Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Gyakran bedagad a torkom, úgy érzem, mintha fojtogatnának. Sok irritáló anyag miatt /pl dohányfüst, szmog, pollenek/ szinte a fulladásig sokat köhögök. Az allergiateszt nem mutatott ki semmit, de a légzésfunkcióvizsgálat szerint kezdődő asztmám van. Kaptam Zyrtec tablettát és Ventolin Evohaler sprayt ami nem segít a köhögéskor. Tavaly ősz óta éreztem először, hogy bor fogyasztása esetén bedagad a torkom. Mit tehetek a köhögés esetén? Segíthet-e az ételallergiavizsgálat? Köszönöm!
Tisztelt Nagy Attila!
Az asztma nem egyenlő az allergiával. Sőt gyakoribb az az asztma, ami mögött nem áll allergiás megbetegedés (ld. intrinsic asthma). Így pl a gyógyszerelését nem látom tökéletesnek.
A bor érdekes kérdés. Lehetséges. Pontosat csak szakorvosi vizsgálattal tudunk mondani.
A köhögés mögött számos más ok is húzodhat, pl szedett más gyógyszer. Ezeket is szakorvosi vizsgálattal lehet szépen felderíteni, és a talált oknak megfelelő kezelést adni.
Kérem, keressen fel minket! Javaslom, Smajda főorvosnőhöz jelentkezzen be!
Üdvözlettel: dr. Babai László
T. Doktor Úr!

Kislányom 3 éves 14 hónaposan tejfehérje allergiát állapítottak meg nála ami 2 éves korában a terhelést követően
megszünt. Napi több híg széklete volt és ekcémás kiütése is. Jól fejlett gyerek, de nyugtalan, túlpörgött, fáradhatatlan, kezelhetetlen a viselkedése. Néha agresszív harap, verekszik. 1 éve járunk orvostól-orvosig de nem tudják mi baja. A neurológián EEGalapján epilepsziát állapítottak meg, ezután 3 hónapig convulexet kapott és visszaállítottak a tejmentes diétára. Ezután ezt elhagyva a neurológus "valamilyen idegrendszeri problémára" utalt és tovább küldött autisztikus viselkedés vizsgálata irányába. Itt a vérvétel alapján emelkedett laktát, csökkent T3 mutatkozott, ami utalhat az autizmusra. Azt javasolták, hogy a tejmentes diéta mellett gluténmentest is tartsunk 3hónapig. Ebben kérném a véleményét,mert nem tudom valóban van-e értelme ennek a diéta kisérletezésnek, mert a gyermekem így is nagyon nehezen viseli a változásokat.
Kedves Viktória!
Azt hiszem, a szakterületünkön kívüli kérdéssel fordult hozzánk. Mi sajnos az autizmusra, neurológiára, viselkedésre ilyen mély ismeretekkel nem rendelkezünk, így tanácsot adni sem pro sem kontra nem tudunk.
Üdvözlettel:
dr. Babai László
Tisztelt Szakorvos,
a kisfiam 8 éves idén májusban bőrtesztet végeztek el nála, ahol a fekete ürömre 4+ állapítottak meg. Erre kapott Claritin tablettát. Augusztus óta viszont egyre gyakrabban fordul elő, hogy a szája, szeme érthetetlen módon felduzzad, és általában csalánkiütés borítja el a testét, ilyenkor calciumot adunk neki és 1-2 óra múlva megszűnik a duzzanat. A gyerekorvos erre azt mondta, hogy keresztallergiája van élelmiszerekre és új gyógyszert kapott Telfastot.
Ezek a duzzanatok továbbra is előfordulnak a gyógyszerszedése mellett is rendszertelen időközönként.
Mi válthatja ki ezeket a tüneteket, esetleg Önök tudnak segíteni ebben?
Válaszukat előre is megköszönve!
Üdv.
Tisztelt Galambos Erika!
A tünetek mögött számos dolog meghúzódhat. Egyike lehet a keresztallergia, annak ellenére, hogy gyógyszerváltás után is megjelent.
Másik lehet ételallergia. Harmadik angioneurotikus ödéma. És a többi.
A pontos kiderítése érdekében, javaslom, keressen fel minket, pontosabban dr. Várhegyi Csabát nálunk.
Üdvözlettel: dr. Babai László
Tisztelt Dr.Ur
5 honapja kiütessel kezdödött,vettem klaritint es elmult,majd folytatodott ugy ,hogy megint csunyan föleg a hasamon es amellem alatt nagy kiütesek jelentek meg ,majd megdagadt a szam es a nyakamon a mirigyek ,nehezen szuszogtam ,a sürgösegin kaptam egy hidrokortizonos injekciot es hejre jottem.Mivel kulföldön voltam felirtak a Xyzall antiallergia gyogyszert es azt szedtem.En Erdelyi vagyok Marosvasarhelyi ,miutan hazamentem elmentem es megcsinaltam egy csomo labor vizsgalatot tobbek közt a szekletvizsgalatot is es kijott,hogy epefergem van.Kaptam is kezelest ,nem ismeteltem meg a szekletvizsgalatot de sajnos nem multak el a tüneteim a többi eredmenyem pedig jo amit vervizsgalatbol csinaltak.Azota is szedem a Xyzallt,igy nincs semmi bajom de ha felbe hagyom vagy kiutok es dagadok el ,föleg a szam,a ket ajkam,vagy fulladas gyötör.köhögök erösen es nehezen nyelek ,lehetseges hogy az epe feregtöl van ,nem gyogyultam meg vagy lehet valami allergia ?Lehet az epeferegtöl ilyen csunya tünet?Mi tevö legyek ismeteljem meg a szekletvizsgatot vagy forduljak allergologushoz? Elöre is köszönöm valaszat Tisztelt Dr.Ur.
Tünde
Tisztelt Héjja Tünde!
A tünetei mögött nem hiszem, hogy a féreg állna. Mindeképpen allergológiai kivizsgálás javasolt.
Üdvözlettel: dr. Babai László
Tisztelt Dr. Úr!
Négy napja kijöt rajtam pár pötty, olyan volt mint ha csallán csípett vilna meg. Másnap tele volt a hasam. Elmentem orvoshoz és azt mondta, hogy allergia kaptam gyógyszert és ennyi. De másnapra már megint több jött ki, megint elmentem, de azt mondta, hogy majd elmúli.
Nem kellet volna elküldenie bőrgyógyászhoz? Mert azóta csak gyarapodik mint hogy múlna és ha itt van a környezetemben amire allergiás vagyok akkor is elfog múlni a gyógyszertől? Soha nem voltam allergiás semmire. Hogy tudom meg, hogy mi is ez valójában?
Előre is köszönöm.
Tisztelt Huber Krisztina!
