Kalciumot allergiára ne! Ezt tegye helyette

Kalciumot allergiára ne! Ezt tegye helyette

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2023.11.15

Régóta elterjedt tévhit, hogy allergiás reakció esetén, bőrkiütésre, viszketésre vagy méh/darázscsípés után kalciumot kell innia a betegnek. A valóság azonban az, hogy a kalcium allergiára nem használ. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy mit kell tenni allergiás bőrtünetek és súlyos allergiás reakció esetén.

A kalcium szerepe a szervezetben

A csontok és a fogak egészségének megőrzéséhez szükségünk van kalciumra. Az izmoknak és az idegrendszernek szintén, sőt még a véralvadási folyamatoknak is fontos szereplője ez az ásványi anyag. Talán a legismertebb pezsgőtabletta formájában, de fogyaszthatjuk tablettaként és injekció formájában is alkalmazható, a kezelőorvos utasításának megfelelően.

Kalcium allergiára: viszketés és csalánkiütés ellen is hatástalan

A kalcium neve a köztudatban mégis összeforrott az allergiás tünetek kezelésével, a leggyakoribb tévhitek a viszkető kiütések, a rovarcsípések – ide sorolva a méh/darázscsípést is – és szénanáthás tünetek kezelésére vonatkoznak. Vegyük ezeket sorban.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Szénanátha és viszkető kiütések ellen antihisztamin

Allergiás reakció során hisztamin szabadul fel a szervezetben. Ez okozza az orrfolyást, orrviszketést többek közt, a bőrben pedig a viszkető érzést. Ezeket a kellemetlen tüneteket antihisztamin tartalmú készítményekkel tudjuk enyhíteni.

Ahogyan a nevükből is következik, a hisztamin működését, felszabadulását gátló gyógyszerekről van szó, ezáltal képesek csillapítani a tüneteket. Antihisztamint szemcseppek, orrspray, krémek és tabletták is tartalmazhatnak, a panasztól függ, hogy melyiket alkalmazzuk – magyarázza dr. Moric Krisztina.

Súlyos allergiás reakció, anafilaxia ellen adrenalin

A kalcium másik tévesen elterjedt alkalmazási területe a súlyosabb allergiás reakciókra is kiterjed. Itt azonban már komoly következményekkel járhat a megfelelő kezelés elmulasztása. Rovarméreg allergia esetén a darázs vagy méhcsípés akár végzetes is lehet. A beteg garatában kialakuló ödéma gátolhatja a légzését, ez pedig fulladáshoz is vezethet.

Az anafilaxiának nevezett életveszélyes allergiás reakció kialakulhat még például ételallergiásoknál is, ha az allergén tartalmazó ételt fogyasztanak. Ehhez elég lehet az is, ha az adott élelmiszer nyomokban tartalmazza az allergént.

A kezdeti rosszullétet - verejtékezést, sápadtságot, hányingert, ajak- és szemduzzanatot – követően a beteg állapota gyorsan romolhat, ha nem kap mielőbb segítséget. A tünetek rosszabbodását a comb izomba adott adrenalin tartalmú injekció, az epinefrin segít megállítani. Ezzel időt tudunk nyerni, amíg a szakszerű orvosi ellátás megérkezik. Az önbelövős injekciót allergológus írja fel a beteg részére, ezt mindig magánál kell tartania.

Ha valakinél először jelentkezik ilyen reakció, akkor se kalciumért nyúljunk, hanem mielőbb hívjuk az ügyeletet vagy mentőt, akiktől a beteg megfelelő ellátást kaphat. Az eset után néhány héttel pedig szükséges allergológussal kivizsgáltatni, hogy mi okozta a panaszt. Szükség esetén ilyenkor az orvos az epinefrint is felírja.

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

     

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr!

Kisfiamnál(3,5év) magas porallergiát állapítottak meg vérvételből (79%). Orr nyálkahártya duzzanat,orrfolyás és gyakori sípoló légzéshang miatt történt a kivizsgálás.Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor mi a teendő, mivel tudok segíteni, hogy javítsak az állapotán.Nem szeretném ha folyamatosan antihisztamint kellene szednie.Van esetleg valamilyen immunterápia amit ilyen kis korban kilehet próbálni?
Válaszát köszönöm.
Virág-Kristóf Zsuzsa

Dr. Somogyi Éva
Dr. Somogyi Éva csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Kedves Anyuka!
Pollenallergia eseten az első lepes az antihisztamin adasa, valamint orrdugulas esetén allergia elleni orrspray-t javasolunk. Emellett egy- ket praktika meg szobajön, de ez egyéni megbeszélést igenyel.
Pollenallergiasoknál az antihisztamin kezelést szerencsére nem kell folyamatosan alkalmazni, csak pollenszezonban.
Az immunterápia is szóbajön később, de azt igazàból csak 5-6 eves kortól ajànlják.
Dr Somogyi Eva

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Közvetlen, barátságos

Sikerült egy olyan orvossal konzultálni aki figyelt, értette, megértette panaszom. Számomra, mint laikusnak is érthető, pontos, érthető, elfogadható tájékoztatást adott. A doktornő tökéletesen kommunikált, pont annyira volt közvetlen és barátságos, illetve távolságtartó amennyire kellett.

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK