Pollenallergiás és ezek a tünetei? Forduljon orvoshoz!

Pollenallergiás és ezek a tünetei? Forduljon orvoshoz!

Dr. Tárnok Ildikó Létrehozva: 2021.08.19 Módosítva: 2021.08.19

Ha pollenallergiásként a szénanáthás tünetek mellett újabban gyakori köhögést, nehézlégzést tapasztal, lépcsőzés közben hamar kifullad, javasolt orvoshoz fordulnia. Ezek a tünetek ugyanis a légúti allergia szövődményeként kialakult asztmára is utalhatnak, melyről részletesebben dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa számolt be.

Az allergia tünetei

A pollenallergia szénanáthás tüneteket okoz. Amint az allergén növény pollenjei megjelennek a levegőben, az allergiás személynél kezdődik a tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, de szem-, orr- és torokviszketés is előfordulhat. A légúti allergia ellen tüneti kezelést alkalmazunk, antihisztamin és allergia elleni orrspray kombinációjával rendszerint megszűnnek a panaszok – magyarázza dr. Tárnok Ildikó.

Ez már asztma?

Allergiából kialakulhat asztma.A légúti allergiások - tehát nemcsak a pollenallergiások, hanem a lakáson belüli allergiások (poratka, penészgomba, háziállatok szőre) együttvéve – körében megközelítőleg 30% azok aránya, akiknél asztmás tünetek is jelentkeznek. Ilyen esetben az allergiás gyulladás jelei már nemcsak az orrnyálkahártyán jelennek meg, hanem az alsóbb légutakban is.

 

Dr. Tárnok Ildikó összefoglalta, hogy milyen tünetek utalnak arra, hogy a szénanátha mellett asztma is kialakult:

- visszatérő és elhúzódó köhögés, köhögési roham,

- éjszaka, hajnalban jelentkező köhögés

- nátha, megfázás után tartósan megmaradó köhögés, nehézlégzés

- indokolatlan fáradékonyság, csökkent terhelhetőség

- terhelésre, nevetés, sírás, sport vagy lépcsőzés során jelentkező köhögési roham, nehézlégzés

- kilégzés során jelentkező sípoló hang.

Mi történik, ha nem fordulunk orvoshoz?

Az asztma nem gyógyítható, de megfelelő gyógyszerekkel kezelhető krónikus betegség. A kezeléssel tünetmentességet lehet elérni, ennek hiányában azonban az asztma rontja az életminőséget, egyre súlyosbodó panaszok jelentkeznek, akár kórházi ellátást is igénylő asztmás rohamot is okozhat. Ha a szénanátha mellett asztma is megjelent, a két betegséget együtt kell kezelni, allergia elleni és asztma elleni gyógyszereket is szedni kell.

 

Enyhe vagy középsúlyos asztma esetén az orvos javasolhatja az allergén immunterápiás kezelést is, melynek segítségével az allergiás tüneteket -a 3-5 éves terápiát követően- tartósan, akár 10-12 évre meg lehet szüntetni. Az allergén immunterápiás kezelésben résztvevők már az első évben jelentős javulásról számolnak be. Az allergiás tüneteik csökkennek, ezzel együtt pedig jelentősen csökken a tüneti készítmények iránti igény is, kevesebb orrspray-t és egyéb allergia gyógyszert használnak, életminőségük is javul.

 

Dr. Tárnok Ildikó elmondta, hogy a tapasztalatok szerint nemcsak a szénanáthás tünetek, de az asztmás panaszok is jelentősen javulnak. A betegeknél, a kezelőorvossal egyeztetve, az asztma gyógyszereket is csökkenteni lehet, enyhe asztma esetén akár el is hagyható a megelőző kezelés.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!
Érdekelne, hogy egy antihisztaminhoz hozzá lehet szokni? Már mint úgy értve hogy nem hat? 1 éve szedi a 2 éves kisfiam a Lordestin szirupot. Fül orr gégész írta fel, mert sajnos novembertől áprilisig 4-5 alkalommal van középfül gyulladása. Augusztusban ki lett véve az orrmandulája ez okból, de sajnos a helyzet változatlan. Novembertől jelenleg a második középfül gyulladása zajlik. 3 hete folyik az orra szünet nélkül, és orrdugulása van. Használtunk már Nasivin, Sterimar, Septanazal, Carrevir. Javulás semmi. Köszönöm válaszát.

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Slezsák Gabriella !

Feltehetően nem hozzászokásról van szó, hanem olyan ok áll a háttérben , amelyet nem old meg az antihisztamin. Ismételt fül-orr-gégészeti , emellett allergia vizsgálatot javasolok. A további kezelést a vizsgálatok eredménye alapján lehet megválasztani.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kapcsolódó videók

Hírek

Diéta orvosi diagnózis nélkül?

Diéta orvosi diagnózis nélkül?

Egyfajta divattá vált a különböző hasi panaszokat az étkezéssel összefüggésbe hozni, önmagunk számára diagnózist megállapítani, majd ez alapján diétázni. Lehetnek-e és ha igen, milyen hátrányai annak, ha valaki orvosi diagnózis nélkül kezd el például tej vagy gluténmentesen étkezni? Az egyre népszerűbb mentes diéták kapcsán kérdeztük dr. Németh Alíz gasztronterológus, hepatológust, a Budai Allergiaközpont orvosát.

További részletek
Melyik allergiatesztre van szükségem?

Melyik allergiatesztre van szükségem?

Ételallergia vagy ételintolerancia esetén a speciális diéta hosszabb időre, akár egy életre is szól, ezért nagyon lényeges tudni, hogy pontosan mi az, amit nem szabad fogyasztani. Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát a kivizsgálásról, allergia tesztekről kérdeztük.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!