Ilyen az allergiás orrdugulás

Ilyen az allergiás orrdugulás

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2023.05.03 Módosítva: 2023.05.03

Az orrdugulásnak sok oka lehet. Jelentkezhet önmagában, de kísérő tünetekkel is. A hetek óta fennálló, vagy időszakosan, az év adott hónapjaiban jelentkező panaszok esetén mindenképp forduljunk orvoshoz, mert a kiváltó ok légúti allergia is lehet. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy miről ismerhető fel az allergiás orrdugulás.

Az orrdugulás okai

Több betegség, elváltozás is állhat a háttérben, ha már hosszabb ideje orrdugulástól szenvedünk. A krónikus orrmelléküreg-gyulladástól kezdve például a ferde orrsövény, orrpolip, reflux, orrmandula vagy orrkagyló nagyobbodás, de akár bizonyos gyógyszerek szedése is kiválthatja. Az allergiás betegségek növekvő száma miatt természetesen felmerül a légúti allergia gyanúja is.

A kísérő tünetek sokat elárulnak

Ha a tartós orrdugulás mellett egyéb panaszaink is vannak, az segít leszűkíteni a kiváltó okok listáját. Az allergiás orrdugulásra jellemző, hogy nem önmagában, hanem egyéb tünetekkel társulva jelentkezik. Gyakori panasz a tüsszögés, szem-, orr-, torokviszketés, könnyezés, orrfolyás is. Ezek egyénenként különbözhetnek, nem mindegyik tünet jelentkezik mindenkinél és az is változó, hogy melyik panasz kinél erősebb.

 

Dr. Augusztinovicz Monika hangsúlyozza, hogy a légúti allergia nem keverendő össze a vírusos felső légúti panaszokkal. Ezek többnyire egy hét-tíz nap alatt megszűnnek, gyakran rossz közérzettel, hőemelkedéssel is járhatnak. Allergia esetén viszont ilyen kísérő tünetek nem jelentkeznek, ellenben az orrdugulás hetekig, hónapokig is tarthat.

Számít, hogy hol jelentkezik

Allergiás orrdugulást a szabadban pollenallergia okozhat.Az allergiás orrdugulás fokozódhat vagy épp javulhat is attól függően, hogy hol, milyen környezetben tartózkodunk. Ha a szabadban erősödnek a tünetek, akkor vélhetően valamilyen pollenallergia okozza a panaszokat. Ha a lakásban, zárt térben tartózkodva egyre kevésbé kapunk az orrunkon levegőt, akkor poratka vagy penészgomba allergia is állhat a háttérben. Szintén figyelmeztető jel, ha házi kedvencek környezetében fokozódik az orrdugulás. Ha pedig bizonyos ételek fogyasztását követően jelentkezik ez a kellemetlen tünet, akkor felvetődik a hisztamin intolerancia vagy akár az ételallergia gyanúja is.

Allergiás orrdugulás nem csak tavasszal jelentkezhet

A légúti allergia, szénanátha kapcsán elsősorban a pollenekre gondolunk, ezért csak a tavasszal és nyáron jelentkező orrdugulásról jut eszünkbe, hogy esetleg allergia is okozhatja. Pedig az allergiás orrdugulás egész évben jelentkezhet. Október közepéig a parlagfű pollenek, télen pedig a lakáson belüli allergének okozhatnak tüneteket.

Ez történik, ha nem kezeltetjük az allergiás orrdugulást

Elhúzódó panaszok, több hete tartó orrdugulás esetén tehát mindenképp kivizsgálás javasolt. Ha valóban allergia okozza az orrdugulást, akkor allergia elleni készítményekkel kezelni kell. A kezeletlen allergia nemcsak az elhúzódó orrdugulás és egyéb tünetek miatt bosszantó, de így fennáll az újabb allergiák és szövődményként az asztma kialakulásának veszélye is. Ha nem megfelelően orvosoljuk az elhúzódó orrdugulást, akkor ezen kívül orrspray-függőség is kialakulhat.

 

Dr. Augusztinovicz Monika elmondta, hogy a náthás orrdugulás kezelésére, a betegtájékoztatóban leírt 7-10 napon túl használt lohasztó orrspray olyan tartósan fokozott nyálkahártya reakciót képes előidézni, ami miatt állandósul az orrdugulás. Így viszont egyre több orrsprayt fog használni, majd kialakul az orrspray-függőség. Ahhoz, hogy ezt elkerülje, idejében forduljon orvoshoz és így személyre szabott kezeléssel megszüntethető az orrdugulás. Ha már kialakult az orrspray-függőség, akkor fül-orr-gégész tud segíteni a „leszokásban” is, az alapbetegség kezelésével és hosszabb távon is biztonsággal használható orrdugulást megszüntető készítményekkel.

Téma szakértője

 • Dr. Augusztinovicz Monika

 • Szakterületek:
  • allergológus, klinikai immunológus és fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
  • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning 
  • felsőlégúti allergiák
  • általános fül-orr-gégészeti panaszok
  • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
  • fülfájás, füldugulás kezelése

  Távkonzultációs lehetőség csak immunterápia kontroll esetén!

  Vélemények dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes (rendelői) vizit
  • Távkonzultáció (telefonos): szerda délután
  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

Orvos válaszol

Kedves Doktornő/Doktor úr!

Érdeklődnék, hogy ha allergiás vagyok a dióbélre, akkor feltételezhetően a diófalevél teára is allergiás lehetek vagy a kettő között egyáltalán nincs összefüggés?

Válaszát előre is köszönöm:
Nagy Éva


Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Nagy Éva !

Nem biztos, hogy a diólevélre is allergiás, de a hasonló allergén szerkezet miatt lehetséges.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Páciensorientált

Dr. Augusztinovicz Mónika fôorvosnõ kiemelkedôen páciensorientált, kiváló szakember, alapos, törôdô és humánus. A recepciós hölgyek kedvesek, segítôkészek és közvetlenek.

További vélemények

Hírek

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek
Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

A téli időjárás okozta bőrpanaszok között speciális helyet foglal el a hideg levegő által kiváltott viszkető csalánfoltok, duzzanatok megjelenése, de szakember segítségével mérsékelhetőek az életminőséget is rontó panaszok – tudtuk meg Dr. Garaczi Edinától, az Allergiaközpont bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus orvosától.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!