Mindeképpen javasolt bőrgyógyászhoz, allergológushoz elmennie. Sajnos így távolból nem tudom megmondani, mi van a tünetek mögött. Ami biztos, sok minden lehet, és addig korrekt kezelést nem is fog találni, amíg a kiváltó ok nem ismert.
Javaslom keresse fel nálunk dr. Sápy Mónikát.
Üdvözlettel: dr. Babai László
TISZTELT DOKTOR ÚR/NŐ !
5 éves iker kislányaim vannak akik 2 éve csalánkiütésben szenvednek . Kivették az orr mandulát tavaly novemberben , utána februárban a garatott is . Minden allergia tesztünk negativ lett . immunológilag is rendben vannak . Most már csak az a kérdésem hogy kinöhettik e ,vagy van még valami vizsgálat amit nem csináltak meg. Mondjuk én csokoládé allergiára gyanakszom . Ezt lehete vizsgálni? Válaszát elöre is köszönöm
Tisztelt Döményi Ildikó!
Hogy lehet-e még vizsgálatokat, nem tudok válaszolni. Ehhez pontosan ismerni kellene az eddig ivizsgálatokat, a lányok állapotát, a kórelőzményt.
Javaslom, keressenek fel minket, pontosabban dr. Sápy Mónika doktornőt. Hozzanak el minden eddigi leletet.
Ja, csokoládé allergia lehetséges, vizsgálható. Plusz a csokoládé gazdag szerotoninban, ami álallergiát okozhat.
Üdvözlettel: dr. Babai László
Tisztelt Doktor úr!Azon ügyben fordulnék önhöz kérdésemmel,hogy a feleségemnek étel allergiája van.évekkel ezelőtt kivizsgálták és kapott rá gyógyszereket,és egy pár hónap múlva teljesen tünetmentessé vált a gyógyszereit sem szedte évekig.Ha jól tudom tejre, halra,bizonyos húsfélékre és tengeri ételfélékre most újra előjött a betegsége,de már szinte mindenre és a gyógyszerek sem nagyon hatnak.Jelenleg medrol nevü szteroidot és egy syxal-t szed.Az lenne a kérdésem hogy önöknél létezik -e valami plyan kivizsgálási mód mely valami hatást tudna hozni?Ha igen akkor esetleg támogatja-e a tb?Vagy ha nem akkor körülbelül milyen anyagi vonzata van egy ilyen kivizsgálásnak?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel:Prétor János
Tisztelt Prétor János!
Köszönjük megtisztelő kérdését!
Sajnos nem tudom jelen információk alapján megmondani, merre, s hogyan tovább. Ez eléggé komplex az Önök esetében, nem az egyszerűbb allergiák csoportja.
Javaslom, egyszer az összes eddigi lelettel keressenek fel minket, pontosabban Smajda főorvosnőt.
A konzultáció díja 8500 Ft. A hogyan továbbról és annak anyagi vonzatairól csak a leletek, kórelőzmény áttanulmányozása után tudunk felelősségteljesen nyilatkozni.
Üdvözlettel: dr. Babai László
Tisztelt Doktor Úr!
Kisfiam 11 éves, szénanáthás és asztmás, allergiás többek között parlagfűre, házi porra, poratkára, lisztatkára, kutya-,macskaszőrre, mogyoróra, kisebb-nagyobb megszakításokkal kb. 1 éves kora óta rendszeresen szedi a Zyrtec tablettát (naponta 1-t). 8hónapos korában tejallergiát állapítottak meg nála, ami miatt kb. 4éves koráig tejet nem ihatott csak szójatápszert, de tejtermékeket kaphatott módjával, akkor másra szerintem nem nézték meg, kb 5éves korában vizsgálták ki a többi allergénre. Ez lenne az első kérdésem: okozhat-e a hosszútávú gyógyszerszedés valamilyen káros következményt?
Másik kérdésem: kisfiam mindig nagyon sovány, rosszevő kisgyerek volt (első osztályt 18 kg-mal kezdte), átállították a Tilade nevű puffra- reggelente 1-2 puff-(ami akkor bevált, de azóta már nem gyártják) és Zyrtek helyett rövid ideig Claritin tabblettát kapott, akkor kb. 1év alatt több mint 15 kg-t hízott és azóta is túl jó húsban van, jelenleg 43 kg és 140 cm magas, mozog rendesen, sportol; a betegsége illetve a kapott gyógyszerek okozhatnak- e hormonzavart, lehet-e a betegsége következménye a nagyfokú hizás.
Kérem, válaszoljon, mert már több orvost megkérdeztem, de nem kaptam kielégítő választ erre.
Előre is köszönöm.
B-né K. Kati
Tisztelt K. Kati!
Hát nem tudom, az én válaszom kielégítő lesz-e. Ennek oka, hogy gyermeke betegsége nem egyszerű.
Amit ennyi információ alapján mondhatok:
- az említett gyógyszerek nem okozhatnak hormonzavart
- sem elhízást
- betegsége sem (legalábbis a leírtak)
Mindazonáltal sok nyitott kérdés van még: milyen más gyógyszereket szed, más betegségek, mennyit és mit eszik, családi betegségek, testsúlyok, stb...
Ezekre pontos kérdések alapján pontos választ csak szakorvosi vizit tud adni. Javaslom, keressenek fel minket, dr. Várhegyi Csabát.
Üdvözlettel: dr. Babai László
Tisztelt dr. Babai Úr!

27 éves vagyok, kb. 2 éve tapasztaltam először a bőrömön, hogy egyszer csak egy területen csalánkiütés jellegű kiütések keletkeztek. Ezek nagyon viszkettek, majd úgy 15-20 perc múlva elmúltak. Később, még aznap, vagy másnap újra jelentkeztek, de hol a lábamon, hol a karomon, hátamon, hasamon, vagy épp az arcomon. Először egy spanyol nyaralás alkalmával tapasztaltam, majd ezt követően a következő nyáron. Gondoltam biztosan a melegtől van, de azután már ősszel és télen is visszatérő kellemetlen jelenség lett. Csináltattam allergia tesztet (a hátamon volt pár napig több tapasz, de az nem mutatott ki semmit). A bőrgyógyász kontakt allergiát említett, amint végighúzott a hátamon egy toll szerű valamit, azonnal elborították a kiütések. Úgy fél éve szedem a xyzal nevű gyógyszert, ami hatásosnak tűnik, és amint abbahagyom újra jelentkeznek a viszkető kiütések az egész testemen hol itt, hol ott. Idén Bulgáriában nyaraltunk, amikor is a sós tengerben való megmártózást követően az egész arcom nagyon erősen kipattogott, majd 1 xyzal után eltűntek, és nem is jöttek ki újra a nyaralás alatt. De azóta is folyamatosan előtűnnek. Nem szeretnék gyógyszeren élni emiatt, és igazából nem is tudom, hogy mi ellen szedem.
Ön mit gondol, mit javasol? Van olyan vizsgálat, ami egyértelműen ki tudja mutatni, hogy mi lehet az ok?
Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Anita!
Itt úgy gondolom, nem is igazi allergia, inkább fokozott reakciókészség, dermografizmus áll a háttérben. Ennek lehetnek mélyebb rejtett okai, aminek érdemes lenne utánajárni.
Ilyenekre gondolok, mint szedett más gyógyszerek, fogyasztott ételek, psziche, stb.
Javaslom, jöjjön el hozzánk, dr. Sápy Mónikához.
Üdvözlettel: dr. Babai László
MTB ÉS PARABEN MIX ALLERGIÁT ÁLLAPÍTOTTAK MEG A GYEREKEMNÉL. HOL TUDHATNÉK MEG ERRŐL TÖBBET? MILYEN SZERET TARTALMAZNAK ILYET? ÉRDEMES LENNE RÉSZLETESEBBEN KIVIZSGÁLNI? ARRA GONDOLOK PÉLDÁUL, HOGY A PARABEN MIX TÖBBFÉLE ÖSSZETEVŐBŐL ÁLL.
KÖSZÖNETTEL
Tisztelt Veréb Szilvia!
A paraben mix valójában több féle paraben keveréke (etil, metil, stb). Nem érdemes ezeket külön külön vizsgálni. Nagy eséllyel mindre allergiás.
A gond, hogy parabent szinte minden kozmetikum, fürdő, stb tartalmaz:(
Amit tehet: olyan kozmetikumokat keres, amikben ez nem található meg. Ehhez mindig olvassa el a kozmetikumok összetételét, illetve forduljon gyógyszerészhez, aki tud Önnek patikai készítményeket készíteni.
Paraenmentes kozmetikum többek között a MicroSilk mikronizált selyem alapú natúrkozmetikum is (www.microsilk.hu)
Üdvözlettel: dr. Babai László

Hírek

Erre számíthat, ha nem kezeli szénanátháját

Erre számíthat, ha nem kezeli szénanátháját

Egyre hosszabbra nyúlik a pollenszezon, ezért az allergiás tünetek az év jelentős részében jelen lehetnek a pollenallergiás betegek életében. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, pulmonológus szakembere szerint a szénanáthát mindenképpen kezelni kell, hogy a későbbiekben elkerülhetővé váljon a súlyosabb szövődmények kialakulása.

További részletek
Milyen antihisztaminokat szedhet a várandós kismama?

Milyen antihisztaminokat szedhet a várandós kismama?

A várandósság és szoptatás idején különös gonddal kell mérlegelni, hogy milyen gyógyszereket szedhet a kismama. Nincs ez másként az antihisztamin tartalmú készítményekkel sem, amelyekre ebben az érzékeny periódusban is szükség lehet, hogy a szénanátha okozta tüneteket kontrolláljuk – mondja dr. Augusztinovicz Monika, az Allergiaközpont allergológus, fül-orr-gégész szakembere.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK