A fel nem ismert autoimmun gluténérzékenység súlyos szövődménye a fejlődés elmaradása. Milyen tünetekre figyeljünk, mikor forduljunk orvoshoz – erről kérdeztük Dr. Hidvégi Edit PhD gyermekgyógyász, gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát.
A csecsemőkori súlyfejlődés az első félévben igen intenzív, a csecsemő 6 hónapos korára megduplázza súlyát. A növekedés üteme ezt követően picit lelassul, ám folyamatos emelkedést mutat.
Ha a gyermek súlya tartósan stagnál, vagy esetleg fogyás is bekövetkezik, akkor azzal mindenképpen foglalkozni kell. Egy lehetséges ok ilyen esetben az autoimmun gluténérzékenység, melynek tünetei a gluténtartalmú élelmiszerek bevezetését követően jelentkezhetnek.
A liszttartalmú ételekben, felvágottakban és készételekben is megtalálható gluténnal szembeni érzékenység tünetei általában a gluténtartalmú ételek bevezetését követően több hónappal, akár évekkel később jelennek meg.
A tünetek megjelenésének oka, hogy ha a glutén tönkreteszi a vékonybél nyálkahártyáját, a táplálékok felszívódása nem tud tökéletesen végbemenni. Ha a gluténérzékenység hosszabb ideig nem kerül felismerésre, a tápanyagok nem tudnak megfelelően felszívódni, ezért a súly stagnálása, fogyás jelentkezik.
A súlyfejlődés elmaradása már huzamosabb ideje fennálló gluténérzékenység következtében jelentkezik. A rossz felszívódást azonban már korábban is jelzik bizonyos tünetek:
- a hasmenés és hasfájás mellett a gluténérzékenység jellegzetes tünete az ún. zsírszéklet, a szervezetben fel nem szívódott zsírok miatt a széklet lazább, jellegzetes zsírfényű lesz,
- feltűnő a gázos belek, nagy mennyiségű, a bélben levő híg széklet miatt haspuffadás, elődomborodó has,
- a gyermek fáradékony, vérszegénység is jelentkezhet.
Ha a glutén tartalmú ételek bevezetését követően, többnyire 2 éves kor után, a gyermeknél hosszabb ideje hasfájás, hasmenés jelentkezik, mindenképp javasolt az orvosi kivizsgálás. Ne várjuk meg, amíg a súlyosabb tünetek kialakulása – súlyfejlődés, vagy akár a növekedés elmaradása – bekövetkezik!
gyermek és felnőttkorban asztma
COPD, köhögés
reflux
étel-allergia
laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység)
Vélemények dr. Hidvégi Edit PhD-ről>>>
endelés típusa:
személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available
Rendelési információ:
Csütörtök: csak távkonzultáció
Péntek: személyes vizit az Ostrom utcai rendelőben (a Széll Kálmán térnél)
További véleményekA reflux egy olyan ritka fajtájában szenvedtem hosszú ideig, ami kínzó légúti tünetekkel jár, és a tüdőmben is szövődményt okozott. Hidvégi Edit doktornő volt az első orvos, aki egyrészt komolyan vette a problémámat, másrészt egységben látta és tudta kezelni ezt a két állapotot. Alapos és mély szakmai tudásának, körültekintésének, a gondosan megválasztott terápiáknak és nem utolsósorban szeretetteljes biztatásának köszönhetően már három hónapja gyógyszerek nélkül is teljesen jól vagyok. Külön kiemelendő, hogy a személyes találkozások mellett a doktornő számos alkalommal adott lehetőséget e-mailes konzultációra. Kérdéseimre adott világos magyarázatai és pontos instrukciói szintén nagymértékben hozzájárultak a gyógyulásomhoz.”
Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.
Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.