Orrfolyás evés közben – mi okozhatja?

Orrfolyás evés közben – mi okozhatja?

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2019.11.27 Módosítva: 2020.01.13

Étel indukálta rhinitis, vagy gustatoricus rhinorrhoea néven ismert jelenség is okozhatja, ha evés, alkohol fogyasztás közben vagy után tüsszögés roham, vizes orrfolyás jelentkezik. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa összefoglalta, mit kell tudni róla.

Orrfolyás, tüsszögés roham – miért épp evés közben?

Kellemetlen, ha egy családi összejövetel, üzleti ebéd vagy meghitt vacsora közben állandóan a zsebkendőért kell nyúlnunk. Az orrfolyás és a tüsszögés roham nagyon zavaró, akár több órán keresztül is tarthat.

 

„A tüneteket a fokozott váladékképződés okozza. Az orrváladék termelődésében szerepet játszó receptorokat fizikai vagy kémiai inger éri: fokozott hisztamin felszabadulás vagy az étel hőmérsékletének hatására ingerületbe jönnek, emiatt fokozott váladéktermelés kezdődik. Ettől próbál a szervezet az orrfolyás és tüsszögés útján megszabadulni, emiatt jelentkeznek az evés közben még inkább zavaró tünetek.”

Milyen ételek okozzák?

A gustatoricus rhinorrhoea a nem-allergiás rhinitis egyik típusa. Már egy 1989-es vizsgálat kapcsán is hallhattunk róla, amelyben bebizonyították, hogy elsősorban a fűszeres és forró ételek serkentik az orrnyálkahártya váladéktermelését az étel indukálta rhinitisben szenvedő embereknél. Előfordulása gyakoribb az idősebb felnőttek körében. A fűszeres ételek, amelyek orrfolyást válthatnak ki, a következők:

  • csípőspaprika
  • fokhagyma
  • curry
  • salsa
  • csípős szósz
  • csilipor
  • gyömbér
  • egyéb természetes fűszerek

A fűszeres, forró ételek mellett más ételek is kiválthatják a tüneteket. Gyakran magas hisztamin tartalmú ételek fogyasztása, akár egy-egy adott étel összetevő, akár több is előidézheti egyéni érzékenység szerint.

Mit tehetek ellene?

Orrfolyás evés közben okainak kivizsgálása.Amennyiben a tünetek rendszeresen zavarják az étkezéseket, akkor mindenképp javasolt fül-orr-gégészeti kivizsgáláson részt vennünk. A hosszan fennálló panaszok az életminőséget is negatívan befolyásolják. Az érintettek gyakran inkább kerülik a társasági étkezéseket, meghívásokat, hogy elkerüljék az esetleg jelentkező tünetek miatt érzett kellemetlenséget. Előfordulhat, hogy az étel indukálta rhinitis mellett egyéb rhinitis is fennáll, vagy az orrnyálkahártya krónikus gyulladása is közrejátszik a tünetek megjelenésében.

 

„A kivizsgálás során arra is fény derülhet, hogy az orrfolyás és tüsszögés hátterében hisztamin intolerancia áll. Ilyen esetben gyakran az arc kipirulása étkezés közben, illetve azt követően hányinger, hasfájás is jelentkezhet. Felmerülhet még a keresztallergia és ételallergia gyanúja is, attól függően, hogy milyen egyéb panaszok jelentkeznek.”

 

A kezelés mindig a kiváltó ok függvénye. Szükség esetén diétával – a problémás ételek kerülésével – előzhető meg az orrfolyás evés közben, de a tünetek ellen helyileg alkalmazható orrspray, antihisztamin vagy sós vizes öblögetés is segíthet.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Szakértők!

Érdeklődni szeretnék Önöknél a DAO teszt elvégzéséről, illetve általánosságban és röviden a hisztamin intolerancia tüneteiről. Elsőként azt szeretném megkérdezni, hogy az intoleranciára jellemző-e a krónikus restriktív légszomj (ami mögött egyéb -pulmonológiai/gasztroenterológiai/fül-orr-gégészeti-pszichés kórokok- nem igazolhatóak), poszt nazális szindróma és az allergiás orrnyálkahártya livid duzzanata; valamint a javasolt alacsony hisztaminos kvázi paleo diétát pozitív teszt esetében egész életében tartani kell-e szigorúan, vagy idővel visszavezehetőek lesznek bizonyos élelmiszerek? Köszönöm kitüntető válaszukat! Üdvözlettel; Igor

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Igor !

Tünetei hátterében inkább idült orrmelléküreg gyulladás állhat, de a diagnózis csak vizsgálat alapján állítható fel.
Weboldalunkon részletes információt talál a hisztamin intolerancia tüneteiről.

https://www.allergiakozpont.hu/hisztamin-intolerancia

Amennyiben az intolerancia fennáll, átmeneti diéta is csökkentheti a tüneteket. A panaszok mértéke függ az aktuális DAO enzim szinttől és az étrendtől.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Elhúzódó allergia

Évek óta elhúzódó allergiával kerestem fel Önöket. Az első vizit után, a pontos diagnózisnak és a és a gyógyszeres kezelésnek köszönhetően rohamosan javult az állapotom. A doktornő minden részletre kiterjedően kikérdezett, és teljes körűen felvilágosított a problémámról. Az összes kérdésemre készségesen válaszolt. A kontroll viziten már csak a továbbiakat kellett pontosítani. 

További vélemények

Hírek

Miért ajánljuk allergiásoknak az allergén immunterápiát?

Miért ajánljuk allergiásoknak az allergén immunterápiát?

Az allergén immunterápia régóta elérhető kezelési mód légúti allergia esetén. Egyre többen választják tartós megoldást keresve, a tüneti kezelés helyett. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa összefoglalta, hogy milyen előnyökkel jár az alkalmazása.

További részletek
Nem múló nátha okai

Nem múló nátha okai

Az átlagos nátha, megfázás 7-10 napig tart, ennyi idő alatt jelentősen javulnak vagy megszűnnek a tünetek. Ha azonban az orrfolyás és a tüsszögés már hetek óta tart, gondolni kell arra, hogy más betegség áll a háttérben. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa összefoglalta a nem múló nátha gyakori kiváltó okait.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészséghálózat