Négy illóolaj elegendő ahhoz, hogy életre keltse szaglását

Négy illóolaj elegendő ahhoz, hogy életre keltse szaglását

Dr. Augusztinovicz Monika Módosítva: 2024.02.19 10:59

Az elmúlt hetekben országszerte magas koronavírus koncertrációt mértek a szennyvizekben, a koronavírus tehát ismét felütötte a fejét. A felső légúti megbetegedések túlnyomó részéért felelős koronavírus lázat, gyengeséget, torokfájást és akár íz-és szaglásvesztést is okozhat. Ez utóbbi pedig elhúzódó tünetként több hónapra is megkeserítheti a betegek életminőségét. Dr. Augusztinovicz Monika, az Allergiaközpont fül-orr-gégész, allergológus, klinikai immunológus szakembere szerint azonban az időben elkezdett szaglástréninggel elősegíthetjük a szaglás mielőbbi visszanyerését.

Online Bejelentkezés

Dr. Augusztinovicz Monika

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A szaglásvesztés okai

-A szaglásvesztésnek különböző okai lehetnek. A felső légutakat is érintő vírusfertőzések, allergiás betegségek, a fejet és az orrot ért sérülések, anatómiai eltérések, továbbá daganat, gyógyszerek mellékhatásai és idegrendszeri megbetegedések is okozhatnak tartós tüneteket. A szaglás érzékeléséért az orrüreg felső részében elhelyezkedő szaglóhámban található receptorok felelnek. Az agykérgi érzékeléséig az idegpálya többszörös átkapcsoláson keresztül jut el. A szaglásvesztés az elmúlt években a COVID-19 emblematikus tüneteként vált ismertté. A koronavírus esetében nagy valószínűséggel a vírus ezen receptorok működését, az ehhez szükséges környező szöveteket károsítva idézi elő a szaglásvesztést. Az időben megkezdett szaglástréning segítségével azonban van esély a szagérzékelés teljes vagy részleges helyreállítására – ismerteti dr. Augusztinovicz Monika.

Koronavírus utáni szaglásvesztés? A szaglóreceptorok is edzést igényelnek

-A szaglástréninget 2009-ben fejlesztette ki Thomas Hummel német fül-orr-gégész és munkatársai,Illóolajokkal a szaglásvesztés ellen melynek hatására a fertőzés utáni, poszttraumás és egyértelmű okhoz nem köthető szaglásvesztésben szenvedő betegek 28 százaléka egyértelmű javulást mutatott – mondja a doktornő, aki hozzáteszi, a tréning lényege, hogy 12 héten át napi két alkalommal rövid, intenzív szagimpulzusokkal stimulálják a szaglás érzékelő sejtjeit és a szagló ideget. Ehhez négyféle illóolajat használunk fel: egy virágos (rózsa, levendula, ylang-ylang), egy gyümölcsös (citrom, lime, grapefruit), egy fűszeres (szegfűszeg), valamint egy gyantás illatot (eukaliptusz). Az illatok használatának sorrendje tetszőlegesen megválasztható, de az egyes illatok között érdemes egy rövidebb szünetet tartani – magyarázza a szakember. Az alkalmanként 10-20 másodpercig tartó orron keresztül végzett belégzést nyugodt körülmények között, az étkezés, illetve kávéfogyasztás előtt célszerű elvégezni, hogy ne nyomja el más íz és illat ezt az érzékelést. Emellett érdemes felidézni a korábbi illatélményt. A szaglástréninget kitartóan kell végezni, ne várjunk azonnali eredményt! – figyelmeztet a doktornő. Az illóolajok belélegzését legalább három hónapon át kell napi rendszerességgel gyakorolni, a tréning előtt pedig minden alkalommal hasznos a sós vizes orröblítés.

A szaglástréninget segítő tippek

  • Maradjon pozitív!
  • Ne szegje kedvét, ha úgy érzi, nem halad előre!
  • Ne kényszerként, hanem lehetőségként tekintsen a szaglástréningre!
  • A gyakorlatok alatt figyeljen a légzésre!

Szaglásvesztés esetén először forduljon fül-orr-gégészhez!

-Az elhúzódó szaglásvesztés megfelelő kezeléséhez a kiváltó okot kell megszüntetni, ezért elsőként forduljunk fül-orr-gégész szakorvoshoz! – javasolja Augusztinovicz doktornő. A szakember egy alapos kivizsgálás során felméri, hogy fennáll-e fül-orr-gégészeti, neurológiai kivizsgálást, kezelést igénylő elváltozás, és ha ilyet nem talál, akkor kerülhet sor a szaglástréningre. Amennyiben két év után sem tér vissza a szaglás, akkor végleges állapot következett be.

Téma szakértője

  • Dr. Augusztinovicz Monika

  • Szakterületek:
    • allergológus, klinikai immunológus és fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
    • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning 
    • felsőlégúti allergiák
    • általános fül-orr-gégészeti panaszok
    • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
    • fülfájás, füldugulás kezelése

    Távkonzultációs lehetőség csak immunterápia kontroll esetén!

    Vélemények dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes (rendelői) vizit
    • Távkonzultáció (telefonos): szerda délután
    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

Orvos válaszol

Tisztelt Főorvosnő/Úr. Két éve nyomozom a problémámat...a kezdet hogy az orr garatomnál erős duzzanattal kezdődött ami a mai napig meg van.mellé társul egy állandó sűrű hófehér tapadós váladék ami állandóan csorog visszafelé a garat ill. a nyelőcsőbe.Gyomor tükrözésen voltam ...epés reflux. Soha nem fáj és nem is ég a gyomrom.sajna mintát nem vettek a gyomorból. Helikobakter neg.Allergi tesz fűre fára ...neg fém allergia teszt neg.arcúreg ct.eredmény ...kevés fehér habos folyadék egy nagyon hátsó üregben...orr spray de ez sem oldotta meg a sűrű váladékképződést..ami nagyon sűrű...szinte ragacsos....már nem is tudom hogy merre menjek mit vizsgáltassak..nagyon kellemetlen már 2 éve tart...ez konkrétan az orromba van...Kérem legyen oly kedves irányt mutatni...merre és mi okozhatja.Előre is köszönöm.

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Anikó!

Panaszait nagy valószínűséggel az orrüregi / orrmelléküreg nyálkahártya fokozott reakciója okozza, ennek hátterében állhat epés reflux is. Ez nem mindig okoz fájdalmat vagy egyértelmű savas érzést.
Endoszkópos orrüregi vizsgálat szükséges a pontos diagnózis megállapításához. Emellett látni kellene a CT képet és a pontos gastroenterológiai leletet is.
Érdemes megpróbálni a rendszeres sós vizes orröblítést.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon elégedett

Góckutatás miat mentem a Doktórnőhöz. Nagyon elégedett voltam az előzmények részletes feltérképezésével, a lehetséges okok és a szükséges vizsgálatok részletes átbeszélésével, alapos és körültekintő volt a Doktórnő. Türlemesen, részletesen minden elmagyarászott, bármit kérdezhettem, megkaptam a választ. Csak ajánlani tudom.

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK