Négy illóolaj elegendő ahhoz, hogy életre keltse szaglását

Négy illóolaj elegendő ahhoz, hogy életre keltse szaglását

Dr. Augusztinovicz Monika Módosítva: 2024.02.19 10:59

Az elmúlt hetekben országszerte magas koronavírus koncertrációt mértek a szennyvizekben, a koronavírus tehát ismét felütötte a fejét. A felső légúti megbetegedések túlnyomó részéért felelős koronavírus lázat, gyengeséget, torokfájást és akár íz-és szaglásvesztést is okozhat. Ez utóbbi pedig elhúzódó tünetként több hónapra is megkeserítheti a betegek életminőségét. Dr. Augusztinovicz Monika, az Allergiaközpont fül-orr-gégész, allergológus, klinikai immunológus szakembere szerint azonban az időben elkezdett szaglástréninggel elősegíthetjük a szaglás mielőbbi visszanyerését.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A szaglásvesztés okai

-A szaglásvesztésnek különböző okai lehetnek. A felső légutakat is érintő vírusfertőzések, allergiás betegségek, a fejet és az orrot ért sérülések, anatómiai eltérések, továbbá daganat, gyógyszerek mellékhatásai és idegrendszeri megbetegedések is okozhatnak tartós tüneteket. A szaglás érzékeléséért az orrüreg felső részében elhelyezkedő szaglóhámban található receptorok felelnek. Az agykérgi érzékeléséig az idegpálya többszörös átkapcsoláson keresztül jut el. A szaglásvesztés az elmúlt években a COVID-19 emblematikus tüneteként vált ismertté. A koronavírus esetében nagy valószínűséggel a vírus ezen receptorok működését, az ehhez szükséges környező szöveteket károsítva idézi elő a szaglásvesztést. Az időben megkezdett szaglástréning segítségével azonban van esély a szagérzékelés teljes vagy részleges helyreállítására – ismerteti dr. Augusztinovicz Monika.

Koronavírus utáni szaglásvesztés? A szaglóreceptorok is edzést igényelnek

-A szaglástréninget 2009-ben fejlesztette ki Thomas Hummel német fül-orr-gégész és munkatársai,Illóolajokkal a szaglásvesztés ellen melynek hatására a fertőzés utáni, poszttraumás és egyértelmű okhoz nem köthető szaglásvesztésben szenvedő betegek 28 százaléka egyértelmű javulást mutatott – mondja a doktornő, aki hozzáteszi, a tréning lényege, hogy 12 héten át napi két alkalommal rövid, intenzív szagimpulzusokkal stimulálják a szaglás érzékelő sejtjeit és a szagló ideget. Ehhez négyféle illóolajat használunk fel: egy virágos (rózsa, levendula, ylang-ylang), egy gyümölcsös (citrom, lime, grapefruit), egy fűszeres (szegfűszeg), valamint egy gyantás illatot (eukaliptusz). Az illatok használatának sorrendje tetszőlegesen megválasztható, de az egyes illatok között érdemes egy rövidebb szünetet tartani – magyarázza a szakember. Az alkalmanként 10-20 másodpercig tartó orron keresztül végzett belégzést nyugodt körülmények között, az étkezés, illetve kávéfogyasztás előtt célszerű elvégezni, hogy ne nyomja el más íz és illat ezt az érzékelést. Emellett érdemes felidézni a korábbi illatélményt. A szaglástréninget kitartóan kell végezni, ne várjunk azonnali eredményt! – figyelmeztet a doktornő. Az illóolajok belélegzését legalább három hónapon át kell napi rendszerességgel gyakorolni, a tréning előtt pedig minden alkalommal hasznos a sós vizes orröblítés.

A szaglástréninget segítő tippek

 • Maradjon pozitív!
 • Ne szegje kedvét, ha úgy érzi, nem halad előre!
 • Ne kényszerként, hanem lehetőségként tekintsen a szaglástréningre!
 • A gyakorlatok alatt figyeljen a légzésre!

Szaglásvesztés esetén először forduljon fül-orr-gégészhez!

-Az elhúzódó szaglásvesztés megfelelő kezeléséhez a kiváltó okot kell megszüntetni, ezért elsőként forduljunk fül-orr-gégész szakorvoshoz! – javasolja Augusztinovicz doktornő. A szakember egy alapos kivizsgálás során felméri, hogy fennáll-e fül-orr-gégészeti, neurológiai kivizsgálást, kezelést igénylő elváltozás, és ha ilyet nem talál, akkor kerülhet sor a szaglástréningre. Amennyiben két év után sem tér vissza a szaglás, akkor végleges állapot következett be.

Téma szakértője

 • Dr. Augusztinovicz Monika

 • Szakterületek:
  • allergológus, klinikai immunológus és fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
  • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning 
  • felsőlégúti allergiák
  • általános fül-orr-gégészeti panaszok
  • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
  • fülfájás, füldugulás kezelése

  Távkonzultációs lehetőség csak immunterápia kontroll esetén!

  Vélemények dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes (rendelői) vizit
  • Távkonzultáció (telefonos): szerda délután
  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!

2008-ban orrsövénnyel és polipokkal műtöttek, az orrsövényem azóta szép, belógó polipom nincs. 2 terhességem volt azóta, tavaly folyamatosan gennyes gyulladás volt, 3-4 antibiotikum kúra után helyrejöttem, fél évig szedtem Claritint ezzel rendben voltam. Kb egy hónap gyógyszerkihagyás következett, orromat dugultnak érzem reggelente, nehezebben kapok levegőt - észreveszem, hogy nyitott szájjal lélegzem (fogszabályzó szakorvosom mondja hogy figyeljek erre!). Az a tipikus hátracsorgás is újra előjött a garatra. Elmentem egy 40-es inhalatív allergiatesztre vérből, ami teljesen negatív. Mostmár tanácstalan vagyok, mitől lehet ez, ha nem allergia okozza? És miért volt jobb a Claritinnel? Köszönettel: Bakti Andrea

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Bakti Andrea !

Kérdésére csak alapos , endoszkópos orrüregi vizsgálat, orrmelléküreg CT alapján lehet választ adni. Nem kizárt az idült orrmelléküreg gyulladás.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves, lelkiismeretes

A doktornő nagyon kedves, türelmes, lelkiismeretes és alapos volt, minden kérdésemet megválaszolta és a jövőre nézve (a kivizsgálási folyamattal kapcsolatban) is ellátott a szükséges információkkal.

További vélemények

Hírek

Erre számíthat, ha nem kezeli szénanátháját

Erre számíthat, ha nem kezeli szénanátháját

Egyre hosszabbra nyúlik a pollenszezon, ezért az allergiás tünetek az év jelentős részében jelen lehetnek a pollenallergiás betegek életében. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, pulmonológus szakembere szerint a szénanáthát mindenképpen kezelni kell, hogy a későbbiekben elkerülhetővé váljon a súlyosabb szövődmények kialakulása.

További részletek
Milyen antihisztaminokat szedhet a várandós kismama?

Milyen antihisztaminokat szedhet a várandós kismama?

A várandósság és szoptatás idején különös gonddal kell mérlegelni, hogy milyen gyógyszereket szedhet a kismama. Nincs ez másként az antihisztamin tartalmú készítményekkel sem, amelyekre ebben az érzékeny periódusban is szükség lehet, hogy a szénanátha okozta tüneteket kontrolláljuk – mondja dr. Augusztinovicz Monika, az Allergiaközpont allergológus, fül-orr-gégész szakembere.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK