Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tiszelt Szakértő !
A hétvégén egy görögországi utazásra megyünk a családdal. Azt szeretném kérdezni, hogy a parlagfü Görögországban is elterjedt-e ?
Sajnos itthon már több mint húsz éve nyögöm a vele és majdan késöbb a görögdinnyével való találkozást is. Még annak idején Raffai Irén doktornő is csak külföldi tanulmányokban olvasott erről a keresztallergiáról, majd én akár az állatorvosi ló produkáltam a valóságban is.
Válaszát várva tisztelettel üdvözlöm
Fekete László
Tisztelt Fekete László!
Nem, Görögországban a parlagfű nem elterjedt. GYakorlatilag Magyarország van Európán belül abban a "szerencsés" helyzetben, hogy ilyen nagy mértékben terjedt el a parlagfű...
Jó nyaralást!
dr. Babai László
23 éves Budapesti lakos vagyok. 1-1,5 éve kezdődött a problémám. Szemviszketés, tüsszögés, állandó megfázás (leszoktam a dohányzásról). Voltam már több allergia vizsgálaton (vénésvér álltal vizsgálva), de eddig eredménytelen volt. Vizsálták a fákat, füveket, ételeket, por stb. De semmi...Azt tapasztaltam, hogy vidéken "tünetmentes" vagyok. Viszont ha vissza jövök a városba, "vége a világnak". Nem alszok éjjelente, nem kapok levegőt, fulladok, és a többi kellemes panasz. Mi lehet a gond? Panel lakásban élek, a munkahelyemen is hasonló jellegű az épület. Nem lehet, hogy esetleg itt keresendő a probléma. Már nem tudok mire gondolni. Kérem adjon tanácsot!!!
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Bábin Adrienn
Tisztelt Bábin Adrienn!
Lehet a gyanújában valami. Épületeinkben rettentően sok mesterséges anyagot használukn fel ragasztáshoz, festéshez, szigeteléshez, stb. Ezek kipárolgása okozhat problémát.
Véleményem szerint érdemes lenne ez irányba tovább keresni a kiváltó okot.
Amenniyben gondolja, keressen fel minket!
Üdvözlettel,
dr. Babai László
20 éves mohácsi lakos vagyok. Arról eddig is tudtam, hogy laktóz-intoleranciám van, ehhez valamennyire tudtam alkalmazkodni az étkezésemben, viszont most kiderült, hogy sok más ételre pedig allergiás vagyok.

IgE (NUTRITIV)

rozs, sárgarépa, zeller, narancs, mogyoró, burgonya, búzaliszt, paradicsom, földimogyoró, szójabab

Ha tudnának nekem segíteni, vagy esetleg tanácsot adni, hogy hova fordulhatnék, nagyon örülnék, mivel nem szeretnék egyoldalúan táplálkozni, a tudás hiánya miatt.

Előre is köszönöm,
Tisztelettel
Borbély Melinda
Tisztelt Borbély Melinda!
Javaslom, hogy mindenképpen allergiában jártas dietetikussal beszélje át az étrendjét!
Sajnos Mohácson, illetve környékén nem tudok mondani senkit:(
Ha nincs messze Budapest, akkor Nagy Dóra nálunk áll készséggel az Ön rendelezésére!
Köszönettel:
dr. Babai László
Tisztelt Doktor Úr!
A testvéremnek erős parlagfűallergiája van, ezért julius eleje óta Barcelonában
van, ott várja a parlagfűszezon végét.
Egyébként más betegsége nem volt, viszont kb. 2 hete a karját megcsípte egy
medúza. Ott a parton lekezelték a sebét, orvoshoz viszont nem tudott menni, mivel a nyelvet sem tudja, és biztosítása
sincsen. Igy hát megvárta, hogy magától
meggyógyuljon a csípés. Most azonban két hét elteltével a lábai elkezdtek fájni, és ha gyalogol be is dagad. A kérdésem az lenne, hogy lehet-e ez összefüggésben
a medúzacsípéssel, és tud-e valamivel segíteni magán, mert csak október végén
tud hazajönni, ha vége a parlagfűszezonnak. Várom válaszát.
üdv: Nagy László
Tisztelt Nagy László!
A leírtak alapján és így távolból sajnos nem tudom megállapítani, hogy van-e összefüggés. Mindazonáltal kizárni sem tudom. Így kezelési javaslatom sem lehet felelősségteljesen. Mindenképpen orvosi vizsgálat szükséges.
Üdvözlettel:
dr. Babai László
Tisztelt szakorvos!

31 éves vagyok, problémám kb. 6 éve tart.Amikor hőemelkedésem és lázam van, szinte az egész testfelületem bepirosodik(a fejbőr, az arc, a nyak és a kéz- és lábujjak kivételével). Úgy nézek ki, mintha "pecsenyére" sültem volna a napon. Két-három nap múlva pedig lefoszlik a bőröm. Semmilyen viszkető, vagy kellemetlen érzést nem érzek, csak egy kis égést(mint amikor kicsit lesülök a napon). Voltam már bőrgyógyásznál, aki azt mondta, hogy ez sok embernél előfordul és ne foglalkozzak vele. Ön szerint is egy elhanyagolható probléma ez?
Kedves István!
A tünetek hátterében egyrészt állhat meleg urticaria, mely a testhőmérséklet emelkedése következtében jön létre
és nem mindig jár szubjektív tünetekkel. Ez igazolható spec. fizikális próbával, kezelésében szedatívumok hatásosak, mivel gyakran jár pszichovegetatív érzkenységgel. Másrészt gondolok a láz kialakulását követően bevett lázcsillapító okozta gyógyszerallergiára, melyet a forrázáshoz hasonló megjelenés, ill. az azt követő hámlás ténye vet fel. Ez az előbbinél egy jóval súlyosabb forma, feltétlen és gyors kivizsgálást indokol gyógyszerallergia irányába.
Javaslom, a pontos diagnózis felállítása és a kezelés megtalálása érdekében keressen fel minket!
Üdvözlettel,
dr. Sápy Mónika, bőrgyógyász
Tisztelt Doktor úr!

Az a gyanúm, hogy valamiféle hidegallergiám van, viszont a tűneteim eléggé eltérnek attól a hidegallergiától, amelyről eddig leírásokat találtam. Ha kicsit is fázom (akár nyáron is), akkor égő - és szinte kibírhatatlan - viszketés jelentkezik elsősorban a combomon és a derekamon, amely rögtön elmúlik, amint zárt helyre érkezem, még akkor is, ha ott sincs meleg. Ilyenkor szinte semmi sem látszik a bőrömön, alig láthatóan piros, és foltokban hideg. Ezek a tűnetek általában a nadrág alatt jelentkeznek, tehát nem a szabadon hagyott bőrfelületeimen. Ami érdekes még, hogy ha valóban nagyon fázom, akkor általában nem jelentkeznek a tűnetek, csak olyankor, amikor éppenhogy csak hideg van. Azt is megfigyeltem, hogy irritáció hatására (ahol dörzsöli a nadrág a bőrőm) erősödnek a tűnetek.
Olyanról is halottam, hogy létezik valamilyen vírus, ami a vérben él, és a hideg hatására aktiválódik.. Lehet, hogy inkább vmi ilyesmiről van szó?

Válaszát előre is köszönöm!
Flóra
Kedves Flóra!
Ez valóban hideg urticaria, amit egyéb fizikális hatások ( nadrág okozt a nyomás) is provokálhatnak. Ilyen vírus nem létezik. A beteg savójában egyes esetekben hideg-agglutinin mutatható ki, mely laborvizsgálattal igazolható. A hideg ( levegő, víz) kerülése mindenképpen javasolt, mely kombinált gyógyszeres kezeléssel kiegészíthető.
Közelebbi vizsgálatok és kezelés beállítása miatt kérem, keressen fel!
Üdvözlettel,
dr. Sápy Mónika, bőrgyógyász
Tisztelt szakorvos!
Az én problémém az, hogy néha piros kiütések jelennek meg a testemen, de csak nagyon kevés és nem is nagy kiterjedésüek Más tüneteim nincsenek, soha nem voltam allergiás semmire, a családomban sem allergiás senki( se szülők, se nagyszülők)A problémám az, hogy ezek rendszertelenül jelentkeznek:volt amikor 2 évig egyáltalán nem jelentkezett, aztán van olyan eset is amikor hónapokig nem fordult elő. A háziorvos szerint nem biztos, hogy allergia, lehet hogy csak intolerancia. Én valamilyen ételallergiára gyanakodtam, de a szakorvos azt mondta, ha egy étel egyszer allergizál akkor az a következő esetben is fog. Nálam viszont ilyesmi nem volt.Mindenfélét tudok enni, néha mégis vannak tünetek. Mire lehetek allergiás, egyáltalán ez allergia?
Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelt Bakos Judit!
A "piros kiütések" sajnos bőrgyógyászatilag nehezen értelmezhető kifejezés. Emögött számtalan különféle dolog állhat.
Ha allergia, akkor az bármikor kialakulhat és nem feltétlenül az öröklödö allergiás hajlam alapján. Az ételallergia Prick-tesz, ill. diéta, majd az követő fokozatos beépítés mellett legtöbbször kizárható. Az idioszinkrázia (ismeretlen eredet) az összes allergiás háttér kizárása mellett, tartósan csalánkiütéssel rendelkezők kb. 20%-ában jön szóba, mely során a tünetek spec. anyagokkal ( szalicilát, élelmiszer színező és konzerválóanyagok) provokálhatóak. Egy részletes kivizsgálást javasolnék!
Üdvözlettel,
dr. Sápy Mónika, bőrgyógyász
Kedves Doktor Úr!
Időszakonként - egyre sűrűbben Seborrhoea - dermatitis jelentkezik nálam a fejbőr/haj határán illetve az orrom mellet mindkét oldalon. Ez régebben is volt nekem és a családban másnak is. használtam rá a Courilles nevű kiegészítőt, mely a gyógyszertárban kapható. Ez nagyjából bevált, de nem volt végleges megoldás. A kérdésem az lenne Önhöz, hogy tud-e tanácsolni valami recept nélkül beszerezhető terméket erre a problémára, vagy mindenképpen tanácsos orvoshoz mennem?
A panaszaim nem olyan súlyosak, hogy napi szinten nagyon zavarjanak, de mikor erőssé válik akkor a hajam korpásnak tűnhet, az orrom melleti rész pedig csúnyán vörös és száraz.
várom válaszát.
Köszönettel: Blaskó Mariann
Tisztelt Blaskó Mariann!
Ez valóban seborrhoea, melynek kialakulásában az öröklödési faktorok valóban jelentős szerepet játszanak. Ez az állapot erősebb faggyútermeléssel jár, melyet számos tényező ( hormonális, stressz )provokáhat. Kezeléséban steroidos pakolás ( fejbőrre ) és kenőcs ( arcra ) hatékony. Ezen készítmények tekintettel az erőteljes hatásra és lehetséges mellékhatásokra, receptkötelesek. Az Ön betegsége folyamatos szakorvosi kontrollal tartható karban legeredményesebben. Ez biztosítja, hogy a lehető legkevesebb gyógyszert kelljen használni, mégis tartósan tünetmentes maradhasson.
Amennyiben gondolja, szívesen segítek Önnek személyesen!
Üdvözlettel,
dr. Sápy Mónika, bőrgyógyász
Kedves Doktor Úr!
Tizenhat éve festem a hajamat, eddig probléma nélkül. Fodrászom festéket váltott, és rögtön az első festésnél gondjaim támadtak. Akkor még nem értékeltem kellőképen a tüneteket. A következő festésnél azonban már komoly kellemetlenségeim támadtak: a torkom bedagadt, a közérzetem rossz lett, tenyérnyi vörös foltok jelentek meg a combjaimon. A háziorvostól kértem segitséget, kálcium, és egy másik injekcióval segített rajtam. Megtudható-e, hogy a festéknek melyik alkotóelemére vagyok érzékeny, és mitévő legyek a továbbiakban.
Köszönettel: Boross Judit
Kedves Judit!
Igen, létezik speciális kozmetikai hajápolási termékekből összeállított allergénteszt sor.
Kérem, jönnöne el hozzánk, ahol a tesztelést meg tudjuk ejteni!
Bejelentkezési telefonszám: 06 30 6319309
Üdvözlettel,
dr. Babai László
Szeretném megkérdezni, hogy a 27 hónapos kisfiamnak a már 3 hónapja elhúzódó hasmenését okozhatja-e ételallergia?Székletmintát már néztek,baktériumra negativ lett,igaz a parazitákra még nem érkezett meg az eredmény.Egyébként a korábban nagyon jó evő gyerek étvágytalan és 4 hónapja nem hizott egyáltalán.Keveset eszik,de a tehéntejet szereti és issza is és a kenyeret is nagyon szereti.Lehetséges, hogy éppen ezek közül okozza valamelyik?Hogyan tudhatjuk meg biztosan?Egyébként nem egyforma intenzitású a hasmenése,de úgy naponta 3-5-ször van hig széklete és sokszor láthatóan nincs megemésztve az étel.Szeretném megtudni, hogyan juthatok legegyszerűbben a megoldáshoz, mert aggódom,annak ellenére, hogy a gyerekorvos szerint egészséges a gyerek,igaz ezt csak úgy ránézésre állapitja meg.Előre ias nagyon köszönöm a válaszukat: T. Judit
Kedves Judit!
Az Ön felvetése elképzelhető. Pontos válaszat azonban csak személyes vizit és esetleges allergiateszt elvégzése alapján tudunk adni. Javaslom, jelentkezzenek be dr. Várhegyi Csabához. Bejelentkezési telefonszám: 06 30 6319309
Üdvözlettel:
dr. Babai László

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok