Orrfolyás evés közben – mi okozhatja?

Orrfolyás evés közben – mi okozhatja?

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2019.11.27 Módosítva: 2020.01.13

Étel indukálta rhinitis, vagy gustatoricus rhinorrhoea néven ismert jelenség is okozhatja, ha evés, alkohol fogyasztás közben vagy után tüsszögés roham, vizes orrfolyás jelentkezik. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa összefoglalta, mit kell tudni róla.

Orrfolyás, tüsszögés roham – miért épp evés közben?

Kellemetlen, ha egy családi összejövetel, üzleti ebéd vagy meghitt vacsora közben állandóan a zsebkendőért kell nyúlnunk. Az orrfolyás és a tüsszögés roham nagyon zavaró, akár több órán keresztül is tarthat.

 

„A tüneteket a fokozott váladékképződés okozza. Az orrváladék termelődésében szerepet játszó receptorokat fizikai vagy kémiai inger éri: fokozott hisztamin felszabadulás vagy az étel hőmérsékletének hatására ingerületbe jönnek, emiatt fokozott váladéktermelés kezdődik. Ettől próbál a szervezet az orrfolyás és tüsszögés útján megszabadulni, emiatt jelentkeznek az evés közben még inkább zavaró tünetek.”

Milyen ételek okozzák?

A gustatoricus rhinorrhoea a nem-allergiás rhinitis egyik típusa. Már egy 1989-es vizsgálat kapcsán is hallhattunk róla, amelyben bebizonyították, hogy elsősorban a fűszeres és forró ételek serkentik az orrnyálkahártya váladéktermelését az étel indukálta rhinitisben szenvedő embereknél. Előfordulása gyakoribb az idősebb felnőttek körében. A fűszeres ételek, amelyek orrfolyást válthatnak ki, a következők:

 • csípőspaprika
 • fokhagyma
 • curry
 • salsa
 • csípős szósz
 • csilipor
 • gyömbér
 • egyéb természetes fűszerek

A fűszeres, forró ételek mellett más ételek is kiválthatják a tüneteket. Gyakran magas hisztamin tartalmú ételek fogyasztása, akár egy-egy adott étel összetevő, akár több is előidézheti egyéni érzékenység szerint.

Mit tehetek ellene?

Orrfolyás evés közben okainak kivizsgálása.Amennyiben a tünetek rendszeresen zavarják az étkezéseket, akkor mindenképp javasolt fül-orr-gégészeti kivizsgáláson részt vennünk. A hosszan fennálló panaszok az életminőséget is negatívan befolyásolják. Az érintettek gyakran inkább kerülik a társasági étkezéseket, meghívásokat, hogy elkerüljék az esetleg jelentkező tünetek miatt érzett kellemetlenséget. Előfordulhat, hogy az étel indukálta rhinitis mellett egyéb rhinitis is fennáll, vagy az orrnyálkahártya krónikus gyulladása is közrejátszik a tünetek megjelenésében.

 

„A kivizsgálás során arra is fény derülhet, hogy az orrfolyás és tüsszögés hátterében hisztamin intolerancia áll. Ilyen esetben gyakran az arc kipirulása étkezés közben, illetve azt követően hányinger, hasfájás is jelentkezhet. Felmerülhet még a keresztallergia és ételallergia gyanúja is, attól függően, hogy milyen egyéb panaszok jelentkeznek.”

 

A kezelés mindig a kiváltó ok függvénye. Szükség esetén diétával – a problémás ételek kerülésével – előzhető meg az orrfolyás evés közben, de a tünetek ellen helyileg alkalmazható orrspray, antihisztamin vagy sós vizes öblögetés is segíthet.

Téma szakértője

 • Dr. Augusztinovicz Monika

 • Szakterületek:
  • allergológus, klinikai immunológus és fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
  • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning 
  • felsőlégúti allergiák
  • általános fül-orr-gégészeti panaszok
  • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
  • fülfájás, füldugulás kezelése

  Távkonzultációs lehetőség csak immunterápia kontroll esetén!

  Vélemények dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes (rendelői) vizit
  • Távkonzultáció (telefonos): szerda délután
  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

Orvos válaszol

Kedves Doktornő/Doktor úr!

Érdeklődnék, hogy ha allergiás vagyok a dióbélre, akkor feltételezhetően a diófalevél teára is allergiás lehetek vagy a kettő között egyáltalán nincs összefüggés?

Válaszát előre is köszönöm:
Nagy Éva


Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Nagy Éva !

Nem biztos, hogy a diólevélre is allergiás, de a hasonló allergén szerkezet miatt lehetséges.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon elégedett

Góckutatás miat mentem a Doktórnőhöz. Nagyon elégedett voltam az előzmények részletes feltérképezésével, a lehetséges okok és a szükséges vizsgálatok részletes átbeszélésével, alapos és körültekintő volt a Doktórnő. Türlemesen, részletesen minden elmagyarászott, bármit kérdezhettem, megkaptam a választ. Csak ajánlani tudom.

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok