Ilyen az allergiás orrdugulás

Ilyen az allergiás orrdugulás

Dr. Augusztinovicz Monika Módosítva: 2023.05.03

Az orrdugulásnak sok oka lehet. Jelentkezhet önmagában, de kísérő tünetekkel is. A hetek óta fennálló, vagy időszakosan, az év adott hónapjaiban jelentkező panaszok esetén mindenképp forduljunk orvoshoz, mert a kiváltó ok légúti allergia is lehet. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy miről ismerhető fel az allergiás orrdugulás.

Az orrdugulás okai

Több betegség, elváltozás is állhat a háttérben, ha már hosszabb ideje orrdugulástól szenvedünk. A krónikus orrmelléküreg-gyulladástól kezdve például a ferde orrsövény, orrpolip, reflux, orrmandula vagy orrkagyló nagyobbodás, de akár bizonyos gyógyszerek szedése is kiválthatja. Az allergiás betegségek növekvő száma miatt természetesen felmerül a légúti allergia gyanúja is.

A kísérő tünetek sokat elárulnak

Ha a tartós orrdugulás mellett egyéb panaszaink is vannak, az segít leszűkíteni a kiváltó okok listáját. Az allergiás orrdugulásra jellemző, hogy nem önmagában, hanem egyéb tünetekkel társulva jelentkezik. Gyakori panasz a tüsszögés, szem-, orr-, torokviszketés, könnyezés, orrfolyás is. Ezek egyénenként különbözhetnek, nem mindegyik tünet jelentkezik mindenkinél és az is változó, hogy melyik panasz kinél erősebb.

 

Dr. Augusztinovicz Monika hangsúlyozza, hogy a légúti allergia nem keverendő össze a vírusos felső légúti panaszokkal. Ezek többnyire egy hét-tíz nap alatt megszűnnek, gyakran rossz közérzettel, hőemelkedéssel is járhatnak. Allergia esetén viszont ilyen kísérő tünetek nem jelentkeznek, ellenben az orrdugulás hetekig, hónapokig is tarthat.

Számít, hogy hol jelentkezik

Allergiás orrdugulást a szabadban pollenallergia okozhat.Az allergiás orrdugulás fokozódhat vagy épp javulhat is attól függően, hogy hol, milyen környezetben tartózkodunk. Ha a szabadban erősödnek a tünetek, akkor vélhetően valamilyen pollenallergia okozza a panaszokat. Ha a lakásban, zárt térben tartózkodva egyre kevésbé kapunk az orrunkon levegőt, akkor poratka vagy penészgomba allergia is állhat a háttérben. Szintén figyelmeztető jel, ha házi kedvencek környezetében fokozódik az orrdugulás. Ha pedig bizonyos ételek fogyasztását követően jelentkezik ez a kellemetlen tünet, akkor felvetődik a hisztamin intolerancia vagy akár az ételallergia gyanúja is.

Allergiás orrdugulás nem csak tavasszal jelentkezhet

A légúti allergia, szénanátha kapcsán elsősorban a pollenekre gondolunk, ezért csak a tavasszal és nyáron jelentkező orrdugulásról jut eszünkbe, hogy esetleg allergia is okozhatja. Pedig az allergiás orrdugulás egész évben jelentkezhet. Október közepéig a parlagfű pollenek, télen pedig a lakáson belüli allergének okozhatnak tüneteket.

Ez történik, ha nem kezeltetjük az allergiás orrdugulást

Elhúzódó panaszok, több hete tartó orrdugulás esetén tehát mindenképp kivizsgálás javasolt. Ha valóban allergia okozza az orrdugulást, akkor allergia elleni készítményekkel kezelni kell. A kezeletlen allergia nemcsak az elhúzódó orrdugulás és egyéb tünetek miatt bosszantó, de így fennáll az újabb allergiák és szövődményként az asztma kialakulásának veszélye is. Ha nem megfelelően orvosoljuk az elhúzódó orrdugulást, akkor ezen kívül orrspray-függőség is kialakulhat.

 

Dr. Augusztinovicz Monika elmondta, hogy a náthás orrdugulás kezelésére, a betegtájékoztatóban leírt 7-10 napon túl használt lohasztó orrspray olyan tartósan fokozott nyálkahártya reakciót képes előidézni, ami miatt állandósul az orrdugulás. Így viszont egyre több orrsprayt fog használni, majd kialakul az orrspray-függőség. Ahhoz, hogy ezt elkerülje, idejében forduljon orvoshoz és így személyre szabott kezeléssel megszüntethető az orrdugulás. Ha már kialakult az orrspray-függőség, akkor fül-orr-gégész tud segíteni a „leszokásban” is, az alapbetegség kezelésével és hosszabb távon is biztonsággal használható orrdugulást megszüntető készítményekkel.

Téma szakértője

  • Dr. Augusztinovicz Monika

  • Szakterületek:
    • allergológus, klinikai immunológus és fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
    • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning 
    • felsőlégúti allergiák
    • általános fül-orr-gégészeti panaszok
    • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
    • fülfájás, füldugulás kezelése

    Távkonzultációs lehetőség csak immunterápia kontroll esetén!

    Vélemények dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes (rendelői) vizit
    • Távkonzultáció (telefonos): szerda délután
    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/ Úr!
Kimutatott pollenallergiám van. A tünetei csak szemhéj és arcduzzanatban mutatkozik. Tobradex szemkenőcsőt kaptam a szemem kezelésére, de nem hatásos. Azt szeretném kérdezni, hogy mivel tudnám csökkenteni a tüneteket vagy jobbá tenni napjaimat.
Köszönettel várom válaszukat:
Seszták Angéla

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Seszták Angéla !

Érdemes a pollennel keresztallergiát adó zöldségeket , gyümölcsöket is elkerülni.
Tünetileg recept nélkül kapható antihisztamin tabletta ( pl. Claririne) csökkentheti a tüneteket.

Ha továbbra is panaszos, felmerül. hogy más ok is állhat a háttérben , ez esetben allergológiai konzultációt javasolok.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Elhúzódó allergia

Évek óta elhúzódó allergiával kerestem fel Önöket. Az első vizit után, a pontos diagnózisnak és a és a gyógyszeres kezelésnek köszönhetően rohamosan javult az állapotom. A doktornő minden részletre kiterjedően kikérdezett, és teljes körűen felvilágosított a problémámról. Az összes kérdésemre készségesen válaszolt. A kontroll viziten már csak a továbbiakat kellett pontosítani. 

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK