Allergiás asztma esetén is választhatja az allergén immunterápiát!

Allergiás asztma esetén is választhatja az allergén immunterápiát!

Dr. Tárnok Ildikó Létrehozva: 2021.04.06 Módosítva: 2021.06.11

Az allergén immunterápia nemcsak a szénanáthás tünetek tartós kezelésére alkalmas. Allergiás asztma esetén is választhatjuk ezt a terápiás módot. Ennek előnyeiről és feltételeiről dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa nyilatkozott.

Mi az allergén immunterápia?

Nemcsak a tüneteket, hanem a kiváltó okot kezeli, vagyis az immunrendszer működésére hat. A hagyományos tüneti szerekkel - mint például az antihisztamin tabletta vagy szteroid orrspray használatával- szemben nemcsak az alkalmazás ideje alatt fejti ki hatását, hanem hosszú távon is. A teljes kezelés időtartama 3-5 év, a hatás pedig akár 10-12 éven át is tart.

 

Aki allergiás, az immunrendszere túlműködik, ártalmatlan anyagokra - mint például a pollenekre - is védekezéssel reagál. Az allergén immunterápia az immunrendszer működését hangolja át. A beteg a kezelés ideje alatt azt az anyagot kapja, szigorúan meghatározott dózisban, amire allergiás. Az immunrendszere így megtanulja idővel elviselni az allergén jelenlétét, a tünetei nem jelentkeznek – foglalta össze röviden az allergén immunterápia lényegét dr. Tárnok Ildikó.

Allergiás asztma esetén is alkalmazható

Allergiás asztma kezelése allergén immunterápiával.Az allergén immunterápiáról akkor sem kell lemondani, ha a betegnél egyszerre áll fenn légúti allergia és asztma. Allergiás asztma esetén azonban fontos megjegyezni, hogy csak enyhe vagy középsúlyos asztmás betegnél kezdhető a kezelés. Dr. Tárnok Ildikó elmondta, ez azt jelenti, hogy a terápia felírása előtt végzett légzésfunkciós vizsgálat eredményében a FEV1 érték 70%, vagy magasabb.

Az allergia mellett az asztma tüneteire is hat

Az allergén immunterápiás kezelésben résztvevők már az első évben jelentős javulásról számolnak be. Az allergiás tüneteik csökkennek, ezzel együtt pedig jelentősen csökken a tüneti készítmények iránti igény is, kevesebb orrspray-t és egyéb allergia gyógyszert használnak, életminőségük is javul.

 

A tapasztalatok szerint allergiás asztma esetén nemcsak a szénanáthás tünetek, de az asztmás panaszok is jelentősen javulnak. A betegeknél, a kezelőorvossal egyeztetve az asztma gyógyszereket is csökkenteni lehet, enyhe asztma esetén akár el is hagyható a megelőző kezelés.

 

Allergiás asztma esetén is érdemes tehát az allergén immunterápiát választani. A kezelést legalább 2 hónappal az allergén növény virágzása előtt meg kell kezdeni, parlagfű allergia esetén tehát legkésőbb májusban.

Téma szakértői

Dr. Augusztinovicz Monika

allergológus, klinikai immunológus és fül-orr-gégész

Dr. Tárnok Ildikó

allergológus és klinikai immunológus, tüdőgyógyász

Dr. habil. Réthy Lajos PhD

felnőtt- és gyermek-allergológus, immunológus, gyermekgyógyász

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Minden szempontból elégedett vagyok!

Tárnok Ildikó doktornővel minden szempontból elégedett vagyok! Igazán kedves, udvarias és segítőkész orvos. Nagyon örülök, hogy rátaláltam. Mindenkinek szívből ajánlom! Köszönöm.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Babavárás allergiával – mit használhatok szénanátha ellen?

Babavárás allergiával – mit használhatok szénanátha ellen?

Terhesség alatt csak a legszükségesebb esetben szedünk gyógyszereket, de mit kezdjen a pollenallergiás kismama az allergiás tünetekkel? Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy milyen kezeléseket ajánl a babavárás időszakában, szénanátha ellen.

További részletek
Ezekkel a gyógyszerekkel kerülje a napot!

Ezekkel a gyógyszerekkel kerülje a napot!

Ha napos időben hosszabb időt tölt a szabadban és kiütések, csalánkiütés vagy ekcémás tünetek jelentkeznek a bőrén, akkor érdemes a szedett gyógyszerek, használt krémek betegtájékoztatóit is elolvasni. Bizonyos fényérzékenységet okozó készítmények miatt is jelentkezhetnek panaszok. Dr. Brezán Edina, a Budai Allergiaközpont bőrgyógyász, kozmetológus orvosa elmondta, hogy mit tegyünk ilyen esetben.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészséghálózat