Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

Dr. Garaczi Edina PhD Módosítva: 2024.02.19 10:58

A téli időjárás okozta bőrpanaszok között speciális helyet foglal el a hideg levegő által kiváltott viszkető csalánfoltok, duzzanatok megjelenése, de szakember segítségével mérsékelhetőek az életminőséget is rontó panaszok – tudtuk meg Dr. Garaczi Edinától, az Allergiaközpont bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus orvosától.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A hideg urticariáról

-A hideg levegővel vagy hideg vízzel való érintkezés okozta csalánkiütést hideg urticariának (hétköznapi szóhasználatban: hideg allergiának) nevezzük. A hideg urticaria leggyakoribb tünete ősszel és télen a hideg hatására viszkető csalángöbök megjelenése, főleg ruhával nem fedett területeken, arcon, füleken, kézfejeken, kézujjakon – magyarázza Dr. Garaczi Edina. Meleg szobában a tünetek általában 30 perc alatt spontán is elmúlnak Előfordul, hogy hideg ételek, jeges italok elfogyasztása után nehezen nyel a beteg a nyálkahártya duzzanat miatt. Nyáron, hideg vizes medencében néhány percig tartó fürdőzés után testszerte jelentkezhet viszketés, csalánkiütés, ilyenkor a beteg szédülésről, gyengeségről is panaszkodik. Súlyos esetben a hideg vízbe ugrás akár anafilaxiás reakciót is kiválthat.

Hogyan vizsgálható a hideg urticaria?hidegallergia

-A betegség pontos mechanizmusa nem ismert – mondja a szakember, de a csalánkiütésnek ebben a típusában is a hisztamin és egyéb mediátorok felszabadulása váltja ki csalánfoltok, duzzanatok megjelenését. A diagnózis alapja a beteg részletes kikérdezése és az úgynevezett jégkocka teszt, ahol a bőrhöz érintett hideg tárgy az érintés helyén váltja ki a csalángöb megjelenését.

Kinél jelentkezhet hideg urticaria?

A hideg urticaria bármelyik életkorban megjelenhet, de leggyakrabban másodlagosan valamilyen más alapbetegséghez társul: fertőzések lezajlása után gyakran indul átmeneti hideg érzékenység, de bizonyos gyógyszerek szedése után is kezdődhet (pl: amoxicillin) vagy autoimmun betegségekhez (pajzsmirigy betegség, celiakia) társulhat. Előfordul azonban az is, hogy semmilyen betegség nem igazolható a háttérben. Ritka esetben örökletes lehet, ilyenkor a család több tagjánál is megjelennek ugyanazok a tünetek.

Hogyan kezelhető a betegség?

-A hideg urticaria esetén a legfontosabb a kiváltó ok kerülése – hangsúlyozza a doktornő. Őszi- téli időszakban fontos, hogy a betegek melegen öltözzenek, védjék a kézujjakat, füleket, amennyire lehet, az orcákat is. Kerüljék a hűtőből kivett hideg ételek (pl. joghurt, fagylalt, hideg gyümölcsök) és hideg italok fogyasztását. Nyáron kerüljék a hideg vízben történő strandolást, úszást.

-Ismerten hideg urticariás beteg számára a téli időszak előtt és alatt folyamatosan javasolt antihisztamin szedése a tünetek megelőzése céljából. Súlyos általános tünetek és anafilaxia esetén forduljunk allergológus szakorvoshoz- tanácsolja Dr. Garaczi Edina, az Allergiaközpont orvosa.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Doktor úr,

79 éves édesanyám vérnyomás, keringési -és térd porckopás betegségekre a következő
gyógyszereket szedi:

TANYDON HCT 80mg/12,5mg
NEBIVOLOL 5mg (1x1)
AMLODIPIN 10mg (1x1)
GLUKOZAMIN 400mg/kapszula

Szeretném megkérdezni, hogy a TANYDON lecserélhető-e más olyan gyógyszerre, amelynek jelzett mellékhatásai között nem szerepel bőrkiütés-ekcéma (ami újabban édesanyám erős tünete, alsó lábszárán).
Körzeti orvosa szerint, csak az ekcéma tüneti, felületi kezelgetése, kenőcsözése lehetséges, a TANYDON - melynek jelzett mellékhatása az ekcéma - szedése mellett.

Köszönöm , ha megtisztel válaszával!

B.Attila


Dr. Garaczi Edina PhD
Dr. Garaczi Edina PhD allergológus-bőrgyógyász
Tisztelt Bakos Attila,

Bármelyik gyógyszer okozhat bőrkiütéseket. Csak akkor javasolt a jelenlegi gyógyszereinek a leváltása, amennyiben az ekcémát valóban a Tanydon HCT okozza.

Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Aranyos

A Doktornő nagyon aranyos volt, mindenben próbált segíteni, minden lehetőséget felvázolt a betegséget és a megoldást illetően is! A recepciós hölgyek segítőkészsége és felkészültsége is tetszett.

További vélemények

Hírek

Erre számíthat, ha nem kezeli szénanátháját

Erre számíthat, ha nem kezeli szénanátháját

Egyre hosszabbra nyúlik a pollenszezon, ezért az allergiás tünetek az év jelentős részében jelen lehetnek a pollenallergiás betegek életében. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, pulmonológus szakembere szerint a szénanáthát mindenképpen kezelni kell, hogy a későbbiekben elkerülhetővé váljon a súlyosabb szövődmények kialakulása.

További részletek
Milyen antihisztaminokat szedhet a várandós kismama?

Milyen antihisztaminokat szedhet a várandós kismama?

A várandósság és szoptatás idején különös gonddal kell mérlegelni, hogy milyen gyógyszereket szedhet a kismama. Nincs ez másként az antihisztamin tartalmú készítményekkel sem, amelyekre ebben az érzékeny periódusban is szükség lehet, hogy a szénanátha okozta tüneteket kontrolláljuk – mondja dr. Augusztinovicz Monika, az Allergiaközpont allergológus, fül-orr-gégész szakembere.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK