Pollenallergiás és ezek a tünetei? Forduljon orvoshoz!

Pollenallergiás és ezek a tünetei? Forduljon orvoshoz!

Dr. Tárnok Ildikó Módosítva: 2023.06.18

Ha pollenallergiásként a szénanáthás tünetek mellett újabban gyakori köhögést, nehézlégzést tapasztal, lépcsőzés közben hamar kifullad, javasolt orvoshoz fordulnia. Ezek a tünetek ugyanis a légúti allergia szövődményeként kialakult asztmára is utalhatnak, melyről részletesebben dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa számolt be.

Az allergia tünetei

A pollenallergia szénanáthás tüneteket okoz. Amint az allergén növény pollenjei megjelennek a levegőben, az allergiás személynél kezdődik a tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, de szem-, orr- és torokviszketés is előfordulhat. A légúti allergia ellen tüneti kezelést alkalmazunk, antihisztamin és allergia elleni orrspray kombinációjával rendszerint megszűnnek a panaszok – magyarázza dr. Tárnok Ildikó.

Ez már asztma?

A légúti allergiások - tehát nemcsak a pollenallergiások, hanem a lakáson belüli allergiások (poratka, penészgomba, háziállatok szőre) együttvéve – körében megközelítőleg 30% azok aránya, akiknél asztmás tünetek is jelentkeznek. Ilyen esetben az allergiás gyulladás jelei már nemcsak az orrnyálkahártyán jelennek meg, hanem az alsóbb légutakban is.

Pollenallergia szövődményeként asztma is kialakulhat.Dr. Tárnok Ildikó összefoglalta, hogy milyen tünetek utalnak arra, hogy a szénanátha mellett asztma is kialakult:

  • visszatérő és elhúzódó köhögés, köhögési roham
  • éjszaka, hajnalban jelentkező köhögés
  • nátha, megfázás után tartósan megmaradó köhögés, nehézlégzés
  • indokolatlan fáradékonyság, csökkent terhelhetőség
  • terhelésre, nevetés, sírás, sport vagy lépcsőzés során jelentkező köhögési roham, nehézlégzés
  • kilégzés során jelentkező sípoló hang.

Mi történik, ha nem fordulunk orvoshoz?

Az asztma nem gyógyítható, de megfelelő gyógyszerekkel kezelhető krónikus betegség. A kezeléssel tünetmentességet lehet elérni, ennek hiányában azonban az asztma rontja az életminőséget, egyre súlyosbodó panaszok jelentkeznek, akár kórházi ellátást is igénylő asztmás rohamot is okozhat. Ha a szénanátha mellett asztma is megjelent, a két betegséget együtt kell kezelni, allergia elleni és asztma elleni gyógyszereket is szedni kell.

Enyhe vagy középsúlyos asztma esetén az orvos javasolhatja az allergén immunterápiás kezelést is, melynek segítségével az allergiás tüneteket -a 3-5 éves terápiát követően- tartósan, akár 10-12 évre meg lehet szüntetni. Az allergén immunterápiás kezelésben résztvevők már az első évben jelentős javulásról számolnak be. Az allergiás tüneteik csökkennek, ezzel együtt pedig jelentősen csökken a tüneti készítmények iránti igény is, kevesebb orrspray-t és egyéb allergia gyógyszert használnak, életminőségük is javul.

Dr. Tárnok Ildikó elmondta, hogy a tapasztalatok szerint nemcsak a szénanáthás tünetek, de az asztmás panaszok is jelentősen javulnak. A betegeknél, a kezelőorvossal egyeztetve, az asztma gyógyszereket is csökkenteni lehet, enyhe asztma esetén akár el is hagyható a megelőző kezelés.

Téma szakértője

  • Dr. Tárnok Ildikó

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, tüdőgyógyász
  • Specialitások:
    • allergiás asztma
    • pollen allergia
    • légúti allergiák
    • asztma kezelése
    • poratka allergia

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

    Rendelési információ:

    • Hétfő, szerda, csütörtök : 1015 Budapest, Ostrom utca 16. (a Széll Kálmán térnél)
    • Kedd: 1147 Budapest, Csömöri út 18. (a Bosnyák térnél)

    Vélemények dr. Tárnok Ildikóról>>>

     

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!
Érdekelne, hogy egy antihisztaminhoz hozzá lehet szokni? Már mint úgy értve hogy nem hat? 1 éve szedi a 2 éves kisfiam a Lordestin szirupot. Fül orr gégész írta fel, mert sajnos novembertől áprilisig 4-5 alkalommal van középfül gyulladása. Augusztusban ki lett véve az orrmandulája ez okból, de sajnos a helyzet változatlan. Novembertől jelenleg a második középfül gyulladása zajlik. 3 hete folyik az orra szünet nélkül, és orrdugulása van. Használtunk már Nasivin, Sterimar, Septanazal, Carrevir. Javulás semmi. Köszönöm válaszát.

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Slezsák Gabriella !

Feltehetően nem hozzászokásról van szó, hanem olyan ok áll a háttérben , amelyet nem old meg az antihisztamin. Ismételt fül-orr-gégészeti , emellett allergia vizsgálatot javasolok. A további kezelést a vizsgálatok eredménye alapján lehet megválasztani.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Érthető tájékoztatás

Kedves, segítőkész légkör. Világos, érthető tájékoztatás. Gyors ügyintézés

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK