Nem kell, hogy a földimogyoró-allergiások élete a rettegésről szóljon

Nem kell, hogy a földimogyoró-allergiások élete a rettegésről szóljon

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2024.02.12 18:20

A molekuláris alapú allergiavizsgálatok pontosabb diagnózist és személyre szabott kezelést tesznek lehetővé a földimogyoró-allergiában érintett páciensek számára is. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust és klinikai immunológust, az Allergiaközpont munkatársát kérdeztük az új generációs allergiatesztekről.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Melyek a földimogyoró-allergia tünetei?

A földimogyoró az egyik leggyakoribb allergén, ami egyéni érzékenységtől függően több szervrendszert is érintő tüneteket okozhat az arra érzékenyek számára.

A földimogyoró-allergia tünetei a következők lehetnek:

  • Bőrkiütés, ekcéma  
  • Orrfolyás
  • Tüsszentés
  • Köhögés, rekedtség
  • Hasmenés, hányinger vagy hányás
  • Viszketés vagy duzzanat a száj vagy szem körül 
  • Légszomj, nehézlégzés
  • Szédülés, ájulás

A földimogyoró-allergia által okozott legsúlyosabb, életet is veszélyeztető állapot az anafilaxia, amely fulladással, keringés- és szívmegállással is járhat, és azonnali orvosi beavatkozást igényel.

A molekuláris alapú allergiavizsgálatoknak hála, a legtöbb érintettnek mégsem kell ettől a súlyos következménytől rettegnie, hiszen ma már pontosan beazonosíthatóak a számukra veszélyt hordozó allergének.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

De miben más ez a vizsgálat a hagyományos allergiavizsgálatokhoz képest?

A molekuláris alapú allergiavizsgálat előnyei

Míg a hagyományos allergiavizsgálatok az allergiát kiváltó anyag egészét vizsgálják, addig a molekuláris allergiavizsgálatok azért egyedülállóak, mert lehetővé teszik az allergének pontos, molekuláris szintű beazonosítását, és az egyén allergénprofilja alapján személyre szabottabb kezelési stratégiát alakíthatunk ki a súlyos élelmiszerallergia esetén is – emelte ki dr. Moric Krisztina. Korábban például a földimogyoró allergia esetén, az anafilaxiás sokktól vagy az esetleges keresztreakcióktól tartva, az érintetteknek egy életre le kellett mondaniuk az összes olajos magról, gyakran indokolatlanul szigorú diétára kárhoztatva őket. Ma már – hála a molekuláris alapú allergiavizsgálatnak – egyetlen vérvétellel kimutathatjuk, hogy a földimogyoró melyik komponensére allergiás valaki, és kiszűrhetővé válnak az álpozitivitást okozó allergének is. Emellett azonban a molekuláris diagnosztika segíthet a beazonosított allergén okozta várható reakciók felismerésében is.

Mely komponensek okozhatnak életveszélyes tüneteket?

Bár a földimogyoró kapcsán sokan azonnal az akár halált is okozó anafilaxiás sokkra gondolnak, tudnMolekuláris allergiavizsgálati kell, hogy a földimogyoró (Arachis hypogaea) többféle allergén fehérjét tartalmaz, amelyek allergiás reakciót válthatnak ki az arra érzékeny embereknél. Ezeket a fehérjéket az "Ara h" előtaggal és egy sorszámmal jelölik.

A molekuláris alapú allergiatesztek segítségével pontosan elkülöníthetővé válnak az anafilaxia vezető tüneteiért felelős, magas rizikójú spec. IgE-k (Ara h1, Ara h2, Ara h3, Ara h6) az enyhébb reakciókat okozó úgynevezett mellékkomponensektől (Ara h8, Ara h9).

Miért fontos ez?

Komponens alapú teszt – minőségibb életvitel a földimogyoró-allergiások számára is

A táplálékallergiás betegek számára elengedhetetlen a pontos, korrekt diagnózis, hogy a tüneteket kiváltó allergént elkerülhessék étrendjükben. Esetükben tehát a molekuláris alapú allergiateszt ahhoz is nagyszerű iránytűként szolgál, hogy milyen szigorú diétát kell tartaniuk.

Ha ugyanis a panaszokat magas kockázatú (vagyis súlyos, akár életet veszélyeztető reakciókat okozó) komponens okozza, akkor valóban indokolt az adott allergén szigorú tiltása; ám kis kockázatú, enyhe szájnyálkahártya reakciót okozó komponensek esetében az adott ételféleséget már fogyaszthatja valamilyen formában (pl. főzve vagy sütve) az érintett, és egy esetleges diétahiba sem lesz végzetes kimenetelű számára.

Összefoglalva

A földimogyoró különböző típusú és más-más tüneteket okozó fehérjékből áll, ezek között azonban olyanok is előfordulnak, amelyek életveszélyes reakciókat váltanak ki szervezetünkben. Ezért is rendkívül fontos, hogy kiderítsük, esetünkben mely komponenssel szemben áll fenn az allergia, és ennek ismereténben kapjuk meg a diétánk betartásához szükséges útmutatást és edukációt.

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

     

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!
19 éves lányomról korábban is tudtuk, hogy erős ételallergiája van nyers gyümölcsök/zöldségek fogyasztásakor. Parlagfű allergiáján az Allegra segített, az érintett ételeket pedig igyekeztünk kerülni.
Idén az Allegra már kevésnek bizonyult, Desloratanenal vészelte át a nyár végét.
Az elmúlt hónapban azonban olyan erős ételallergia lépett fel nála, hogy már olyan ételekre is reagál a szervezete (viszketés - arc, torok, szája feldagad), amikre korábban sosem. A krumpli, a citromos tea, a tejtermékek, ketchup, pizzaszósz mind tiltólistára kellett kerüljön.
A kivizsgáláshoz már időpontot egyeztettünk, de addig is jó lenne valami megnyugtatót hallani, ezért az alábbi kérdésekben szeretném a segítségét kérni:
1) Lehet-e összefüggés a Desloratadine és az ételallergia felerősödése között?
2) Van-e rá remény, hogy a pollenszezon elmúltával az ételallergiás tünetek is enyhülnek?
3) A 244-es nanotechnológiás teszt eredménye mennyire tekinthető állandónak? Vagyis, ha most megcsináltatjuk a tesztet és mondjuk egy év múlva újra, akkor ugyanazokat az ételeket fogja kerülendőnek minősíteni vagy ez azért soktényezős és változhat? Megnyugtató lenne tudni, hogy mely ételek és milyen mértékben érintettek, de nem szeretném, ha emiatt évekig kerülné a tejtermékeket, miközben lehetséges, hogy egy év múlva már nem lenne rá szükség.
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Asszonyom!

Amit Önök leírnak, azt sajnos sok minden okozhatja, pl. pollen étel keresztallergiák vagy hisztamin intolerancia de akár allergiától teljesen függetlenül más ok is előidézheti - de látatlanban nem szeretnék találgatásokba bocsátkozni. Sok egyéb információra lesz nekem is szükségem Önöktől ahhoz hogy segíteni tudjak Önöknek a továbblépésben illetve kérdéseik megválaszolásában. Minderre a személyes konzultáció alkalmával lesz lehetőség.

Egy biztos: az étel allergiák általában egységesek abban, hogy az allergiát okozó ételféleség fogyasztása mindig okoz tünetet( legkésőbb 2-3 órán belül a fogyasztást követően, de akár percek múlva is) viszont az allergiát kiváltó étel elhagyása után 24 órával a tünetek teljesen meg kell szűnjenek !

