Súlygyarapodás csecsemőkorban – mikor forduljunk orvoshoz?

Súlygyarapodás csecsemőkorban – mikor forduljunk orvoshoz?

Dr. Polgár Marianne PhD Létrehozva: 2019.12.11 Módosítva: 2020.01.13

Az édesanyák gyakran aggódnak, vajon gyermekük megfelelően fejlődik-e. A helyzetet csak tetézi, ha a környezetükben más csecsemők látványosan jobb evők és gyorsabb tempóban gyarapodnak. Dr. Polgár Marianne gyermekgyógyászt, a Budai Allergiaközpont főorvosát a csecsemőkori súlygyarapodásról kérdeztük.

Az első pár napban a súlyvesztés természetes

A kicsik az első pár napban általában veszítenek a súlyukból. Ilyenkor indul be a tejtermelés, ez akár több napig is eltarthat. Ezt serkenteni az igény szerinti szoptatással lehet, minél többször tesszük mellre a babát, annál hamarabb fog a számára elegendő mennyiségű anyatej termelődni. Az újszülötteknek is meg kell tanulni az anyatejet kiszívni a mellből, vagy tápszeres babánál a cumisüvegből, ez sem sikerül elsőre. Az első pár napban tehát természetes, ha kevesebbet eszik és emiatt fogy a baba. A visszaesést azonban rendszerint gyorsan pótolja és hamar gyarapodni kezd a súlya.

Súlygyarapodás csecsemőkorban – elég hetente egyszer ellenőrizni

Súlygyarapodás és súlyvesztés okai csecsemőkorban.Sok édesanya stresszelt azon régen, hogy minden étkezés után lemérte a csecsemőt, és felírta, mennyit evett. Ma már inkább igény szerinti szoptatás javasolt, vagyis szigorú 3 óránkénti etetési és mérési rend helyett a csecsemő igényeihez alkalmazkodva, akkor kínáljuk, amikor éhes. Az anyatejből a kicsik mindig annyit esznek, amennyire szükségük van. A tápszeres babáknál viszont fontos követni az életkoruk szerint javasolt mennyiséget, hogy ne etessük túl, mert azt gondoljuk például, hogy azért sír, mert éhes.

 

„A súlygyarapodás mértéke az első időszakban gyorsabb, majd 8-12 hónapos kor között lelassul. Az első hónapban még akár 150-200 grammot is hízhat a baba, a 8. hónap körül pedig már csak 90-120 gramm körül. A kicsiket elég hetente egyszer, vagy naponta egy alkalommal, például az esti fürdés előtt mérni. Az egészséges csecsemő nagyjából fél éves korára duplázza meg a születési súlyát, egy éves korára pedig megháromszorozza.”

Mikor forduljunk orvoshoz?

A kicsi súlyát alkati kérdések is befolyásolják, öröklött tényezőkön is múlik, ha vékonyabb vagy ducibb a csecsemő, így ne stresszeljünk amiatt, ha azonos életkorú csecsemőknek különböző a ruhamérete.

 

  • Aggodalomra az ad okot, ha a napi vagy heti méréseken a mérleg nem, vagy alig mozdul, esetleg fogyást mutat.
  • Ha nincs napi 4-6 nedves pelenka, a kicsinek rendszeresen széklete, akkor ilyen esetben mindenképp mutassuk meg szakembernek!
  • Azonnali orvosi segítségre van szükség, ha a kiszáradás jeleit látjuk a csecsemőn: a kutacs beesett, sápadt, a szája száraz, a szemei karikásak.

 

„Gyakori hasmenést, akár véres székletet is okozhat csecsemőkorban anyatejes és tápszeres babáknál egyaránt a tejallergia. A súlyvesztés hátterében a hozzátáplálás időszaka után cöliákia is állhat. Ha a gyermek nem fejlődik megfelelően, erre a lehetőségre is gondolni kell. Ilyenkor nagyon fontos a mielőbbi kivizsgálás és diagnózis, hiszen kezelés – gluténmentes diéta – nélkül, a károsodott bélflóra miatt a tápanyagok sem tudnak felszívódni.”

Téma szakértői

Dr. Balogh Ádám MSc PhD

Dr. Balogh Ádám MSc PhD

csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Nő/Úr!
2 éves kisfiamnál teljes tej, banán és tojássárgája allergiát állapítottak meg.Ilyen ételek elfogyasztása után ekcémás foltok jelentkeznek az arcán. A kérdéseim:
- hány éves korig múlhat el az allergia?
- az ezeket tartalmazó ételeket 100%-osan ki kell iktatnom az étrendjéből?
Válaszát köszönöm.

Kedves Édesanya!


A diétára vonatkozóan válaszom: rendszerint teljes elvonás szükséges az allergiát okozó ételekből. Egyéni különbségek lehetnek, beszélje meg ezt a diagnózist megállapító orvossal.

Az allergia elmúlása általában 6 éves korra szokott bekövetkezni.

Üdvözlettel


Dr. Polgár Marianne

gyermekorvos-gasztroneterológus

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek
Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok