A tartós orrdugulás poratka allergiát is jelezhet

A tartós orrdugulás poratka allergiát is jelezhet

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2022.12.01 Módosítva: 2023.11.16

A téli időszakban elhúzódó orrdugulás kapcsán fontos a fül-orr-gégészeti kivizsgálás. A kezeletlen panasz ugyanis tartós orrmelléküreg-gyulladáshoz vagy akár orrpolip kialakulásához is vezethet. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a tartós orrdugulás hátterében poratka allergia is állhat.

Tartós orrdugulás – szerteágazó kiváltó okok

A légúti allergia mellett elhúzódó orrdugulás lehet a már kialakult orrmelléküreg-gyulladás vagy orrpolip tünete is. Kiválthatja vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése, de hormonális hatásra, várandósság alatt is gyakran előfordul. Állhat a hátterében orrsövényferdülés, vagy orrmandula megnagyobbodás, de a reflux, hisztamin intolerancia, sőt a túlzásba vitt orrspray használat is szerepet játszhat a megjelenésében.

Háziporatka allergia az orrdugulás hátterében

A téli időszakban, a lakásban jelentkező orrdugulás kapcsán felmerül a gyanú, hogy valamilyen beltéri allergén jelenléte állhat a háttérben – magyarázza dr. Augusztinovicz Monika. A tartós orrdugulás fül-orr-gégészeti kivizsgálása, az orrüreg területének, az orrnyálkahártya állapotának endoszkóppal történő áttekintése mellett ezért ilyen esetben rendszerint allergiavizsgálatra is sor kerül.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Azt, hogy pontosan milyen vizsgálatokra van szükség a diagnózishoz, a beteg tünetei és beszámolója dönti el. Nagy valószínűséggel a poratka allergia irányába is történik kivizsgálás, ha az alábbi panaszokról számolunk be: - az orrdugulás elhúzódó, látszólag ok nélkül jelentkezik, - a panasz fokozódik a lakásban, zárt térben, a szabadban pedig enyhülnek a tünetek, - az orrdugulás mellett tüsszögés, köhögés, szemviszketés és bőrtünetek is kialakulhatnak.

Erre kell figyelni a lakásban poratka allergia esetén

A poratka mikroszkopikus méretű élőlény, amely elhullott emberi hámsejtekkel táplálkozik. A legnagyobb mennyiségben az ágyban, ágyneműben, matracban, párnában található. Ezért is okozhat bőrtüneteket – nem minden allergiásnál, ez egyéni érzékenység függvénye – mert itt hosszú órákon át közvetlenül érintkezik a bőr az allergénnel. Mivel az allergiás tüneteket a poratka levegőben szálló széklete is kiválthatja, ezért nemcsak az ágyban, hanem bárhol előfordulhatnak a lakásban. Elősorban kárpitozott bútorokon, szőnyegekben, függönyökön, plüssállatokban.

A poratkáktól elég körülményes megszabadulni. Bárhol megtalálhatóak, ahol táplálékot találnak,Poratka allergia esetén fontos a gyakori porszívózás. gyakorlatilag csak a hegyekben, 1500 méter felett nem maradnak meg. Kedvező életfeltételeket biztosít számukra a magas páratartalom is. Célszerű ezért a lakásban 60% alatt tartani a páratartalmat, gyakran porszívózni, az ágyneműt és a plüssállatokat 60 fokon mosni. Kisebb tárgyakat, plüss játékokat 2 napra mélyhűtőbe téve és utána jól kiporszívózva szintén mentesíthetőek az atkától. Célszerű a lakást a minimalizmus jegyében átrendezni, a lehető legkevesebb porfogóval, szőnyegek és vastag sötétítő függönyök nélkül.

A poratka allergia kezelése

Fontos a gyakori takarítás, hiszen eredményesebb a kezelés is, ha csökkentjük az allergén mennyiségét a környezetünkben. A poratka allergia ellen használhatjuk a hagyományos allergia elleni – antihisztamin és szteroid orrspray - készítményeket, melyek a tüneteket kezelik. Ezeket egész poratka szezonban szedni kell, vagyis ősszel és télen hónapokon, akár fél éven keresztül is, a hatásukat ugyanis csak folyamatos szedés mellett tudják kifejteni.

Választhatjuk a tartós megoldást, ami az allergén immunterápia. Ez a kezelési mód nemcsak a tünetekre, hanem a kiváltó okra is hat. Az allergia kiváltó okát, az immunrendszer kisiklott működését hangolja át. A készítmények szedését követően el lehet érni, hogy az allergiás tünetek hosszabb (10-12) éveken át ne jelentkezzenek. A kezelés további előnye, hogy csökkenti az újabb allergiák kialakulásának és a légúti allergia szövődményeként jelentkező asztma kockázatát. A poratkával kezelt páciensek számára elérhető az Immunterápiás regiszter, amellyel a gyógyulási folyamat nyomonkövethető.

Ezt ne tegyük!

A tartós orrdugulás ellen a legegyszerűbb megoldásnak a nátha esetén bevált lohasztó orrspray használata tűnik. Ezeket a készítményeket azonban nem ajánlott a betegtájékoztatóban leírt időn túl használni. Tönkre tehetik az orrnyálkahártyát, függőséget és paradox módon tartós orrdugulást is okozhatnak. Dr. Augusztinovicz Monika ezért hangsúlyozza, hogy tartós orrdugulás esetén nagyon fontos a kiváltó okot megtalálni és annak megfelelőek kezelni gyógyszerekkel, műtéttel vagy egyéb módon.

Téma szakértője

 • Dr. Augusztinovicz Monika

 • Szakterületek:
  • allergológus, klinikai immunológus és fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
  • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning 
  • felsőlégúti allergiák
  • általános fül-orr-gégészeti panaszok
  • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
  • fülfájás, füldugulás kezelése

  Távkonzultációs lehetőség csak immunterápia kontroll esetén!

  Vélemények dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes (rendelői) vizit
  • Távkonzultáció (telefonos): szerda délután
  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/ Úr!
Kimutatott pollenallergiám van. A tünetei csak szemhéj és arcduzzanatban mutatkozik. Tobradex szemkenőcsőt kaptam a szemem kezelésére, de nem hatásos. Azt szeretném kérdezni, hogy mivel tudnám csökkenteni a tüneteket vagy jobbá tenni napjaimat.
Köszönettel várom válaszukat:
Seszták Angéla

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Seszták Angéla !

Érdemes a pollennel keresztallergiát adó zöldségeket , gyümölcsöket is elkerülni.
Tünetileg recept nélkül kapható antihisztamin tabletta ( pl. Claririne) csökkentheti a tüneteket.

Ha továbbra is panaszos, felmerül. hogy más ok is állhat a háttérben , ez esetben allergológiai konzultációt javasolok.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Rámutatott összefüggésekre

"A doktornő nagyon kedves, és türelmes volt, minden leletemet egyesével átnézte, rámutatott olyan összefüggésekre, amikre eddig mások nem, és érthetően el tudta magyarázni azokat. Bár a megoldás a problémámra nem nála lesz, hanem gasztroenterológusnál, de a tüneteim enyhítésén tudott segíteni és ajánlott megfelelő szakembert."

További vélemények

Hírek

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek
Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

A téli időjárás okozta bőrpanaszok között speciális helyet foglal el a hideg levegő által kiváltott viszkető csalánfoltok, duzzanatok megjelenése, de szakember segítségével mérsékelhetőek az életminőséget is rontó panaszok – tudtuk meg Dr. Garaczi Edinától, az Allergiaközpont bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus orvosától.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!