Mit használjak torokviszketés ellen?

Mit használjak torokviszketés ellen?

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2023.11.15

Végtelenül bosszantó jelenség, sok allergiás beteg napjait teszi tönkre a torokviszketés. Rendszerint az apránként kortyolt üdítők és elszopogatott cukorkák sem oldják meg a helyzetet. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát arról kérdeztük, hogy mit tehetünk a torokviszketés ellen.

Torokviszketés: szénanátha tünete?

A torokviszketés a szénanátha tünete is lehet.A légúti allergia egyik tünetét sem könnyű elviselni. Az orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés, orr- és szemviszketés, szemkönnyezés megnehezíti a nappali munkavégzést, koncentrációt és az éjszakai pihenést egyaránt. A torokviszketés azonban különösen frusztráló, hiszen a beteg nem tudja egyszerűen megvakarni, dörzsölni az érintett területet. Ilyen esetben megfelelő kezelésre van szükség.

 

Ha az eddig használt allergiakezelés a torokviszketés ellen nem vált be, akkor újat kell keresni, elképzelhető például, hogy az antihisztamin tabletta vagy orrspray cseréjével megoldódik a probléma. Először is azonban kivizsgálásra van szükség, mert a torokviszketés hátterében esetleg fennálló egyéb betegségeket ki kell zárni.

„A fül-orr-gégészeti vizsgálat során kiderül, ha egy krónikus orrmelléküreg-gyulladás vagy annak következtében hátsó garatfali csorgás miatt jelentkezik a torokviszketés. Előfordulhat, hogy a viszkető torok, köhögés hátterében gégeproblémák húzódnak meg, de a beteg kikérdezése során azt is megtudhatjuk, hogy túl kevés folyadékot fogyaszt, ami szintén közrejátszhat a torokviszketés megjelenésében. Pollenallergiások esetében pedig vizsgálni kell a keresztallergia lehetőségét is, a viszkető torok ugyanis bizonyos ételek fogyasztása miatt is felléphet.”

Diétával a torokviszketés ellen?

Keresztallergia esetén a pollenallergiás személyeknél bizonyos ételek fogyasztása a szájüregben égő, bizsergő érzést, ajakduzzanatot, torokviszketést okozhat. Súlyos esetben az ödéma a gége területét is érintheti, légzési problémákat kiváltva. Keresztallergiára utal, ha a torokviszketés nem egész nap, hanem csak a problémát okozó étel fogyasztása közben és után lép fel.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A legismertebb és leggyakoribb a parlagfű-görögdinnye, illetve a nyírfa-alma, de emellett még több zöldség és gyümölcs is problémákat okozhat, sőt számolni kell a ritkább keresztallergiák lehetőségével is, mint például a poratka-rákfélék esetében. A tünetek bármikor jelentkezhetnek, akkor is, ha az allergén pollen nincs jelen a levegőben, tehát akár télen is. Ha felmerül a keresztallergia gyanúja, allergia teszttel meg lehet határozni, hogy a továbbiakban milyen ételek fogyasztását kell kerülni ahhoz, hogy a torokviszketés ne jelentkezzen.

Torokviszketés ételallergia miatt

Gyógyszerallergia, vagy ételallergia esetén diétahiba is okozhatja, ha hirtelen fellépő torokviszketés, ajakduzzanat jelentkezik. A tünetek súlyosabb formája az anafilaxia, ilyenkor azonnali orvosi segítségre van szükség.

„Ilyen esetben a torokviszketés egyértelműen az adott gyógyszer vagy étel fogyasztásához köthető, melynek összetevői közt megtalálható az allergén, amire a beteg allergiás. A diétahiba következtében fellépőÉtelallergia tünete is lehet a torokviszketés. tünetek súlyossága egyénenként eltérő lehet. Ha nincs ismert allergiája a betegnek, akkor a tünetek sürgősségi kezelését követően, néhány héten belül mindenképp fontos elvégeztetni a kivizsgálást, hogy a jövőben az ilyen esetet elkerülhesse.”

A viszkető torok kezelése

  • A torokviszketés kivizsgálása és kezelés kapcsán tehát fontos tudni, hogy a tünetek mikor, minek hatására léphetnek fel és mennyi ideig tartanak. Ha időszakosan jelentkeznek, akkor valószínű, hogy valamilyen étel fogyasztásához köthető a panasz, keresztallergia vagy étel-, esetleg gyógyszerallergia állhat a háttérben.
  • Lényeges, hogy milyen egyéb tünet jelentkezik – például hányinger vagy bőrkiütés – ez is segíti a pontos diagnózist megállapítását.
  • Ha a torokviszketés végig kíséri a napjainkat, és egyéb szénanáthás tüneteink is vannak, akkor a gyógyszerek cseréje, esetleg más típusú kezelés – allergén immunterápia – jelentheti a megoldást.
  • Ha a torokviszketés mellett nincs szénanáthára utaló jel, akkor krónikus orrmelléküreg-gyulladás, hátsó garatfali csorgás lehet a háttérben, fül-orr-gégészeti vizsgálattal ennek az okát kell feltárni. A viszkető torok kapcsán felmerül egyéb betegségek, például reflux vagy gyógyszer mellékhatás gyanúja is.

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

     

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/ Asszony!

A lányomnál tavaly PRICK teszttel diagnosztizáltak légúti allergiát a következő anyagokra: Candida mix (+++), fűkeverék:+++, tavaszi fák (nyír, mogyoró - mindkettő +++), parlagfű:++++). Gyógyszert, orrsprayt nem használ rendszeresen.
Enyhe légúti tüneteket szinte folyamatosan észlelünk. KB. 1 éve hasfájásra, hasmenésre panaszkodik. November végén a gasztroenteorológiai szakrendelésen jártunk, melynek eredményét ma kaptuk meg.
Lisztérzékenység nem igazolódott.
A vizsgált élelmiszerek jelentős része mérsékelt (lisztfélék, olajos magvak a mandula kivételével, szója, gyümölcsök, zöldségek), kisebb hányada (narancs, burgonya, mandula) magas allergiás szérumértéket mutat.
Sajnos a kórházban személyes konzultációra nincs lehetőség, telefonon nagyon nehezen érhető el az osztály. A lelethez a következő javaslatot kaptuk: Csökkentsük a szójabevitelt. A táplálékallergia panelben észlelt elváltozás keresztreakció miatt van. IgE normál tartományon belül mérhető (114,8).
Kell-e foglalkoznunk a keresztallergiát okozó ételekkel, alapanyagokkal, vagy fogyasztható minden mértékkel?

Válaszukat megköszönve maradok tisztelettel:

Anna


Tisztelt Kérdező,
A leletek értékelése sokkal bonyolultabb annál hogy egy levélben bármely orvosunk értékelni tudja.
A lelet csak egyik oldal, a betegség tünetei, a klinikum a másik, és csak egyben értékelhető.
Amennyiben kívánja, központunkban egy vizit keretében át tudja beszélni egy szakorvossal.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Maximális bizalom

Abszolút bizalmat keltett bennem a doktornő, azzal hogy mindent elmagyarázott és látszott hogy segíteni akar, minél gyorsabban megoldani ezt a problémát.

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK