A tartós orrdugulás poratka allergiát is jelezhet

A tartós orrdugulás poratka allergiát is jelezhet

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2022.12.01 Módosítva: 2023.11.16

A téli időszakban elhúzódó orrdugulás kapcsán fontos a fül-orr-gégészeti kivizsgálás. A kezeletlen panasz ugyanis tartós orrmelléküreg-gyulladáshoz vagy akár orrpolip kialakulásához is vezethet. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a tartós orrdugulás hátterében poratka allergia is állhat.

Tartós orrdugulás – szerteágazó kiváltó okok

A légúti allergia mellett elhúzódó orrdugulás lehet a már kialakult orrmelléküreg-gyulladás vagy orrpolip tünete is. Kiválthatja vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése, de hormonális hatásra, várandósság alatt is gyakran előfordul. Állhat a hátterében orrsövényferdülés, vagy orrmandula megnagyobbodás, de a reflux, hisztamin intolerancia, sőt a túlzásba vitt orrspray használat is szerepet játszhat a megjelenésében.

Háziporatka allergia az orrdugulás hátterében

A téli időszakban, a lakásban jelentkező orrdugulás kapcsán felmerül a gyanú, hogy valamilyen beltéri allergén jelenléte állhat a háttérben – magyarázza dr. Augusztinovicz Monika. A tartós orrdugulás fül-orr-gégészeti kivizsgálása, az orrüreg területének, az orrnyálkahártya állapotának endoszkóppal történő áttekintése mellett ezért ilyen esetben rendszerint allergiavizsgálatra is sor kerül.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Azt, hogy pontosan milyen vizsgálatokra van szükség a diagnózishoz, a beteg tünetei és beszámolója dönti el. Nagy valószínűséggel a poratka allergia irányába is történik kivizsgálás, ha az alábbi panaszokról számolunk be: - az orrdugulás elhúzódó, látszólag ok nélkül jelentkezik, - a panasz fokozódik a lakásban, zárt térben, a szabadban pedig enyhülnek a tünetek, - az orrdugulás mellett tüsszögés, köhögés, szemviszketés és bőrtünetek is kialakulhatnak.

Erre kell figyelni a lakásban poratka allergia esetén

A poratka mikroszkopikus méretű élőlény, amely elhullott emberi hámsejtekkel táplálkozik. A legnagyobb mennyiségben az ágyban, ágyneműben, matracban, párnában található. Ezért is okozhat bőrtüneteket – nem minden allergiásnál, ez egyéni érzékenység függvénye – mert itt hosszú órákon át közvetlenül érintkezik a bőr az allergénnel. Mivel az allergiás tüneteket a poratka levegőben szálló széklete is kiválthatja, ezért nemcsak az ágyban, hanem bárhol előfordulhatnak a lakásban. Elősorban kárpitozott bútorokon, szőnyegekben, függönyökön, plüssállatokban.

A poratkáktól elég körülményes megszabadulni. Bárhol megtalálhatóak, ahol táplálékot találnak,Poratka allergia esetén fontos a gyakori porszívózás. gyakorlatilag csak a hegyekben, 1500 méter felett nem maradnak meg. Kedvező életfeltételeket biztosít számukra a magas páratartalom is. Célszerű ezért a lakásban 60% alatt tartani a páratartalmat, gyakran porszívózni, az ágyneműt és a plüssállatokat 60 fokon mosni. Kisebb tárgyakat, plüss játékokat 2 napra mélyhűtőbe téve és utána jól kiporszívózva szintén mentesíthetőek az atkától. Célszerű a lakást a minimalizmus jegyében átrendezni, a lehető legkevesebb porfogóval, szőnyegek és vastag sötétítő függönyök nélkül.

A poratka allergia kezelése

Fontos a gyakori takarítás, hiszen eredményesebb a kezelés is, ha csökkentjük az allergén mennyiségét a környezetünkben. A poratka allergia ellen használhatjuk a hagyományos allergia elleni – antihisztamin és szteroid orrspray - készítményeket, melyek a tüneteket kezelik. Ezeket egész poratka szezonban szedni kell, vagyis ősszel és télen hónapokon, akár fél éven keresztül is, a hatásukat ugyanis csak folyamatos szedés mellett tudják kifejteni.

Választhatjuk a tartós megoldást, ami az allergén immunterápia. Ez a kezelési mód nemcsak a tünetekre, hanem a kiváltó okra is hat. Az allergia kiváltó okát, az immunrendszer kisiklott működését hangolja át. A készítmények szedését követően el lehet érni, hogy az allergiás tünetek hosszabb (10-12) éveken át ne jelentkezzenek. A kezelés további előnye, hogy csökkenti az újabb allergiák kialakulásának és a légúti allergia szövődményeként jelentkező asztma kockázatát. A poratkával kezelt páciensek számára elérhető az Immunterápiás regiszter, amellyel a gyógyulási folyamat nyomonkövethető.

Ezt ne tegyük!

A tartós orrdugulás ellen a legegyszerűbb megoldásnak a nátha esetén bevált lohasztó orrspray használata tűnik. Ezeket a készítményeket azonban nem ajánlott a betegtájékoztatóban leírt időn túl használni. Tönkre tehetik az orrnyálkahártyát, függőséget és paradox módon tartós orrdugulást is okozhatnak. Dr. Augusztinovicz Monika ezért hangsúlyozza, hogy tartós orrdugulás esetén nagyon fontos a kiváltó okot megtalálni és annak megfelelőek kezelni gyógyszerekkel, műtéttel vagy egyéb módon.

Téma szakértője

  • Dr. Augusztinovicz Monika

  • Szakterületek:
    • allergológus, klinikai immunológus és fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
    • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning 
    • felsőlégúti allergiák
    • általános fül-orr-gégészeti panaszok
    • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
    • fülfájás, füldugulás kezelése

    Távkonzultációs lehetőség csak immunterápia kontroll esetén!

    Vélemények dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes (rendelői) vizit
    • Távkonzultáció (telefonos): szerda délután
    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!

2008-ban orrsövénnyel és polipokkal műtöttek, az orrsövényem azóta szép, belógó polipom nincs. 2 terhességem volt azóta, tavaly folyamatosan gennyes gyulladás volt, 3-4 antibiotikum kúra után helyrejöttem, fél évig szedtem Claritint ezzel rendben voltam. Kb egy hónap gyógyszerkihagyás következett, orromat dugultnak érzem reggelente, nehezebben kapok levegőt - észreveszem, hogy nyitott szájjal lélegzem (fogszabályzó szakorvosom mondja hogy figyeljek erre!). Az a tipikus hátracsorgás is újra előjött a garatra. Elmentem egy 40-es inhalatív allergiatesztre vérből, ami teljesen negatív. Mostmár tanácstalan vagyok, mitől lehet ez, ha nem allergia okozza? És miért volt jobb a Claritinnel? Köszönettel: Bakti Andrea

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Bakti Andrea !

Kérdésére csak alapos , endoszkópos orrüregi vizsgálat, orrmelléküreg CT alapján lehet választ adni. Nem kizárt az idült orrmelléküreg gyulladás.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos, lelkiismeretes

Nagyon tetszett a bánásmód, az alapos lelkiismeretes vizsgálat. jó szívvel tudom ajánlani a doktornőt ismerőseimnek hozzátatozóimnak.

További vélemények

Hírek

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek
Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok