Ilyen az allergiás orrdugulás

Ilyen az allergiás orrdugulás

Dr. Augusztinovicz Monika Módosítva: 2023.05.03 18:51

Az orrdugulásnak sok oka lehet. Jelentkezhet önmagában, de kísérő tünetekkel is. A hetek óta fennálló, vagy időszakosan, az év adott hónapjaiban jelentkező panaszok esetén mindenképp forduljunk orvoshoz, mert a kiváltó ok légúti allergia is lehet. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy miről ismerhető fel az allergiás orrdugulás.

Az orrdugulás okai

Több betegség, elváltozás is állhat a háttérben, ha már hosszabb ideje orrdugulástól szenvedünk. A krónikus orrmelléküreg-gyulladástól kezdve például a ferde orrsövény, orrpolip, reflux, orrmandula vagy orrkagyló nagyobbodás, de akár bizonyos gyógyszerek szedése is kiválthatja. Az allergiás betegségek növekvő száma miatt természetesen felmerül a légúti allergia gyanúja is.

A kísérő tünetek sokat elárulnak

Ha a tartós orrdugulás mellett egyéb panaszaink is vannak, az segít leszűkíteni a kiváltó okok listáját. Az allergiás orrdugulásra jellemző, hogy nem önmagában, hanem egyéb tünetekkel társulva jelentkezik. Gyakori panasz a tüsszögés, szem-, orr-, torokviszketés, könnyezés, orrfolyás is. Ezek egyénenként különbözhetnek, nem mindegyik tünet jelentkezik mindenkinél és az is változó, hogy melyik panasz kinél erősebb.

 

Dr. Augusztinovicz Monika hangsúlyozza, hogy a légúti allergia nem keverendő össze a vírusos felső légúti panaszokkal. Ezek többnyire egy hét-tíz nap alatt megszűnnek, gyakran rossz közérzettel, hőemelkedéssel is járhatnak. Allergia esetén viszont ilyen kísérő tünetek nem jelentkeznek, ellenben az orrdugulás hetekig, hónapokig is tarthat.

Számít, hogy hol jelentkezik

Allergiás orrdugulást a szabadban pollenallergia okozhat.Az allergiás orrdugulás fokozódhat vagy épp javulhat is attól függően, hogy hol, milyen környezetben tartózkodunk. Ha a szabadban erősödnek a tünetek, akkor vélhetően valamilyen pollenallergia okozza a panaszokat. Ha a lakásban, zárt térben tartózkodva egyre kevésbé kapunk az orrunkon levegőt, akkor poratka vagy penészgomba allergia is állhat a háttérben. Szintén figyelmeztető jel, ha házi kedvencek környezetében fokozódik az orrdugulás. Ha pedig bizonyos ételek fogyasztását követően jelentkezik ez a kellemetlen tünet, akkor felvetődik a hisztamin intolerancia vagy akár az ételallergia gyanúja is.

Allergiás orrdugulás nem csak tavasszal jelentkezhet

A légúti allergia, szénanátha kapcsán elsősorban a pollenekre gondolunk, ezért csak a tavasszal és nyáron jelentkező orrdugulásról jut eszünkbe, hogy esetleg allergia is okozhatja. Pedig az allergiás orrdugulás egész évben jelentkezhet. Október közepéig a parlagfű pollenek, télen pedig a lakáson belüli allergének okozhatnak tüneteket.

Ez történik, ha nem kezeltetjük az allergiás orrdugulást

Elhúzódó panaszok, több hete tartó orrdugulás esetén tehát mindenképp kivizsgálás javasolt. Ha valóban allergia okozza az orrdugulást, akkor allergia elleni készítményekkel kezelni kell. A kezeletlen allergia nemcsak az elhúzódó orrdugulás és egyéb tünetek miatt bosszantó, de így fennáll az újabb allergiák és szövődményként az asztma kialakulásának veszélye is. Ha nem megfelelően orvosoljuk az elhúzódó orrdugulást, akkor ezen kívül orrspray-függőség is kialakulhat.

 

Dr. Augusztinovicz Monika elmondta, hogy a náthás orrdugulás kezelésére, a betegtájékoztatóban leírt 7-10 napon túl használt lohasztó orrspray olyan tartósan fokozott nyálkahártya reakciót képes előidézni, ami miatt állandósul az orrdugulás. Így viszont egyre több orrsprayt fog használni, majd kialakul az orrspray-függőség. Ahhoz, hogy ezt elkerülje, idejében forduljon orvoshoz és így személyre szabott kezeléssel megszüntethető az orrdugulás. Ha már kialakult az orrspray-függőség, akkor fül-orr-gégész tud segíteni a „leszokásban” is, az alapbetegség kezelésével és hosszabb távon is biztonsággal használható orrdugulást megszüntető készítményekkel.

Téma szakértője

 • Dr. Augusztinovicz Monika

 • Szakterületek:
  • allergológus, klinikai immunológus és fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
  • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning 
  • felsőlégúti allergiák
  • általános fül-orr-gégészeti panaszok
  • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
  • fülfájás, füldugulás kezelése

  Távkonzultációs lehetőség csak immunterápia kontroll esetén!

  Vélemények dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes (rendelői) vizit
  • Távkonzultáció (telefonos): szerda délután
  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

Orvos válaszol

Kedves Doktornő/Doktor úr!

Érdeklődnék, hogy ha allergiás vagyok a dióbélre, akkor feltételezhetően a diófalevél teára is allergiás lehetek vagy a kettő között egyáltalán nincs összefüggés?

Válaszát előre is köszönöm:
Nagy Éva


Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Nagy Éva !

Nem biztos, hogy a diólevélre is allergiás, de a hasonló allergén szerkezet miatt lehetséges.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos, lelkiismeretes

Nagyon tetszett a bánásmód, az alapos lelkiismeretes vizsgálat. jó szívvel tudom ajánlani a doktornőt ismerőseimnek hozzátatozóimnak.

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK