Orrfolyás evés közben – mi okozhatja?

Orrfolyás evés közben – mi okozhatja?

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2019.11.27 Módosítva: 2020.01.13

Étel indukálta rhinitis, vagy gustatoricus rhinorrhoea néven ismert jelenség is okozhatja, ha evés, alkohol fogyasztás közben vagy után tüsszögés roham, vizes orrfolyás jelentkezik. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa összefoglalta, mit kell tudni róla.

Orrfolyás, tüsszögés roham – miért épp evés közben?

Kellemetlen, ha egy családi összejövetel, üzleti ebéd vagy meghitt vacsora közben állandóan a zsebkendőért kell nyúlnunk. Az orrfolyás és a tüsszögés roham nagyon zavaró, akár több órán keresztül is tarthat.

 

„A tüneteket a fokozott váladékképződés okozza. Az orrváladék termelődésében szerepet játszó receptorokat fizikai vagy kémiai inger éri: fokozott hisztamin felszabadulás vagy az étel hőmérsékletének hatására ingerületbe jönnek, emiatt fokozott váladéktermelés kezdődik. Ettől próbál a szervezet az orrfolyás és tüsszögés útján megszabadulni, emiatt jelentkeznek az evés közben még inkább zavaró tünetek.”

Milyen ételek okozzák?

A gustatoricus rhinorrhoea a nem-allergiás rhinitis egyik típusa. Már egy 1989-es vizsgálat kapcsán is hallhattunk róla, amelyben bebizonyították, hogy elsősorban a fűszeres és forró ételek serkentik az orrnyálkahártya váladéktermelését az étel indukálta rhinitisben szenvedő embereknél. Előfordulása gyakoribb az idősebb felnőttek körében. A fűszeres ételek, amelyek orrfolyást válthatnak ki, a következők:

  • csípőspaprika
  • fokhagyma
  • curry
  • salsa
  • csípős szósz
  • csilipor
  • gyömbér
  • egyéb természetes fűszerek

A fűszeres, forró ételek mellett más ételek is kiválthatják a tüneteket. Gyakran magas hisztamin tartalmú ételek fogyasztása, akár egy-egy adott étel összetevő, akár több is előidézheti egyéni érzékenység szerint.

Mit tehetek ellene?

Orrfolyás evés közben okainak kivizsgálása.Amennyiben a tünetek rendszeresen zavarják az étkezéseket, akkor mindenképp javasolt fül-orr-gégészeti kivizsgáláson részt vennünk. A hosszan fennálló panaszok az életminőséget is negatívan befolyásolják. Az érintettek gyakran inkább kerülik a társasági étkezéseket, meghívásokat, hogy elkerüljék az esetleg jelentkező tünetek miatt érzett kellemetlenséget. Előfordulhat, hogy az étel indukálta rhinitis mellett egyéb rhinitis is fennáll, vagy az orrnyálkahártya krónikus gyulladása is közrejátszik a tünetek megjelenésében.

 

„A kivizsgálás során arra is fény derülhet, hogy az orrfolyás és tüsszögés hátterében hisztamin intolerancia áll. Ilyen esetben gyakran az arc kipirulása étkezés közben, illetve azt követően hányinger, hasfájás is jelentkezhet. Felmerülhet még a keresztallergia és ételallergia gyanúja is, attól függően, hogy milyen egyéb panaszok jelentkeznek.”

 

A kezelés mindig a kiváltó ok függvénye. Szükség esetén diétával – a problémás ételek kerülésével – előzhető meg az orrfolyás evés közben, de a tünetek ellen helyileg alkalmazható orrspray, antihisztamin vagy sós vizes öblögetés is segíthet.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Üdvözlöm Violett vagyok vesetranszpantàlt.
Három hónappal korábban volt egy esésem. Az arccsontomra estem rá. Azon a napon elkezdett fájni a fülem és fokozatosan elkezdett elmenni a hallásom. Másnap elmentem a Fül Orr Gégészetre ahol dobhártyagyulladást állapítottak meg majd később savós középfülgyulladást. Kaptam Antibiotikumot és mometazon orrspray később a hallásom fokozatosan kezdett visszatérni. Amióta elestem belülről hallom a saját hangom mikor beszélek olyan mintha orrhangzósan beszélnék vagy mintha orrhangon beszélnék. nagyon kellemetlen ez a tünet ami nekem eddig soha nem volt. Olyan mint ha az orban lenne valami vagy mint ha levgő lenne benne. Elküldtek egy belső fül MRI vizsgálatra Ami negatív lett. Az Orr Fül Gégészeti vizsgálata alapján azt mondta a nyàlkahàrtya kissé Livid Megnevezés orrsövény elferdülést állapítottak meg. Az Orr Fül Gégészet kérdezte hogy nem e fogytam az elmúlt időszakban. Mondtam igen fogytam 6 kilót 3 hónap alatt. A vélemény javaslat ha belülről hallás hátterében elsősorban a súlyvesztés állhat gégészeti teendőt nem igényel. Szeretnem megkerdezni a suly elvesztése okozhat ilyen tünetet? Vàrom megtisztelő vàlaszàt. Üdvözlettel Violett.

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Kedves Violett !

A súlyvesztés és a halláspanasz biztosan nem függ össze.
Az arccsontsérülés azonban összefügghet a panaszával.
Pontos válasz csak vizsgálat után adható.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Rámutatott összefüggésekre

"A doktornő nagyon kedves, és türelmes volt, minden leletemet egyesével átnézte, rámutatott olyan összefüggésekre, amikre eddig mások nem, és érthetően el tudta magyarázni azokat. Bár a megoldás a problémámra nem nála lesz, hanem gasztroenterológusnál, de a tüneteim enyhítésén tudott segíteni és ajánlott megfelelő szakembert."

További vélemények

Hírek

Szezámmag allergia: hosszú a kerülendő ételek listája

Szezámmag allergia: hosszú a kerülendő ételek listája

A szezámmag és a szezámmag olaj széleskörű felhasználása miatt, szezámmag allergia esetén az érintetteknek a diéta terén gondos odafigyelésre van szükség. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, milyen élelmiszereket kell kerülni és arról is beszélt, hogy melyek az allergiára utaló tünetek.

További részletek
A dietetikus tanácsai a nyári ételmérgezések elkerüléséhez

A dietetikus tanácsai a nyári ételmérgezések elkerüléséhez

A nyári melegben az otthoni főzés vagy kerti grillezés is könnyen rosszul végződhet, ha az élelmiszereket nem megfelelően tároljuk vagy készítjük el. A külföldi tartózkodás során is fontos néhány óvintézkedést betartani, hogy a nyaralást ne tegyék tönkre az ételmérgezés kellemetlen tünetei. Drégely Anikó, a Budai Allergiaközpont dietetikusának tanácsai ebben segítenek.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!