Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

Dr. Garaczi Edina PhD Módosítva: 2024.02.19

A téli időjárás okozta bőrpanaszok között speciális helyet foglal el a hideg levegő által kiváltott viszkető csalánfoltok, duzzanatok megjelenése, de szakember segítségével mérsékelhetőek az életminőséget is rontó panaszok – tudtuk meg Dr. Garaczi Edinától, az Allergiaközpont bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus orvosától.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A hideg urticariáról

-A hideg levegővel vagy hideg vízzel való érintkezés okozta csalánkiütést hideg urticariának (hétköznapi szóhasználatban: hideg allergiának) nevezzük. A hideg urticaria leggyakoribb tünete ősszel és télen a hideg hatására viszkető csalángöbök megjelenése, főleg ruhával nem fedett területeken, arcon, füleken, kézfejeken, kézujjakon – magyarázza Dr. Garaczi Edina. Meleg szobában a tünetek általában 30 perc alatt spontán is elmúlnak Előfordul, hogy hideg ételek, jeges italok elfogyasztása után nehezen nyel a beteg a nyálkahártya duzzanat miatt. Nyáron, hideg vizes medencében néhány percig tartó fürdőzés után testszerte jelentkezhet viszketés, csalánkiütés, ilyenkor a beteg szédülésről, gyengeségről is panaszkodik. Súlyos esetben a hideg vízbe ugrás akár anafilaxiás reakciót is kiválthat.

Hogyan vizsgálható a hideg urticaria?hidegallergia

-A betegség pontos mechanizmusa nem ismert – mondja a szakember, de a csalánkiütésnek ebben a típusában is a hisztamin és egyéb mediátorok felszabadulása váltja ki csalánfoltok, duzzanatok megjelenését. A diagnózis alapja a beteg részletes kikérdezése és az úgynevezett jégkocka teszt, ahol a bőrhöz érintett hideg tárgy az érintés helyén váltja ki a csalángöb megjelenését.

Kinél jelentkezhet hideg urticaria?

A hideg urticaria bármelyik életkorban megjelenhet, de leggyakrabban másodlagosan valamilyen más alapbetegséghez társul: fertőzések lezajlása után gyakran indul átmeneti hideg érzékenység, de bizonyos gyógyszerek szedése után is kezdődhet (pl: amoxicillin) vagy autoimmun betegségekhez (pajzsmirigy betegség, celiakia) társulhat. Előfordul azonban az is, hogy semmilyen betegség nem igazolható a háttérben. Ritka esetben örökletes lehet, ilyenkor a család több tagjánál is megjelennek ugyanazok a tünetek.

Hogyan kezelhető a betegség?

-A hideg urticaria esetén a legfontosabb a kiváltó ok kerülése – hangsúlyozza a doktornő. Őszi- téli időszakban fontos, hogy a betegek melegen öltözzenek, védjék a kézujjakat, füleket, amennyire lehet, az orcákat is. Kerüljék a hűtőből kivett hideg ételek (pl. joghurt, fagylalt, hideg gyümölcsök) és hideg italok fogyasztását. Nyáron kerüljék a hideg vízben történő strandolást, úszást.

-Ismerten hideg urticariás beteg számára a téli időszak előtt és alatt folyamatosan javasolt antihisztamin szedése a tünetek megelőzése céljából. Súlyos általános tünetek és anafilaxia esetén forduljunk allergológus szakorvoshoz- tanácsolja Dr. Garaczi Edina, az Allergiaközpont orvosa.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Kislányom 3 éves , születése óta atopiás dermatitises mely folyamatosan romlik. Laborértékeit tekintve kivi, házipor, és lisztatka allergia jött ki.teljes testét érintő bőrtünetei vannak , borzasztó viszketéssel járnak, melyre reggel-délben 2.5 ml Aerius este testsúlynak megfelelő Fenistilt kap,de hatástalan, Heim Pálos Ha zsírozót , és Karbamidos krémet használunk. Míg a hígított Elocomos szintén Heim Pálos krémet használtuk két hét folyamatos teljes testen való használat mellett is épp 90 %os lett, Protopic kezelést alkalmazunk jelenleg de gyakorlatilag újra kijött neki az egész testén.Tejmentes diétát tartunk.Házipor, atka mentesítés szinte folyamatosan történik, minden létező okot : mosószer, tartósítószer, bolti kész termékek a lehető legnagyobb mértékben ki vannak zárva.Laborok, egyéb allergiatesztek,immunológiai laborok nem igazolnak semmit.Teljes tehetetlenség .Amennyiben tud, kérem Segítsen!
Köszönettel : Évi

Dr. Garaczi Edina PhD
Dr. Garaczi Edina PhD allergológus-bőrgyógyász
Tisztelt Őrlős Éva,

A leírás alapján a gyermeknél már sokféle vizsgálatot elvégeztek. A további teendők meghatározásához a vizsgálati eredmények átnézése és pontos ismerete szükséges. Ehhez kérem, hogy jelentkezzen be szakorvosi vizsgálatra.

Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alaposan kikérdezett

Garaczi doktornő alapos kikérdezése, vizsgálata és hasznos tanácsai sokat segítettek ételallergiám kezelésében. Köszönöm!

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK