A fel nem ismert autoimmun gluténérzékenység súlyos szövődménye a fejlődés elmaradása. Milyen tünetekre figyeljünk, mikor forduljunk orvoshoz – erről kérdeztük Dr. Hidvégi Edit PhD gyermekgyógyász, gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát.
A csecsemőkori súlyfejlődés az első félévben igen intenzív, a csecsemő 6 hónapos korára megduplázza súlyát. A növekedés üteme ezt követően picit lelassul, ám folyamatos emelkedést mutat.
Ha a gyermek súlya tartósan stagnál, vagy esetleg fogyás is bekövetkezik, akkor azzal mindenképpen foglalkozni kell. Egy lehetséges ok ilyen esetben az autoimmun gluténérzékenység, melynek tünetei a gluténtartalmú élelmiszerek bevezetését követően jelentkezhetnek.
A liszttartalmú ételekben, felvágottakban és készételekben is megtalálható gluténnal szembeni érzékenység tünetei általában a gluténtartalmú ételek bevezetését követően több hónappal, akár évekkel később jelennek meg.
A tünetek megjelenésének oka, hogy ha a glutén tönkreteszi a vékonybél nyálkahártyáját, a táplálékok felszívódása nem tud tökéletesen végbemenni. Ha a gluténérzékenység hosszabb ideig nem kerül felismerésre, a tápanyagok nem tudnak megfelelően felszívódni, ezért a súly stagnálása, fogyás jelentkezik.
A súlyfejlődés elmaradása már huzamosabb ideje fennálló gluténérzékenység következtében jelentkezik. A rossz felszívódást azonban már korábban is jelzik bizonyos tünetek:
- a hasmenés és hasfájás mellett a gluténérzékenység jellegzetes tünete az ún. zsírszéklet, a szervezetben fel nem szívódott zsírok miatt a széklet lazább, jellegzetes zsírfényű lesz,
- feltűnő a gázos belek, nagy mennyiségű, a bélben levő híg széklet miatt haspuffadás, elődomborodó has,
- a gyermek fáradékony, vérszegénység is jelentkezhet.
Ha a glutén tartalmú ételek bevezetését követően, többnyire 2 éves kor után, a gyermeknél hosszabb ideje hasfájás, hasmenés jelentkezik, mindenképp javasolt az orvosi kivizsgálás. Ne várjuk meg, amíg a súlyosabb tünetek kialakulása – súlyfejlődés, vagy akár a növekedés elmaradása – bekövetkezik!
gyermek és felnőttkorban asztma
COPD, köhögés
reflux
étel-allergia
laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység)
Vélemények dr. Hidvégi Edit PhD-ről>>>
Rendelés típusa:
személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available
Rendelési információ:
Csütörtök: csak távkonzultáció
Péntek: személyes vizit az Ostrom utcai rendelőben (a Széll Kálmán térnél)
További véleményekA reflux egy olyan ritka fajtájában szenvedtem hosszú ideig, ami kínzó légúti tünetekkel jár, és a tüdőmben is szövődményt okozott. Hidvégi Edit doktornő volt az első orvos, aki egyrészt komolyan vette a problémámat, másrészt egységben látta és tudta kezelni ezt a két állapotot. Alapos és mély szakmai tudásának, körültekintésének, a gondosan megválasztott terápiáknak és nem utolsósorban szeretetteljes biztatásának köszönhetően már három hónapja gyógyszerek nélkül is teljesen jól vagyok. Külön kiemelendő, hogy a személyes találkozások mellett a doktornő számos alkalommal adott lehetőséget e-mailes konzultációra. Kérdéseimre adott világos magyarázatai és pontos instrukciói szintén nagymértékben hozzájárultak a gyógyulásomhoz.”
Korábban a tejfehérje-allergia diagnózisa egyet jelentett a szigorú tejmentes étrenddel. Ma már azonban könnyen elképzelhető, hogy bizonyos vizsgálatok elvégzése után, szakorvosi javaslatra – például hőkezelt formában – az allergiás beteg is bátran beillesztheti étrendjébe a tejet tartalmazó fogásokat. Hogy ez miként lehetséges, és milyen vizsgálat visz közelebb a tejfehérje-allergiánk pontosabb megértéséhez, arról Dr. Hidvégi Editet, az Allergiaközpont gasztroenterológusát kérdeztük, aki közel 30 éve foglalkozik ételallergiás gyermekekkel és felnőttekkel.