Túl sokféle, egymással nem rokon ételféleség fogyasztása közben tapasztalt tünetek csökkentik az ételallergia fennállásának lehetőségét mert az allergia mindig követ egy meglehetősen szabályos mintázatot- (Kizárni persze innen nem lehet az allergiát látatlanban, és az is előfordulhat hogy több egymástól független oka is lehet a tüneteknek-allergiás és nem allergiás akár együtt is.

Addig is azt tanácsolom, egyrészt alapvető hogy kerüljék a konzultációig is mindazon ételek fogyasztását ami panaszt okozott a fent leírt módon. Hasznos lenne ha készítenének egy viszonylag pontos listát arról, mely ételféleségek és milyen panaszt okoztak, ezek fogyasztása után mennyi idővel és milyen tünetek jelentkeztek és kb. mennyi ideig tartottak. Gondolják át addigra azt is, van-e esetleg egyéb kísérő betegség vagy gyógyszerszedés mert ezek is mind fontosak.


A FABER 244 allergiateszt nagyon sok mindenre adhat választ de vakon nem, csak meghatározott esetekben érdemes alkalmazni. Ennek alkalmazhatóságára az Önök esetében is ezért a konzultáció során , az ott elhangzottak alapján tudok választ adni. Egyébként az allergizálódás soha nem egy nem lezárt folyamat, az allergiák bizonyos mértékben alakulhatnak. De bizonyos szabályszerűségeket követhet az allergia kialakulása és változása is- vakon össze vissza nem változik. Ezzel is összefüggésben, hosszú távra diétás tanácsot hosszú távra is csak a személyes konzultáció és az ott javasolt vizsgálatok eredménye alapján lehet adni.
Ha van remény arra hogy a FABER teszt az Önök esetében segíthet akkor javasolni fogjuk, de az is lehet hogy más irányban lesz érdemes elindulni.


Ha a desloratadine mellett nemigen változtak a tünetek, pl.viszketés, dagadás, akkor meg lehet próbálni váltani más antihisztaminra: az eddig Önök által nem alkalmazott levocetirizin tartalmúakra: pl. Novocetrin vagy Histisynt néven vannak ilyenek a gyógyszertárakban. Ha van vizeletűrités, dolgozik a vese akkor ebből a gyógyszerből fel lehet menni akár a napi átlag 1 tabletta duplájára sőt négyszeresére is naponta azaz 2x1 vagy 2x2 tabletta/nap is akár. Recept nélkül is kapható és nem álmosít. Ha a tüneteket hagyományos allergia okozza akkor ez biztosan csökkenti a tüneteket.
De a legfontosabb , hogy ha volt a fenti leírt időtartamon belül valaminek a fogyasztását követően reakció akkor azt az ételt hagyják el a vizsgálatig is. Diéta nem zavar bele a vizsgálatba.

Nem javaslom vakon a FABER-t! Előtte javasolt mindenképpen az allergológiai konzultáció, a szakrendelésen, ahol tisztázhatók a kérdések és eldőlhet, érdemes- e FABERt csináltatni.

Ha további kérdés felmerül, a rendelésemen meg tudjuk beszélni azokat is.


Várom Önöket szeretettel a rendelésen.

Tisztelettel:

Dr. Réthy Lajos



--

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Teljes körű tájékoztatás

Nagyon elégedett vagyok dr. Moric Krsiztina doktornővel, mert teljeskörű tájékoztatást kaptam a problémámmal kapcsolatban. Ajánlom másnak is teljes szívből!

További vélemények

Hírek

Lehet, hogy a hormonok miatt van orrdugulása?

Lehet, hogy a hormonok miatt van orrdugulása?

Ha valaki várandós és mostanában sokszor kell papír zsebkendő után nyúlnia, könnyen hiheti azt, hogy pollenallergia kínozza, pedig korántsem biztos. Dr. Moric Krisztina, allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész, az Allergiaközpont szakembere szerint a hormonális rhinitis a kismamák harmadát is érintheti, és tünetei sok átfedést mutatnak a szezonális allergia tüneteivel.

További részletek
Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK