Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

Dr. Garaczi Edina PhD Létrehozva: 2024.01.23 Módosítva: 2024.02.19

A téli időjárás okozta bőrpanaszok között speciális helyet foglal el a hideg levegő által kiváltott viszkető csalánfoltok, duzzanatok megjelenése, de szakember segítségével mérsékelhetőek az életminőséget is rontó panaszok – tudtuk meg Dr. Garaczi Edinától, az Allergiaközpont bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus orvosától.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A hideg urticariáról

-A hideg levegővel vagy hideg vízzel való érintkezés okozta csalánkiütést hideg urticariának (hétköznapi szóhasználatban: hideg allergiának) nevezzük. A hideg urticaria leggyakoribb tünete ősszel és télen a hideg hatására viszkető csalángöbök megjelenése, főleg ruhával nem fedett területeken, arcon, füleken, kézfejeken, kézujjakon – magyarázza Dr. Garaczi Edina. Meleg szobában a tünetek általában 30 perc alatt spontán is elmúlnak Előfordul, hogy hideg ételek, jeges italok elfogyasztása után nehezen nyel a beteg a nyálkahártya duzzanat miatt. Nyáron, hideg vizes medencében néhány percig tartó fürdőzés után testszerte jelentkezhet viszketés, csalánkiütés, ilyenkor a beteg szédülésről, gyengeségről is panaszkodik. Súlyos esetben a hideg vízbe ugrás akár anafilaxiás reakciót is kiválthat.

Hogyan vizsgálható a hideg urticaria?hidegallergia

-A betegség pontos mechanizmusa nem ismert – mondja a szakember, de a csalánkiütésnek ebben a típusában is a hisztamin és egyéb mediátorok felszabadulása váltja ki csalánfoltok, duzzanatok megjelenését. A diagnózis alapja a beteg részletes kikérdezése és az úgynevezett jégkocka teszt, ahol a bőrhöz érintett hideg tárgy az érintés helyén váltja ki a csalángöb megjelenését.

Kinél jelentkezhet hideg urticaria?

A hideg urticaria bármelyik életkorban megjelenhet, de leggyakrabban másodlagosan valamilyen más alapbetegséghez társul: fertőzések lezajlása után gyakran indul átmeneti hideg érzékenység, de bizonyos gyógyszerek szedése után is kezdődhet (pl: amoxicillin) vagy autoimmun betegségekhez (pajzsmirigy betegség, celiakia) társulhat. Előfordul azonban az is, hogy semmilyen betegség nem igazolható a háttérben. Ritka esetben örökletes lehet, ilyenkor a család több tagjánál is megjelennek ugyanazok a tünetek.

Hogyan kezelhető a betegség?

-A hideg urticaria esetén a legfontosabb a kiváltó ok kerülése – hangsúlyozza a doktornő. Őszi- téli időszakban fontos, hogy a betegek melegen öltözzenek, védjék a kézujjakat, füleket, amennyire lehet, az orcákat is. Kerüljék a hűtőből kivett hideg ételek (pl. joghurt, fagylalt, hideg gyümölcsök) és hideg italok fogyasztását. Nyáron kerüljék a hideg vízben történő strandolást, úszást.

-Ismerten hideg urticariás beteg számára a téli időszak előtt és alatt folyamatosan javasolt antihisztamin szedése a tünetek megelőzése céljából. Súlyos általános tünetek és anafilaxia esetén forduljunk allergológus szakorvoshoz- tanácsolja Dr. Garaczi Edina, az Allergiaközpont orvosa.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Jó napot!

2017.október 6-án, vagyis már picivel több, mint 1 hete csináltattam az alkaromra egy kisebb fekete tetoválást, nem volt vele semmi gond, de sajnos túlhordtam a folpackot, és előjöttek az ekcémás tüneteim, csalán szerű kis hólyagocskák, égető és viszkető kipirosodott bőr a tetováláskörül. Eddig, vagyis a mai napig Bepanthent használtam, a a simát, az szépen hámlasztja is a tetoválást ahogy kell, de ma észre vettem, hogy ahol kicsit többször satíroztak a tetováláson, ott is van 1-2 aprócska hólyag. Az a baj, hogy állítólag még nem kenhetek rá Elocom krémet, meg azt sem amit az arcomra szoktak kikeverni ebből a krémből. Szeretnék segítséget kérni, hogy mit tudok tenni ebben az ügyben?
Köszönöm

Dr. Garaczi Edina PhD
Dr. Garaczi Edina PhD allergológus-bőrgyógyász
Tisztelt Kurucz Diána,

A leírás alapján felmerül, hogy érzékeny a tetováló festék valamelyik alkotójára. Amennyiben a tünetek nem javulnak kérem jelentkezzen be szakorvosi vizsgálatra.

Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Ritka az ilyen orvos!

Teljes mértékben elégedett voltam. A doktornő maximálisan figyelt rám, minden megtett, hogy segítsen. Teljeskörű tájékoztatást kaptam, mind az állapotomról, mind a gyógyulás felé vezető útról. Nagyon ritka az ilyen orvos. Örömmel fogok vissza térni a kontrollra.

További vélemények

Hírek

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek
Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

A téli időjárás okozta bőrpanaszok között speciális helyet foglal el a hideg levegő által kiváltott viszkető csalánfoltok, duzzanatok megjelenése, de szakember segítségével mérsékelhetőek az életminőséget is rontó panaszok – tudtuk meg Dr. Garaczi Edinától, az Allergiaközpont bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus orvosától.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!