A fel nem ismert autoimmun gluténérzékenység súlyos szövődménye a fejlődés elmaradása. Milyen tünetekre figyeljünk, mikor forduljunk orvoshoz – erről kérdeztük Dr. Hidvégi Edit PhD gyermekgyógyász, gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát.
A csecsemőkori súlyfejlődés az első félévben igen intenzív, a csecsemő 6 hónapos korára megduplázza súlyát. A növekedés üteme ezt követően picit lelassul, ám folyamatos emelkedést mutat.
Ha a gyermek súlya tartósan stagnál, vagy esetleg fogyás is bekövetkezik, akkor azzal mindenképpen foglalkozni kell. Egy lehetséges ok ilyen esetben az autoimmun gluténérzékenység, melynek tünetei a gluténtartalmú élelmiszerek bevezetését követően jelentkezhetnek.
A liszttartalmú ételekben, felvágottakban és készételekben is megtalálható gluténnal szembeni érzékenység tünetei általában a gluténtartalmú ételek bevezetését követően több hónappal, akár évekkel később jelennek meg.
A tünetek megjelenésének oka, hogy ha a glutén tönkreteszi a vékonybél nyálkahártyáját, a táplálékok felszívódása nem tud tökéletesen végbemenni. Ha a gluténérzékenység hosszabb ideig nem kerül felismerésre, a tápanyagok nem tudnak megfelelően felszívódni, ezért a súly stagnálása, fogyás jelentkezik.
A súlyfejlődés elmaradása már huzamosabb ideje fennálló gluténérzékenység következtében jelentkezik. A rossz felszívódást azonban már korábban is jelzik bizonyos tünetek:
- a hasmenés és hasfájás mellett a gluténérzékenység jellegzetes tünete az ún. zsírszéklet, a szervezetben fel nem szívódott zsírok miatt a széklet lazább, jellegzetes zsírfényű lesz,
- feltűnő a gázos belek, nagy mennyiségű, a bélben levő híg széklet miatt haspuffadás, elődomborodó has,
- a gyermek fáradékony, vérszegénység is jelentkezhet.
Ha a glutén tartalmú ételek bevezetését követően, többnyire 2 éves kor után, a gyermeknél hosszabb ideje hasfájás, hasmenés jelentkezik, mindenképp javasolt az orvosi kivizsgálás. Ne várjuk meg, amíg a súlyosabb tünetek kialakulása – súlyfejlődés, vagy akár a növekedés elmaradása – bekövetkezik!
gyermek és felnőttkorban asztma
COPD, köhögés
reflux
étel-allergia
laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység)
Vélemények dr. Hidvégi Edit PhD-ről>>>
Rendelés típusa:
személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available
Rendelési információ:
Csütörtök: csak távkonzultáció
Péntek: személyes vizit az Ostrom utcai rendelőben (a Széll Kálmán térnél)
További vélemények"Hidvégi Edit doktornő nemcsak kiváló és nagyon széleskörű tudással rendelkező szakorvos, hanem rendkívül kedves, odafigyelő, segítőkész és lelkiismeretes. Minden kérdésemre választ kapok tőle, érthetően, világosan kommunikál és mindent megtesz a gyógyulásomért. Már többször jártam nála, és maximálisan meg vagyok elégedve vele."
Ki ne kívánna meg a nagy melegben egy hideg sört, néhány gombóc fagyit, vagy ülne be esténként egy bárba koktélt kortyolgatni? A gluténérzékenyeknek azonban ilyenkor is résen kell lenniük, ugyanis az alkoholok egyes fajtái és a fagyitölcsér is tartalmaz glutént. Vajdovich Dorottya, az Allergiaközpont – Prima Medica dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc, PhD-hallgató segített a tájékozódásban.
Ha valakinél felmerül, hogy bizonyos élelmiszerek miatt jelennek meg nála enyhébb-súlyosabb emésztőszervi vagy egyéb tünetek, nagyon alapos kivizsgáláson kell eldönteni, pontosan milyen típusú ételérzékenység állhat a háttérben. Az immun-mediált ételérzékenységek jelentős részében IgE típusú ellenanyagok játszanak főszerepet, de dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont – Prima Medica csecsemő- és gyermekgyógyásza, allergológus és klinikai immunológus a nem IgE mediált ételallergiákra is felhívta a figyelmet.