, térdek és a fenék területén csoportosan megjelenő, viszkető, apró hólyagos kiütések hívják fel a figyelmet. viszkető kiütések alkaronKezdetben hosszabb tünetmentes időszakokat követően a betegség hullámokban kiújulhat. Az érintetteknél a bőrtünetek mellett sokszor klinikailag tünetmentesen zajlik a cöliákiára jellegzetes bélboholy- gyulladás, a glutén érzékenységre a szűrővizsgálat derít fényt. A DHD betegség kezelésében ezért a gyógyszeres terápia mellett mindig szükséges a gluténmentes étrend betartása is.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés gluténérzékenység kivizsgálásra:

Budai AllergiaKözpont

+36 30 236 91 39

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Kislányom 3 éves , születése óta atopiás dermatitises mely folyamatosan romlik. Laborértékeit tekintve kivi, házipor, és lisztatka allergia jött ki.teljes testét érintő bőrtünetei vannak , borzasztó viszketéssel járnak, melyre reggel-délben 2.5 ml Aerius este testsúlynak megfelelő Fenistilt kap,de hatástalan, Heim Pálos Ha zsírozót , és Karbamidos krémet használunk. Míg a hígított Elocomos szintén Heim Pálos krémet használtuk két hét folyamatos teljes testen való használat mellett is épp 90 %os lett, Protopic kezelést alkalmazunk jelenleg de gyakorlatilag újra kijött neki az egész testén.Tejmentes diétát tartunk.Házipor, atka mentesítés szinte folyamatosan történik, minden létező okot : mosószer, tartósítószer, bolti kész termékek a lehető legnagyobb mértékben ki vannak zárva.Laborok, egyéb allergiatesztek,immunológiai laborok nem igazolnak semmit.Teljes tehetetlenség .Amennyiben tud, kérem Segítsen!
Köszönettel : Évi

Dr. Garaczi Edina PhD
Dr. Garaczi Edina PhD allergológus-bőrgyógyász
Tisztelt Őrlős Éva,

A leírás alapján a gyermeknél már sokféle vizsgálatot elvégeztek. A további teendők meghatározásához a vizsgálati eredmények átnézése és pontos ismerete szükséges. Ehhez kérem, hogy jelentkezzen be szakorvosi vizsgálatra.

Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Ritka az ilyen orvos!

Teljes mértékben elégedett voltam. A doktornő maximálisan figyelt rám, minden megtett, hogy segítsen. Teljeskörű tájékoztatást kaptam, mind az állapotomról, mind a gyógyulás felé vezető útról. Nagyon ritka az ilyen orvos. Örömmel fogok vissza térni a kontrollra.

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK